5 jó könyv, 5 év alattiaknak

A legkisebbeknek is lehet már könyv a fa alatt, de akár a karácsonyi ráhangolódásban is segíthetünk egy-két ünnepi tematikájú kötettel. Öt olyan könyvet ajánlunk most,amit a kisovisok biztosan szeretni fognak, és a legtöbb ráadásul még nekünk, szülőknek is élmény, legalább az első 80 alkalommal.

Dániel András: Egy kupac kufli

mail

Nekünk már a szerző előző könyve, a Kicsibácsi és Kicsinéni is nagyon tetszett, az otthonkereső Kuflik is rögtön belopták magukat a szívünkbe. A sorozat első kötetében rögtön két kufli-történetet kapnak kézhez a legkisebbek. A Kuflik kicsi, ruganyos lények, heten vannak, és hosszas vándorlás után találják meg a nekik pontosan megfelelő kupacot, ahol aztán zsebásójukkal kényelmes kufliüregekt áshatnak maguknak.

A kötet első meséjéből kiderül, hogy a kuflik nagyon is különböznek egymástól, hogy mekkora az ideális kufliüreg, és milyen az ideális kupac, ahol a kuflik letelepedhetnek.

A második történetben kiderül, hogy nem mindig a legszebben pompázó bogyó és gomba a legfinomabb a falat.

A szerző sok nyelvi leleménnyel szórakoztatja a mesélő szülőt, és bár a történeten nem kell halálra izgulnunk magunkat, a legkisebbekenek érdekes belesni az otthonalapítás rejtelmeibe. A kötetet ezúttal is a szerző saját illusztrációi díszítik.

Pagony,
Terjedelem: 48 oldal
Ár: 1990 Ft.

Salusinszky Miklós – Rófusz Ferenc: Hoppi mesék – a Titokzatos levél

mail-1

A Pagony másik új sorozatában a Hoppikkal ismerkedhetnek meg a legfiatalabbak. A Hoppik kicsi, de annál elfoglaltabb népek, akiknek mindig rengeteg a dolguk, és nagyon szeretnek ünnepelni. A kötetben található két mesében az elveszett újévi szerencsesütik megtalálása és egy titokzatos levél körül bonyolódik a történet – de csak annyira, hogy a kicsiknek is követhető legyen.

A könyv szuper illusztrációkal van tele- ami nem is csoda, Rófusz Ferenc Oscar- és Kossuth-díjas rajzfilm-rendező rajzai teszik teljessé a történeteket, és adnak beszélgetni valót a mesélés mellé.

Pagony,
Terjedelem: 48 oldal
Ár: 1890 Ft.

Karácsonyra vár a Mackócsalád

B969524

Tényleg a legkisebbeknek szóló lapozgatós-keresgélős könyv, amelyből megtudhatjuk, hogyan várja a karácsonyt a Mackócsalád.

Aranyos illusztrációkkal és kevés szöveggel, amelyben helyenként a szavakat képek helyettesítik, így jó játéklehetőséget biztosít a nyugis, együtt töltött karácsonyi estékre.

A történeten végighaladva felidézhetjük a karácsony legfontosabb kellékeit, beleshetünk minden szobába, és a kihajtható papírfülek segítségével böngészhetjük-keresgélhetjük végig a könyvben rejlő meglepetésket.

A szülőknek nyelvi (vagy úgy általában, semmilyen) élményt nem fog szerezni, de a legkisebbeket – tapasztalatunk szerint – mindig le lehet nyűgüzni egy kihajtós-kukucskálós-keresgélős könyvvel, pláne, ha a karácsonyról van benne szó!

Manó Könyvek
Terjedelem: 10 oldal
Ár: 2490 Ft

Winkler Róbert: Márton és Micike a tűzoltóknál

tuz borito

Ez egy sorozat második darabja, az első a Márton és Micike az autószerelő műhelyben – különösen technikai érdeklődésű gyereknek esetleg be lehet szerezni egyszerre a kettőt.

A kiadó “(nem csak) apáknak és fiúknak” ajánlja a könyvet, és valóban a főleg fiúknak (és a tűzoltás iránt érdeklődő lányoknak) szóló könyvben Márton, a kisfiú kutyája, Micike és az ifjú olvasó egy tűzoltóság életebe nyernek bepillantást.

A könyvből kivláglik a szerző rajongása is a téma iránt, a gondos magyarázattal ellátott illusztrációk (Baranyi B. András munkái) pedig több estényi böngészést biztosítanak az érdeklődő gyerekeknek – és remek felzárkózási lehetőséget a témában esetleg kevésbé jártas anyáknak.

A történetben Márton az elveszett Micike keresésére indul, ebben segítenek neki a tűzoltók, és bár olvastunk már jobb szöveget is Winklertől, végigizuljuk a kalandot a kisfiúval, és elismerjük, hogy egy tűzoltóautó szirénáját bekapolcsni, az igenis állati menő dolog.

Kolibri
Terjedelem: 32 oldal
Ár: 1990 Ft.

Timo Parvela, Virpi Talvitie: Miú, Vau és a hatalmas hógolyó

MiúVau Címlap 20131025.indd

Az egyik legnépszerűbb kortárs finn író könyve egy guruló, és ebből következően elgurult adventi naptárról szól. Egy reggel Miú a világ legnagyobb adventi kalendáriumát találja dombtetőre épült házikójuk előtt. Kiderül, hogy a naptárt barátja, Vau készítette Miúnak. Azonban egy óvatlan mozdulat következtében a hógolyó megindul, legurul a dombról, keresztülhömpölyög a falun, majd elsüllyed a tóban.

A történet a karácsonyvárásról és a meglepetésekről, barátságról és önzésről, szélhámosságról és segítőkészségről, és az adventi csodavárásról szól.

Bár a mese hosszú és összefüggő, nagyon jó a tagolása, – 24 rövid fejezetből áll – így a kisebbek számára is követhető etapokra osztható.

Kolibri
Terjedelem: 152 oldal
Ár: 2990 Ft

Oszd meg másokkal is!
Mustra