no

Ezt gondolják a gyerekek a melegházasságról

Azt tudjuk, hogy a felnőttek lazán képesek egymás torkának esni, ha szóba kerül a leszbikusok és melegek házassághoz való joga, de vajon a legőszintébb földlakók, a gyerekek mit gondolnak a megosztó témáról? A Kids React című internetes tévéshow riporterei tizenhárom gyereknek mutattak be két megható videót egy meleg és egy leszbikus pár eljegyzéséről. És bár eltartott egy ideig, míg az öt és tizenhárom év közötti kölyköknek leesett, mi is történik a képernyőn, amikor megfejtették a nagy rejtélyt, szinte mind örömmel üdvözölték a dolgot.

Melegnek lenni rossz, mert a fiúk büfögnek

A riportfilm optimista készítői szerint a gyermekek álláspontja hűen szemlélteti, hol tart a társadalmunk, és merre is tartunk kollektívan mi, emberek: úgy fest, a legifjabb generáció tagjai már a világon semmi kivetnivalót nem találnak a homoszexualitásban, aki pedig mégis, az – akárcsak az orruk hegyénél messzebb nem látó felnőttek – csak azt ismételgeti: „Melegnek lenni rossz”, de ha megkérdezik tőle miért, akkor már csak egy „nem tudom”-ra futja.

A mini riportalanyok reakciói egyébként rengeteget árulnak el a családi környezetükről és a neveltetésükről is. Az egyik kislány számára például két férfi házasságának egyetlen valódi akadálya az lehet, hogy ha elmennek egy elegáns étterembe, mindketten végigbüfögik a vacsorát (azért tegyük hozzá, elég érdekes férfi-minta fogalmazódhatott meg a kis fejében).

Két fiú házasodik? Nekem ez új!

„Várjunk csak... oké, szóval... egy srácnak megkérik a kezét, szóval... akkor ez a két fiú összeházasodik?”, „Hát ez kész! Ez nekem új!” – nagyjából így reagálnak azok a kisgyerekek, akik életükben először szembesülnek a homoszexualitás koncepciójával. Ez után viszont már legfeljebb csak olyasmik foglalkoztatják, mint például hogy mégis hogyan ment bele a barkácsbolt vezetősége, hogy eljegyzési flashmobot rendezzen valaki az áruházban.

A nagyobb gyerekek pedig – akik számára a melegség kérdése már cseppet sem jelent újdonságot – egyszerűen csak menőnek, imádnivalónak, és cukinak nevezték a videókat. Amikor pedig szóbakerül, hogy rengeteg felnőtt szerint tilos lenne azonos nemű embert szeretni, a kicsik láthatóan megdöbbentek: „Én nem értem, miért háborodik fel ezen bárki is! Ez butaság! Mindenki azt vegye el, akit akar. Boldognak kéne lenniük, hogy egymásra találtak. Semmi közöd hozzá, hogy mások kivel házasodnak!”

Egy másik kisfiú pedig – aki a videón szereplő meleg pár egyik tagját azonnal elkönyvelte Justin Biebernek – azt tartja a legfőbb igazságtalanságnak, hogy ha valaki homoszexuális és házasodni akar, olyan államba kell költöznie, ahol akár tornádó is lehet.

vid

Ami nem mesterséges, az normális

A legmeghatóbb azonban mégiscsak az, hogy a legkisebbek számára ma már (vagy még?) evidens: a homoszexuálisok kirekesztése éppen olyan barbár cselekedet, minta milyen anno az afroamerikaiak terrorizálása volt. „A rabszolgaságot is csak Abraham Lincoln törölte el, nők pedig nem szavazhattak. Fejlődik a világ, még ha döcögősen is” – mondja az egyik srác. Egy szociálisan különösen érzékeny kislány pedig egyenesen úgy fogalmaz, szégyen, hogy ilyen világban kell élnie, és inkább a holdra költözne a medúzák közé.” És hogy mi a „normális” a gyerekszótár szerint? „Minden, ami a világon létezik, és nem mesterséges, az igenis normális.”

"Én keresztény vagyok, és semmi bajom vele!" 

A vallási alapon történő kirekesztéssel sem tudnak azonosulni a gyerekek: „A hitnek nem arról kéne szólnia, hogy bárki megszabja, kivel barátkozhatsz. Ha Isten nevében azt mondod egy melegnek, hogy rosszat tesz, akkor a vallásodat valaki más ellen használod. És pont ez az, ami rossz” – foglalja össze a világ összes háborújának okát nemes egyszerűséggel egy tízéves. Van olyan is, aki a homoszexuálisok helyzetét egy téglafallal körülvett csapdához hasonlítja: „Oda akarsz menni egy fához – de nem tudsz. Nem akarnál kiszabadulni? Dehogynem. De nem teheted. Be vagy zárva.”

Ön homofób? Keressen egy hobbit!

A gyerekek remek és praktikus tippekkel szolgálnak a homofóbia leküzdésére is: szerintük akik meg akarják szabni másoknak, hogy kivel házasodhatnak, azok keressenek maguknak egy hobbit, egyszerűen változtassák meg a véleményüket, vagy gondoljanak bele: ha csak a melegek házasodhatnának, és a heteroszexuálisok nem, ők is szomorúak lennének.

Ahogy ők mondják: „Nem oké gyűlölni a melegeket. Ha te így érzel, a te dolgod, de ne csinálj törvényt belőle”, vagy „Gondolj Istenre: ő mindenkit szeret, és semmit se gyűlöl”. A kis filozofusok azoknak is üzennek, akik melegek, de félnek kiállni a világ elé: szerintük aki nem fogadja el, hogy meleg vagy, az nyilvánvalóan nem a barátod.

vid1

A Kids React riportalanyai mára majd tízmillió nézővel büszkélkedhetnek a YouTube-on, ez pedig már önmagában is biztató jel – pláne, ha figyelembe vesszük, hogy szerintük nem csak az összes államban, de az összes bolygón legálissá kellene tenni a melegházasságot. És hogy miért?„Mert az emberi lények emberi lények, és mindenkivel egyformán kell törődni. Mert így igazságos, és akkor senki sem lesz mérges vagy szomorú.”

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra