SZÜLŐSÉG

3 éves, az IQ-ja 160 fölött, jó neki?

2014. február 18., kedd 13:34

A három éves Alexis Martin a legfiatalabb, akit felvettek a világ legintelligensebb 2 százalékát tömörítő Mensa szervezetbe Arizonában. A kislány IQ-ja 160 fölött van, a tesztet végzők szerint nem lehet pontosan megmondani mennyivel. Egyes vélemények szerint Alexis nem csak a legintelligensebbek 2 százalékba tartozik, hanem egyenesen okosabb az emberek 99,9 százalékánál.

dino

A kislány mostanában ötödik osztályosoknak való könyveket olvas, és a beszámolók szerint egy iPad segítségével megtanult spanyolul, írta a Daily Mail. A szülők viszonylag hamar rájöttek, hogy nem mindennapi a gyerek, másfél éves korában a kocsiban rendszeresen elmesélte az előző napi esti mesét. Szó szerint.

Az apja azt is elmondta róla, hogy akármikor megtanul egy új szót, bárhonnan ragad is rá, mindig helyesen használja azt, sohasem téveszti el, és helyezi azt rossz kontextusba.

Az Alexis IQ tesztjét végző orvosok közül az egyik azt mondta a családnak, a kislány nem mehet normális iskolába, és, hogy az ennyire okos gyerekek gyakran szenvednek nyugtalanságtól, ha nem hasonlóan tehetségesek között tanulnak.

A szülők pedig mindeközben azon dilemmáznak, küldjék-e iskolába hamarabb Alexist vagy sem, és hogyan biztosítsák számára a kortársak közötti szocializációt, elvégre mégiscsak egy három éves gyerekről van szó. 

Bár rengeteget lehet olvasni arról, miért félrevezető túl nagy jelentősséget tulajdonítani az IQ-nak, és arról is, hogy különösen bizonytalan a kisgyerekek mérésének megbízhatósága, annyi biztos, hogy Alexis rendkívül okos.Talán annyira okos, ami már nehézzé is teheti az életét.

Önök szerint ekkora intelligencia áldás vagy már inkább átok?

Áldás vagy átok?

 • 4791
  Áldás
 • 2618
  Átok

És: vajon segítették, vagy nehezítették a szülők a kislány helyzetét azzal, hogy a média figyelmét is felhívták rá?

A médiafigyelem inkább

 • 906
  hasznos a gyereknek?
 • 6117
  káros a gyereknek?

Rendes iskolába kéne mennie, vagy zseniképzőbe?

Aki ennyire okos, járjon

 • 6160
  zseniképzőbe
 • 1051
  normális iskolába

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.02.18 17:37:09Akitlosz

  Érdekes, ha valaki messze átlag feletti képességű, akkor sajnálják tőle a színvonalasabb képzést, pedig az átlag alattiak számára is van kisegítő képzés. sőt, csak a számukra van.
  Zseni gyerekeknek a normálisak közé járni nem kihívás, unalmas, s tehetségük eltékozlása.

 • 2014.02.18 17:54:00Tomi from Space

  Akitlosz: Egy zseni szerintem tudja, hogy mit akar, egy normális közegben pedig rájöhet erre, egy speckó intézményben meg vagy magfúziót tanul, vagy magfúziót. Mi lett volna, ha Tesla-t is speckó suliba dugják, vagy Einsteint? Bele sem merek gondolni...

 • 2014.02.18 18:36:13VoluntartistA

  A kislány kitűnő példa lesz arra, hogy
  ad1: nem tudjuk, hogy működik, tanul, emlékezik az agy
  ad2: az átlagtól való eltérések inkább hátrányosak
  ad3: a mért IQ változik,
  ad4: az IQ egésze kezd háttérbe szorulni az egyéb quotiensek mellett.

 • 2014.02.18 18:55:59Rozgonyi Tivadar

  hát én erről tudnék mesélni... én ugyan csak 2,5 évesen kezdtem olvasni, de hogy mit szopsz gyerekként egy átlagos iskolában, amikor 3-4 évvel előttük jársz... :-(

 • 2014.02.18 19:23:54régi villamos

  Apám egyszer elvitt egy pszichológushoz: talán hülye a gyerek, mert mindennel játszik, még a cukorkával is kitalál játékot ahelyett, hogy megenné! Féligátresztő tükör mögül figyelte, hogy a játékokkal zsúfolt szobában mivel, és hogyan játszom (4 éves voltam).
  Felnőttkoromban tudtam meg, hogy azt modta neki, örülhetne neki, hogy a fia ilyen konstruktív, és évekkel a többiek előtt van, és inkáább a saját elmeállapotán elmélkedjen.

 • 2014.02.18 19:50:51Hátrányos helyzetű kaviár

  Leginkább az "überokos" szülei jelentenek hátrányt a gyereknek, akik a médiában hakniznak vele. Régen az ilyenek beadták volna a gyereket egy cirkuszba ...
  Szerencsétlen kölyök.

 • 2014.02.18 21:28:33Csipyke

  Hat, en neha cserelnek... Lassan 3 eves fiam egesz nap vagy a 11 honapos hugat, vagy az egyeves kisgyerekeket a jatszozeren utanozza. A legkedvesebb jatekai a nyilo-csukodo dolgok, orakig kepes lenne tatott szajjal bamulni egy liftajtot pl. Ha tomegkozlekedunk, minden megalloban a jarmu ajtajat figyeli mukodes kozben, es utanozza a buszon a levegos ajto hangjat a szuszogasaval, a busz motorjat "vinnyogva", mindezt egy eves kora ota.

 • 2014.02.18 21:29:36Csipyke

  Kieg: hiqba probalom a figyelmet terelni, nulla az esely.

 • 2014.02.18 21:34:11Mészáros Laci

  az okosság félrevezethet.
  neki is kell játszás, szeretet, mint egy gyereknek.

 • 2014.02.18 22:39:27Elsőőőőő!!!

  4 évesen tanultam meg olvasni, a tesóm ugyanis pont elsős volt, sokat gyakoroltak vele a szüleink, én meg ellestem. 5 évesen nyomtatott betűkkel írni is tudtam. Sajnos őszi vagyok, így majdnem 7 évesen kerültem iskolába. Addigra már elolvastam jópár könyvet (regényeket is, nemcsak mesekönyvet). Az iskola első 3-4 éve kínszenvedés volt. Mire a többiek végigszótagolták a soros verset, én már rég fejből fújtam. Halálra untam magam, ez meg is látszott a magatartásomon.A tanárok utáltak, sokáig a hátsó padban ültem egyedül. A szüleim nem foglalkoztak, nem tanultak velem, minek, hiszen mire hazaértem, már rég tudtam mindent. Felső tagozaton, amikor már tényleg tanulni kellett, kínkeserves volt magamtól megtanulni, hogy egyáltalán mit jelent az, hogy tanulni kell és nem ragad rám minden.
  A mai napig nem értem, miért 7 évesen kerültem iskolába és miért olyanok közé, akik legalább 2-3 évvel mögöttem voltak.

 • 2014.02.18 23:11:22J.László

  Basszus, itt pár óra alatt összejött legalább három hasonló zseni, mint ez a kislány, Hiába, a tízmillió zseni országa is vagyunk nem csak a tízmillió foci- és nukleáris szakértőé.

 • 2014.02.19 03:07:08szorokin

  nos nekem anno 156-os volt. és egyértelműen átok, kb 7-9 éves korom óta ott vagyok, h nincs értelme semminek se... azaz, mint egy kiégett bróker. + ha normális iskolába jársz, akkor az osztály nagyja eléggé utálni fog "arany pedál medál, stb" azt hitték, h iskola után végig tanulok és nem hitték el, h pl 20 percet, .. ilyen (ált) iskolában a tanárok is többnyire nem jók, lesz@rják azt, ha valakinek van valamilyen képessége.
  pl matektanár: feladta a példákat, kb 5 perc alatt végeztem, aztán cseszegetett, hogy miért billegek a szégen, h miért beszélgetek,.. ahelyett, h ad egyéb feladatot.

 • 2014.02.19 03:14:00szorokin

  2 érdekes faktor, ami összefügg az intelligenciával:
  i, alkohol:[link]
  [link]

  ii, droghasználat:[link]

 • 2014.02.19 07:20:20ikri

  Tesla, Edison, Watt, Einstein ... csak néhány név azon emberek közül, akik retardáltnak mondott ütemben fejlődtek gyerekkorukban. Ehhez képest mondjon már valaki egy jelentősebb feltalálót vagy tudóst , aki a fenti módon akszelerált volna három éves korában... na ugye.

 • 2014.02.19 07:43:47Void Bunkoid

  Én is háromévesen tanultam meg olvasni, négy és fél évesen orvosi szakkönyveket (!) olvastam csak úgy hobbiból (akkor ment a Kórház a város szélén a tévében és nagyon tetszett,no). Asszem az én szüleimnek is mondták, hogy költözzünk Budapestre, járjak különleges iskolába, sőt, ezt még az iskolában is mondták - elsősként a leghülyébb osztályba (talán az F vagy G jelűbe, mindig ugyez az A osztály a legjobbtanulók gyülekezete) kerültem - gondolom a már sokak által mondott hiperaktivitásnak gondolt viselkedésprobléma miatt, pedig egyszerűen csak untam magam.

  Aztán szépen, mint ahogy szokott lenni, hozzáidomítottak a jónéphez, lett belőlem átlagos ember, ma, majd negyvenévesen már intellektus terén kifejezetten merevnek és butának tartom magam. Még a saját kortársaimhoz képest is. De legalább nem loptam, csaltam sosem, nem úgy, mint sok, most frissebbnek, intellektuálisabbnak látszó, de nem kifejezetten becsületes ember, akit ismerek.

 • 2014.02.19 08:49:33Mad Mind

  A zseniképző elhatárol a való világtól. Igen a gyereknek rossz, ha a többiek annyira "le vannak maradva", de sokkal rosszabb felnőttként találkozni először a valódi világgal.
  Szerény átlagos 133-as iq-val nem tudom milyen zseninek lenni, de azt tudom, hogy az iq, meg a könnyebb tanulás nem csak előny, hanem hátrány is. Ha csak kicsit okosabb vagy, mint a többiek az osztályban, már könnyen mindenki utálni kezd, amit vagy elfogadsz, vagy lerontod magad az ő szintjükre és akkor nincs problémád.

 • 2014.02.19 08:58:36Reo

  A szülőnek talán a legfontosabb dolga az lenne, hogy felkészítse a gyermeket, hogyan kell ezzel a "tehetségével" élnie, és hogyan kezelje az emberek "99%"-ának reakcióját. (esetleg irigységét és visszahúzását). Lehet hogy az IQ-ja magas, de attól még Ő egy 3 éves gyermek aki ugyanúgy reagál érzelmileg, mint kortársai.

 • 2014.02.19 09:07:30Reo

  J.László: Üdv a való világban, bár szerintem pont fordítva ülsz a lovon :) Kb mint ha a sebészet előtt csodálkoznál, hogy már a harmadik törött lábú emberrel találkozol. ;)
  Attól még hogy nem mindenki írja ki az üzenőfalára az IQ-ját, még lehet hogy az átlagnál okosabb... Rengeteg okos ember van körülöttünk országtól függetlenül (akkor is ha ennek x %-a csak behazudja, bár azért ezt nm szokták).
  A: Nem mindenki hangoztatja,
  B: Nem is érdekli és inkább zavarja mint segíti.

 • 2014.02.19 09:11:37pirospottyos

  A sogorom (angol srac) is Mensa-tag, igazabol semmi haszna nem volt belole az eletben, de biztos jo erzes, hogy okos... :-) Mi meg buszkek vagyunk ra.

 • 2014.02.19 10:44:18dieter1

  Csipyke, remélem, semmi gond a fiaddal, de légy óvatos. Bocs, tényleg nem megijeszteni akarlak, de az enyhe (ismétlem, enyhe) autista gyerekemnek hajszálpontosan ugyanezek voltak a kedvenc játékai, megvannak róla a videofelvételeim. Maga a játék persze önmagában semmit nem jelent, de megütötte a szemem a hozzátett mondat, hogy nem lehet elterelni a figyelmét - ez már nem a legjobb jel. Persze nálunk nagyobb volt a gond, még beszédtanulási problémával is együttjárt, de egy konzultáció szakemberrel sosem árthat.

 • 2014.02.19 10:50:45gabcigirl

  Már egy átlagosnál picit élesebb eszű gyereknek is gyakran nehéz a dolga. Róla a jó jegyek alapján nem nagyon akarják elhinni, hogy nem stréber és nem folyton magol - pedig csak arról van szó, hogy kevés tanulás után is kiválóan elsajátítja a dolgokat.

 • 2014.02.19 12:51:12Rozgonyi Tivadar

  Csendben megjegyezném, hogy ha az ember nagyobbat tud ugrani, mint a másik, akkor az egy dologra jogosítja fel: tegye magasabbra a lécet. Minden más duma. Én e szerint próbáltam/próbálok élni, és csakazértis tisztességesnek lenni ebben az országban. Szerintetek milyen érzés? :-)

  És még egy dolog zavar, ugyanaz, ami Szilárd Leót: nem az, hogy a buta ember szavazata ugyanannyit ér, mint az enyém. Az, hogy kettőé többet... :-(

 • 2014.02.19 13:53:35Shopping

  kérdezzük meg Szász Marcit

 • 2014.02.19 19:43:05mone1234

  Csipyke, 2 év alatt nem jutott eszedbe kivizsgáltatni a gyereked?
  értem én ,hogy az ember nem szereti magának bevallani ezeket a dolgokat,de van megfelelö közeg és segítség manapság- és nem,nem szégyen!!!

 • 2014.02.20 12:51:57Augustin

  Miért ne lenne jó neki? Boldog, jól érzi magát? Akkor oké. A gyereknek az a legfontosabb, hogy boldog legyen ilyen kis korban, ha ehhez zseniképző kell, akkor az.

  (Az enyém meg menő. Bibibííííí. Nála két-három évvel idősebbek dicsekednek azzal, ha barátkozik velük.)

 • 2014.02.20 13:22:49Csipyke

  Mone1234: nem ilyen egyszeru. Pl. Kulfoldon elunk, ezenkivul a ferjem szerint minden rendben, igy hallani sem akar semmi,yen kivizsgalasrol.
  Amugy a gyerek jol beszel,

 • 2014.02.20 14:07:13dieter1

  Csipike, az jó, ha a beszédfejlôdéssel nincs gond, de hidd el, akkor sem árt az óvatosság. Mi is külföldön éltünk a gyerekkel, és egy darabig magunk fejlesztettük, szakemberek utasításai alapján. Aztán persze nekünk végül haza is kellett adnunk a nagyszülôkhöz, hogy logopédiai óvodába járhasson - remélem, nektek semmi hasonlóra nem lesz szükségetek.
  Férjre nem muszáj hallgatni, bár a segítsége nélkül még sokkal nehezebb a dolog. De mi is legalább egy évet késtünk amiatt, hogy mindenki nyugtatgatott, hogy ó, minden rendben, magától meg fognak oldódni a problémák.

 • 2014.02.20 21:12:13R2D2 & C3PO

  Szerintem zseniképzőbe is és normáliskolába is kéne küldeni. Egyrészt, hogy megfelelő oktatást kapjon, másrészt, hogy legyenek kortárs kapcsolatai. Nyilván a normál iskolában nem igazán tanulna... De az nem baj, szvsz.

 • 2014.02.22 13:31:38ámulookbámulook

  Olvasom és mosolygok. Jómagam sem fértem be a közoktatás dogmatikus keretei közé. Korai éveimben olvastam szintén, minden érdekelt, kivéve azt amit tanitani akartak, mivel nem értettem egyet a tanárral. Ő kicsinyességből elakart kaszálni:-)Ma abban a tárgykörben, amelyben ezen tanerő szerint semmi esélyem, képviselem nemzetünk, nem kevésszer külföldön is. Gyerekként kezelhetetlennek tartottak, holott csupán untam a lassú felfogást akár a tanárok részéről is. Engem a Teremtő 150-el büntetett meg:)

 • 2014.02.22 22:13:46Virgo1975

  de jó, itt mindenki zseni.

 • 2014.02.23 22:40:43biopiac

  A magas IQ abban segíti az embert, hogy gyorsabban tanul, könnyen átlát, megért dolgokat. Azért vannak nehézségei. Pl. meg kell tanulni türelmesen elmondani még egyszer-kétszer vagy esetleg békésen meghallgatni harmadszor is, bár elsőre tökéletesen értetted. :D

 • 2014.02.24 10:23:35Ernoke

  Gyerekként 165-ös IQ-m volt, én is 2,5 éves korom óta olvasok. 1 évet nyertem vele, mert kihagytam az általános iskola 1. osztályt, nagy előny volt, hogy előbb letudtam az iskoláimat. Ezt szerintem minden magas IQ-jú gyerekkel meg lehetne játszani, kevesebbet pazarolna az életéből az oktatásra.
  Most, felnőttként, különböző tesztek szerint 110 és 135 közötti IQ-val azt mondom, ennek a fogalomnak semmi köze a valódi intelligenciához. Csak bizonyos szempontokat mér, de pl. a kézügyességet, mozgáskoordinációt, empátiát, vagy éppenséggel a sressztűrést nem, pedig ezek is ugyanolyan fontos dolgok.

 • 2014.02.25 08:08:02mone1234

  Csipyke, itt a gyerekedröl van szó-nem ér férjjel mentegetözni.
  Egy felérésben nincs semmi,ezt meg kell értenie a férjednek.
  Abban az esetben ha meg le van maradva a gyerköc akkor edzeni kell.
  Jól sejtettem ,hogy itt a szégyen játszik nagyobb szerepet.
  Annyi a baj,hogy ez nem a szülökröl és azoknak az egojáról szól.
  A férjed rakja félre az egoját te pedig a gyávaságod . El se hiszem amit olvasok...

 • 2014.02.25 08:10:29mone1234

  még valami,én is külföldön élek ugyhogy pontosan tudom hogy ha magyarra van szükséged valamire akkor megtalálod külföldön is. én pl magyar pszihologushoz járok külföldön...de orvoshoz is

 • 2014.02.25 23:33:48Csipyke

  Mone1234: dehogy szegyelli, nem is erti a problemat! Ma este mutattam neki a gyerek jatekat ( egyedul jatszott), eredmeny: na es, mas gyerek meg brummog az autoknak. Mellesleg en se hiszem el, hogy te, mint laikus itt osztod az eszt, mikorzben az erintett szulo teljesen nyugodtan , vadaskodas es mellekes felhangok nelkul ( koszi dieterke1) tudott reagalni. No comment...

 • 2014.02.25 23:37:33Csipyke

  Ja, es a kulfolddel nem az orvoshoz jaras, mindosszesen annyi a gond, hogy a gyerek egyelore az anyanyelvet beszeli, ergo hiaba viszem itt felmeresre... De fogadok gyereked sincs, csak osztod itt az eszt!

 • 2014.02.26 08:13:30mone1234

  "ha magyarra van szükséged valamire akkor megtalálod külföldön is. én pl magyar pszihologushoz járok külföldön...de orvoshoz is" - olvasd el mégegyszer

  nem tudsz rólam semmit,miután nem írtam magamról és a problémáimról semmit-te viszont igen- ezért "osztom az észt".

 • 2014.02.26 19:27:38Csipyke

  Szerintem pszichiater lesz az... A magyar pedig azert kell, mert nem tudsz az orszag nyelven.

 • 2014.02.27 08:03:24mone1234

  "A magyar pedig azert kell, mert nem tudsz az orszag nyelven"

  és én nem azt írtam,hogy ha magyar doki kell akkor nem probléma mert külföldön is találsz magyarul beszélöt orvost,pszihologust,tanárt,nögyógyászt..stb?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta