SZÜLŐSÉG

Újabb para: borsónyi csomó a gyerek tarkóján

2014. február 8., szombat 15:34

A most 4 hónapos lányom mellett izgalmas az élet: bár sokadik gyerekről van szó, olyan dolgokat produkál, amiket korábban egyiknél sem tapasztaltam. A hüvelyi vérzés és a mongolfolt felfedezése után most egy a tarkóján lévő, borsónyi nagyságú csomó adott izgalomra okot a napokban. 

A bőr alatt elmozdítható csomót anyósom fedezte fel, úgyhogy a rémület mellett még a lelkiismeret-furdalás is egyből letámadott, milyen anya vagyok én, hogy még ezt sem veszem észre. Bár a nagymama nyugtatott, hogy szerinte nincs baj, de azért mutassuk meg a háziorvosunknak. Én már daganatot vizionáltam, főleg, mivel ismeretségi körünkben már történt hasonló tragédia korábban. Első dolgom volt bejelentkezni a dokihoz, de a paramamákat is megszégyenítő módon utána rögtön a neten keresgéltem a lehetséges okokat, ahol szinte mindenki a nyirokcsomót emlegette.

Kommentelő írta:

"Az én kislányomnak szinte sose múlik el, a füle mögött van, hol kisebb, hol nagyobb. A mi dokink azt mondta, ha a nyak biccentőizma előtt van csomó, az a garatmandula bűne, ha mögötte, akkor meg orrmandula. Nekünk ugye, a füle mögött van, és valóban orrmandulások vagyunk. Aggódni nem kell, sajnos ez velejárója a kisebb betegségeknek. A nyirokcsomót pedig egy pozitív előjelnek kell értelmezni, ez egy védekezési mechanizmus. Ez kb olyan, mint a láz, amire igenis szükség van, hiszen így védekezik a szervezet. Ne aggódj, de azért nem árt, ha rápillant a doki."

Később szerencsére a doktornőnk is megnyugtató diagnózissal szolgált: valóban a nyirokcsomó megnagyobbodásáról van szó.

A lányomat egy héttel korábban oltották, ennek következtében is keletkezhetett, de lehetett akár a korábbi vírusos torokgyulladásának szövődménye – nem tudni, hiszen fogalmam sincs, mióta volt ott a csomó a gyerek tarkóján. A doktornőnk elmagyarázta, hogy a nyirokcsomók a szervezet védekező rendszerét képzik. A benne lévő nyiroksejtek felismerik az idegen anyagokat, ezek után ellenanyagot termelnek, szaporodnak, sokasodnak, ennek eredményeképp nagyobbodik meg a csomó. A harcot ilyenkor érdemes vitaminokkal segíteni. 

A nyaki nyirokcsomók tehát a legtöbbször jóindulatúak, főleg, ha már régóta fennálnak, nem nőnek, mozgathatóak. Megnyugtatás céljából viszont el lehet végeztetni néhány vizsgálatot (legtöbbször vérvétel útján), biztos, ami biztos. Eltűnni hosszú idő után fognak, és egy-egy fertőzés következtében minden valószínűség szerint újra és újra felbukkannak majd. 

Mindenképp további kivizsgálás ajánlott viszont akkor, ha a nyirokcsomó nagyobb, mint 1,5 cm, növekedésnek indul, és nem mozgatható a bőr alatt (környezetével összekapaszkodik), ezen kívül pedig a gyerek hangulata levert, betegnek tűnik. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta