SZÜLŐSÉG

Öt népszerű tévhit a cumiról

2014. január 21., kedd 20:28

Az egyik barátnőm szerint a cumi olyan, mintha vibrátort adnánk a gyerekünknek: műanyag pótszerrel helyettesítjük a valódi, hús-vér élményt. Ő sosem tenne ilyet. Ezzel szemben a védőnőnk is, és anyukám is határozottan cumipárti: szerintük sokkal könnyebb a cumiról leszoktatni a gyereket, mintha az ujját szopná, és ezt jó néhány, ujjszopós és cumis gyerekkel egyaránt rendelkező Porontyos anya is megerősítheti.

shutterstock 156969851
Fotó: Shutterstock

Persze, végül úgyis a gyerek dönt: vannak született cumisok, és született ujjszopók, vannak babák, akik végigpróbálják az összes cumimárkát és mindegyiket messzire köpik, és olyanok is, akik egy-egy típus elvakult rajongói lesznek, aztán retteghetünk, nehogy a gyártó kivonja azt a forgalomból kétéves kora előtt.

Néhány tévhitet gyűjtöttünk össze a cumival kapcsolatban.

1. tévhit: A cumi elrontja a szoptatást

Az anyatej termelődését a mellbimbó stimulációja szabályozza, azaz ha sokat cumizik rajtunk a baba, akkor több lesz a tej, ha keveset, akkor meg kevesebb. Logikusnak hangzik, és elterjedt az a hiedelem, hogy a játszó- és alvócumi használata csökkenti a tejtermelődést, és a cumit használó anyák kevesebb ideig szoptatnak.

A témában történt eddigi kutatások összesítése ugyanakkor nem ezt igazolja. A kutatók majdnem kétezer, időre született, egészséges csecsemő adatainak összesítése során arra a következtetésre jutottak, hogy ha az anya motivált volt a szoptatásra, a játszócumi használata vagy annak hiánya nem befolyásolta a szoptatások időtartamát, sem azt, hogy a baba kizárólag anyatejet kapott-e vagy tápszerkiegészítésre szorult. A cumizó gyerekek is ugyanannyit szoptak, ha anyukájuk egyébként szoptatáspárti volt.

2. tévhit: Koraszülöttek végképp nem cumizhatnak

A fenti tanulmányok egészséges, időre született csecsemőkre vonatkoznak, ugyanakkor a koraszülött babák vizsgálata is érdekes adatokat szolgáltatott. A babák szopásra és nyelésre való képessége a 28. terhességi héten jelenik meg, de csak a 32. hét körül tudják rendesen összehangolni a szívás, nyelés, légzés bonyolult folyamatát, ezért a 32 hétnél korábban született csecsemők gyakran sem cumisüvegből, sem anyamellből nem tudnak enni, őket gyomorszondán keresztül táplálják.

Mi történik, ha ezeknek a babáknak a szondatáplálás mellett játszócumit adunk? A babák súlygyarapodását nem befolyásolta a cumi jelenléte vagy hiánya. Mi több, a játszócumit használó koraszülöttek hamarabb hazamehettek a kórházból, kevésbé tiltakoztak a szondatáplálás ellen, nyugodtabbak voltak, kevesebbet nyűgösködtek, könnyebben elaludtak, és később könnyebben át lehetett szoktatni őket szájon át (anyamell vagy cumisüveg) történő táplálásra. A cumihasználatnak semmilyen hátrányát nem tapasztalták a kutatók.

3. tévhit: A cumi modern korunk ördögi találmánya

A legrégebbi ismert „cumi”-t, egy kukoricacsutkát 1680-ban használta egy brit farmer felesége. Az USÁ-ban inkább a cukros verzióra esküdtek: a 19. században elterjedt gyakorlat volt, hogy az anyák egy evőkanál kristálycukrot rongy végébe kötöttek, és ezt a rettenetet nyomták a síró gyerek szájába. Észak-Európában a cukor helyett hús- vagy zsírdarabot tettek a rongyba, míg Németországban inkább a kalács és a mák dívott.

A művészettörténészek szerint az 1605-ös festményen a kis Jézus cumirongya mákkal volt töltve
A művészettörténészek szerint az 1605-ös festményen a kis Jézus cumirongya mákkal volt töltve

A korabeli magyar gyakorlatról nem találtam adatot, de talán nem véletlenül halljuk időnként a „pálinkás kenyér” szófordulatot. A szép szokást Dürer is megörökítette: ha közelebbről megvizsgáljuk 1506-os, Madonna csízzel című festményét, látható a Kisjézus kezében a szóban forgó cumirongy. A jelenlegi formáját – cukor- , pálinka- és zsírmentes gumi szopogatórész, műanyag fogantyú – az 1900-as években nyerte el az eszköz.

4. tévhit: Minél sterilebb, annál jobb

Meglepő eredményre jutott egy, a cumitisztítási szokásokat vizsgáló tanulmány: kiderült, hogy vannak szülők, akik lemossák, és vannak, akik tisztítás címén egyszerűen csak lenyalják a baba cumiját. De ez nem minden! Azok a gyerekek, akiknek a cumiját gondos szüleik lenyalással tartották tisztán, később sokakl kisebb eséllyel kaptak asztmát, ekcémát és más allergiás betegségeket. Ezeknek a gyerekeknek a nyálában másfajta baktériumtörzsek éltek, mint a lemosott cumin tengődő gyerekekében.

A kutatók úgy gondolják, a szülő nyálával a cumira, majd a gyerek szájába jutott baktériumok immunrendszer-stimuláló hatással rendelkeztek és ennek köszönhető az allergiás betegségek elleni védelem. Sajnos, azt hiszem, nem vagyok igazán haladó szellemű, a tudományos eredményket híven követő anyuka, én még mindig lemosom.

5. tévhit: A fogbarát cumi nem árt a fogaknak

A hosszú ideig tartó cumihasználattól rendellenesen fejlődik a gyermek szájpadlása, rosszul záródik az állkapcsa és ferdén nőnek a fogai. A fogászok szerint a legártalmasabb (a gyermekem szerint persze a legfinomabb, ráadásul a legolcsóbb) a kis bunkóban végződő cseresznyecumi. Sajnos az erre vonatkozó kutatások azt állapították meg, hogy a fogbarát cumik sem sokkal veszélytelenek ebből a szempontból, a száj- és fogfejlődési rendellenességeket ezek sem képesek teljesen kivédeni.

shutterstock 123660163
Fotó: Shutterstock

A cumi típusánál sokkal fontosabb volt az időtartam: azoknál a gyerekeknél figyeltek meg rendellenes fogakat, akik három éves kor után is folytatták a cumihasználatot. Érdemes tehát eltenni a cumit a gyermek harmadik születésnapján. Hát persze. Mintha ez olyan egyszerű lenne.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.01.21 22:16:08bpure

  Ez már megint egy tápszer gyártók által szponzorált cikk. Aki igény szerint szoptat, annak a gyereke nem fogja az ujját szopni és cumira sincs szüksége.

 • 2014.01.21 22:50:47Boszii

  Én igény szerint szoptatom a lányomat születésétől fogva és 4 hónapos korától hozzátáplálom, jelenleg 16,5 hónaposan napi 5 étkezés mellett 4-5 alkalommal szopizik továbbra is, mégis nagy cumirajongó. Cumiellenesen kezdtük, de már a szülőszobában véresre szopizta a kezét és ez a későbbiekben sem változott. A védőnő és a doktornő segítségével próbáltuk leszoktatni róla, de 2,5 hónapos kora körül végül a cumit javasolták, mert nem volt normális, hogy állandóan véres és sebes volt a keze. Időnként megpróbáljuk elvenni a cumiját, de azt mindig a keze bánja.

 • 2014.01.21 23:08:12VT Man

  "Ez már megint egy tápszer gyártók által szponzorált cikk. Aki igény szerint szoptat, annak a gyereke nem fogja az ujját szopni és cumira sincs szüksége.'

  Pontosan. Nálunk több gyerek is volt. Aki kap cicit, annak nem kell a cumi.
  Kéz szopizás se volt.

  A cumi anyapótlék.

 • 2014.01.22 00:55:07Starlight55

  [link]

 • 2014.01.22 04:23:51megamedve

  Az én gyerekeim se nem cumiztak, se nem szopták az ujjukat, egy percet sem.
  Igazából nem ismerem a másik oldalt, de amikor 4-5 éveseket még cumival látok, elborzadok..

 • 2014.01.22 07:01:40Calibaan

  Biztosan tapszergyartok szponzoraltak. Hiszen itt olyan celzottan lehet elerni a kismamakat, raadasul senki nem ketelkedik a leirtakban. Minek szenvednenek esetleg a gyerekorvosok/vedonok/szulesznok befolyasolasaval, igaz?

  Occam borotvaja, bakker.

 • 2014.01.22 07:43:01chatte

  Igény szerint szoptatott harmadik gyermekem is cumizik, ahogy az előzően, igény szerint (volt, hogy másfél óránként) szoptatott előző két fiam is cumizott. Mindkettő gond nélkül le lett szoktatva a második szülinap előtt. Mi köze a tápszernek ehhez? :D Ősanyák, hajrá. Aztán neked édesanyád mit adott?

 • 2014.01.22 08:35:41klementína

  Én is igény szerint szoptatok, viszont cumizza az ujját a kisfiam, két esetben, ha álmos, és ha jelzi, hogy éhes. Cumi sosem kellett neki. És nem a cumizás befolyásolja a szopizást, hanem a cumis üveg, lehet akármilyen cucli rajta.

 • 2014.01.22 08:39:00_M_

  Az én gyerekem se nem szopizott, se nem cumizott, se nem szopta az ujját. Mi fénnyel tápláltuk. Bejött.

 • 2014.01.22 08:42:27Petrodon

  Nálunk is mindkét gyerek igény szerint szopizott, mégis folyamatosan bent van/volt a kezük, úgyhogy inkább a cumi mellett döntöttünk. A nagyobb még két éves kora előtt pár nap alatt leszokott (kibújt a foga, szétrágta a cumit és nem vettünk neki másikat. Ha kérte a cumit odaadtuk, de szétrágva nem "ízlett" neki és tényleg pár nap alatt már nem is kérte többé.) Azért kíváncsi lennék néhány Ősanya mit javasolna nekünk, a kisebb most 4 hónapos, ha éhes akár óránként kap cicit, ennél gyakrabban hogy adjuk neki? Látom van itt pár ember aki kis korában cumi helyett pálinkás kenyeret kapott...

 • 2014.01.22 08:47:41D2

  A Babák c. filmből megvan az a rész, amikor a mongol kisgyerek egy gyufával átszúrt szalonnadarabot csócsál? Az cumi :D

 • 2014.01.22 08:53:19Ocsibogyo79

  Annyira vicces ez, hogy "aki igény szerint szopik, nem cumizik és nem szopja az ujját"...csak azért, mert valaki tud erre 3 példát a saját gyerekével együtt, nem minden (igény szerint szoptatott) gyerek ugyanolyan...
  Az én fiam 6 hetes korától szopja az ujját, pedig az elején állandóan szoptattam (aztán rájöttem, hogy neki és nekem sem jön be a minden nyikkra szoptatás, de addigra már szopta az ujját rendesen)....mostmár csak akkor szopja, ha fáradt vagy nem tetszik neki valami. Mi nem akartuk leszoktatni, mindketten ujjszopósak voltunk az apjával, így valahogy a cumi olyan fura látvány a többi gyerek szájában (pedig tudom, hogy az előnyösebb sok szempontból).

 • 2014.01.22 08:53:30jause

  Egyre viccesebbnek találom a megmondó anyukákat. Lehet, hogy minél több gyereke van az embernek annál elfogadóbb??? Szerintem semmi nem bűn, de mértéket kell tartani. Mindkét gyerekem igény szerint szopott, a lányom 18, a fiam 15 hónapos koráig. A lányom két hónapos korában talált rá az ujjára, öt és fél éves volt, mire sikerült leszoknia róla. A cumit ívesen köpte ki. A fiamnak a napi 8-10 cicizés nem volt elég a mellemből, mivel kisebesedett, nem bírtam, cumit kapott, alváshoz azóta is használjuk. Még csak másfél éves, a folytatást nem tudom. Azzal maximálisan egyetértek, hogy az ujj és a cumi között a gyerek választ és nem a szülő!

 • 2014.01.22 10:01:52vasszűz

  Tudok olyan esetről, hogy valakinek cumizavaros lett a babája, mert játszócumit kapott, és nagy szenvedés volt, hogy elfogadja az anyamellet. Mivel a szoptatás a kisbaba megnyugtatását is szolgálja, ha ezt játszócumival váltjuk ki az egészen pici csecsemőnél, akkor igenis megzavarhatja. Szóval az első pont így, ebben a formában egyáltalán nem igaz, a kezdeti időszakban azért vigyázni kell a cumival.

  Fogorvos szerint a cumizás 4 éves korig nem gáz (mármint a fogak szempontjából), és szerinte jobb, mint az ujjszopás, mivel a cumi elvehető.

 • 2014.01.22 10:23:24kisr

  Az a gyerek, aki az ujját szopja, kiveszi, ha játszik, vagy ha bármiért szükség van a kezére. Amelyik cumit szív egész nap, játék vagy bármi más közben is rágja. Ez a nem jó. A gyerekek az ujjszopással nagyon jól tudnak jelezni a szüleiknek, hogy elegük van, vagy elfáradtak, szomjasak, vagy csak ölelés kell (és arra a szülő reagálni tud). A cumizó gyerek azt tanulja meg, hogy a konkrét igény kielégítése helyett pótlékot használjon. Értem, hogy ez nagyon kényelmes a szülőknek, de ez nem legitimálja a cumihasználat népszerűsítését.
  És lehet, hogy az anya baktériumai ellenállóbbá teszik a gyereket, de a fogorvos nagyon haragudna, ha ezt a lenyalós dolgot hallaná, mert így a gyerek fogainak romlását is jobban elősegíti a szülő.

 • 2014.01.22 10:27:43Emmanuel Goldstein

  a spirituálisan érzékenyek kedvéért elárulom a holisztikus igazságot, az a gyerek cumizik aki előző életében hetéra volt.
  az ujjukat kizárólag katolikus apácák inkarnációi szopogatják.
  ez a karma ereje, semmi evilági spekuláció.

 • 2014.01.22 10:56:21atvitt ertelem

  Ez egy ilyen önigazoló cikk, ami legitimizálni próbál egy műanyag izét, amit betöm a gyereke szájába, hogy maradjon már nyugton. Hiába látható már több száz évvel ezelőtti festményeken hogy akkor is léteztek ilyen (kényelmes) anyák, azért még nem ez az ideális!
  Sajnálom, cumipártiak, én is azt vallom, hogy az igény szerint szoptatott, gyakran ölelgetett babáknak semmi szükségük cumira! Ez olyan, mint azok a felnőttek, akiknek állandóan lóg kifelé a cigi a szájukból. Ők is meg tudják magyarázni, hogy ez nekik miért fontos, miért nyugtatja meg őket, és miért nem tudnak nélküle élni. Gondoljatok bele! Ha sose dugjátok be a pici szájába azt a műanyag izét, akkor sose fog vágyni rá. Magától nem kérné! A szopóreflexet ne keverjük már a cumi iránti igénnyel!

 • 2014.01.22 11:24:14jause

  Aki ennyire biztos a dolgában, hogy soha, de soha nem tenne cumit a gyereke szájába, annak volt/van olyan gyereke aki egész, de egész nap cicin lógna, vagy üvölt, miközben neki a másikat kell hozni-vinni?
  Hogy ez olyan lenne, mint a cigizés, az azért elég nagy túlzás, akkor már inkább írjuk rögtön azt, hogy aki gyerekkorában cumizott, az biztosan láncdohányos lesz felnőttként, vagy kábszeres, ezt tuti biztosan igaz, a brit tudósok is leírták már biztosan valahol.
  Én igazán nem vagyok cumipárti (bár erősen elgondolkodtam, mikor az ötéves lányomat próbáltuk rávenni, hogy talán most már nem kéne szopnia az ujját, mert jönnek a maradandó fogai), de nem tartom ördögtől valónak a dolgot. Ítélkezni meg pláne nem szokásom...

 • 2014.01.22 11:24:59Emmanuel Goldstein

  atvitt ertelem
  sőt, aki kiskorában cumizott, az felnőttként dohányos lesz, mert a szopóreflekszet transzponálta egy mesterséges tárgyra!!!
  én gyógyszert se adnék neki és oltást se adatnék be csak kötelező meg feljelent a védőnő.. régen nem volt ilyen és megse halt ki az emberiség!!!!!
  csak páran meghaltak, de az nem számít

 • 2014.01.22 11:33:04Emmanuel Goldstein

  amúgy a gond ott van h akinek a családjában van orvos/védőnő/pedák, aki esetleg háromnál több kölköt is látott életében, az már nem mer olyan sommás ítéletet mondani mint páran itt.
  de a tudomány az már csak ilyen, kis mintából kevés tudással érdemes általános tapasztalatokat levonni, különben még elbizonytalanodsz :)

 • 2014.01.22 11:36:48miislegyenanicknevem

  Nekem 3 lányom van, mindhárom igény szerint szoptatott volt másfél éves korig, az elsőnek semmi nem kellett (nem is jutott eszünkbe, hogy cumit adjunk), második 10 hetes kora óta szopja az ujját, a harmadik kicsit hasfájós volt, a cumi megnyugtatta (amit a születéskor kapunk ajándékcumi, azt kapta, ha elrágta, ugyanolyat vettünk, gondoltam, csak megunja...), de csak alváskor volt a szájában. Két éves kora előtt megint megállapítottuk közösen, hogy elrágta a cumit, erre térült-fordult, kidobta a kukába, mi meg se mertünk szólalni. Este kérte elalvás előtt, és mondtuk, hogy hiszen kidobta. Attól fogva eszébe sem jutott, most 3,5 éves. A középső 6 éves azonban még mindig szopja az ujját elalvás előtt. Ezzel már nem tudunk mit kezdeni. Tudja ő is, nézi a tükörbe, hogy előre tolja a fogait (még tejfogat), hogy laposabb a hüvelykujja, de szerintem észre sem veszi, mikor teszi a szájába. Beszéltem óvónővel, védőnővel, gyerekorvossal, fogorvossal, fogszabályozós orvossal, gyerekpszichológussal. Mind azt mondta, hogyha nem kóros pszichés zavarból szopizza az ujját, ha nem zavarja a játékban, evésben (magyarul képes kivenni a szájából), csak megnyugtatásra használja, vagy számára félelmetes helyzetben, akkor nem érdemes piszkálni miatta. A fogai meg vagy megbánják, vagy nem... Ezzel nem tudunk mit tenni. Próbáltunk neki adni valami mást (kis takarót) alváshoz, azt sikerült elérni, hogy most ahhoz is ragaszkodik az ágyban... :-)

 • 2014.01.22 11:41:11miislegyenanicknevem

  A cumizavaros tapasztalatom az, hogy az elsőnek 3 hónapos korában egyik napról a másikra kellett lefejt tejet adni 4 napig cumisüvegből (egy daganat műtétem miatt), amikor újra ciciből kapta, szeme sem rebbent, ugyanúgy evett. A középső (ujjszopós) is kapott többször anyatejet cumisüvegből, mert mellgyulladáskor (3-szor volt) egyszerűen nem volt hajlandó ciciből enni, de nem zavarta a dolog, illetve egy kicsit mégis, mert 9 hónapos korától napközben már nem igazán volt türelme szopizni, de nem hiszem, hogy a cumisüveggel függött össze, mert 6 hónapos volt az utolsó mellgyulladáskor. A harmadik (a cumis) azonban egyéb okból többször is kapott üvegből tejet, végig, amíg szopizott, de soha nem tapasztaltam, hogy bármit is elutasítana. Semmi problémája nem volt.

  Hát, a mi esetünkből nehéz konklúziót levonni...

  Talán cumizavar akkor lehet, ha előbb kap cumit, cumisüveget, mielőtt megtanulna helyesen szopni mellből? Nem tudom.

 • 2014.01.22 12:59:45Ditla

  [link]
  A cikkíró figyelmébe ajánlom különösen az orális improntoingről szóló részt.

  Ja, és az igazi tévhit az, hogy a cumit könnyebb elvenni a gyerektől....

 • 2014.01.22 13:05:51retinax

  átvitt értelem: az igény szerint szoptatott babáknak meg a cici lóg ki mindig a szájából. Akkor már inkább a cumi. Főleg ha van még otthon 1-2-3 ellátandó kisgyerek.
  Nehéz amúgy elhinni, hogy a folyamatos szoptatás fiziológiás, ez a tulajdonság már rég kiszelektálódott, mert a folyamatosan szoptató anyák egyszerűen éhen haltak.
  Igen, tudom, van, akinél az igény szerinti szoptatás nem folyamatos szoptatást jelent. De a többségnél igen.

 • 2014.01.22 13:09:33pirospottyos

  jause-nal a pont, a tobbi komment 80%-a meg f@szsag.

 • 2014.01.22 13:14:17atvitt ertelem

  Emmanuel Goldstein
  kulcsszó: SZÖVEGÉRTELMEZÉS
  Olvasd el figyelmesen, mit írtam, és próbáld feldolgozni, mielőtt nekem ugrasz.

  Nem azt írtam, hogy aki cumizott, az láncdohányos lesz. Semmi ilyesmit nem állítottam. Bár vannak ilyen irányú kutatások, és pszichológiai cikkek, talán ezeket te is olvastad, és abból következtettél arra, hogy én is ezt gondolom. Pedig nem.
  Én azt írtam, hogy nincs szüksége folyamatosan a babának egy testidegen műanyag tárgyra a szájában, mert nem azért sír. Az ölelgetést/anya testmelegét/hangját/szoptatást/ringatást igényli, nem a cumit. És ezzel vontam párhuzamba a dohányosokat, akik meg tudják indokolni, hogy miért kell a szájukba folyton valami figyelemelterelésnek, stresszoldásnak. Aztán meg, ha megpróbálnak leszokni, áttérnek a cukorkákra, rágókra szintén ebből az igényből kifolyólag. Ennyi.
  De nem akarok én senkit meggyőzni, mindenki azt csinál amit akar.

 • 2014.01.22 13:17:30atvitt ertelem

  E. G.
  Vagyis semmiképp nem következtettem a cumiztatott babák későbbi fejlődésére. Még azt sem említettem, hogy a túl sokáig cumit használó gyerekeknek lesz aztán olyan szép pókharapó fogsoruk. Nem, még erről se írtam, direkt.

  Azt meg, hogy gyógyszert és oltást se kellene adni a gyerekeknek, nem tudom, kitől vetted, mert arról aztán végképp semmi említés se esett. Vagy ez egy újabb vitaindító akart lenni?

 • 2014.01.22 14:25:14Denevér

  4 gyerekemből kettő cumizott, egy az ujját szopta, és egy semmit. na akkor most mi van??

 • 2014.01.22 15:16:38Koromturbo

  bpure és VT Man és atvitt ertelem!

  Kivertétek nálam a biztosítékot! Ki a jó francok vagytok ti, hogy az erkölcsi magaslatotokból ilyen leszóljatok a népnek?!?!?

 • 2014.01.22 16:49:54kisvirag78

  4 gyerekből (10, 8, 4 éves és 5 hónapos) az 1. mániákusan cumizott (MAM), 6 hetes korára már annyira sebes volt a mellem, hogy etetések között kipróbáltam, hátha azon is megnyugszik, 6 évesen tette le. Fogszabályzós lett, de pont olyanok az eltérései, mint az apjának, aki meg nem cumizott, szóval vlsz ez is csak genetika. Mellesleg 1 éves koráig kizárólag szopott (egy betegség miatt) és 2 éves koráig napi 3-4X szopott, azért nem tovább, mert akkor született meg az öccse és az előtej íze nem tetszett neki, ezért elhagyta.

  A másik 3 az ujját szopta. A cumit 3-4 hónapig szerették, utána felfedezték az ujjukat, és a cumi csak rágóka játék volt. Ujjat szoptak, nincs állkapocs-deformáció. 4 ill. 2 éves korukra maguktól hagyták abba, a kicsi még csak most kezdte.
  Mindegyik igény szerint szopott, sokat, sokáig. A negyedik még mindig kizárólag szopik, 5 hónapos, de a második 3 évig szopott jelentős mennyiséget, egy veszélyeztetett terhesség miatt kellett elválasztani, a 3. másfél évig, ő magát választotta el.

  No lám, és kellett a cumi/ujjacsjka. Most akkor biztos baromi rossz anya vagyok...
  Úgy szeretem ezt a majdénmegmondomatutitmertszültemegygyereket hozzáállást. Minden gyerek más és más. Nincs két egyforma eset. A cumi legtöbb esetben nem befolyásolja a szoptatást, és még a jobb fajta cumisüveg sem. Sok gyerek kap tápit cumiból és szopik mellette, és nincs gond. Túl van reagálva a téma.

 • 2014.01.22 23:41:46vasszűz

  kisvirag, lehet, hogy 100 gyerekből lehet, hogy 98 nem lesz cumizavaros a cumitól, de ha a fennmaradó kettő közül az egyik (vagy mindkettő) a tied, akkor ti buktátok esetleg emiatt a szoptatást, és ilyen esetben kit érdekel a többi 98. Szóval nem mondanám, hgoy túl van reagálva.
  Én emiatt tartom félrevezetőnek a cikket, mert nem lehet ex katedra kijelenteni, hogy "áh, ugyan, nem lesz semmi gond, add nyugodtan neki a cumit", mert ez így, ebben a formában nem igaz. És mindenkinek joga van a korrekt tájékoztatáshoz.

 • 2014.01.23 12:44:19jause

  Szerintem ott van a kutya elásva, hogy sokan (én is) keresztül-kasul olvassuk a vonatkozó szakirodalmat és ettől azt gondoljuk, hgoy a mi gyerekünk is olyan lesz, akire rá lehet majd húzni a statisztikai átlagot, aztán meg dehogy. Az első gyerekemnél én is iszonyatosan görcsöltem azon, hogy ne cumi legyen, ha már valamit a szájába vesz (mert azt olvastam Ransburg Jenőnél, hogy mennyivel jobb az ujjszopás),hogy tudjam szoptatni, mert az mindenkinek megy, mint a karikacsapás (hö, hö), stb.stb. Ezzel együtt az első gyerekem rácáfolt a szakirodalom dogmáinak felére, a második épp most bontja a másik felét. A harmadiknak, ha lesz, már jó lesz:-)
  Kezdő mamáknak üzenem, hogy nem rossz dolog olvasni a szakirodalmat, de csak lazán! Nem a cumikérdésen és a szoptatáson dől el a világ sorsa!

 • 2014.01.23 12:46:35jause

  Ja, igen kérdezzetek inkább sokgyerekes anyákat, mint pl. kisvirág. Ők majd megmondják a tutit, nevezetesen, hogy nincsenek nagy igazságok, babák és gyerekek vannak.

 • 2014.01.23 14:48:33Gyöngy2

  IAz alapvető hatalmas probléma a cikkel, hogy valótlanságokat állít olyan fontos kérdésről pl, hogy befolyásolja-e a szoptatást. A cumizavar valódi következmény lehet; amikor anyukának úgy adják oda a kórházban a babát, h jól lakott, és cumi van a szájában, anyukának sokszor már a cumizavarral kell megküzdenie úgy, hogy azt sem tudja mi az, csak azt látja, h a babája ordít a mellén. Innentől egyenes út visz a tápszerhez, így aztán a fent említett kutatás sem megfelelő, hiszen a szoptatott csecsemők köréből indul ki.
  Persze nem az anyákat kell hibáztatni, hogy miért adnak cumit a gyerek szájába, amikor az őket körülvevő egészségügyi szakemberek ezt ajánlják a bimbóvédővel egyetemben ahelyett, hogy valódi megoldási alternatívákat javasolnának. Sajnos azonban ezek a szakemberek még mindig a 80-as évekbeli Spokot ajánlják olvasmánynak fittyet hányva a babák ösztönös működésének figyelembe vétele helyett.
  Ez a kontár írás pedig megint újabb elbizonytalanító, hatalmas károkat okozó okoskodás egy olyan ember tollából, akinek dunsztja sincs a szoptatásról és annak természetes működéséről.

 • 2014.01.23 15:05:20vasszűz

  "Nem a cumikérdésen és a szoptatáson dől el a világ sorsa!"

  De ha valaki szoptatni akar, akkor ebben támogatni kell, és nem félreinformálni.

 • 2014.01.23 15:40:01R2D2 & C3PO

  Én adnék cumit, de nem kéri. Az ujját is ritkán szopja, de ez kb fél éves korától igaz. Addig elfogadta a cumit - hosszú utazáskor kifejezetten jól jött... Kár, hogy már nem lehet vele átverni.

  Viszont cumizavaros volt, cumizás után "faszájjal" szopott, a csillagokat láttam...

  Van előnye, de hátránya is. Szerintem egyéni mérlegelés kérdése az egész.

 • 2014.01.28 20:02:34Sirak_kiraly

  Előrebocsátom hogy se cumi hívők, se ellenesek, se sterilizálósok se nyalósok nem voltunk.
  A cumilemosással kapcsolatban mi sterilizáltuk, lemostuk a cumit mindig. a második gyerek szájpenészt kapott, kenegettük a felírt gyógyszerekkel. Egy idő után a háziorvos azt javasolta, hogy hagyjuk abba fertőtlenítést. Kipróbáltuk, pár nap múlva elmúlt a szájpenész, és többet sose jelentkezett.
  Le szoktuk nyalni néha a cumit, de nem gondoltuk hogy a lenyalástól állt vissza száj flórája, azt gondoltuk szimplán a sok fertőtlenítés nem hagyta kialakulni. De ezek szerint van a dologba valami...

 • 2014.01.30 10:51:06punkcsaj

  vasszűznél a pont! ezeket írtam volna én is, ha meg nem előz.
  a cumizavar nagyon komoly probléma. akár egyetlen cumizás kiválthatja. (mint pl nálunk, mielőtt valaki jönne, hogy nem is)

  és a többieknek, akik "igény szerint" szoptatnak: az igény szerinti szoptatás nem 1,5 óránkéntit jelent, nem azt jelenti, hogy 4 hónapos kortól hozzátáplálunk.

  azt pedig mérhetetlenül felháborítónak tartom, hogy mi, szülők rászoktatjuk a gyerekekkeket a cumira, mert csak, és aztán ugyanúgy mi egyszercsak azt gondoljuk, (2 éves korában, 3 éves korában) hogy "na most már elég". és akkor jön az erőszakos leszoktatás.
  előre a gyerek összezavarásáért, gratulálok.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta