SZÜLŐSÉG

Áldás vagy átok karácsonykor szülni/születni?

2013. december 21., szombat 19:14

Karácsony környékén szülni és születni átok és áldás is lehet. Egy brit oldalon futottam bele abba a vitába, miszerint ha karácsonyra vagy kiírva, érdemes-e korábban megindíttatni a szülést, hogy ne pont az ünnepekre essen.

A válaszolók egyharmada a mesterséges szülésindítást választotta volna, 55 százalékuk gondolta úgy, hogy még ilyen zűrös napokon is jobb inkább a természetre hagyni a dolgot, a többiek bizonytalanok voltak. De miért ilyen rossz karácsonykor szülni? A fenti fórumon a kismamák azzal érveltek, hogy nem szeretnék a karácsonyt kórházban tölteni, jó lenne az ünnepekre már otthon lenni a babával, illetve nem akarnak kiszúrni a születendő gyermekkel sem, hiszen a karácsonyi születésnap nem túl szerencsés.

Isaac Newton, Humphrey Bogart, és Annie Lennox is ekkor születtek, őket nem tudtuk elérni, de megkérdeztük érintett ismerőseinket, mivel jár, ha valakinek karácsonykor van a születésnapja? Milyen karácsonykor szülni, születésnapozni, és milyen szülést vezetni?

Kata: karácsony extrákkal

Két nappal karácsony előtt van a szülinapom, de a családban mindig karácsonykor ünnepeltük. Az ünneplés abból állt, hogy a karácsonyi vacsora után, amikor már mindenki degeszre ette magát bejglivel és mozdulni sem bírtunk, anyukám még behozott egy gyertyákkal feldíszített csokitortát. Elfújtam a gyertyákat, kívánhattam valamit, és ekkor kaptam meg a szülinapi ajándékaimat.

Utána lementünk „megtalálni” a karácsonyi ajándékokat a karácsonyfa alatt. Így én kétszer kaptam ajándékot, a többiek meg csak egyszer. A rokonlátogatásokkor is az volt a jellemző, hogy a rokonok mindig adtak nekem valami kis plusz ajándékot, vagy ha pénzt adtak, akkor valamivel több pénzt, mivel szülinapom is van. Nekem a sima karácsony helyett mindig extrákkal teli karácsonyom volt, ettől kivételezettnek éreztem magam.

Felnőttként sem emlékszem semmi hátrányra, a férjemtől is dupla ajándékot kapok. Néha szülinapi bulit is szoktam rendezni karácsony előtt vagy után, még nem volt rá példa, hogy az ünnep közelségére való tekintettel lemondták volna a barátaim, sőt, ez az időszak amúgy is többnyire a buliké, a céges karácsony meg az előszilveszter közé tökéletesen passzolt a szülinapi bulim is. Ilyenkor az emberek többsége úgyis itthon van, míg például júliusban, gondolom, lehetetlen lenne bármit megszervezni.

Andris: lelki traumák, elfelejtett ajándék

Jézussal ellentétben - akinek születésnapját 350-ben Gyula pápa hozta karácsonyra - én tényleg december 25-én születtem, és ennek nem örülök. Kisgyerekként az ajándékok terén okozott ez némi lelki traumát. Az eleve nem tetszett, hogy egyidőben kapom meg a karácsonyi és a születésnapi ajándékokat (hiszen így év közben nem volt külön születésnapom, amikor csak engem ünnepeltek, és nem kavart be holmi megváltó), de ráadásul mindig akadt pár rokon, aki elfeledkezett rólam.

Ők, amikor a második szelet bejglinél eszükbe jutott, hogy ennek a gyereknek most van a születésnapja, általában úgy reagálták le a helyzetet, hogy a karácsonyi ajándékomat az "és akkor ezt születésnapra is" kommentárral adták át. Én meg matekoztam, hogy öcsém kapott egy legókészletet karácsonyra, én egy ugyanolyan legókészletet karácsonyra ÉS születésnapra, és hát sehogy sem jött ki.

Nagyobb gyerekként pedig inkább az zavart, hogy szinte lehetetlen volt születésnapi bulit tartani, mert mindenki vagy a karácsonyra készült, vagy a két ünnep között punnyadt a családdal. Felnőttként már csak az bosszant, hogy valahányszor ügyet intézek, mindig akad valaki, aki a személyimre nézve megkérdezi, hogy "jé, maga karácsonyi gyerek?", mintha ez valami szuper dolog lenne. Most komolyan, erre mit kell mondani? Nem, bakker, húsvéti vagyok.....

Laci: szenteste több szülést is vezettünk

Szülész-nőgyógyász szakorvosjelöltként tavaly a kórházunkban én voltam az egyik ügyeletes 24-én. Ez azt jelenti, hogy 24-én reggel nyolctól 25-e reggel nyolcig vagyunk bent és fogadjuk a pácienseket. Tavaly a többiekkel, akik szintén aznap ügyeltek (ügyeletvezető, szülésznők, műtősök) már előre megbeszéltük, ki mit hoz, valami finomságot a közös vacsorához, ezeket aztán kitettük egy asztalkára és úgy terveztük, hogy mindannyian, közösen leülünk estefelé elfogyasztani őket.

Persze, aztán úgy alakult, hogy nem volt valami nyugis ügyelet, sokan jöttek, olyan egyszer sem volt, hogy mindenki egyszerre ráért volna, de azért így is jó volt. A szülésznők feldíszítették a szülőszobát is, egy kis műfenyő és égősorok voltak, szépek. Állítólag már vagy húsz éve ugyanezeket a díszeket teszik ugyanoda, de én még csak pár éve dolgozom itt, nekem újdonság volt.

A szülések persze ettől még ugyanúgy folytak, mint bármilyen másik napon. Szerintem itthon is előfordulhat, hogy a kismamák az ünnepre való tekintettel kérik a szülésindítást, természetesen ez csak akkor lehetséges, ha már terminusközeli, tehát legalább a 39. hetet betöltött terhességről van szó, bár tőlem mondjuk még sosem kértek ilyesmit. Fontosnak tartom, hogy ha fogadott orvosa van valakinek, akkor jó előre tisztázzák, hogy pontosan mikor tud bejönni az orvos szülést vezetni és mikor nem, és ha nem, akkor ismerős kollégának vagy az ügyeletnek adja-e át a pácienst, hogy ne okozzon ez szorongást, félreértést.

A kollégák elég különbözőek e tekintetben, általában szenteste kivételével be szoktak jönni, bár előfordulhat, hogy elutaznak, de olyat is tudok, akinek két kicsi gyereke van, tavaly mégis bejött 24-én este hatkor szülést vezetni.

Zsuzsa: az a karácsony kimaradt az életemből

Három évvel ezelőtt szültem, december 20-ra voltam kiírva, de a szülésznő szerint az első gyerekek és különösen a fiúk hajlamosabbak tovább odabent maradni. Kicsit aggódtam a karácsonyi szülés miatt, féltem, hogy nagy forgalom lesz az utakon, lehet, hogy el sem takarítják a havat, és nem tudtam, az orvosom például mennyire lesz elérhető – bár azt mondta, igen, de azért úgy gondoltam, biztos siet majd haza a családjához. Ezért bevetettem minden ismert szülésindító praktikát: szex, lépcsőzés, csípős étel, ananász.

A baba azonban nem sietett. Huszonnegyedikén hajnalban jelentkeztek az első fájások, rögtön tudtam, hogy ez már az, mivel három-négy perc telt csak el kettő között. Amikor már egy órája fennálltak, fogtuk a cuccainkat és a tökéletesen üres, karácsonyi fényekkel feldíszített városon keresztül rekordidő alatt beértünk a kórházba. December 24-én hajnali háromkor nincs dugó.

Úgy emlékszem, a portást nehéz volt kirángatni a fülkéjéből, kissé borízűhangon valami olyasmit morgott, hogy namivan, megjött a jézuska? A szülőszobán az ügyeletes orvos és szülésznő fogadott minket, eleinte kissé kelletlenül, aztán megvizsgáltak, és látták, hogy már két ujjnyira tágultam, onnantól kedvesebbek lettek. Felhívták a fogadott orvosomat, aki reggel hat körül ért be, addig a szülésznő volt velem, és persze a férjem. Dávid pedig pontban délben született meg természetes úton, 3750 grammal.

Én akkor már rég nem tudtam, milyen nap van, és amikor odaadták a kisfiút, még kevésbé érdekelt. Életem legszebb napja, és kész. A kórházban semmiféle karácsonyi hangulat nem volt, még karácsonyfára sem emlékszem, de őszintén szólva nem is ez foglalkoztatott. 28-án mehettünk haza, úgyhogy mondhatjuk, hogy az a karácsony teljesen kimaradt az életemből, és cseppet sem sajnáltam. Sokkal rosszabb volt szegény férjemnek, aki bár napközben minden nap bejött hozzánk a kórházba, de szenteste otthon ücsörgött egyedül, és a haverjai is csak napokkal később értek rá tejfakasztó bulit tartani.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.12.21 19:39:00Krityuka

  A kislányom december 4.-én született, de ez sem könnyű. Szülinapi buli(k), mikulás. Térdig járunk az ajándékokban. Mire kihevernénk jön a karácsony. És tök rossz, mert ha mondjuk tavasszal lenne a szülinapja kaphatna arra bicajt, görkorit és ilyeneket :)

 • 2013.12.21 19:45:27Panacea Regina

  Kisöcsém született december 24-én este. Koraszülött volt (29. héten), tehát nem akkorra vártuk, szerencsére azóta kutyabaja, lassan 7 éves :) Mi mindig úgy tartjuk, hogy 24-én délelőtt/délben csak az ő szülinapját ünnepeljük a rokonokkal, este pedig karácsonyozunk (külön ajándékkal persze), így nagyjából kettéválik a szülinap és a karácsony. 25-26-27-én pedig a nagymamákhoz népvándorlunk karácsonyozni :D Egyelőre szereti ezt a megoldást, próbáljuk neki minél jobbá tenni a helyzetet :)

 • 2013.12.22 07:34:39HondásHeni

  Én is dec. 25-én születtem, de nekem ez így nagyon jó. Sosem dolgozom ezen a napon és mindig a családdal, a szeretteimmel tölthetem.
  Ajándékból mindig duplát kaptam gyerekkoromban és amiatt is jó volt, hogy így azoktól rokonoktól is mindig kaptam pluszban valamit, akik egyébként azt sem tudták volna, hogy mikor van a szülinapom, de ha már ott vagyunk/vannak, akkor "ja tessék, itt egy kis pénz" :)
  A húgom ilyenkor majd megőrült, hogy az ő szülinapjára ezek a rokonok persze nem gondoltak és ilyenkor mindig irigykedett rám :)
  Ja és az is jó, hogy szinte mindenki elsőre megjegyzi a szülinapom dátumát, annyira jellegzetes :)

 • 2013.12.22 08:30:53csuni

  Anyám december 24-én született, és Éva (mert egy szentestei kislány csak Éva lehet, mondá állítólag megboldogult nagyapám). Ennél nagyobb kicseszést elképzelni sem tudok.

 • 2013.12.22 14:35:33MaCS_70

  A gyermekkoromban ismert karácsonykor születettek és Évák/Ádámok/Viktóriák ezt az egybeesést jellemzően nagyon rosszul élték meg. Az ünnepek összevonódását teljes joggal úgy élték meg, hogy a rájuk eső figyelem elvész az ünnepi készülődésben, a szülinaposoknak meg a zsúr elmaradása okozott külön szomorúságot.

  Én is ismertem egy karácsonyi Évát, aki már egyetemista fejjel mesélte el, hogy még mindig neheztel egy kicsit a szüleire a neve miatt, mert gyerekként nagyon hiányzott neki az a kis névnapi odafigyelés.

  Egy kisgyereknek szerintem hiányozhat az "ez a Te napod" érzés, amire karácsonykor esélye sincs.

  Üdv: MaCS

 • 2013.12.22 14:46:02mbsmbs

  Tavaly december 26-án született a második lányom. Örülök, hogy nem korábban, mert akkor egész biztosan lemaradok a karácsonyozásról az elsővel.
  A legjobb barátnőm is 26-ai, a mamája egyszer nevetve mesélte, hogy ők bizony gyakran elfelejtették a születésnapját. Ezt szem előtt tartva az t az "egyszerű" szabályt hoztuk a férjemmel, hogy a 26-a a lányunk napja lesz eztán és nem karácsony. Mindenkinek jár egy születésnap. Vettünk mindenféle dekorációt is, hogy "elnyomjuk" a karácsonyi hangulatot és kicsit előtérbe hozzuk őt. Most lesz az első alkalom, kíváncsian várom. Így karácsonyozás kitolódik még egy nappal, de ennyit szerintem megér egy gyerek boldogsága.

 • 2013.12.22 22:39:10Próbafőző

  Szerintem nagyban múlik a család hozzáállásán is. Bár nem karácsonyi vagyok (január első napjaiban születtem), a névnapom decemberben van és szívtam vele, mert szülinap, névnap karácsony, télapó le volt tudva egyben. De az is szar volt, amikor az én szülinapom le volt tojva, a tesóm (január vége) meg meg volt tartva. Szóval ez szar volt. De mint fent írják néhányan, meg lehet másképp is oldani. A férjem nagyon édes, mindent külön megünnepel és ajándékot kapok, hogy kárpótoljon.

 • 2013.12.23 01:57:29R2D2 & C3PO

  Ismerősi körben van olyan, akinek a szüli- és névnapja is decemberben van, valamint a tesója is decemberi. Vele annyira már észnél voltak a szülők, hogy legalább nem decemberi névnapot adtak...

  A családban a szüli- és névnaposok karácsonyra is és névnapra is kapnak ajándékot - ez nem is kérdés. A baráti körben viszont tényleg nehéz megszervezni a karácsonyi szülinapot, de annál nagyobb a meglepetés, ha sikerül. :-)

  Viszont a karácsonyi, -körüli szülés nagyon megható. Főleg, ha közeli családtag a baba. Hiába, nagyon erős a párhuzam.

 • 2013.12.23 11:44:07pirospottyos

  Egyik unokatesom szuletett dec 23-an, en mindig kulon hajcihot csinalok abbol, hogy kulon megkoszontom, mert engem zavar mikor szenteste "jaj tenyleg" felkialtassal koccintanak a rokonok az egeszsegere oszt kesz... Nem tudom , en nem orulnek neki ha csak ugy mellekesen unnepelnek a szulinapomat.
  Bar en is hasonloan jarok, mert a szulinapom valahogy rendszeresen husvet hetvegere esik :-D

 • 2013.12.24 02:09:42Certamente

  Én Szenteste születtem, és a névnapom 23-án van, de soha nem éreztem ennek hátrányát. Sőt. Az év ezen két napja csak rólam szól. Ilyenkor sosem dolgozom, csak ünneplünk, főzünk, fát díszítünk, együtt vagyunk a családdal. Karácsonykor születésnapot ünnepelni csodálatos dolog. Ilyenkor nem csak a szülinapos, hanem az egész világ ünnepel.
  Karácsonykor szülni pedig: szerintem egy gyermekért nem túl nagy áldozat az, hogy egy karácsony "kimarad". Nem kimarad az, csak máshogy telik. Emlékezetesen.

 • 2014.06.15 18:20:14FairplayE

  Én is karácsonyi gyerek vagyok, és csak a közvetlen hozzátartozóim emlékeztek meg róla (szülők tesók), mások mindig elfelejtették. Ha jól álltunk anyagilag, akkor jó volt, mert duplán kaptam ajándékot, de ha kicsit össze kellett húzni a nadrágszíjat, akkor én is úgy jártam, mint fent a cikkben a sorstársam: kaptam egy ajándékot és ráfogták, hogy ez a szülinapomra is. Már az oviban is zavart, hogy külön ünnepséget kapott minden gyerek a szülinapján én meg soha. Aztán bevezették, hogy még karácsony előtt az utolsó napon ünnepeljük meg azokat, akiknek a téli szünetben van a szülinapja, ami először tetszett, de utána rájöttem, hogy négyen is voltunk a csoportban ilyenek, szóval végül mégse lett egy olyan nap, amikor én és csak én vagyok az ünnepelt. Aztán általánosban divat lett az otthoni szülinapi buli, amire sose hívtak, mert én se tartottam bulit, hogy meghívjak másokat. Ennek az volt az oka, hogy anyukám a karácsonyi főzőcskézés sütés idején nem volt hajlandó még egy szülinapot is lezavarni 10 gyerekkel. Egyszer sikerült kierőszakolnom egy partyt a szüleimtől, de többet nem.
  Most felnőttként pedig azt hallgatom mikor közelednek az ünnepek, hogy milyen sokba fog fájni ez a karácsony is, "és még ráadásul szülinapod is lesz". Ja, bocs hogy élek.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta