SZÜLŐSÉG

A túl sok valóságshow-tól butább lesz a gyerek, de legalább terhes nem

2014. február 11., kedd 08:41

Eddig is sokan hangoztatták már, hogy a Való Világ és társaik ölik az agysejteket, most francia kutatók azt állítják, hogy bizonyítékuk is van rá: a túl sok valóságshow valóban károsítja a gyerekek fejlődését - írja a Local. A francia Oktatási Minisztérium tanulmánya szerint drámai csökkenést mutatnak az eredmények az olyan 15 éves tanulók között, akik túl sok valóságshow-t néznek.

A felmérést 27000 középiskolai diák bevonásával végezték 2011-ben, és azt vizsgálták, milyen hatással vannak a francia fiatalokra olyan tipikus tevékenységek, mint pl. a videójátékozás, a zenehallgatás, illetve az sms-ezgetés, de kiderült: a The Voice, a Koh Lanta (a Survivor francia változata), illetve a hírhedt Angels of Reality TV az, amely a leginkább ártalmasnak tűnik rájuk nézve.

1133843 1390826222 960x721 000000
Fotó: RTL Klub

A kognitív és tanulási képességekre legrosszabb hatással a valóságshow-k rendszeres és gyakori nézése a van - mondta ki a tanulmány, melynek kutatói rámutattak, hogy ez a tevékenység 11 százalékkal csökkenti a gyerekek matematikai képességeit, és 16 százalékkal az egyéb tudását. A tanulmányt végzők megfigyelése szerint a valóságshow-k az olvasásra is hatással voltak, mert egy átlagos diák 20-ból 14 pontot szerzett volna, ha rendszeresen olvas, míg ha ezeknek a tévéműsoroknak a rabja, akkor a 20 pontból átlagosan csak 8,4 -es pontszámot ért el. Az olvasás sokkal nagyobb valószínűséggel eredményez gazdagabb szókincset, mint a valóságshow-k nézése, mivel még egy átlagos szókincsű képregény is 867 szóval rendelkezik, miközben ezekben a tévéműsorokban csak 598 különböző szót használnak - mondják a kutatók (arra nem tértek ki, hogy ez a szám egy átlagos valóságshow-szereplő szókincsét takarja, vagy az összesített eredményüket.)

A jó hír az, hogy a valóságshow-k szerencsére nem a leggyakoribb hobbija a francia 15 éveseknek. A lista élén a zenehallgatás, sms-ezés, a harmadik helyen pedig a csetelés áll. A valóságshow csak a hatodik helyre került, de a tizenéves diákok 42 százaléka néz ilyen műsorokat rendszeresen.

A tanulmány eredménye rossz hír volt a tévéfüggőknek, de jó hír volt a videójátékosoknak. "Összességében a legtöbb szabadidős tevékenység, mint a videójátékok, már csak alig, vagy egyáltalán nem befolyásolják a tanulmányi, illetve kognitív teljesítményt. Ezek azok a szabadidős tevékenységek, amelyek lehetővé teszik a fiatalok számára a pihenést, hogy relaxáljanak, és ezzel egyidejűleg az érzelmeiket és a társasági viselkedésüket is kifejezhetik" - áll a tanulmányban. 

Minden rosszban van valami jó is

Vannak viszont olyan valóságshow-k, amik bizonyítottan jó hatással vannak a fiatalokra: bár egyes szülői csoportok aggódtak azért, hogy az MTV-n futó "16 és terhes" illetve a "Tinimami" című műsorok felmagasztalják a tiniterhességet, a legújabb amerikai tanulmány szerint a fiatalkorú leányanyákról szóló reality és a spinoffjai valójában csökkentették a lányanyák szülési rátáját - írja a Parents.

A kutatás szerint csak 2010-ben több, mint húszezer tinilány köszönhette ezeknek a műsoroknak, hogy nem szült gyereket. Annak ellenére, hogy a műsorban feltűnt némelyik fiatalkorú lányanya később a Zs-kategóriás celeb kategóriáig is felküzdötte magát, úgy tűnik, a tinik elég világosan levették a lényegi üzenetet: terhesség és a gyereknevelés kemény meló. És még keményebb, ha instabil kapcsolatod van, tetőzve jelentős pénzügyi bizonytalansággal (sőt akár válsággal) és álmatlan éjszakákkal, miközben megpróbálod megállni a helyed a középiskolában, és arra vágysz, bárcsak te is a haverokkal partizhatnál ahelyett, hogy pelenkát cserélgetsz.

Az eredmények azt sugallják, hogy valóságshow-ban bemutatott tinimamikat elnézve a fiatalok kénytelenek voltak szembesülni azzal, hová vezethet a szex, különösen a védekezés nélküli szex. A show, aminek epizódonként 3 milliós nézettsége van az USA-ban, csaknem hat százalékkal csökkentette a tiniterhességeket.

A kutatócsoport a Google keresési trendeket, és a Twittert is használta, hogy alátámasszák a műsor hatását a tinédzserkorúak anyává válásának adataira. A show minden újabb részének sugárzása után mind a Google kereséseknél, mind a Twitteren is emelkedett a keresések száma a "fogamzásgátló" és "abortusz" szavakra. Annak is utánanéztek, hogy nagyobb nézettségű földrajzi területeken mennyi a tiniszülések aránya. Egészében úgy találták, hogy a tiniterhességek aránya csökkent ott, ahol a fiatalok nézték az MTV sorozatát, mint ahol nem tették. Vagyis a kutatók kimutatták a nézettség és az születésszám csökkenésének összefüggését.

1991-ben az USA-ban minden 1000 tinilányból 62 szült. 2007-re ez a szám 42-re csökkent. 2012-ben a tinédzserek szülési aránya még alacsonyabb lett, 1000-ből csak 29 vállalt babát. A tanulmány megállapította, hogy a 16 és terhes című műsor 2010-től mért 18 hónapos időszak során egyharmadára csökkentette a gyereket vállaló tinédzserek számát.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta