SZÜLŐSÉG

Kirúgtak, mert (egyszer majd) gyereket akarok

2014. január 9., csütörtök 12:05

A napokban kaptam egy meglehetősen kétségbeesett hangvételű levelet egy hölgytől, akit egyik napról a másikra kirúgtak. Szó szót követett, és hamar kiderült, hogy az ifjú házasként munkába állt nőt azon prózai oknál fogva penderítették ki, hogy valamikor a nem túl távoli jövőben gyermeket szeretne. Körbekérdezgettem egy kicsit az ismerősök körében, és kiderült: a sztori sajnos egyáltalán nem egyedi: nagyon hamar találtam két másik történetet, hasonlóan tragikus csattanóval: “Egy nőnek ma már szülnie sem szabad? Tényleg ilyen elkorcsosult világban élünk?” – vetették fel a kérdést az érintettek, lássuk be, jogosan. És ha már “jog”... a level elolvasása után felkerestem egy ügyvédet, egy HR gurut, és egy pszichológust, és mindannyiukkal elbeszélgettem az úgy tűnik, sajnos cseppet sem kirívó esetről. 

Kezdetnek elég annyi, hogy egy huszonhatéves ismerősöm egy magánoviba ment interjúra, ahol olyannyira megfelelt, hogy már nyomban körbe is vezették az épóletben, és a picikhez is bevitték. Aztán a beszélgetés végén kibújt a szög a zsákból. "Az interjúztató kerek perec megkérdezte, hogy van-e gyerekem, vagy akarok- e az elkövetkezendő öt évben. Mondtam neki, hogy nincs gyermekem, de négy-öt év múlva tervben van a baba. Ekkor közölte, hogy hát az baj, mert itt nincs olyan, hogy táppénz, nyomban meg is köszönte a megjelenést és elköszönt." De persze van még néhány szaftos történetem...

A fiatal feleségek haljanak éhen?

"Pár évvel ezelőtt egy nemzetközi építőipari cég kommunikációs vezetői posztját hagytam ott, mert kaptam egy lehetőséget, hogy a szakmámban dolgozhassak Zürichben. A gond csak a Magyarországra való visszatéréssel volt: a válság kellős közepén jottem haza, és nem nagyon voltak marketinges állások. Ami volt, azokhoz harmincegynéhány évesen, tíz év szakmai tapasztalattal öreg, vagy "túlkepzett" voltam." - kezdi a történetét Dorka, aki végül ráakadt egy építőcég hírdetésére, amelyben pont olyan szakembert kerestek, mint ő.

"Sikeresen teljesítettem az első interjút, a másodikon a HR igazgatóval találkoztam. Ez az interjú is jól ment egészen addig, amíg a végén zavartan így szólt: Tudom, hogy jogilag nem lehet ilyet kérdezni, mégis tudni szeretném, hogy tervez-e gyereket. Életemben nem kaptam még ilyen fájó kérdést, ugyanis a barátom egy hónappal azelőtt halt meg leukémiaban. Ha jól emlékszem, elcsukló hangon még el tudtam hebegni-habogni, hogy mi történt egy hónappal korábban, és hogy szerintem ezzel együtt világ legtermészetesebb dolga, ha egy harmincas nő gyereket szeretne, de aztán hazáig zokogtam." Dorka számára egyértelmű, hogy ennél a kérdésnél vérzett el - de erre persze semmi bizonyíték nincs. "Azóta már van egy állásom, amit imádok, és a magánéletem is rendeződik, mégis felkavar még mindig, ha meglátom ennek a cégnek a logóját." - mesélte.

e

Ez pedig már egy másik sztori: “Körülbelül másfél órával ezelőtt kirúgtak az alatt a cím szó alatt, hogy ez a döntés lett egy munkahelyi megbeszélés eredménye. Nemrég kaptam meg ezt az állást, hosszú keresgélés után. Pályakezdőnek számítok, hiszen Angliából hazautazva több, mint egy évig kerestem az új munkahelyemet. Az indok amiért kirúgtak először nagyon sablonos volt: szerintük rosszul vezettem az adminisztrációt. Okés, elismerem volt egyszer-kétszer, hogy nem írtam le pontosan a dolgokat mert rohanás volt - mindenki hibázhat a munkája során, amíg bele nem tanul. Ám a főnököm azt vágta a fejemhez, hogy nem akar mindig ellenőrizgetni engem, és újraszámolgatni a kasszát – mintha legalább is valami bűnöző lennék! Három hónap próbaidőt ígértek, hogy összeszokhassunk, azt mondták, utána meglátjuk, hogy megyek, vagy maradok. Ennyi időt se kaptam – csupán másfél hónapot. Miután a férjem bement és kicsapta a balhét, hogy mit képzelnek, benyögte a drága főnök úr, hogy mi az igazi oka annak, hogy lapátra tettek. Nevezetesen az, hogy gyermeket szeretnék. Igen szeretnénk, de nem most. Igen rajta voltunk egy évig, és nem jött össze. De azért kirúgni mert gyermeket szeretnénk nem fair. Sőt gusztustalan. Ráadásul nem ez volt az első eset, hogy ilyen jellegű diszkriminációval találkoztam: egy korábbi munkainterjún kerek-perec a szemembe mondták, hogy azért nem vesznek fel mert, friss házas vagyok, és biztos gyereket szeretnénk. Ezek szerint a fiatal feleségek mind haljanak éhen, és nélkülözzenek? Vagy támaszkodjanak a férjük kerestére? Ilyen világban élünk?! Ez a normális?!”

Joggal való visszaélés, vagy hiszti?

Természetsen közel sem normális – legalább is Dr. Tokár Tamás ügyvéd szerint, aki a következőket mondta: "A legutolsó eset klasszikus rendeltetésellenes joggyakorlás, joggal való visszaélés, amit a munka törvénykönyve is egyértelműen tilt. Ha valóban minden a leírtak szerint történt, akkor a munkaviszony megszüntetésének írásbeli indoka nyilvánvalóan valótlan, így jogellenes, hisz az csak ürügy volt, míg a tényleges ok az, amit szóban adott elő a munkáltató.”

Büttel Anna, az MTV Networks HR-ese úgy véli, ha egy hölgy valóban be tudja bizonytani, hogy a tervezett gyermekvállalás miatt bocsátották el, érdemes jogi útra terelnie az ügyet. “Felvetettem a témát egy nemzetközi HR találkozón, és a kollégáim sajnos nagyon gyakran futnak bele hasonló esetbe, Európa-szerte. Mindannyian egyetértettek velem abban, hogy a munkáltató jogsértő magatartása ellen minden esetben ki kell állni.”

Anna ugyanakkor hozzátette: jogilag a próbaidő során bármelyik fél indoklás nélkül azonnali hatállyal felbonthatja a munkaviszont. “Ez az az időszak, amikor mindenkinek 100 százalékot kell nyújtania. Ezt érdemes vegiggondolni: megtettem mindent? Bizonyitottam?” Ha a válasz igen, akkor nincs minden veszve: volt már arra precedens Magyarországon is, hogy a próbaidő felmondása mögött diszkriminatív okok álltak, és a bíróságon a munkáltató ellen döntöttek. Ám akármilyen biztos a dolgában a kirúgott alkalmazott, soha, semmilyen korülmények között nem engedheti, hogy bármelyik hozzátartozója beleavatkozzon a munkaügyeibe. „Nem professzionális, így pont az ellenkezőjét éri el vele, mint amit vár. Aki munkát vállal, saját magáért felel, és felnőtt módon kell kezelnie a felelősséget.” – magyarázza a HR-es.

shutterstock 2964490

A gyermek iránti vágyat elnyomni embertelenség

A felháborodott leveleket olvasva úgy tűnik, hogy a hasonló problémával küszködő nők legalább olyan nagy gondban vannak a társadalomban betöltött helyük megtalálását illetően, mint jogi kérdésekben.

Megkérdeztem Tóth-Horváth Gábor pszichológust, mit gondol, milyen lelki, és fizikai hatással lehet a nőkre, hogy a karrierük érdekében tulajdonképpen “le vannak tiltva” a szülésről. A pszichológus szerint a magyar társadalom egyértelműen szexista, akárcsak a szabályozások, amelyek a munkáltatót segítik - hiszen a terhes nő terhet jelent neki. Ez a bánásmód pedig alaposan rányomja a bélyegét a női pszichére. “A nőkben ketyeg az úgynevezett "biológiai óra", ami a legtermészetesebb dolog, hiszen felnőtté válásukkal együtt jár a gyermek iránti vágy. Vannak persze karrierista nők, és hát a vezérighazgatói állással járó szép, anyagi javak halmozása iránti vágy elnyomhatja egy ideig az anyai ösztönt, de egy normális párkapcsolatban élő hétköznapi nő pontosan tudja, mikor jön el a gyermekvállalás ideje, és ezt a társadalmi, mukahelyi szabályozással elnyomni egyenesen embertelenség.” – véli Gábor.

Magas pozíció, alacsony érzelmi intelligencia

A pszichológus szerint a férfi vezetők jelentős része úgy lett vezetővé, hogy érzelmi intelligenciája a béka valaga alatt van: képtelenek az együttérzésre, és mivel nem tudnak mit kezdeni a beosztottjaik érzelmeivel, előítéletekkel kezelik azokat – nem csak a terhes nőket, de általában véve a nőket, melegeket, biszexuálisokat egyaránt. Közben pedig észre sem veszik, hogy saját maguk alatt vágják a fát, hiszen ez demotiválóan hat egy egyébként jó munkaerőre. Ezért van az, hogy a férfi főnökök szívesebbben alkalmaznak nőket, mint férfiakat: úgy képzelik, hogy őket egyszerűbben irányíthatják, mint a velük “egyenrangú” férfiakat. Nagyon sok helyen lehet olvasni arról, hogy az alkalmazottat tulajdonnak tekintik, a cégek: naponta kétszer öt perc pisiszünet van, ami például egy éppen menstruáló nő estében egészségkárosodást is okozhat. A pszichológus szerint ugyanilyen természetes emberi szükséglet a gyerekvállalás, amit egy munkáltató sem szankcionálhat. Már csak azért sem, mert egyébként az a gyerek - akinek a megszületésétől annyira tart - fogja az ő nyugdíját is előteremteni.

Ön szerint valós probléma a "gyermekvállalás kontra karrier" para?

 • 3295
  Igen, én is belefutottam a dologba, és felháborítónak találom
 • 338
  Nem, ez egy mondvacsinált hülyeség, aki jól dolgozik, azt nem rúgják ki csak mert gyereket akar
 • 434
  Létezik a jelenség, de semmi baj ezzel: egy nő döntse el, hogy dolgozni, vagy szülni akar

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.01.09 16:02:35hunluigi

  Tudom hogy nem leszek népszerű, de azért a következőkkel is tisztában kéne lenni...

  Adott egy kis létszámú vállalkozás ami mondjuk úgy eltartja a tulajdonost meg 3-4 alkalmazottat (manapság ez is becsülendő, úgy hogy nem ügyeskedik az ember). Profitot igazán nem termel, de tisztes megélhetést biztosít mindkét félnek. Az egyik alkalmazott a felvétele után 3 hónappal kiböki hogy ő bizony várandós, ráadásul veszélyeztetett minősítéssel... Kiíratja magát betegállományba (a munkáltató köteles ennek fizetni 33%-át akár az idők végezetéig, miközben az alkalmazott otthon csücsül és nem termel) Amikor megszül, az a munkáltatónak fellélegzés, szabadul több tízezer forint kiadástól havi szinten. Majd amikor a munkavállaló vissza jön ki kell adja az addig felhalmozott szabadságát (amire ugye fizetés + járulékok járnak, vagy fizesse ki) Azt sem felejtsük hogy ezen időszakra a kieső alkalmazott pótlásáról gondoskodni kell, aztán amikor vissza jön megint a munkáltató a rohadék mert emezt meg kirúgja.

  Summa summárom a munkáltatónak egy ilyen történet ~700.000 forintjába kerül. Egy multinál mondhatnánk hogy ez aprópénz de egy kisvállalkozást ez bizony a földhöz csap.

  Ne démonizáljuk már általánosítva a vállalkozásokat, a kialakult helyzetért, gyakorlatért a drága impotens kormányunk tehető felelőssé.

  (a fentiek tapasztalati alapon íródtak nem most találom ki...)

 • 2014.01.09 16:21:15Trafficante

  Hasonló problémával élnek azok az anyukák, akik gyerek mellett akarnak visszamenni teljesállasba. Az interjúkon nem csak azt a kérdést teszik fel, hogy akarsz-e hanem hogy van-e gyereked! Ha nincs az a baj ha van az! Ez van! Anyai ösztönökkel és vaginával áldottak meg.

 • 2014.01.09 16:38:07Emmanuel Goldstein

  régen az asszonyállat nem dolgozott
  most nem szül
  problem?

 • 2014.01.09 16:44:43ne vada

  Igen, ez a hároméves gyes egy agyrém. Van, aki ki is használja, és pont "megfelelő" korkülönbséggel szül 3-4 gyereket, aztán visszamegy a régi cégéhez, kiveszi azt az irdatlan mennyiségű szabadságát, megvárja, hogy kirúgják (úgyis ki fogják), és bejelenti, hogy oké, innentől főállású anya lesz. Eddig is az volt, basszus, csak a járandósága egy részét nem állambácsi fizette. :/

 • 2014.01.09 17:00:11zozo82

  @belekotyogok
  zozo82: milyen szocizást?

  Azt hogy a munkaltato mit tegyen erted! Masrol sem irsz csak a te igenyeidrol. A cegek igenyeirol egy szot sem. A cegnek munkaerore van szuksege.

  "milyen szocizást?" hogy meg mit nem kene szabalyozni. A munkaltato nem tesz erted semmit. A munkalto az altaladd hozott ertekert ad valamit cserebe. Ha te elmesz allasinterjura es azt ajanlod dolgozok neked mondjuk 1 evet amibol 3 honap mig betanulok, utana 3 evet + szabi nem dolgozok utana meg ki tudja akkor ezert cserebe mit varhatsz? A munkviszony egy csere adok valamit (a munkamat) valamiert. Ha keveset adok keveset (vagy semmit) kapot.

 • 2014.01.09 17:04:18magyar ember teli szájjal

  Verity777: ezt állambácsi dolga lenne megoldani, nem a munkaadóé. Állam nem akarja megoldani, helyette belezuttyintya a probélát a cégek nyakába, a cégek meg reagálnak rá, ahogy tudnak, nevesen hogy nem találtok magatoknak állást.

 • 2014.01.09 17:23:57smartdrive

  tőlem azt kérdezték meg, hogy voltam-e katona. felháborodjak?

 • 2014.01.09 17:27:35smartdrive

  szóval a munkaadód ne kérdezze meg, hogy akarsz-e gyereket, de te persze megkérdezheted az udvarlódtól, hogy mit dolgozik, és mennyiért

  egyenlő mérce hol marad?

 • 2014.01.09 17:39:28Merylla

  37 hetes terhes vagyok és azt gondolom, hogy kialakult helyzetről sajnos nagyban a nők tehetnek. Amit korábban írtak többen is előttem, az sajnos igaz - élni a lehetőségekkel és visszaélni vele az 2 dolog! Nem nagyon ismerek olyanokat, akik hozzám hasonlóan a terhesség végéig dolgozna. A többség azonnal elmegy betegállományba és tele a net fórumokkal, hogy mit csináljanak otthon, mert unatkoznak. Évekig éltünk Londonban, a nők 8 hónapos terhesen is állnak a tömött vonaton, mennek dolgozni, mert nincs ez a tömeges, legtöbbször indokolatlan veszélyeztetett terhesség.
  A munkába való visszatéréssel kapcsolatban valóban agyrém a 3 éves GYED/GYES. Én 6 hónap után el fogok kezdeni itthonról dolgozni, 1 év után pedig 4 órában visszamegyek. Egész Nyugat-Európa így működik és nincs több lelki sérült, mint itthon, sőt!

 • 2014.01.09 18:19:21verity777

  Merylla
  Én is végigdolgoztam a terhességem, és nálunk is voltak olyanok, akik a 6. héten kiíratták magukat aztán amikor hozták a táppénzes papírt, mesélték, hogy az Andrássy úton sétálgatnak egész nap. Lelkük rajta.
  Én is dolgoznék itthonról, de nálunk ilyen nincs, és 4 órás se. 6 órás van, de minek, a 6 órások pont annyi ügyet visznek, mint a többiek, csak kevesebb pénzért és rövidebb idő alatt kell megcsinálni...
  Ha itthonról dolgozom, akkor ki vigyáz a gyerekre?

 • 2014.01.09 18:54:05Bambano

  a helyes megoldás nem az lenne, hogy legyen rövidebb a gyes, meg ne szüljenek a nők. a helyes megoldás az, hogy mivel a gyerek közgazdasági szempontból az államnak a legjobb befektetés, fizesse meg.

  viselje a gyerekvállalás terheit az állam, ne tolja rá a cégekre. ha a cégnek nem kerülne semmibe az, hogy elmegy egy nő szülni, nem diszkriminálna.

  állambácsi kicsit skizó akkor, mikor baltával faragja a nyugdíjrendszert, mondván, majd lesz a jövőben is elég munkavállaló, aki kifizeti, közben a jövőbeli munkavállalókat se hagyja megszületni. döntse el, mit akar.

 • 2014.01.09 18:57:27gombakomba

  @Merylla

  Kedves Merilla, amíg nincs baj a terhességgel, addig persze lehet elbagatellizálni a dolgot. Ha meg meghal a gyerek - vagy "szimplán" csak oxigénhiányos lesz - akkor lehet sírni, hogy erre nem voltunk felkészülve, és hát hogy lehet ez, hiszen mindenki épségben egészségben dolgozik a terhessége végéig, aztán könnyű, gyors szülés után néhány óra után otthon van, és pár hét múlva már dolgozik is! Hát képzeld, ez csak egy - kicsi - rész az egészből.

  London baromi rossz példa terhesgondozásra, szülésre biztonság szempontjából. Ne csak a metrón ácsorgó 8 hós kismamát nézd, hanem esetleg nézz utána koraszülési statisztikáknak, perinatális sérüléseknek, halálnak. Ezek már nem ácsorognak a metrón.

  Mindezzel együtt nem támogatom az indok nélküli táppénzezést, de ennek okai sokkal összetettebbek, és összefügg az egész magyar egészségügyet - de a szülészet-nőgyógyászatot kiemelten - elborító hálapénzes rendszerrel is.

  Egyébként pedig a lelki sérülteket nézve: csak nézd meg pl. Belgiumot. 12 hetesen bölcsibe megy a gyerek. A felnőttek meg nem tudnak egymással beszélni és folyamatosan feljelentgetik egymást.
  De nálam okosabb emberek is leírták már, hogy ha kezelhető, irányítható tömeget akarsz, vedd el a gyereket az anyjától, minél korábban. Mindenképp a szeparációs félelmek kialakulása előtt.

 • 2014.01.09 18:57:34Bambano

  "smartdrive": katonaság ügyben akkor kell felháborodni, ha nem voltál. aki volt rendesen katona, az jobb munkaerő.

 • 2014.01.09 18:58:53gombakomba

  @Bambano 2014.01.09 18:54:05

  Nálad a pont.
  A német gazdaságban ez érdekes módon működik.

 • 2014.01.09 19:03:17Bambano

  zozo82: erre konkrétan pont a szabályozás lenne a megoldás, mert ha olyan a szabályozás, hogy a legtöbb munkaadó legszívesebben úgy húzna el innen, mint a vadlibák, akkor kevesebb a munkahely, munkaerő oldali túlkínálat lesz a piacon és ez a legjobb lehetőség a szemétkedésre a munkavállalóval.

  ha az lenne a helyzet, hogy sok a meló, tényleg kell a munkaerő a cégbe, akkor lehet alkudozni, hogy hogyan legyen a gyerek. ha meg az a helyzet, ami mostanában van, hogy minden állásra 10-en állnak sorban, akkor lehet szenyázni a kismamával, mert másnapra van helyette másik.

  ja, azt nem hívom szabályozásnak, hogy csökkentsük az adókat, meg az adminisztrációt, ezért bevezetünk további 30 új adónemet.

 • 2014.01.09 19:04:03gombakomba

  Bocs Merilla,
  37 hetes terhesen inkább ne nézegesd ezeket a statisztikákat, nem kell, hogy a szülésnél esetleg ilyesmi (vagy bármi) miatt görcsölj.

 • 2014.01.09 19:05:30gombakomba

  Bocs Merilla,
  37 hetes terhesen inkább ne nézegesd ezeket a statisztikákat, jobb, ha a szülésnél nem görcsölsz sem ilyesmi, sem bármi más miatt.

 • 2014.01.09 19:06:17Bambano

  egyébként ezt sem értem: valaki 3 évig gyesen van. tehát nem dolgozik. akkor miért jár neki az a szabadság, ami egyébként a munka fáradalmainak kipihenését szolgálja?

  mi ez a marhaság, hogy visszajön 2-3 gyerek után 5-7 év múlva dolgozni, és rögtön azzal nyit, hogy elmegy egy év szabadságra????

 • 2014.01.09 19:06:25gombakomba

  Ezt a szar blogmotort

 • 2014.01.09 19:07:45TheRminator

  hunluigi: Nálunk is hasonló történt:
  Felvették a nőt hozzánk dolgozni. Megkérdezte a főnök, hogy az egy gyerek mellé terveznek-e másik gyereket 1-2 éven bellül. Közölte, hogy nem. 7 hónap után közölte, hogy terhes. Szerintetek korrekt volt?

 • 2014.01.09 20:44:59czege

  én 7 hónapos terhes koromig dolgoztam, utána befejeztem és készültem az anyaságra. Majd 2,5 évig itthon voltam a lányommal, mivel a bölcsődének nem vagyok híve - aki szerint ez pihenés, az valószínűleg még nem csinálta ;) -, de közben folyamatosan tartottam a kapcsolatot a munkahelyemmel, kollégákkal, viszonylag naprakész voltam. A lányom 2,5 éves volt, amikor visszavettek, 6 órában, gond nélkül...

 • 2014.01.09 21:49:34blacklord

  @magyar ember teli szájjal
  @zozo82
  @Liping
  Az ugye megvan nektek, hogy a bölcsődei ellátórendszer gyakorlatilag nem létezik? Arról már nem is beszélve, hogy a kisgyerekekkel foglalkozó pedagógusokat amúgy is kihagyták a pedagógusi "bérrendezésből"? Az odáig rendben van, hogy szerintem is röhejesen hosszú a 2, nemhogy a 3 év, de a szerintem normális 1 év (vagy fél év, aztán fél év részmunkaidő)-hez tartozna bölcsőde is, méghozzá sok és jó. Ezen túl pedig összességében az 50-50% GYES-megosztás lenne ideális szülők között, kb. mint Skandináviában. Jót tesz az apa-gyerek kapcsolatnak is, de mérhetően csökkentette a válások számát is pár év alatt. No, az más kérdés, hogy a progresszív magyar társadalomban gyanítom, hogy úgy 100 év múlva merülne fel egyáltalán a kérdés... :-s

 • 2014.01.09 22:22:43otapi

  TheRminator:
  Korrekt volt, mert egy ilyen kérdésért akár fel is jelenthette volna a céget.

 • 2014.01.09 22:33:43otapi

  Sokan nem tudják, de a gyerkőc 3 éves koráig még mindig él a kirúgási védelem, annyi változott, hogy csak ha van hasonló nyitott munkakör a cégnél. Tehát ha az anyuka két év után elkezdi nézni a nyitott pozíciókat, és lát olyat ami jó neki, akkor elég csak bejelenteni hogy vissza akar jönni dolgozni - egy év alatt csak talál valamit. A munkáltatónak innentől kezdve csak három lehetősége van a törvények szerint: vagy a korábbihoz hasonló munkakörben (tehát nem kell azonosban ha megszűnt volna) alkalmazza a visszatérő anyukát, vagy közös megegyezéssel más (alacsonyabb) pozíciót ajánl/elbocsájtják, vagy állásidőt fizet (ami ugyanannyi, mint a szabadság).
  A legtöbben ott rontják el, illetve inkább adják fel, hogy elfogadják a közös megegyezést... Írom ezt férfiként, aki végigsegítette feleségét ezeken a fázisokon, akit végül hasonló munkakörbe csak visszavették nagy nehezen - azóta meg a munkáltató is rájött hogy még egy kisgyerekes anyuka is képes dolgozni, adott esetben jobban is mint mások...

 • 2014.01.09 22:35:09otapi

  Sokan nem tudják, de a gyerkőc 3 éves koráig még mindig él a kirúgási védelem, annyi változott, hogy csak ha van hasonló nyitott munkakör a cégnél. Tehát ha az anyuka két év után elkezdi nézni a nyitott pozíciókat, és lát olyat ami jó neki, akkor elég csak bejelenteni hogy vissza akar jönni dolgozni - egy év alatt csak talál valamit. A munkáltatónak innentől kezdve csak három lehetősége van a törvények szerint: vagy a korábbihoz hasonló munkakörben (tehát nem kell azonosban ha megszűnt volna) alkalmazza a visszatérő anyukát, vagy közös megegyezéssel más (alacsonyabb) pozíciót ajánl/elbocsájtják, vagy állásidőt fizet (ami ugyanannyi, mint a szabadság).
  A legtöbben ott rontják el, illetve inkább adják fel, hogy elfogadják a közös megegyezést... Írom ezt férfiként, aki végigsegítette feleségét ezeken a fázisokon, akit végül hasonló munkakörbe csak visszavették nagy nehezen - azóta meg a munkáltató is rájött hogy még egy kisgyerekes anyuka is képes dolgozni, adott esetben jobban is mint mások...

 • 2014.01.09 22:41:12otapi

  blacklord:
  Sajnos +1. Stadionok helyett inkább bölcsödéket, óvodákat kellene építeni vagy csak fejleszteni. GYES-es apukáról viszont hallottam már, egyik kollégám is gyesen van, az anyuka meg ment egy évre külföldre dolgozni :) (Gondolom azért, mert a külföldi munkahelyén nem tolerálták volna hogy az anyuka 3 évig otthon dekkol...)

 • 2014.01.10 00:40:21Puncilover

  Baromira elegem van a siránkozó nőkből. Pályafutásom alatt csak gusztustalan, sunyi, szemét, vérgeci női felsővezetőkkel találkoztam, a legtöbbje felszopta magát a pozíciójába. A beosztottak közül is csak büdös pinák próbáltak átbaszni, vagy megpróbálni megfúrni. Az egyik kedvencem 9 évig volt otthon, hogy-hogynem mindig a megfelelően időzítve kipottyant a gyerek. Utána persze hónapokig szabadságon volt. Mondjuk ez a törvény, hehe. Az első adandó alkalommal repítettem a redvába. Szerinted a mai tempónál mi a bélrákot tud az nyújtani, aki akárcsak fél évet is kihagy? Nő nem való munkahelyre! Nő maradjon otthon és csacsogjon a barátnőivel! Kavargassa a levest! Ennyi.

 • 2014.01.10 00:42:59zsírmalac

  Kíváncsi lennék, hogy azok, akik az utolsó választ jelölték be ("Létezik a jelenség, de semmi baj ezzel: egy nő döntse el, hogy dolgozni, vagy szülni akar"), mégis hogyan képzelik ezt a gyakorlatban, a jelenlegi válási statisztikák mellett.
  (Hogy a válások magas számáért ki a felelős, vagy mennyire tekinthető hibának, hogy a házasságok jelentős része válással végződik, azt most hagyjuk.)
  Mivel létezik a válás intézménye, és sokan élnek vele, a tipikus mai nő gyerekvállalási kedvét a legjobban a "legyél háztartásbeli, töltse ki a napjaidat a szaros pelenka cseréje meg a főzés-mosogatás, kerülj anyagi függésbe" propagálásával és erőltetésével lehet a leginkább elvenni.
  Ez egyszerű realizmus, józan paraszti ész, nem karrierizmus; "ha otthon vagyok 6-8-10 évig, aztán elválunk (most is hagyjuk, hogy miért), hogyan fogok (fogunk) megélni"? (Ne tessék jönni a gyerektartással... Vagy fizetik, vagy nem...)

 • 2014.01.10 00:50:27zsírmalac

  gombakomba
  A 12 hetes gyerek bölcsődébe adása meg a hároméves gyes között azért van még néhány fokozat.
  Részemről az egy-másfél évet tartanám reálisnak. És ugyan csak álom (belátható időn belül nulla valószínűséggel fog megvalósulni nálunk), de: a svéd modellt - ha valaki nem ismerné, dióhéjban annyi, hogy mindkét szülőnek jár a fizetett szabadság, ha úgy tetszik, "gyes", nem kötelező, de megéri megosztozni rajta. Így a gyerek nem idegenek közé kerül, hanem egyik szerető szülője gondoskodik róla - csak nem folyamatosan az anya. Meg is nőtt a gyerekvállalási hajlandóság, mióta ezt bevezették. Nálunk meg folyamatosan csökken, vajon miért?

 • 2014.01.10 00:54:12zsírmalac

  blacklord
  Csak most olvasok vissza; örülök, hogy te is megemlítetted a svéd alternatívát; és igen, sajnos én is azt gondolom, hogy jelenleg nem reális...

 • 2014.01.10 00:57:42zsírmalac

  Puncilover
  Hímsoviniszta, általánosító hőzöngésed és a nicked jelentése között sajátságos ellentét feszül.

 • 2014.01.10 00:59:18zsírmalac

  (Á, nem - megvilágosodtam: a nő semmire se jó, de a puncija!, na, az jó valamire.)

 • 2014.01.10 01:01:33zsírmalac

  -JzK-
  Lassan spambot leszel.

 • 2014.01.10 01:32:25-JzK-

  zsírmalac: te meg már most is egy megvadultan feminista troll vagy....

 • 2014.01.10 02:02:36zsírmalac

  -JzK-
  Frappáns visszavágás!

 • 2014.01.10 06:51:31Próbafőző

  A mostani munkahelyemre GYES-ről vettek fel egy másik kismama helyére, határozott időre. Nincs ezzel semmi baj, már a hirdetésben jelezték, hogy erről van szó, ezt többször meg is beszéltük. Az meg nem zavarta a céget, hogy gyerekem van, sőt...Egyénként azért valahol a munkáltatókat is megértem, főleg egy kisebb vállalkozás esetében. De ne feledjük sokszor a nők is hibásak a kialakult helyzetért. Én is végig dolgoztam a terhesség alatt. Ha valahol ez felmerült téma (terhesgondozó pl) mindenki hüledezett, hogy nahát, az 5.hónapban dolgozol.

 • 2014.01.10 09:17:05kovi1970

  Most komolyan! Hülyék vagytok? Tervez-e gyereket? Hát persze, hogy NEM! Ha már a balfasz felvételiztető megkérdezi, amihez qrvára nincsen köze, ez a helyes válasz. Internyúra illik felkészülni...

 • 2014.01.10 09:27:04kovi1970

  B+ blogmotoríró!

 • 2014.01.10 09:28:26kovi1970

  Ja, és igen. Ilyen esetekkel van tele a munkahelyi terror.
  Ha már megesett a dolog, csak a legutolsó pillanatban szabad csak bejelenteni a munkáltatónak, a munkahelyi barinőnek az örömhírt, bármennyire is nagy a bódottság. Ez van, itt farkastörvények uralkodnak. Az meg, hogy még mindig ilyen a helyzet egyedül a mindenkori magyar megélhetési kormány a felelős. A Föld világbajnok adója és TB-je (bárhogy is hívják) nem elég nekik, de azért a cégek felé nyújtják a tenyerüket ha a dolgozójuk teherbe esik vagy betegség miatt kiesik a munkából. Szép, mondhatom. Rohadjon meg az összes megélhetési politikus! Bazzeg azért picsog a kis szájuk, hogy fogy a magyar...

 • 2014.01.10 11:05:20TGabi

  Enyhén érdekes az a szemlélet, hogy sok főnök valami miatt úgy érzi, hogy családja csak Neki lehet. És az a legszebb, amikor épp ilyenek adják elő a fene nagy családbarát szemléletüket:S

 • 2014.01.10 12:36:24verity777

  Nálunk a bölcsit igazából csak szeptemberben lehet kezdeni (máskor csak akkor, ha van hely, de ez nem jellemző). Az ovit kizárólag szeptembertől, vagyis aki decemberi, januári vagy még ennél is később született, az 3 évesen még bőven a bölcsiben csücsül. A szeptember-október-novemberieket talán felveszik, ha minden egyéb nagyon stimmel, tehát szobatiszta, "oviérett", körzetes és van hely. Baromira fejleszteni kellene őket. Kevés a hely, a nevelő. A bölcsiről kevés infóm van, de nem tűnt olyan helynek, ahova szívesen beadnék egész napra egy egyévest. Vagy még kisebbet.
  És szerintetek változna a munkáltatók hozzáállása, ha a nők nem tűnnének el évekre gyerekszülés címszó alatt? Szerintem évtizedekig maradna minden a régiben, a nők meg visszasírnák, hogy korábban évekig otthon lehettek.
  Nekem a szabadságaim nem fájnának, arról lemondok. De jó (volt) itthon a gyerekkel.

 • 2014.01.10 16:09:07zozo82

  @verity777: "És szerintetek változna a munkáltatók hozzáállása, ha a nők nem tűnnének el évekre gyerekszülés címszó alatt? " IGEN - a gyakorlat (nyugaton) ezt mutatja.

  "De jó (volt) itthon a gyerekkel." akkor meg valamit valamiert, nemde?

 • 2014.01.10 16:34:12baucis

  a gyerek kétéves korában mentem egy állásinterjúra, kérdezték, hogy tervezek-e gyereket. mondtam, hogy nem. És ez igaz is volt.

 • 2014.01.10 22:58:36otapi

  Ha mindkét szülő egészséges, akkor a gyereket amúgy sem kell tervezni, jön az magától. Tervezés inkább ahhoz kell hogy ne legyen újabb gyerek :)

 • 2014.01.11 19:48:42BlueDove

  Az is gáz, hogy néha a nő akármit válaszol, félnek tőle, hogy teherbe esik.

  Velem az történt meg, hogy kb. 28 évesen az egyik interjún ketten faggattak: először egy férfi főnök, aki tényleg munka jellegű kérdéseket tett fel, majd kicsit később beviharzott késve a másik főnök, ez alkalommal egy nő, aki, fél perc után kertelés nélkül rákérdezett erre, hogy "és mikor akar majd gyereket?" (még csak nem is szabadkozott).
  Válaszra se tudtam még nyitni a számat, mikor a pasi ingerülten fordult felé, és azt mondta neki:
  "Minek kérdezed meg, úgyis azt mond, amit akar! Még ha azt is mondja, hogy esetleg nem akar, semmi garancia nincs arra, hogy később nem fog szülni!"
  Hát teljesen elhűltem, mondtam magamban, hogy akkor meg minek hívtatok be interjúra, ha az életkorom és nemem miatt megbízhatatlan és "veszélyes" vagyok?!
  És ezek szerint mindegy, mit mondok...

  Egyébként nem vettek fel, de szerintem én se mentem volna, mert nem örültem volna ilyen főnöknek. Utána egyébként megnéztem facebook-on ezt a női főnököt: 2 kicsi gyereke volt...

  Én megértem a cégeket is, hogy ők sem máltai szeretetszolgálat, de erre a társadalmi problémára sürgősen ki kéne találni valamit a politikusoknak, ha már kapják azt a hatalmas fizetésüket, mert hosszútávon nagyon de nagyon rossz hatásai lesznek...

 • 2014.01.12 23:17:04Recepcios lány

  (Az otthoni csodas munkaviszonyoknak koszonhetoen) par evig kulfoldon elo 27 eves lanykent eddig is be voltam tojva, hogy mi lesz, ha 29-30 evesen hazakoltozunk a parommal, osszehazasodunk, es en megprobalok munkat talalni azzal a korombol es helyzetembol egyertelmuen kituno megfontolassal, hogy 2-3 even belul elmennek szulni..

  Most mar azon gondolkozom, hogy valahogy kihagyom a szemelyes adatokbol az oneletrajzomban a szuletesi evemet (meg az erettsegiet is nyilvanvaloan).

  En amugy biztos nem tudnek otthon ulni 3 evet. Nekem mar a 2 is sok lenne szerintem. Persze konnyen beszelek, nekem is es a paromnak is el mind a ket szuloje, raadasul az enyemek mar nyugdijasok, lesz "ingyen baby-sitterem" :)

 • 2014.01.13 09:30:20csillagbogyó

  Mit gondol a munkáltató, ha megkérdez egy 25-30 éves munkakereső hölgyet? Ha azt válaszolja, hogy ááá, szóse lehet róla, ilyen világba szülni, akkor az a gyanús, ha azt mondja, hogy hát majd pár év múlva, akkor az a baj, ha azt mondja, hogy nem tudom, nem gondolkodtam még rajta, akkor az is gyanús. Nincs erre jó válasz. Érthető a munkáltató hozzáállása is, nekem is van olyan kollégám, aki itt dolgozott 1 évig, aztán már a 4. gyerekét szüli, fizetik utána a gyest és ha visszajön, a bennmarad szabijait megkapja, tehát plusz fél évig még otthonmaradhat, de fizetett szabadságon lesz...viszont azt nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a férjük tartsa el, szóval kéne valami megoldás, mert így senkinek nem jó...

 • 2014.01.13 22:14:52Sadist

  Hölgyeim, nyugodtan lehet saját céget alapítani, ahova azt vesztek fel és olyan család/kismama/baba-barát módon szervezitek, ahogy csak szeretnétek.

 • 2014.06.04 15:12:31Dinibogyó

  Én másfél éve itthon vagyok gyesen. Aki 30-as, ne adj isten 40-es, és még közelről sem látott gyereket, az szerintem ne nyilatkozzon ebben a témában. Köszönje meg, hogy lassan a társadalom kisebb része vállalja helyette azt az anyagi, erkölcsi, fizikai (!) terhet, amit egy gyerek világra hozatala jelent, aki majd az ő adóját is ki fogja termelni. 31 éves diplomás vagyok, és alig van a barátaim között, aki gyereket vállal, ilyen-olyan indokra hivatkozva. És tényleg a hócipőm tele van, hogy még ezek az emberek szólogatnak be, hogy mit is kellene csinálnia egy szülőnek.
  Egyébként aki azt mondja, hogy 1 évesen adjuk be a gyereket bölcsibe, vagy az a terhes, aki ezt tervezi, látott már közelről 1 évest ? Tudja, hogy milyen pici, védtelen még? Azt sem tudja elmondani, hogy szomjas, fáradt, vagy kakis a pelusa, csak sírni tud. És ahol 5 ilyen gyerek jut egy nevelőre, torődik azzal valaki, hogy annak az 1 évesnek épp mi baja? Az 1 éves nagyon kicsi....
  Éltem az USA- ban, és nem értek egyet azzal, hogy ők sem lelki sérültek, az átlag amerikai olyan szinten letojja a szüleit, hogy alig van, aki nem 1000 km-re lakik tőlük. Az megvan a filmekből, hogy hazarepülök évente 2-szer a szüleimhez? Na, ott az a normális. Nem az, hogy kéthetente vasárnap Anyáméknál ebédelek. Náluk ennyire összetartóak a családok, valszeg a kisgyerekkornak is van ehhez köze.

 • 2014.06.04 15:14:34Dinibogyó

  Bocs, nem adóját, nyugdíját akartam írni. Sok volt az éjszakai műszak....

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta