no

Cukiság: nem is veszik észre, hogy megszülettek

A Youtube-on találtam egy videót (igen, már előttem 14 milliónál is többen felfedezték, de talán nemcsak nekem új), amely egy olyan ölelkező újszülött ikerpárt mutat be, akiket a szülés utáni percekben részesítenek a kötelező mosdatásban. Csakhogy ez a fürdetés egészen más, mint a kórházakban megszokott, mivel nem választják szét a babákat egymástól és nem külön-külön teszik őket a vízsugárba, hanem engedik, hogy együtt maradjanak, ahogy az anyaméhben töltettek el hosszú hónapokat. A kisbabák talán észre sem veszik, hogy már kint vannak, annyira sikerül megőrizni az intim hangulatot.

A video feltöltője Sonia Rochel francia csecsemőápoló, aki a baba Thalasso-módszer (Thalasso Bain Bébé ) kitalálója. Eredetileg az volt a célja, hogy csecsemőkkel foglalkozó szakembereknek megmutassa, hogyan lehet az ikreket gyengéden megfürdetni a szülés után. Csakhogy a Youtube közönsége felfedezte, s világszerte milliók hatódtak meg a különösen bababarát fürdetésen.

Rochel fürdetési technikája egyfajta hidat, folytonosságot jelent az anyaméhben töltött lét és a világrajövetel között. Indíttatást onnan kapott, hogy számos szülés résztvevőjeként szomorúan látta, ahogy a babák életük első fürdetésekor megrémülnek, sírnak, ami nem meglepő, hiszen a folyó csapvíz alá tétel nem hasonlítható a magzatvízben történő ringatózáshoz.

A baba Thalasso-módszert csak képzett szakember végezheti, de maga Rochel is szokott otthonokba, családokhoz ellátogatni, hogy a babát kényeztesse. A fürdetés kb. 15-45 percet vesz igénybe a vetkőzés-öltözéssel együtt. A babát langyos vízbe teszik, a kéz biztonságot ad, s ringatja, simogatja a testet, miközben a víz szinte folyamatosan átöleli, és ezt még halk, kellemes zenekísérettel is lehet tovább fokozni. Egy babánál ez így néz ki.

Az érintés, a víz simogatása, a bizalom, a szülő és gyermek kapcsolatának elmélyülése és a pihenés szavakkal írható le a fürdetési rituálé lényege. Ez, ahogy Rochel egy interjúban elmondta a francia Parents.fr magazinnak, egyfajta relaxációként is felfogható. A baba sokszor el is alszik a fürdetés közben, igaz, előfordul az is, hogy első alkalommal végigsírja az egészet, de tapasztalata szerint a második alkalommal már ez sem jellemző.

Bármennyire is szimpatikus ez a módszer, mivel elég időigényes, még külföldön sem várható el, hogy széles körben elterjedjen az állami, szüléseket végző intézményekben, hiszen ezekben jellemzően egyszerre több nő szül, és nincs ilyen hosszas idő és kapacitás csak magára a fürdetésre. Viszont magánkórházakban, csecsemőosztályokon több idő lehet erre, és bizonyára a szülők egy része is szívesen fogadna alkalmanként Thalasso-szakértőt a babájához.

A módszert több videó is szemlélteti az interneten, de Rochel szerint nem lehet laikusként elsajátítani, ezért nem is javasolja, hogy utánozni próbáljuk.

Viszont ad néhány tippet, amivel kellemesebbé tehető a fürdetés már azzal is, ha:

  • nem teszünk semmilyen fürdetőszert a vízbe, így ha a szemébe megy a víz, nem csípi, és a bőre sem károsodik a hosszas vízben ázás során.
  • nem etetünk fürdetés előtt (nem lesz tele a baba pocakaja)
  • ha csak 2-3 percet szánunk a fürdetésre, akkor inkább ne is álljunk neki
  • hagyjunk neki időt arra, hogy a baba élvezze, megismerje a vízben való fürdés kellemességét
  • fontos, hogy határozottan, erősen meg tudjuk tartani a babát, hogy érezze, biztonságban van
  • ne aggódjunk, ha a szemét, fülét víz éri
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra