SZÜLŐSÉG

Ha az egyik gyerek kap, kapjon a másik is?

2014. február 15., szombat 16:19

Na, hát ismét egy olyan téma, ami alaposan megosztja az anyákat, ki így csinálja, ki úgy, úgyhogy még mielőtt leírom, én hogyan, előrebocsátom: nem tartom szaranyának, ha valaki másképp - még mielőtt ez a vád érne. 

Szóval a napokban, többgyerekes ismerősökkel beszélgetve meglepődve tapasztaltam azt a jelenséget, hogy születésnapok és névnapok alkalmával elképzelhetetlennek tartják, hogy csak az ünnepelt gyerek kapjon ajándékot. Ezt mindenki azzal indokolta, hogy a kisgyerekek nem tudják még elfogadni, ha csak a testvérük kap valamit, éppen ezért kialakult a szokás, hogy dupla meglepetést vesznek. Anyagi helyzettől függően van olyan anya a környezetemben, aki ugyanolyan értékes ajándékot vesz a szülinaposnak és testvérének egyaránt, és vannak olyanok, akik kisebb dolgokkal lepik meg a tesót, de ezt kihagyhatatlannak gondolják.

"Nálunk ha Anna születésnapja van, akkor biztos, hogy Péter is kap valamit, akár csak egy tábla csokit vagy egy kisautót. Nem szeretnénk, hogy rosszul érezze magát, nem szeretnénk, hogy irigykedés vagy sírás legyen a dologból" - indokolta nekem az egyik ismerős anya.

A gyerek nem hülye. Megérti. 

Ezzel szemben nekem ilyen esetben mindig Dr. Ranschburg Jenő (isten nyugosztalja) szavai jutnak az eszembe, aki úgy vélte, ilyen esetben pont a szülők azok, akik szítják a féltékenységet a testvérek között. Nálunk nincsen plusz ajándék, nem is volt soha. Amikor még kisebbek voltak, akkor felmerült a kérdés, hogy ők miért nem kapnak, és világosan el lett nekik magyarázva: ez most nem az ő napjuk, a testvérüket ünnepeljük. Majd, ha az ő születésnapjuk lesz, aznap majd körülöttük forog a világ. A gyerek nem olyan hülye, hogy ezt ne értse meg.

Sőt, nálunk megesik, hogy ha csak az egyikkel rohanunk el valahová, akkor csak vele ugrunk be a Mekibe az ügyintézések közepette. És azt is tudomásul kell venniük, hogy ha látok egy klassz rózsaszín felsőt, amit kapva az alkalmon megveszek a lányomnak, nem fogok még pluszban keresgélni a fiúknak valamit az áruházban csak azért, hogy ők is kapjanak valamit. Ez fordított esetben is így működik. Nem mondom, hogy emiatt nem volt méltatlankodás. Volt. De idővel rájöttek, hogy úgyis sorra fog mindenki kerülni, úgyhogy most már elvétve, egy-egy rosszabb napjukon hangzik el a szájukból, hogy "Mert mindig csak XY kap mindent". (Természetesen XY személye mindig, minden esetben változó, úgyhogy ezen általában csak felröhögök.) 

Így vélekedik erről egy másik ismerősöm is, akinek szintén négy gyereke van: 

„Amíg csak ketten voltak, mindig kapott a másik is valami kis apróságot" - mesélte Bea. "A nagy el is várta ezt, míg a kisebb nem is nézett bele a szatyrokba, hogy neki is akad-e benne valami. Aztán nőttek, és megszületettek a kistesók. Anyagilag sem tudom megtenni, hogy minden alkalommal mindenki kapjon ajándékot.

Leültünk és megbeszéltük, hogy az ünnep az ünnepelté. Mindenkinek eljön a névnap/szülinap, amikor minden róla szól. A két kicsinek ez természetes, a nagyok is próbálják megérteni. Azt hiszem, a legidősebb gyerek az, akinek még mindig elvárás és még mindig természetes, hogy mindig mindent megkapjon. Ő az, aki durcás, aki megsértődik.

Aztán vannak a szükséges dolgok, mint pl. a ruhaneműk. Az a szokás, hogy minden évszakváltáskor kipakoljuk a szekrényt és mindenki felírja, mire lenne szüksége. Van, akinek csak egy pólóra, van, akinek 3 nadrágra, vagy csak 2 pár zoknira. Visszatekintve, végiggondolva úgy vélem, nem biztos hogy jó, ha mindig mindenki mindent megkap. Meg kell érteniük, hogy mindig mindenkinek másra van szüksége. Már nem szakad meg a szívem a szomorú szemek láttán. Hiszem, hogy jobb ez így."

Ti hogyan oldjátok meg többgyerekes szülőként ezt a problémát? Egyáltalán, kell ebből problémát csinálni? 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.02.15 16:54:32D2

  Szerintem nem mindegy, hogy mekkora és milyen habitusú gyerekekről van szó. A 2 év alattiakat kb. nem érdekli, hogy ki kap ajándékot, egy masnival is jól eljátszanak. 3-4 között jönnek a csatározások, akkor fontos, hogy ne érezze magát elhagyatottnak az a gyerek se, akit éppen nem ünnepelnek. Később meg már egész jól megértik, hogy a tesó(k)ról szól a nap, nem róluk. De ki lehet küszöbölni: vagy nem tartunk szülinapot egyiknek se, vagy összevonva mindegyiknek ;).

 • 2014.02.15 17:20:07háténimmár

  Bennem fel sem merulne, hogy a szulinaposon kivul barki mas kapjon ajandekot. Mindenki kap a tortabol temeszetesen.
  A szulinap a szulinapose reggeltol estig. Mindenkinek 1 evben jar egy sajat nap, ha ezt megosztanank, akkor elvennenk a jelentoseget is, "egy" nap lenne az unnepek kozul es nem "A" nap lenne.

  Kevesse ismerem Ranschburg munkassagat, de orommel udvozlom, hogy gondolkodo embe volt es nem tul-gondolkodo es foloslegesen szorongo.

 • 2014.02.15 18:09:30Édanyu

  Én megmondtam a gyerekeknek, hogy bizony mehszületni csak egyszer lehet, és ez nekik is csak egyszer sikerült fejenként. Így mindenkinek egy szülinapja van és mindenki a saját szülinapján lehet az ünnepelt.
  Akik minden gyereküket megajándékozzák az egyik szülinapján, azoknál a beteggel együtt a többit is elő kell jegyezni ugyanarra a napra vakbélműtétre?? :D

 • 2014.02.15 18:17:23Édanyu

  Nálunk a szülinap helyett az szokott elégedetlenséget okozni, hogy az egyiket rendszeresen meghívja egy barátja délutáni játékra, a meghívás nem terjed ki a tesóra, ami számomra természetes és érthető, mit is csinálna az ovis kislány az iskolás fiúkkal. De ilyenkor az ovis kislány elégedetlen, csajos programot szoktam szervezni vele (cukiba menni pl). :)), vagy el kell intézni a bevásárlást, de akkor felajánlom neki, hogy választhat vmi 5-700 forintos apróságot (meglepi póni, Lego minifigura, ilyesmi).

 • 2014.02.15 18:31:07bbwd

  ez természetes, csak az kap, akiről az alkalom szól.

  csajos programot, brrrr

 • 2014.02.15 18:35:05Attila Tóth

  Számomra is egyértelmű, hogy az a nap az ünnepeltnek jár. Egyébként öcsémmel összefogva közösen választottuk mindig ki, melyik LEGO csomagot szeretnénk, mert így sokkal többet nyertünk a csomagok kombinálásával az év többi napján. Így papíron hiába egyikünk kapta, mindig közösen örültünk. Ezt kellene inkább megtanítani a gyerekeknek!

 • 2014.02.15 18:35:07D2

  Édanyu, azzal az 500 Ft-os dologgal kiszúrhatnád a szemét szülinapon is. Vagy nálatok millás aji alatt nem dívik?!

 • 2014.02.15 19:57:18cicnyapempöli

  Ezt mi rém egyszerűen megoldottuk, teljesen véletlenül egyszerre van a szülinapjuk, 6 napos eltéréssel......

 • 2014.02.15 19:59:11Ledd

  D2, nem mindegy neked h édanyu mennyiért vesz ajándékot? Ha megteheti tegye meg. Amúgy nálunk még mindig úgy van, hogy ha az egyik kap a másik is. Én 22 vagyok, testvérem 18, mindketten suliba járunk és itthon lakunk, és igenis jól esik mindkettőnknek ha kap a másik is valamit.

 • 2014.02.15 20:28:30D2

  Ledd: ponttökmind1. Arra akartam rávilágítani, hogy az elmegyünk bevásárolni és választhat magának legót meglehetősen álságos, ennyi erővel kaphatna az egyik szülinapján a másik is egy apróságot. Nálunk így szokás és elég intelligensek az ajándékozók, hogy nem szülnapi bulin akarnak nevelni ;)

 • 2014.02.15 22:05:15Édanyu

  "D2
  Édanyu, azzal az 500 Ft-os dologgal kiszúrhatnád a szemét szülinapon is. Vagy nálatok millás aji alatt nem dívik?!"

  Igen, kiszúrHATNÁM, ha nem lennék meggyőződve arról, hogy az a helyes, ha megtanulja, neki is van egy szülinapja, meg a testvéreinek is.
  Amikor hisztizik (nem jellemző, de a durcázás azért be-befigyel), akkor is pl teljesíthetném a kívánságát, de nem teszem. ;)
  Szóval a szülinapnál szeretném, ha megértené, hogy néha másról szól valami, néha más van a középpontban, akivel együtt ünneplünk, örülünk, akinek ő is adhat ajándékot (rajzol neki, meg ha van otthon valami 500 forintos apróság, akkor azt ő adja, később akár ennyit a zsebpénzéből is szánhat rá, ha szeretne. És jó tesók, úgyhogy nem tartom kizártnak, hogy lesz ilyen is, amikor együtt elmegyünk és ő vesz a tesónak vmi valóban apróságot). Ezért ezt próbálom átadni, nem a mindenki kap valamit dolgot.
  A meghívásos dolog viszont valóban olyan, aminél azt gondolom, belefér, hogy kárpótolom, amiért őt nem hívta meg senki játszós délutánra.

  De vajon abból, amit írtam, hogyan következtettél arra, hogy nálunk "millás aji" dívik?? Ezt nagyon nem értem...

 • 2014.02.15 22:11:15Édanyu

  Cicnyapempöli, mi ennyire nem voltunk hatékonyak, de majdnem: Az elsőszülött jan.20., a kishúg febr.9., a várva-várt Legkisebb (nem tudjuk fiú-e vagy lány) pedig mostanában érkezik, február 24-re vagyok kiírva. ;)
  Az apukájuk meg február 6., úgyhogy csak én lógok ki a sorból, de én nagyon. :)

 • 2014.02.15 22:19:39Édanyu

  Ismerek néhány sok gyerekes családot (6-7 csemetéseket), ők bizti nem vesznek 5-6 kis ajándékot, hogy mindenki örüljön, mégis szeretik egymást és jó nekik.
  Sokszor eszembe jutnak vacsorakor is, amikor a kettő kétfélét kér. :D
  Anno megkérdeztem az egyik anyukát, náluk ez hogy megy. Egyféle van. Vagy ha vki nagyon nem szereti azt, amit mindenki más, akkor ő kap valami hasonlót (májkrém helyett lekvár a kenyérre, de semmi külön főzőcske), de persze nincs á la carte minden este. :D

 • 2014.02.15 23:21:52retinax

  Elméletben azzal értek egyet, hogy nem kell a tesónak ajándék. Gyakorlatban kissé bonyolultabb a dolog, mi ugyanis még régen bevezettük a tesónak a "szívfáj ajándékot", ami kezdetben egy apróság volt. Aztán jöttek a nagyszülők és a keresztszülők, akik félreértelmezték a dolgot, és most már ott tartunk, hogy kötelességüknek érzik, hogy a családi szülinapokon az ÖSSZES gyereknek adjanak valamit. Mindenki. Olyan ajándékosztások vannak, hogy nem is tudom, hova nézzek. Próbáltam már beszélni velük róla, háááát, kevés sikerrel. Így utólag átkozom a napot, amikor először a nagyobb kezébe nyomtam a kicsi szülinapján azt a matricát.

 • 2014.02.16 00:23:59Édanyu

  Bbwd, mi a baj azzal, hogy csajos programot írtam? Nyilván nem műkörmöshöz, meg daueroltatni megyünk, de a szóhasználattal ki akartam fejezni, hogy valami kedvére valót csinálunk, amíg magunk vagyunk. Komolyan nem értem, hogy itt a porontyon miért köttök bele az ember minden szavába... Régen olvasgattam ennyit ezt az oldalt, mint most, mert akkor ráértem otthonról, mondjuk, amikor a gyerekek aludtak vagy hosszasan elhomokoztak. Aztán meló mellett pont nem érdekelt, nem volt rá időm sem. Most megint be-bekukkantok, ráérek, de meg kell, hogy mondjam, nem rémlik, hogy akkoriban is ilyen lett volna itt a hangulat/hangvétel. :( sajnálom és értetlenül állok az előtt, hogy egyeseknek mintha jólesne ismeretlenül nem csak ítélkezni, de még bele-bele is rúgni a másikba, aki csak megpróbált szóba elegyedni itt... Kár.

 • 2014.02.16 08:07:20X32zpf

  Egyetértek a cikk írójával. Nem kell túlspilázni ezt a dolgot sem. A legkisebb gyerek is meg fogja érteni, hogy ez most a tesó szülinapja, nem az övé. Nálunk sincs plusz ajándék a kicsinek.
  Minden gyerek azt szokja meg, amit lát, amit tanul a szüleitől, környezetétől...

 • 2014.02.16 12:30:42Budapesti Szexipari Vállalat

  Édanyu:
  Nem kell hülyeséget írni, és akkor nem kötnek bele.

  X32zpf:
  TúlspiRázni.
  orig.. latin, spirare = lélegezni, átv.: lihegni
  (nem pedig német spielen, mert az spílezni lenne a magyar nyelv átvételi szabályai szerint)

 • 2014.02.16 15:38:49Édanyu

  BSZV, köszönöm a jótanácsot! Most már csak az a kérdésem a bölcsekhez, honnan fogom tudni, hogy amit írok, az nem lesz-e valaki szemében hülyeség?? Nyilván az lesz. Ha értelmeset írok, akkor egy hülye szemében... Hm. Ennek fényében tényleg leteszek arról, hogy én itt bármilyen társalgásba kezdjek (volt, van és lesz jobb dolgom, az biztos), helyette ígérem, csak legyinteni fogok... Ment vannak amik és akik szóra sem érdemesek. :D

 • 2014.02.17 10:05:41pirospottyos

  En nem duplazok ajandekbol szuletesnapokon, de pl emlekszem mikor a fiam megszuletett ( a lanyom 2 es fel eves volt akkor) egy csomo rokon, ismeros, barat hozott / kuldott ajandekot a babanak, ami tok jo meg tok szep dolog, de naponta erkeztek az ajandekok a picinek, a lanyom meg csak nezett nagy szemekkel, nem is panaszkodott, nem kert... De nekem fajt erte a szivem, es bizony elmentem neki ajandekot venni sutyiban, amit aztan meg is kapott, "a kistestveretol"... :-D
  Ugy orult neki.
  Szerintem akkor, ott, ez indokolt volt.
  A szulinap viszont szulinap, az mindenkinek a sajatja es kesz.

 • 2014.02.17 19:50:21retinax

  pirospottyos: ó, ez tényleg szomorú. Nálunk mindenki nagyon figyelmes volt, ez nagy mázli. Először a nagyobbal foglalkoztak, neki adtak ajándékot, mert ő már ugye értelmes volt, és csak utána fordultak oda a jövetelük valódi céljához, a babához. De ez nem fájt a tesónak, mert akkor már eleget foglalkoztak vele. A helyedben én is úgy tettem volna, ahogy te, vettem volna ajándékot a nagyobbnak.
  Vagtazo Halottkem: hát nem tom, szerintem én konkrétan nem oktattam ki senkit, te viszont általában mindenkit bírálsz. Csak mondom.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta