A brit nők is rettegnek, hogy annyi a karrierjüknek, ha szülnek

Nem csak hazánk sajátossága, hogy a nőknek választania kell, gyereket akarnak, vagy munkahelyet. Nemrég 28 és 40 év közötti brit nőket kérdeznek egy online kérdőívben a gyerekvállalással és munkával kapcsolatos félelmeikről, illetve tapasztalataikról, hogy kiderüljön, a hasonló korú férfiakéval szemben miért torpan meg a nők karrierje ebben az időszakban, írja a Daily Mail.

Bár az összesen megkérdezett 100 ezer válaszadó impresszív, az eredmények olvastán kicsit az az érzésünk, hogy ismét feltalálták a melegvizet.

Az első tízezer kérdőív értékeléséből arra jutottak a Project 28-40 kutatói, hogy a nők 81 százaléka úgy gondolja, a gyerekvállalás ártani fog a karrierjének, 66 százalékuk szerint pedig a munkának kell az elsőnek lennie az életében, ha előre akar jutni. Ettől függetlenül a megkérdezettek 89 százaléka azt mondja, hogy a munka megteremti az egyensúlyt a nő életében, és általa még jobb példaképpé válhat.

A kutatást Helena Morrissey, a Newton Investment Management igazgatója rendelte meg, aki maga is kilencgyerekes családanya. "Megdöbbentő, hogy 91 százalék szerint a legtöbb vezető pozíció túlórázással és komoly stresszel jár, miközben 66 százalék mondja azt is, hogy a munkának kell az elsőnek lennie, ha feljebb szeretne jutni a ranglétrán. [miért, rosszul gondolják? a szerk.]"

shutterstock 136611263

Szerinte újra kellene fogalmazni, hogy mit is jelent a munkahelyi siker. "Teljesítmény alapján kéne megítélni, nem pedig aszerint, hogy ki mennyi időt tölt bent" – magyarázta Morrissey. Hozzátette: szégyen, hogy a nők azt hiszik, a hét minden napján huszonnégy órás készültségben kell állniuk, és mindig elérhetőnek kell lenniük, ez ugyanis csak kikészíti őket és elveszi a kedvüket a munkától. 

Ön is félti a karrierjét?

Általános félelem az is, hogy hátrányos helyzetbe kerülnek a szülési szabadságról visszatérő nők. Csak az egyharmaduk mondta azt, hogy szerintük egyenlő lehetőségeik vannak azoknak, akiknek már van gyerekük, és azoknak, akiknek nincs. 

Természetesen nemcsak az angol nők stresszelnek ezek miatt, hanem például a német anyák is. Ahogy korábban írtuk, tízből kilenc főállásban, teljes munkaidőben dolgozó anya mondta azt, hogy elsődleges stresszforrása az, hogy meg tud-e felelni a munkában és otthon is. Ebből a kérdőívből kiderült, a magyarok is negyedik helyen említették azt, hogy sikerül-e egyeztetniük a család-munka-háztartás tengelyt.

A Díványon egyébként többször is foglalkoztunk hasonló témákkal. Ebben a cikkben például anyák vallanak arról, hogyan sikerült vagy éppen hogyan nem sikerült visszatérniük a munkahelyükre, vagy mennyire jött össze nekik a munkaszerzés anyaként. Egy másik cikkünkben az anyabarát munkahelyekről is szó esett: kiderült, hogy van remény, ha nem is lehetett feltétlenül sok példát felsorolni hasonló cégekről.

Oszd meg másokkal is!
Mustra