SZÜLŐSÉG

Ismerik a hüvelygyűrűt? És félnek tőle?

2014. január 23., csütörtök 21:23

A fogamzásgátló módszerek között viszonylag újdonságnak számít a NuvaRing, amely a hüvelybe helyezhető, hormontartalmú gyűrű. A gyűrű kis mennyiségben kétféle női nemi hormont, etonogesztrelt és etinilösztradiolt tartalmaz, amelyek fokozatosan szabadulnak fel belőle és kerülnek a vérkeringésbe.

A NuvaRing gyártója ellen 2008-ban indították az első pert az USÁ-ban: a vád szerint a gyártó cég eltitkolta, illetve bagatellizálta az eszköz használatához kapcsolódó egészségügyi kockázatokat, amely a felperes feleségének életébe került. Napjainkig összesen 1360 beadványt nyújtottak be a cég ellen, az első tárgyalás 2014 elejére van kitűzve.

Mire jó a hüvelygyűrű?

A NuvaRinget 2001-ben kezdték forgalmazni az EU országaiban, majd az USÁ-ban is. A hormontartalmú gyűrű használata egyszerű és kényelmes, havonta kell felhelyezni, az ember nem felejti el bevenni a tablettát. A gyűrű ugyanúgy kétféle nemi hormont tartalmaz, mint a kombinált fogamzásgátló tabletták. A kibocsátott hormonok kis mennyisége miatt a NuvaRing alacsony hormontartalmú fogamzásgátlónak számít.

Az eszközt ugyan a hüvelybe tesszük, de a hormonok nem helyileg hatnak: a gyűrű lassan, fokozatosan bocsátja ki ezeket a hormonokat a vérkeringésbe, vagyis a tablettához hasonlóan a fogamzásgátló hatás a szervezetbe juttatott ösztrogén- és progeszteronszerű hormonoknak köszönhető.

A gyűrű előnye a kényelem mellett a beviteli módhoz kapcsolódik. Ha a szájon át bevett gyógyszerek és a végbélben vagy a hüvelyben alkalmazott hatóanyagok útját nyomon követjük a szervezetben, kiderül, hogy a szájon át bevett hatóanyagok felszívódás után rögtön áthaladnak a májon. A máj egyből elkezdi lebontani a gyógyszermolekulákat, így azok részben hatásukat veszíthetik.

A hüvelyből/végbélből felszívódó hatóanyagok ezzel szemben ezeknek a szerveknek a speciális érhálózata miatt nem közvetlenül a májba jutnak, így a gyógyszermolekulák ki tudják fejteni a hatásukat még azelőtt, hogy a májban részben lebomlanának. A máj kémiai anyagokkal való terhelését így a hüvelyből felszabaduló gyógyszerek (akárcsak a végbélkúpok) csökkentik. Ezért májbetegek számára például jó választás ez a beviteli mód.

A hormonális fogamzásgátlás kockázatai

A fogamzásgátló tabletták kisebb vagy nagyobb mértékben általában növelik a trombóziskockázatot: azaz a tablettát szedők szervezetében nagyobb eséllyel alakul ki vérrög, ami az ereket elzárva mélyvénás trombózist, tüdőembóliát, szívinfarktust vagy agyvérzést okozhat.

Tudományos vizsgálatok szerint a fogamzásgátló tabletták a trombózis kialakulásának kockázatát 2-7-szeresre, általánosságban körülbelül négyszeresre növelik a tablettát nem szedő nők kockázatához képest, ilyen irányú hatásuk függ a tablettában jelen lévő hormonoktól: az ösztrogén mennyiségétől, valamint az alkalmazott gesztagén típusától is.

Érdekes módon nem a régebbi gyógyszerek a veszélyesebbek: egyes legújabb generációs készítmények egyes régi szereknél valamivel erősebben növelik meg a trombózisra való hajlamot. Ilyen például a Meliane, a Yasmin/Yasminelle, az Aida és a Yaz elnevezésű készítmény, amelyek gyártóit néhány országban szintén perelik.

A dán kutatás

A NuvaRing már több mint tíz éve forgalomban volt, amikor a dán Dr. Øjvind Lidegaard leközölte nagy port kavaró szakcikkét. Összesen 1.6 millió nő vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a gyűrű 6 és félszeresére növeli a trombóziskockázatot, vagyis 6.5-szer nagyobb eséllyel alakul ki vérrög a NuvaRinget használó nők körében, összehasonlítva a semmilyen hormonális fogamzásgátlót nem szedőkkel.

A kutatás 2012-ben jelent meg, ekkor a kanadai forgalmazók ellátták a gyógyszer a megfelelő figyelmeztető jelzéssel, az USÁ-ban azonban ez nem történt meg. A szájon át szedett tabletták esetében ez a szám általában 2 és 7 között van, azaz a gyűrű által okozott kockázat ennek a tartománynak a felső részébe esik (vagyis bizonyos tablettáknál kockázatosabb, másoknál nem.)

Miért perelnek?

A NuvaRinget gyártó cég elleni több mint ezer beadvány alapja az, hogy a páciensek nem kaptak megfelelő tájékoztatást a trombóziskockázatról, nem voltak tisztában a veszéllyel, ezért használni kezdték a készítményt és valamilyen trombózissal összefüggő betegséget kaptak. Úgy gondolják, a gyártó cég kommunikációjában bagatellizálta a kockázatot.

A pereskedők között fiatalok és halálesetek is előfordulnak: a 24 éves, eredetileg makkegészséges Erika Langart édesanyja perel, mert lánya 2011-ben tüdőembóliát kapott és életét vesztette. A szintén huszonéves Megan Henry a 2014-es olimpiára edzett, amikor először jelentkezett a légszomja. Kiderült, hogy a tünet hátterében apró, de többszörös tüdőembóliák állnak – neki vérhígító gyógyszerekkel sikerült rendbehozni az egészségét.

A trombózis kockázata akkor a legmagasabb, ha a hormonális fogamzásgátlót használó nő idősebb, túlsúlyos, dohányzik, magas vérnyomása, vagy bármilyen más, a vérrögképződést elősegítő betegsége van.

Erika és Megan esete arra figyelmeztet, hogy a vékony, sportos, egyébként egésszéges fiatal nők sem 100 százalékban védettek a trombózis ellen. Erika édesanyja és Megan szerint félrevezették őket: ha tudtak volna a megnövekedett trombóziskockázatról, arról, hogy ez egészséges, fiatal, sportoló, nemdohányzó nők esetén is fennáll, valamint hogy halállal vagy maradandó egészségkárosodással is járhat, akkor nem használták volna ezt a szert.

Mi a helyzet itthon?

Míg az USÁ-ban a pereskedőket érzésük szerint félrevezették, a tájékoztatás országonként változó. Megnéztük, Magyarországon mit tartalmaz a NuvaRing alkalmazási előirata: ez az orvosoknak szóló tájékoztató, a betegtájékoztatónál valamivel részletesebb leírás, amely minden gyógyszer esetén laikusok számára is letölthető az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapjáról.

A dokumentum több mint egy oldalt szentel a trombóziskockázat kérdésének, ebben elmagyarázzák, hogy bármilyen kombinált hormonális fogamzásgátló magában hordozza a vérrög kialakulásának kockázatát, amely a hasonló fogamzásgátlók esetén évente 100000 nőből 20-40 esetet jelent (a semmit sem szedőknél 100000 nőből évi 5-10 kap trombózist, míg például a terhesség, amely szintén növeli a trombózis kockázatát, évi 60/100 000 esettel jár – ez mondjuk érdekes, vajon miért tartották fontosnak megemlíteni?).

Hosszan sorolja azokat a betegségeket és állapotokat (magas vérnyomás, szívritmuszavarok, elhízás, dohányzás stb.), amelyek jelenléte még jobban növeli a fenti kockázatot, ezért ezek fennállása esetén a pácienssel egyeztetve komolyan mérlegelni kell a szer előnyeit és hátrányait.

De én nem vagyok orvos

Természetesen nem mindenki olvasgatja gyógyszerek alkalmazási előiratát, ezért elolvastuk a NuvaRing betegtájékoztatóját is, amely a gyógyszer dobozában is megtalálható. Ebben az alábbiak szerepelnek: „Egy vénában lévő vérrög (vénás trombózis) el tudja zárni a vénát. Ez a láb vénáiban, a tüdőben (tüdőembólia) vagy más szervekben fordulhat elő. Bármilyen kombinált hormonális fogamzásgátló használata, így a NuvaRingé is növeli a nőknél az ilyen vérrögök kialakulásának kockázatát az olyan nőkhöz képest, akik nem szednek semmilyen kombinált hormonális fogamzásgátlót. Ez nem olyan nagy kockázat, mint a vérrög terhesség alatti kialakulásának veszélye. Még nincsenek arra vonatkozó adatok, hogy a fogamzásgátló tablettákhoz képest a NuvaRing hogyan befolyásolja a vérrög kialakulásának a kockázatát.”

A fenti, talán nehezen értelmezhető szöveget követően a tájékoztató felsorolja azokat az állapotokat, amelyek a kockázatot még tovább növelik: „Ha Ön egy kombinált hormonális fogamzásgátlót alkalmaz, a vénában a vérrög kialakulásának kockázata tovább nő az alábbi esetekben: minél idősebb Ön; ha az Ön közeli vérrokonának fiatal korában vérrög volt a lábában, a tüdejében vagy más szervében; ha Ön túlsúlyos; ha Önnek műtéti beavatkozásra van szüksége, vagy amennyiben Ön sérülés, illetve betegség miatt hosszabb ideig ágyhoz van kötve, illetve gipszben van a lába; ha Ön dohányzik; ha Ön túlsúlyos; ha Önnek magas a vérnyomása; ha közeli vérrokonának fiatal korában szívrohama vagy szélütése (sztrók) volt; ha az Ön szervezetében magas a vérzsírszint (koleszterin vagy triglicerid); ha Ön cukorbeteg; ha Önnek migrénje van; ha Önnek szívbetegsége van (szívbillentyű-betegség, szívritmuszavar).”

A tájékoztató igen helyesen a dohányzásról való leszokást javasolja. Nem tér ki arra, mi a teendő a többi esetben, hanem azt javasolja, hogy bármelyik kockázati tényező fennállása vagy fellépte esetén beszéljünk az orvosunkkal, aki lehet, hogy leállítja a NuvaRing használatát és más módszert javasol helyette.

A betegtájékoztató a vérrög kialakulásának lehetséges tüneteit is felsorolja: ekkor el kell távolítanunk a gyűrűt és azonnal orvoshoz fordulni. Figyelmeztetnek, hogy „egy vérrög kialakulását követően a gyógyulás nem mindig teljes. Nagyon ritkán előfordulhat súlyos maradandó károsodás vagy a vérrög akár halált is okozhat.”

Kérdezze meg kezelőorvosát

A gyógyszerek betegtájékoztatója persze nem személyre szóló, ezért fontos, hogy mielőtt fogamzásgátló készítményt választunk, alaposan beszéljük át a kérdést egy szakorvossal, akiben bízunk és akinek van ideje a feltett kérdésekre válaszolni. Egészségi állapotunkat figyelembe véve ő tudja kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet a rendelkezédre álló tabletták és egyéb hormonkészítmények közül, de az is előfordulhat, hogy a hormonális fogamzásgátlás helyett másik módszert javasol.

Különösen fontos a kezelőorvossal történő részletes konzultáció, amennyiben ismert fokozott véralvadási készség, májbetegség áll fenn valakinél, vagy a családban többször is előfordult trombózis, embólia, hormonfüggő daganat, illetve ha idősebb, dohányzó nőről van szó, de akkor is szükséges, ha nincsenek ilyen kockázati tényezők.

Az orvosok általában, így a nőgyógyászok is elég különbözőek abban a tekintetben, hogy mennyire részletesen magyaráznak a páciensnek, ezért fontos, hogy orvosunkban megbízzunk, valamint ha kérdéseink vannak, tegyük fel azokat, akár többször is, amíg választ nem kapunk rájuk.

És hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Néhányan a Porontyos szerzők közül is megkérdezték a saját orvosunkat, javasolná-e számukra a Nuvaring használatát, mit gondol a kockázatokról? A kérdést magánemberként tették fel, arra voltunk kíváncsiak, mit mond az egyszeri orvos az egyszeri betegnek.

Orvos1-Porontyos anya1

Megkérdeztem a nőgyógyászomat, mit gondol a hüvelygyűrűről. Mivel pontosan tudja, hogy (hagyományos, nem hormonos) spirálom van, - ő tette fel -, a válasza az volt, hogy ha valamiért nem bírnám a spirál használatát, a hüvelygyűrű a gyógyszernek lehet alternatívája, nagyjából ugyanazt tudja, de nem kell vele minden nap foglalkozni, csak havonta kétszer, egyszer amikor beteszem, egyszer amikor kiveszem. A kockázatok szerinte nem jelentősek, ő nem ellenezné ezt a módszert, annak ellenére, hogy 35 fölött vagyok, és napi néhány szálnyit dohányzom.

Orvos2-Porontyos anya2

Az enyém azt mondta, ő inkább kifejezetten májbetegeknek ajánlja a gyűrűt, például Wilson-kórban (az egy veleszületett enzim-elégtelenség) nagyon jó, mert kíméli a májat, számomra nem látja különösebb előnyét. A spirál szerinte kényelmesebb, mert nem kell nekem pakolgatni havonta, a gyűrűt megfelelően kell tárolni, pl. nyáron vigyázni, hogy 30 C felett hűtőbe tedd, szóval nem akar lebeszélni, ha szeretném, ad, de szerinte kicsit macerás. A trombóziskockázatról azt mondta, hogy mint minden hormonális fogamzásgátló, így ez is megemeli a trombózis kockázatát, arról, hogy konkrétan a gyűrű veszélyesebb-e ebből a szempontból mint a tabletta, szerinte még nincs igazán elég adat.

Még azt is mondta, hogy ja, ha nem voltam leszűretve eddig Leiden-mutációra, akkor esetleg szűressem le magam (magánlaborokban párezer forint), mert az egy veleszületett trombóziskockázattal járó genetikai hajlam, de viszonylag gyakori és tünetmentes, és úgy van, hogy a normál, semmit sem szedő, nem Leiden-mutációs nőkhöz képest ha tablettát szedsz (vagy más hormonális fogamzásgátlót), de nem vagy Leiden-es, akkor 4x-es a trombózis kockázata, ha tablettát szedsz és hordozod ezt a gént, akkor 35-szörös. Azt mondta, nincs benne a protokollban a Leiden-mutáció szűrése hormonális fogamzásgátlás előtt, de szerinte a fenti számok tükrében nem hülyeség megnézetni.

Orvos3-Porontyos anya3

Nekem kifejezette ezt ajánlotta, mikor kérdeztem tőle, hogy milyen opciók vannak, és kábé annyit mondott róla, amit te is leírtál [az emailben, amiben arra kértem a szerzőket, hogy kérdezzenek rá a módszerre az orvosuknál. a szerk]: havonta egyszer kell feltenni és a májat kikerülve hat, és hogy nagyon kényelmes, és ez a legjobb fogamzásgátló manapság.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.01.23 22:14:52tildy[UK]

  Irtam egy hosszabb kommentet, elveszett, vagy moderacio van?

 • 2014.01.23 22:15:36tildy[UK]

  Hasznaltam a Nuvaringet. Az alabbi mellekhatasai voltak nalam :

  - hüvelyi diszkomfort
  - hangulatváltozás (pl. nyomott hangulat és érzelmi labilitás) hisztik
  -pattanások
  - csökkent libidó
  - hasi fájdalom
  - közösülés közbeni problémák, a gyűrű érzékelése
  - szorongás
  - fáradtság

  Egyik nap még minden tökélétes, csodás szexuális élet, majd elkezdtem hasznalni, és rá pár napra hisztérika lettem, nulla kedv a szexhez , fáradtsag, stb stb.

  Parom ezt erzekelte belole:

  "Használat megkezdése után 2-3 nappal kezdtem érezni a változásokat, és utána 1 héttel már úgy éreztem magam, mintha miattam undort kapott volna a szextől, nem jó érzés, lelkileg tönkretesz. Csomó olyan mellékhatása van ebben a pillanatban is, amik miatt órákat beszélgettünk, hogy rendbe tegyük, mi a helyzet az érzésekkel. Egyszerűen megborította szegényt a dolog és magát hibáztatja érte. Nem kívánom neked, hogy ilyet megtapasztalj.
  az ára meg... mondhatnám lényegtelen. Ha kétszer ennyibe kerülne, és a mellékhatások 90%-a elmúlna, azt mondanám, hogy oké, legyen.
  személy szerint én nem tudok már bízni a hormonális készítményekben, láttam mit művel a barátnőmmel kettő nap alatt, elég is volt.
  és mivel ha jól számolom ez volt az ötödik kipróbált ilyen jellegű megoldás, azt hiszem erre a módszerre pontot is tehetünk jelen esetben, és itt az ideje valamilyen más megoldás után nézni.
  "

 • 2014.01.23 22:16:53tildy[UK]

  A tobbi kiprobalt megoldasok hormonalis tablettak, illetve helyi tabletta volt, egeszen pontosan :
  triregol: 3 hónap
  mercilon: 3 hónap
  pharmatex tabletta: 2 hónap
  pharmetex tampon: 1 alkalom
  Nuvaringet egy honapig hasznaltam.

  A mercilontól 3 hó alatt 10 kg jött rám(plusz egyéb mellékhatások még), étkezésemben nem volt változás, sem abban, ahogy sportoltam, vagy nem sportoltam.
  A 3 hónaposak azért voltak, annyi adag volt kiváltva, meg gondoltam majd elmúlnak a tünetek. Nem múltak el.

  Hozzateszem, nem volt nogyogyasz aki figyelmet forditott volna a dologra, es kivizsgalt volna rendesen.

 • 2014.01.23 23:59:18Nat_

  "Például a terhesség, amely szintén növeli a trombózis kockázatát, évi 60/100 000 esettel jár – ez mondjuk érdekes, vajon miért tartották fontosnak megemlíteni?)"

  Ezt azért említik, mert a nemkívánatos terhesség nagyobb trombózis kockázattal jár, mint a fogamzásgátlô gyűrű.

 • 2014.01.24 00:28:10nyenyer

  Én csak jót tudok mondani a hüvelygyűrűről, nekem pozitív változást hozott minden téren. Már két éve használom.
  Előtte 3 különböző fogamzásgátló tablettát szedtem (6 - 8 hónapig, és majdnem 1,5 évig az utolsót), sajnos nevekre nem emlékszem, elég rég volt. Az elsőnél nekem is jelentősen csökkent a libidóm. A másodiknál rettenetesen pattanásos voltam, de olyan viszkető, allergiaszerű pattanások jöttek ki az arcomra (még tinédzser koromban sem néztem úgy ki, mint 23 évesen). A harmadik félénél felszedtem 10 kilót, de inkább vizesedtem, mint híztam. Szörnyen megviselt lelkileg, hogy nem tudok egy dekát sem leadni, pedig szinte nem ettem, és majdnem minden nap sportoltam.
  Egy barátnőm ajánlotta a gyűrűt, és bár a nőgyógyászom magától nem hozta fel, amikor más alternatívát kerestem fogamzásgátláshoz, nem is ellenezte.
  Lehet, hogy nem tökéletes megoldás (nekem is vannak hangulatingadozásaim), de nem hízom (sőt, amint váltottam, rögtön le is mentek a plusz kilók), nem vagyok pattanásos, és a libidóm is rendben van. Egyedüli jelentősebb probléma, amit a gyűrű használatnak tudok be az a hajhullás. De nincs min csodálkozni: hormonkészítményeket szedünk, hogy megállítsunk egy természetes folyamatot - ez mindig is áldozatokkal (és nem a halálozásokra gondolok ez alatt, hanem mondjuk a hajamra), és mellékhatásokkal fog járni.

 • 2014.01.24 01:30:41tildy[UK]

  Ha az aldozat az, hogy a fentebbi problemak elojonnek, akkor az nem megoldas. Sajnos az orvosok abszolute nem segitokeszek, es ugy vannak vele, hogy az az 5% , akinek mellekhatasok vannak, az kb hiszits picsa, es elenyeszo ember, nem is foglalkoznak vele. Volt a csaladban infarktus is, agyverzes is, 7-bol 1 orvos volt, aki rakerdett.

  Mint irtam, szoszerint kifordultam onmagambol, erre semmi szukseg nincs. Ugyhogy en letettem a hormonkeszitmenyeket, es koszonom, jol vagyok.

 • 2014.01.24 08:05:52Háténvagyoka...

  Klimax-korban vagyok és nem szeretnék meglepetéseket. Én ezt használom. Nekünk bevált. A felsorolt mellékhatások egyikét sem tapasztaltam sem én, sem a párom.

  [link]

 • 2014.01.24 08:45:45gigabursch

  Aki ilyet adat (vagy tablettát) a párjának, annak száradjon le a keze.

  Nem egy nagy vasziszdasz a gumi használta, hormonmentes és OLCSÓBB minden más dolognál, ráadásul fertőzési kapuknál még jól is teljesít védelmi funkciójában.

  Arról nem is beszélve, hogy a drágalátos gyógy(?)szeriparnak köszönhetően lassan, de biztosan fertőződik el az összes élővíz hormonokkal.
  Nem beszélve a nagyüzemi állattartásról.

  Szóval van itt pár dolog, amin el kéne merengeni.

 • 2014.01.24 09:06:56newtehen (egyszerű mint a faék - de működik)

  "gigabursch"

  Érett, felelősségteljes hozzáállás. Gratulálok. Szegény férjed. :-(

 • 2014.01.24 09:11:30forestshadow

  Én 7 évig szedtem Mercilont. Mikor jóindulatú daganatokat találtak a mellemben, az onkológus mondta, hogy hagyjam abba a tablettát, mert attól lehet. Igaza is volt, mert fél év alatt felszívódott az összes daganat.
  Ezután javasolta a nőgyógyászom a NuvaRinget. Se előtte, se azóta nem volt olyan durva hólyaghurutom, mint akkor. A hangulatváltozásokról és a csökkent libidóról meg nem is beszélnék.
  Most már négy éve semmilyen hormonális fogamzásgátlót nem használok, és remekül érzem magam. Rengeteg panaszom megszűnt, amiről nem is gondoltam volna, hogy a fogamzásgátló okozhatja.
  Szóval egyetértek gigabursch-sal :)

 • 2014.01.24 09:11:57Pet1988

  Mint minden gyógyszernek, nyilván ennek is vannak/lehetnek mellékhatásai... nem akarok hosszan írni, én használtam Jasminelle-t, olyan szintű melléhatásai voltam, h. azt hittem, belehalok (nem viccelek), s e 2 hónap alatt 4 kg feljött... Évig nem mertem kipróbálni semmit, aztán még 2009-ben egy német barátnőmtől hallottam a gyűrűről, és kipróbáltam. Jasminelle-hez képest aranyat ért! kényelmes, semmi problémát nem okozott, sőt fogytam is :P A hónapok alatt ugyan csökkent a libidóm, de nem volt annyira gáz :P Sok barátnőm utána miattam használta, annyira dicsértem.
  Amit gigabursch írt... nos, sok igazság van benne. Egy ideje nem vagyok kapcsolatban, plusz azért "fejben" is felnőttem... és gumi-párti lettem... Már olyan pasival nem is folytatok semmit, aki ódzkodik a gumitól...

 • 2014.01.24 09:21:02kisvirag78

  Nekem az orvosom kerek perec megmondta, hogy a terhesség alatti diabetesem és magas vérnyomásom kizáró ok a továbbiakban minden hormonális készítményre, és ő egy többgyerekes anyának az egészségromlásához nem asszisztál.

 • 2014.01.24 09:28:54bungics

  newtelen, éveken át védekeztünk a férjemmel gumival, állandóan "sajnáltam". Ő meg már attól kapott frászt, hogy mit foglalkozok vele, ha neki megfelel. Vannak férfiak akiknek nem okoz gondot. Miért nem lehet ezt elfogadni? Mit foglalkozol te azzal, hogy más mit érez? Ne sajnáljáll le senkit.
  Én a magam részéről azt a férfit nézem le, aki határozottan elzárkózik a gumitól, az egy büdös paraszt.

  Egyébként meg nincs az a módszer, ami mindenkinek megfelel, veszélytelen, kényelmes. A fogamzásgátlás egy szívás. Ez a nagy büdös helyzet.

 • 2014.01.24 10:41:35S.Stark

  Kevdes forestshadow!

  Hihetetlen de én is így jártam!! Nem gondoltam volna hogy rajtam kívül másnak is daganatok lettek a mellében a mercilontól... :( Én kb 3 évig szedtem, amikor is a jobb mellemben egyre csak nőni kezdett valami, elmentünk onkológushoz, azt mondta mindenképpen műteni kell, mert csak tovább nő. A végére már majd 6 cm-es (szerencsére jó indulatú) daganatot operáltak ki belőlem... A másik mellemben is találtak csomókat, de azok panaszmentesek, mióta nem szedek tablettát. Ja és a nőgyógyász szerint tuti nem a gyógyszertől volt, de én meg mertem volna rá esküdni, hogy de igen! És íme, Te is így jártál... Ajánlották nekem is a gyűrűt, de én ezek után nem merek semmilyen hormontartalmú dolgot nem merek használni. :( Szerencsére a párom megértő, így marad az óvszer. Pedig tudom, hogy nem a szíve csücske a dolog.

 • 2014.01.24 10:53:48Pet1988

  Bungics, szerencsés vagy! Valahogy ennek kellene a normálisnak lennie... ha egyszer fiam lesz, tuti, h erre fogom nevelni :P

 • 2014.01.24 11:54:04Mrs. Jackman

  Én is használtam, nekem annyi problémám volt vele, h tudtam, h ott van, persze nem éreztem, csak a tudat, és gusztustalannak tartottam, h valami ott nyaraljon ennyi ideig.
  még régen szedtem triregolt, aztán migrénem lett tőle, utána próbálkoztam a gyűrűvel, de a fentiek miatt az se jött be. Azóta gumi, érdekes módon mindenkinek sikerült használnia, nem voltak sokan, de mindenki megértette, h ha nem akar gyereket, gumit húz, és kész.

 • 2014.01.24 12:10:23néz ő

  "
  newtehen (egyszerű mint a faék - de működik)

  "gigabursch"

  Érett, felelősségteljes hozzáállás. Gratulálok. Szegény férjed. :-(
  " -ra válasz:

  gigabursch férj és apa is egyben. És igaza van, és ki is meri mondani. Tőled viszont semmilyen érvet nem kaptunk. Mondhatnám a te stílusod alapján: gratulálok.

 • 2014.01.24 12:36:15pirospottyos

  Erdekes, hogy pont most foglalkozik ezzel a temaval a Poronty, nemreg nyomozgattam a NuvaRinget magam is, mert felvetodott afejemben a gondolat, hogy nem kene minden nap a tablettaval bajodni, ha nem muszaj.
  A cikkben emlitett ket amerikai csaj tortenetet is olvastam. Itt a porontyon nem reszletezik, milyen borzalmas halalt halt Erika, es hogy milyen gyorsan vitte el a NuvaRing.

  Mellesleg az Egyesult Kiralysagban is tobb ezren perlik a gyartot.

  Szoval a kovetkezo alkalommal megint folirattam a dokival a tablettat, koszonom szepen, eddig bevalt, jo lesz ezutan is.

  Tablettabol is tobbfelet szedtem mar, sajnos nem emlekszem a nevukre, nekem is volt amitol foljott 10 kilo meg nehany szaz pattanas, de amit jelenleg szedek nagyon jo, Norgesten-nek hivjak.

 • 2014.01.24 12:57:59belekotyogok

  gigabursch: olcsóbb? 3-7000 Ft-ból kijön a három havi gyógyszer. Ha három hónapban ennyit költesz óvszerre (nem gagyira, vagy esetleg speciális igényekre), akkor azért az nem sok aktust jelent. (Pláne, hogy a gyógyszer szerintem mindenki libidóját lefogja valamennyire...)

  Sajnos akárhogy is, hosszú távon az árat és praktikumot figyelembe véve a gyógyszer hatékonyabb.
  Az egészségügyi kockázatokat figyelembe véve nyilván nem...

 • 2014.01.24 15:36:59Panacea Regina

  Én 4 évig szedtem tablettát, 3 félét is. 2 éve hagytam abba, azóta sem állt helyre a hormonrendszerem... A tabletta alatt folyton pecsételő vérzésem volt, ráadásul tejfolyásom lett (miközben soha nem is voltam terhes!), erre a doki azt mondta, hogy teljesen normális... A mai eszemmel inkább maradtam volna a guminál, kérdéses, hogy mikor áll helyre végre a szervezetem :( Én még így is egész jól megúsztam, barátnőm a NuvaRing miatt kapott trombózist. Soha többet hormonális fogamzásgátlás, inkább költünk többet a gumira!

 • 2014.01.24 16:37:32noamy

  Pár évvel ezelőtt én pont a Nuvaringgel kezdtem a fogamzásgátlós pályafutásomat, de pár hónap után abbahagytam, mert pattanásos lettem tőle (pedig én még tinikoromban sem voltam az!). Aztán átálltam a Novynette-re, attól fájt elég gyakran a fejem (amúgy is frontos vagyok, szal elég azzal vergődni).

  Aztán egyszer voltam egy koncerten, ami sajnos tényleg nagyon hangos volt, de utána sose múlt el a fülzúgásom, hiába kezeltek 2x is kórházban. Vertem a fejem a falba, hogy miért nem jöttem el a hangos koncertről, amikor egy nap a kezembe akadt a gyógyszer papírja, és ott virított a legritkább mellékhatások között a fülzúgás... Nem mondom tutira, hogy tényleg a gyógyszer tehet a zúgásról, de igazából sosem tudom meg. Akkor gondoltam át a dolgot, hogy a többi elenyészően ritka mellékhatás is válhat hirtelen valósággá, és ennyit nem ér meg a dolog. Szerencsére a barátom nem bánja a gumit, nemsokára úgyis gyereket szeretnénk, úgyhogy 2 éve nem szedek már semmit.

 • 2014.01.24 18:18:40Perverz Matyesz

  @Gigabursch, @néz ő
  Arról mi a véleményetek, hogy ha a gumi minden ötödik-tizedik alkalommal sérül, szakad, ... és nem a kínai piacon vásároltuk és nem egy fajtát. Minek van nagyobb kockázata, a tablettának / gyűrűnek vagy a sürgősségi fogamzásgátlásnak minden hónapban? Esetleg ha nem akarjuk vagy lehet a sürgősségit, akkor nincs-e nagyobb egészségügyi kockázata egy abortusznak?

  Mi különböző tabletták és mellékhatások után (pecsételő vérzés, szárazság, libidócsökkenés, csúnya folyás) váltottunk Nuvaringre és minden probléma megszűnt. Egyébként még a legelső tabletta előtt elmentünk egy trombózis hajlam vizsgálatra (lehet, hogy ugyanaz mint a cikkben) és a megfelelő eredmény birtokában kezdtünk kisérletezni a hormonális fogamzásgátlással.

  Valamint ha megnézzük a statisztikákat azért lényegesen jobb arányban előzik meg a nemkívánt terhességeket a hormonális fogamzásgátlók, mint bármi más módszer, a gumit is beleértve.

  És még egy dolog: Sok férfi (szerintem mind) szívesen szedne saját maga bármilyen fogamzásgátló szert ha lenne, úgyhogy kutatók hajrá, fejlesszetek ki egy férfi fogamzásgátló tablettát.

 • 2014.01.24 19:55:10Kirszta

  pirospottyos!

  UK-ben elsz ? Ott irattad fel ezt a tablettat?

  En is gondolkodtam a Nuvaringen. Elotte sok evig Tri regolt szedtem. Migrenem volt tole. Aztan amikor abbahagytam akkor esett le, hogy sokkal jobban vagyok es minden problemam oka valosszinu a tabletta volt.
  Gyerekek utan vegul Mirena mellett dontottem. 3 honapig folyamatosan minden nap vereztem. Mar total kikeszultem tole raadasul kaptam egy szep fertozest tole. (egyutt lenni a ferjemmel lehetosegem sem volt ez ido alatt.) 3 hetig antibiotikumot szedtem es fajt is a hasam is majd levetettem. Most visszatertunk a gumira. Jol erzem magam.

 • 2014.01.24 19:56:12Delfinci

  Ilyen tünetet még senki nem írt, de én amikor kipróbáltam, kb. a 10. napon újra elkezdtem nagyon brutálisan vérezni. Persze pár napig még reménykedik az ember, hogy megszokom, elmúlik (az orvos is ezt mondta), de az lett a vége, hogy kidobtam. Másnap megállt a vérzés is... Hát van akinek bejön, van akinek nem.

 • 2014.01.26 21:36:01pirospottyos

  Kirszta
  Ott eltem, de mar nem. De igen, eloszor ott irattam fel, most a kontinensen lakom de itt is lehet kapni. (Triregolt en is szedtem meg kamaszkoromban, nekem is fajt tole a fejem!!)

 • 2015.12.08 23:41:53Dominika Jakab

  Triregollal kezdtem anno. Migrén, immungyengeség, visszér. Jadine: Terhesség. Most már lassan 1,5 éve NuvaRinget használok. Már következő hónapban nem rakom fel, mert a libidóm a nullán van, asztma szerűen fulladok, folyton aludnék, és a párom szerint hisztisebb vok a 21nap alatt, mint a 7 nap szünet alatt...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta