SZÜLŐSÉG

Kvíz: létező magyar keresztnév vagy kitalált szó?

2014. január 10., péntek 09:21

Az elmúlt napokban fél Magyarország a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének december elején közzétett (egészen pontosan frissített) utónévlistáján nevet. Ez a két dokumentum (külön a férfi és a női nevek) tartalmazza azokat a keresztneveket, amelyeket hivatalosan viselhetünk mi vagy adhatunk gyermekeinknek születésükkor.

Minden korszaknak megvannak a "sláger" nevei, most például a csecsemők nagy része kapja a Máté, Bence, Kristóf vagy Hanna, Panka nevet, sokszor akadnak azonban ennél szokatlanabbak, sőt, viccesek is. A poszt végén található kvízünkben fele-fele arányban szerepelnek olyan nevek, amelyek - bár nehezen hihetően, de - valósak és olyanok is, amik a fantáziánk szülöttei. Az ön feladata, hogy megtippelje, éppen melyiket látja.

Rossz hír: a gyerekét nem fogják soha Zsédának hívni

Nem minden (kitalált) szóból lehet keresztnév, léteznek alapelvek a nevek jóváhagyására. Ha magyar állampolgárok olyan nevet szeretnének bejegyeztetni, amely nem található meg a listában, ezt a nevet hivatalos eljárásban kérvényezniük kell. Az MTA Nyelvtudományi Intézetében a nyelvész (pl. névtanos, nyelvtörténész, pszicholingvista, szociolingvista) szakemberekből álló Utónévbizottság szakvéleményt készít a kérvényezett név bejegyezhetőségéről.

Tudta például, hogy az ősmagyarnak tartott utóneveket csak akkor ajánlják bejegyzésre, ha hiteles írott források alapján meggyőződnek arról, hogy a név a középkorban valóban használatos volt személynévként, vagy a népköltészetben, illetve a klasszikus irodalmi művekben keresztnévként szerepelt? Továbbá nem javasolnak bejegyzésre földrajzi névként, márkanévként és művésznévként használt alakokat (pl. Gyimes, Benetton, Zséda) illetve olyat, amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben káros lehet, amely miatt később csúfolhatják, kiközösíthetik őt.

Minden kérdés megválaszolására 12 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta