SZÜLŐSÉG

Így engedd Facebookozni a gyereked

2014. január 16., csütörtök 21:08

Ahogyan azt az ismerőseim körében is észlelem, szinte kivédhetetlen, hogy a tizenévesek ne kössenek ki előbb vagy utóbb a Facebookon. A tiltás nem sokat ér, főleg, hogy a gyerekek fele kortól függetlenül lóg a közösségi oldalon, vagyis úgyis megtalálja a módját annak, hogy profilt készítsen a honlapon. Márpedig véleményem szerint jobb, ha ezt a tudtommal és felügyelet mellett teszi meg, mint egy kamu adatlappal.

Magyarországon egyébként a Facebook-regisztráció 13 éven aluli gyerekek számára nem megengedett, ám ezt elég könnyen ki lehet játszani akkor, ha a kölyök idősebbnek vallja magát, mint amennyi. Az én lányom sem töltötte be még a 13-at, de amikor azzal állt elő, hogy nem szeretne kimaradni ebből a számára még új őrületből, és hogy a közösségi oldalon is szeretné a kapcsolatot tartani az osztálytársaival, a régiekre pedig rákeresni, igent mondtam a kérésére. A gyerek iskolája szintén megtalálható a közösségi oldalon, ahol információkat, képeket osztanak meg, csapatépítő beszélgetések zajlanak, így elfogadhatónak találtam az érveit, hogy nem akar kirekesztődni.

Mivel azonban tisztában vagyok az internetezés, pláne a közösségi háló veszélyeivel, meghatározott szabályok mellett Facebookozhat csak:

 • A profilját együtt hoztuk létre, és együtt állítottuk be a biztonsági beállításokat és a hozzáférési adatokat is, ügyelve arra, hogy adatlapja és fotói ne legyenek nyilvánosak, csak az ismerősök láthassák. Ezen a beállításon soha nem változtathat.
 • Soha nem oszthatja meg senkivel a jelszavát.
 • Gondosan ügyelnie kell arra, hogy ne csak az ablakot zárja le facebookozás után, hanem rendesen lépjen ki a honlapból.
 • Csak olyan embereket igazolhat vissza, akiket valóban ismer személyesen.
 • Csak olyan embereket jelölhet be, akiket valóban ismer.
 • Ha megjelöli egy idegen, szólnia kell nekem.
 • Bármelyik felnőtt ismerőse beszélgetést kezdeményez vele, szólnia kell nekem, még ha csak a szomszéd bácsi az, akkor is.
 • Ha bármelyik gyerek szekálni kezdi a közösségi oldalon, szólnia kell nekem. (Ez mondjuk arra is igaz, ha nem a közösségi oldalon, hanem az iskolában kezdenek ki vele a társai.)
 • Gondolkodjon, milyen tartalmat oszt meg, de az a legjobb, ha nem oszt meg semmit. (Ezt nehéz dolog amúgy úgy betartani, hogy még az én felnőtt ismerőseim ötven százaléka is megoszt olyan fotókat, amivel a leírás szerint tíz forinttal támogatja a képen szereplő daganatos gyereket.) Nem szabad olyan tartalmat megosztania, amit nem ért, csak azért, mert más is megosztotta.
 • Csak kulturált módon használhatja a közösségi oldalt, trágárkodásnak nincsen helye az üzenőfalon.
 • Ami a legfontosabb: elmondtam neki, hogy mi az, amitől féltem, kik azok, akiktől féltem (valós, tragikus véget érő történeteket meséltem el neki), így nem korlátozottnak érzi magát a korlátok miatt, hanem védettnek.

Van még ötletetek?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.01.16 21:57:55Hurrá Torpedó

  Ez mar volt, nem tobb, mint egy honapja...
  Varom a sok megrogzott szulo vitajat, biztos elvezet lesz olvasni :-)

 • 2014.01.16 23:24:50Nagykócsag

  ennyi szabályt képtelenség megjegyezni... hiába lennének jók...

 • 2014.01.16 23:25:36freekz

  Trust c. film

 • 2014.01.16 23:30:11Lieutenant Bona

  Igen szuperanyu, vannak még ötletek. Az első konkrétan az, hogy ha ketten kerülitek meg a facebook regisztrációs szabályát, akkor ne várd, hogy később ő a tieidet nem fogja.

 • 2014.01.17 00:09:41cukkerrépa

  @Lieutenant Bona

  szerintem túlzol, a Facebook meg az anyja nem ugyanaz, ergo a gyerek viszonyulni se ugyanúgy fog hozzájuk. a szabályok elég intelligensek, és ha ezt jobb pillanatiban felfogja, és bízik a szüleiben, akkor nem fogja lazán átverni őket. ezzel szemben a FB "csak" egy oldal, személytelen és a gyerek nagyon szívásnak érezné kihagyni. az anyja meg az, akire eddig is számított és eztán is számíthat, ha baj volt. ezt egy értelmes gyerek nagyjából tudja, de legalábbis érzi.

 • 2014.01.17 00:25:08Zsuzsi65

  Sokak szamara lehet, hogy nem koztudott, de pl. a biztonsagi beallitasok minden egyes FB "upgrade"/redesign utan visszaallnak az alap (kevesbe biztonsagos) allapotba. Igy manualisan kell ujra es ujra beallitani dolgokat. Egyeb infok itt angolul:[link]

 • 2014.01.17 07:08:42AskmeLater30

  6 hozzászólás és sehol egy "minek a gyereknek facebook, 15 éves kor alatt nem is ülhet gép elé"? Fejlődnek a szülők, vagy mi? :D

 • 2014.01.17 07:24:35eßemfaßom meg áll

  Az ügyes szülö megtanitja a kici gyermekét, hogy a szabályok azért vannak, hogy megszegjük.


  "mint egy kamu adatlappal."
  vs.
  "ám ezt elég könnyen ki lehet játszani akkor, ha a kölyök idősebbnek vallja magát, mint amennyi. "

  Ilyen az igazán következets szülő :)

 • 2014.01.17 08:31:19badogosmester

  Ennyi: "gen szuperanyu, vannak még ötletek. Az első konkrétan az, hogy ha ketten kerülitek meg a facebook regisztrációs szabályát, akkor ne várd, hogy később ő a tieidet nem fogja."

 • 2014.01.17 08:33:36badogosmester

  Persze ha szuperanyu értene is a nethez meg a technikához, akkor megoldaná (otthoni net korlátozás stb.), hogy a gyerek nem tudjon facebookozni. De ehhez már ész kéne. Meg ahhoz is, hogy elgondolkodjon vajon miért 13 év a korhatár...majd szólni fog, persze! LOL!

 • 2014.01.17 08:34:26badogosmester

  Zsuzsi65 ne légy már buta te is. Ha valami változik, akkor azt jelzi a Facebook, de nem állítja vissza a beállításaidat.

 • 2014.01.17 09:47:42Lenina Huxley

  x

 • 2014.01.17 09:49:02Hurrá Torpedó

  bádogos:
  te se legyél. volt már rá példa, hogy megváltoztak a felhasználói feltételek, így bizonyos biztonsági beállításokat ismét át kellett állítani / vagy jöttek újak, amik alapértelmezetten a legpublikusabbon voltak (olyan nem volt hogy mindent kinulláztak volna).

  illetve szuperanyu nem akarja az otthoni netről kigyomlálni a facebookot, mert nem kitiltani akarja a gyereket. pont azt akarja hogy facebookozhasson a gyereke, de ellenőrzött körülmények között.

 • 2014.01.17 09:52:32Lenina Huxley

  Köszönöm, hogy elveszett a hozzászólásom! Igazi öröm ez!

  Akkor röviden ismét: a szóbeli szabályok lefektetése szép dolog, de biztosra akkor megy az ember, ha gyerekbiztos böngészőt használ. Időkorláthoz köthető egyes oldalak használata, vagy korlátozza a használható funkciókat. Egyéni igény szerint alakítgatható. Szerintem jó ötlet, akkor nem jutunk el arra a szintre majd, mint amit láttam egyszer egy youtube-videó alatt, ahol egy szülő azon őrjöngött, hogy az egész csatornát le kellene zárni, mert az ő 6 éves gyereke megnézett egy videót, és eltanult valami káromkodást.
  Lehetünk annyira idióták, hogy azt várjuk, a net igazodik, de nem fog: mi viszont igazíthatjuk a netet ízlés szerint. Jobb félni, mint megijedni.

 • 2014.01.17 09:59:09GeorgeJung

  Igen, van még egy öletem: ha elmentek otthonról (karácsony, hosszú hétvége, nyaralás), akkor azt tilos megosztani (ti. hogy üres lesz a lakás).

 • 2014.01.17 10:12:25belekotyogok

  badogosmester: ha otthon nem, akkor majd csinálja a barátnál/rokonnál/iskolában, titokban, anyu meg boldog, hogy egy métellyel kevesebb az életben.

  Ez pont olyan, amikor majd nem engedi fel a kamaszlányához a fiúját, nehogy megpocsíkolják esküvő előtt, de akkor majd elintézik egy parkban. Múltkor egy játszótér melletti padon ült egy fiú, ölében pucér fenékkel egy lány, este fél 9 volt, és közel 0 fok. Lehet tippelni, hogy miben mesterkedtek és a véletlen arrasétálásom mennyire zavarta meg őket. Persze szétrebbentek, de gondolom folytatták.

 • 2014.01.17 10:20:22flea

  Gyerektől függetlenül semmit nem ér a csak ismerős be/visszajelölése mindaddig, amíg nem győződik meg a delikvens IRL arról, hogy a jelölt profil tényleg az ismert személyhez tartozik. Az identity theft első lépése sokszor az, hogy másolt és/vagy feltört profilokkal jelölik be a célpontot ill. az ő már meglevő ismerőseit.

 • 2014.01.17 11:30:32haggyadaszt

  @GeorgeJung: bizony ám, ez is olyan, amit a "felnőttek" is rendszeresen benéznek... Nem feltétlenül kell kitenni az utazás dátumát, elég, ha csak a nyaralás hevében posztolsz egy fotót, amin rajta a család, és a távoli helyszín. Már aznap kirabolhatják a kérót a rosszindulatú ismerősök (vagy ismerős ismerősei, ahogy az lenni szokott)

 • 2014.01.17 21:04:53csib

  @GeorgeJung
  Fantasztikus ötlet, arra az esetre, ha a barátaid, vagy a barátaid barátai között (akik még tudhatják, hol laksz), potenciális betörők vannak. Én inkább a barátaimat válogatom meg...

 • 2014.01.24 10:01:16gwendeee

  Most egy érdekes cikket olvastam, hogy egyre inkább leszoknak a tizenévesek a facebookról[link]

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta