Tízezer a zsebpénz. Normális?

Teljesen ledöbbentem valamelyik nap, amikor tizenkét évesem arról számolt be, hogy az egyik osztálytársa tízezer forint zsebpénzt kap havonta, az összeget másnap lobogtatva viszi az iskolába, és el is költi, boldog-boldogtalant meghívva a büfében. Meglehet, én vagyok vaskalapos a témával kapcsolatban, de a zsebpénzjelenség csődjének érzem, ha egy tizenkét éves kölyök ennyi zsebpénzzel szaladgál, és annak ellenére, hogy ennyi zsebpénzzel szaladgál, még mindig nem tanulta meg, hogyan kell gazdálkodni vele.

50654216
Nina Leen

Egy gyors és nem reprezentatív felmérést végeztem az ismerőseim körében, amiből kiderült, hogy:

- a legtöbb ismerősöm 10 éven aluli gyereknek nem ad zsebpénzt

- ismerősem többsége meghatározott időponthoz közi a zsebpénzosztást, ami leginkább fizetéskor van

- egyik ismerősöm sem ad havi ötezer forintnál többet 14 éven aluli gyerekének

- olykor soron kívül is jut zsebpénzre, tehát elmondhatjuk, hogy a havi összeg egyes családoknál alkalmanként megközelíti a tízezer forintot, de ezt a gyerek semmiképp nem kapja meg egy összegben

- a megkérdezettek 80 százaléka általában beleszól, mit vegyen a zsebpénzéből a gyerek

- a zsebpénz mennyisége 80 százalékban elsősorban a szülők anyagi helyzetétől függ, 15 százalékuk mondta azt, hogy az életkortól, és 5 százalékuk tartja legfontosabbnak a gyerek felelősségéhez mérten adni a pénzt.

Mindemellett én is összeszedtem a családon belüli zsebpénzosztás íratlan alapszabályait:

- Rendszeres időközönként adom nekik az összeget, semmiképp nem rendszertelenül vagy csak néha-néha. Így ha akarják, be tudják osztani egyik napról a másikra a pénzt, hiszen tudják előre, mikor kapják a következőt. 

- Nem adok nekik túl keveset, hogy félre tudjanak tenni belőle valamennyit, ha gyűjtögetni akarnak.

- De nem adok nekik túl sokat se, hogy megtanulják, hogyan kell beosztani a pénzt.

- Feltétel nélkül adom a kezükbe az összeget, nincsen elvárásaim cserébe.

- Arra költik, amire csak akarják, saját maguk rendelkeznek az összeggel, így a zsebpénz ténylegesen zsebpénz lesz. Előbb vagy utóbb úgyis rájönnek, mit volt teljesen felesleges megvenni.

- Akkor költik el, amikor akarják, nem szólok bele abba sem, hogy egyből vesznek maguknak kisebb dolgokat, vagy hetekig vagy akár hónapokig gyűjtögetik.

- Nem vonom meg tőlük a zsebpénzt - hiszen nincsenek elvárásaim cserébe -, nem büntetem őket ezzel a módszerrel.

Nálatok ez hogyan zajlik? Meghatározott vagy határozalan időközönként kap a gyerek zsebpénzt? Arra költi, amire akarja? Hogyan ösztönzitek a spórolásra? Hány éves és mennyi pénzből kell gazdálkodnia?

Oszd meg másokkal is!
Mustra