A túl sok valóságshow-tól butább lesz a gyerek, de legalább terhes nem

Eddig is sokan hangoztatták már, hogy a Való Világ és társaik ölik az agysejteket, most francia kutatók azt állítják, hogy bizonyítékuk is van rá: a túl sok valóságshow valóban károsítja a gyerekek fejlődését - írja a Local. A francia Oktatási Minisztérium tanulmánya szerint drámai csökkenést mutatnak az eredmények az olyan 15 éves tanulók között, akik túl sok valóságshow-t néznek.

A felmérést 27000 középiskolai diák bevonásával végezték 2011-ben, és azt vizsgálták, milyen hatással vannak a francia fiatalokra olyan tipikus tevékenységek, mint pl. a videójátékozás, a zenehallgatás, illetve az sms-ezgetés, de kiderült: a The Voice, a Koh Lanta (a Survivor francia változata), illetve a hírhedt Angels of Reality TV az, amely a leginkább ártalmasnak tűnik rájuk nézve.

1133843 1390826222 960x721 000000
RTL Klub

A kognitív és tanulási képességekre legrosszabb hatással a valóságshow-k rendszeres és gyakori nézése a van - mondta ki a tanulmány, melynek kutatói rámutattak, hogy ez a tevékenység 11 százalékkal csökkenti a gyerekek matematikai képességeit, és 16 százalékkal az egyéb tudását. A tanulmányt végzők megfigyelése szerint a valóságshow-k az olvasásra is hatással voltak, mert egy átlagos diák 20-ból 14 pontot szerzett volna, ha rendszeresen olvas, míg ha ezeknek a tévéműsoroknak a rabja, akkor a 20 pontból átlagosan csak 8,4 -es pontszámot ért el. Az olvasás sokkal nagyobb valószínűséggel eredményez gazdagabb szókincset, mint a valóságshow-k nézése, mivel még egy átlagos szókincsű képregény is 867 szóval rendelkezik, miközben ezekben a tévéműsorokban csak 598 különböző szót használnak - mondják a kutatók (arra nem tértek ki, hogy ez a szám egy átlagos valóságshow-szereplő szókincsét takarja, vagy az összesített eredményüket.)

A jó hír az, hogy a valóságshow-k szerencsére nem a leggyakoribb hobbija a francia 15 éveseknek. A lista élén a zenehallgatás, sms-ezés, a harmadik helyen pedig a csetelés áll. A valóságshow csak a hatodik helyre került, de a tizenéves diákok 42 százaléka néz ilyen műsorokat rendszeresen.

A tanulmány eredménye rossz hír volt a tévéfüggőknek, de jó hír volt a videójátékosoknak. "Összességében a legtöbb szabadidős tevékenység, mint a videójátékok, már csak alig, vagy egyáltalán nem befolyásolják a tanulmányi, illetve kognitív teljesítményt. Ezek azok a szabadidős tevékenységek, amelyek lehetővé teszik a fiatalok számára a pihenést, hogy relaxáljanak, és ezzel egyidejűleg az érzelmeiket és a társasági viselkedésüket is kifejezhetik" - áll a tanulmányban. 

Minden rosszban van valami jó is

Vannak viszont olyan valóságshow-k, amik bizonyítottan jó hatással vannak a fiatalokra: bár egyes szülői csoportok aggódtak azért, hogy az MTV-n futó "16 és terhes" illetve a "Tinimami" című műsorok felmagasztalják a tiniterhességet, a legújabb amerikai tanulmány szerint a fiatalkorú leányanyákról szóló reality és a spinoffjai valójában csökkentették a lányanyák szülési rátáját - írja a Parents.

A Tinimami főszereplői egy kerekasztal beszélgetésen
A Tinimami főszereplői egy kerekasztal beszélgetésenTheo Wargo

A kutatás szerint csak 2010-ben több, mint húszezer tinilány köszönhette ezeknek a műsoroknak, hogy nem szült gyereket. Annak ellenére, hogy a műsorban feltűnt némelyik fiatalkorú lányanya később a Zs-kategóriás celeb kategóriáig is felküzdötte magát, úgy tűnik, a tinik elég világosan levették a lényegi üzenetet: terhesség és a gyereknevelés kemény meló. És még keményebb, ha instabil kapcsolatod van, tetőzve jelentős pénzügyi bizonytalansággal (sőt akár válsággal) és álmatlan éjszakákkal, miközben megpróbálod megállni a helyed a középiskolában, és arra vágysz, bárcsak te is a haverokkal partizhatnál ahelyett, hogy pelenkát cserélgetsz.

Az eredmények azt sugallják, hogy valóságshow-ban bemutatott tinimamikat elnézve a fiatalok kénytelenek voltak szembesülni azzal, hová vezethet a szex, különösen a védekezés nélküli szex. A show, aminek epizódonként 3 milliós nézettsége van az USA-ban, csaknem hat százalékkal csökkentette a tiniterhességeket.

A kutatócsoport a Google keresési trendeket, és a Twittert is használta, hogy alátámasszák a műsor hatását a tinédzserkorúak anyává válásának adataira. A show minden újabb részének sugárzása után mind a Google kereséseknél, mind a Twitteren is emelkedett a keresések száma a "fogamzásgátló" és "abortusz" szavakra. Annak is utánanéztek, hogy nagyobb nézettségű földrajzi területeken mennyi a tiniszülések aránya. Egészében úgy találták, hogy a tiniterhességek aránya csökkent ott, ahol a fiatalok nézték az MTV sorozatát, mint ahol nem tették. Vagyis a kutatók kimutatták a nézettség és az születésszám csökkenésének összefüggését.

1991-ben az USA-ban minden 1000 tinilányból 62 szült. 2007-re ez a szám 42-re csökkent. 2012-ben a tinédzserek szülési aránya még alacsonyabb lett, 1000-ből csak 29 vállalt babát. A tanulmány megállapította, hogy a 16 és terhes című műsor 2010-től mért 18 hónapos időszak során egyharmadára csökkentette a gyereket vállaló tinédzserek számát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek