SZÜLŐSÉG

Bárhol kirakom a mellem. Nem tetszik?

2013. december 9., hétfő 20:32 |

Barátnőmet invitáltam minap egy egésznapos programra, lassan itt a karácsony, bevágom a nyolc hetes gyereket a babakocsiba, aztán irány a város, nézelődjünk, vásárolgassunk, ebédeljünk, teázzunk. Aggódva kérdezett vissza, hogy már nem szoptatok? Mint kiderült, számára teljesen elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy szoptatós nő hosszabb ideig olyan helyen tartózkodjon, ahol nem biztosított a pelenkázó helyiség, ahová félre lehet vonulni a gyerekkel. Emiatt bezárva érezte magát, míg szoptatott, és alig várta, hogy elteljen az a korszak, és végre kimozdulhasson.

Ő a szemérmessége és a neveltetése miatt döntött amellett, hogy korlátok közé kényszeríti magát, de egy másik ismerősömre rászólt egy járókelő, amikor egy parkban szoptatott. Magyarország, 2013.

Emlékszem, pár hónapja mekkora felháborodást keltett az internetezők körében az a nő, aki egy fotó alapján biciklizés közben szoptatta az egyébként teljes biztonsággal elhelyezett kislányát, és az a hippianya is magyarázkodásra kényszerült, akihez meztelen jógázás közben ment oda a gyereke tejet csenni. A terroristának nézett szoptató diplomatafeleségről nem is beszélve. Én is szoptatok bárhol, bármikor: buszon, IKEA-ban, játszótéren, plázában, és étteremben is megtettem már. 

De hogyan? 

Tök egyszerű. Ugyan nem a közterület kellős közepén állok neki szoptatni, de nem is bújok el a nyilvánosság elől. Általában keresek egy félreeső helyet, ahol kényelmesen le tudom zavarni a dolgot. Ha úgy ítélem meg a helyzetet, hogy a szoptatással sokakat zavarba hoznék (kamaszok vagy idősebb férfiak vannak a környezetemben), akkor egy textilpelenkával takarom le a gyerek fejét és a mellemet. Az esetek többségében viszont nem használom ezt a módszert, szeretném ugyanis, ha a lányom úgy nőne fel, hogy ne érezze azt, hogy a TÁPLÁLKOZÁS tabu. Mellesleg általában a strandokon is több látszódik ki a nők melléből, mint ilyen esetekben. 

Nincsen erre kijelölt hely? 

Magyarországon alig van olyan hely, ahol az aktívan jövő-menő anyák megszoptathatják a gyerekeiket. Pelenkázó sok esetben van, de legtöbbször ezek a szobák tényleg csak tisztába tevésre alkalmasak: szűkek és ablakmentesek, és hiányzik belőlük a kényelmes fotel, vagy legalább egy szék. 

Lehet azért, mert nincsen rá igény? Mert mindenki a nyilvános szoptatás mellett lobbizik?

Nem. Ahogyan ezt fentebb is írtam, neveltetésből, szemérmességből adódóan nem mindenki képes vagy szeretne mások társaságában szoptatni. De akik tudnak is, azok is inkább a privát szoptatóhely mellett voksolnának, ha volna választási lehetőségük. De nincs. 

Miért nem lehet ilyenkor cumisüvegből adni a gyereknek a lefejt tejet?

Mert a gyerek nemcsak akkor akar mellen lenni, ha éhes. A gyerek cicizni akar, ha szomjas, ha fáradt, ha megijedt valamitől, vagy fáj valamije. A mell ráadásul egy idő után telítődik tejjel (a baba evési szokásaihoz igazodva), ami fájdalommal jár, nem beszélve arról, hogy az emlőkből csorogni kezd a tej. Ráadásul a cumisüvegben romlékony a tej, a mellben viszont nem az.

Ez nem erkölcstelen?

A szoptatás nem szexuális tevékenység. Nem azért szoptatok, hogy mutogassam magam. 

Mégis sokan zavarba jönnek

Igen, még a férjem is, ha más nőt lát szoptatni. A mell számára akkor is mell, ha ránőtt egy baba, és akkor is, ha kompletten le van takarva. Ez ellen viszont mi nők semmit sem tudunk tenni. A férjem mindemellett toleráns, senkire nem szólna rá a környezetében. Elfogadja a dolgot, ha nem is tudja megszokni, egyszerűen ez a helyes hozzáállás. 

És mi történik akkor, ha valaki megtiltja a szoptatást mondjuk egy étteremben vagy a buszon?

Mivel jogom van bárhol szoptatni, törvényt sért és diszkriminál. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.12.10 15:57:59vau

  é̶̸͜͠r̀͜͡d̷̸͟͠e̴̢͠͏k̨͘͢͠e̶̕͞s̵̷̛: csak a te szerencsétlen fantáziádban kúr ám a gyerekével, igazából eteti.

  Őszintén kérdem: azért zavar, mert feláll rá, vagy azért mert nem? Gusztustalannak találod?

  Ez utóbbi esetben van egy rossz hírem :)

 • 2013.12.10 16:21:19Karmadealer

  Nyilván sokféle nő és sokféle női motiváció létezik, az egészen szemérmestől a kihaénnem megmutatomnektek díszfeministáig. De még ha nemélyik nő elő is tudja adni magát kegyetlenül, én személy szerint tisztelem az anyát bennük annyira hogy nem rajtuk kezdem a népokosítást.

  Aki pedig annyira magabiztos hogy megmondja a tuttit, egy anyának mikor hol kellene lennie és mit kellene vagy nem kellene csinálnia, gondoljon bele, hogy vannak olyan anyák akik adott esetben egyedül, elérhető segítség nélkül nevelik a babájukat, és lehet, hogy adott esetben nincs is választásuk hogy magukkal vigyék vagy otthon hagyják. Túl sok féle élethelyzet van ahhoz hogy valaki nekifutásból ítélkezzen mások felett.

 • 2013.12.10 16:21:35O. Kán

  Libsi mentalitás.

  Ennyi erővel a kutyát is bárhová lehet szaratni, mert diszkriminatív, ha bárhol is megtiltják.

 • 2013.12.10 16:27:00O. Kán

  Meg mi az, hogy egy kutyát nem lehet bevinni az étterembe? Rohadt, fasiszta világ ez, ha nem tehetem azt, amire csak kedvem szottyan.

 • 2013.12.10 16:34:38vau

  O. Kán: kutyát a legtöbb étterembe be lehet vinni. Igazából az a ritkább, ha nem.

  Szaratás ugyanez, nyilván valahol nem szarhat a kutya, de mivel feltakarítasz utána, amúgy majdnem kurvamindegy. A nyestek, galambok, verebek, macskák így is teliszarják azokat a helyeket, ahova a kutyák nem mehetnek be.

 • 2013.12.10 16:38:53dondanial

  Magyar szokás belebámulni és belemászni a másik aurájába és - saját elfoglaltság híján - a másik dolgával foglalkozni úton útfélen.
  Anyuka tegye a dolgát - bizonyára nem rakja magát kivetítőre, a többiek meg törődjenek az aktuális dolgukkal és ennyi. Senki nem fog zavarni senkit, a sok feneketlen egyoldalú üres okfejtés meg okafogyottá válik.

 • 2013.12.10 16:44:07tagnes

  Hadd írjak már egy viccet:
  Vonaton bőg a csecsemő az anyja karjában, de a szájába nyomkodott cicit csak nem akarja elfogadni, bőg tovább. Arra jön a kalauz. Mire az anya: kápp bé Kálmánká, mer békápjá kálózbácsi!

  Diszkréten, drágáim, diszkréten!

 • 2013.12.10 16:46:00Karmadealer

  O. Kán: ha neked a gyerekszoptatás és a kutyaszaratás ugyanaz a kategória, akkor mit gondoljunk, hogy anyatejen nevelkedtél, vagy hogy kutyaszaron? :-) De tudtommal a szoptatást itthon senki nem tiltotta meg sehol. A nagy libsizésben azért gondolkodj el ezen, mert nem ez volt a kérdés, a kérdés az hogy az anyaságot és az ezzel szügségszerűen együtt járó dolgokat eldugni való magánügynek tekinti-e a társadalom, vagy éppenséggel támogatni való pozitív dolognak, aminek örülni kell...

  Ha olyasmi korú vagy mint én, akkor még lehet egy dolognak örülni (vagy annak akit a látvány zavar: vígasztalódni) ha kis csecsszopót látsz: mire nyugger leszel, ő meg a kevés kortársa lesznek kénytelenek kiizzadni a nyugdíjunkat, úgyhogy riszpekt a kis szarosoknak meg az anyukáiknak, egyenek sokat, nőjenek jó nagyra! :-)

 • 2013.12.10 16:49:25O. Kán

  " a többiek meg törődjenek az aktuális dolgukkal és ennyi."

  Elvégre már maszturbálni is lehet nyilvánosan, a többiek meg törődjenek az aktuális dolgukkal.

 • 2013.12.10 16:52:19O. Kán

  "ha neked a gyerekszoptatás és a kutyaszaratás ugyanaz a kategória"

  A libsi ("nekem mindenhez jogom van") gondolkodás szempontjából ugyanaz.

 • 2013.12.10 16:54:33vau

  Karmadealer: a kutyaszaratás a maga bizarr módján eléggé jó analógia. A kutya se fogja előre megmondani neked, hogy bizony most ha lemegyünk én bizisten szarni fogok, gazdi.

  Felkészülsz rá, viszed a kakazacskót, ha megtörténik, felveszed, kidobod a kakagyűjtőbe, megy az élet tovább.

  Aki meg ezen megbotránkozik, az egy irdatlan nagy fasz. Aki eszik, az szarni is fog.

  Az életfolyamatok és az ahhoz kapcsolódó cselekvések démonizálása egyszerűen röhejes.

  (Mielőtt valami sokeszű beírná: másra verni a lottyadt kis pöcsödet, vagy a képzeletbeli kurvádat szopatni nem szükségszerű élettani folyamat.)

 • 2013.12.10 16:55:09vau

  O. Kán: miért zavar a szoptatás látványa?

 • 2013.12.10 17:01:33vau

  [link]

  :)

 • 2013.12.10 17:02:38O. Kán

  "miért zavar a szoptatás látványa?"

  Nem az zavar, hanem a mögötte meghúzódó gondolkodásmód, amely, ha teljes mértékben érvényre jut, szügyig fogunk a szarban járni, mert hát az ürítés is természetes biológiai folyamat, és "irdatlan nagy fasz", aki ezt bárhol is meg próbálja korlátozni.

 • 2013.12.10 17:05:08vau

  O. Kán: ha nem zavar, akkor miért baszogatsz miatta mást?

  Ne beszélj félre a szarással. Ha beszarsz, mert hasmenésed van és nem tudod kontrollálni, nem hinném, hogy örülnél, ha börtönbe csuknának miatta.

 • 2013.12.10 17:10:57AnnaKarenina

  O. Kán

  A liberalizmus nem szabadosság. Ez az eset szabadosság, ami pontosan azt jelenti, hogy valakit nem érdekel mások véleménye, közérzete azzal kapcsolatban, amit tesz.

 • 2013.12.10 17:13:46Feketepéter

  Bevágta a babakocsiba egész napos programra 8 hetesben influenza szezonban.Ez mindent elmond róla.Nem bírtam végigolvasni a további felböfögött okosságait .

 • 2013.12.10 17:24:35AnnaKarenina

  Karmadealer

  Sok olyan szokás van az életünkben, amit jogszabály nem ír elő, vagy nem korlátoz, mi mégis betartjuk azokat, mert tudomásul vesszük, hogy ott és akkor alkalmazkodnunk kell más emberekhez, vagy ha nem tesszük, akkor vagy tahónak, vagy szabadosnak fognak bennünket tartani és és jelezni fogják ezt felénk.
  Valóban egy anya sokféle helyzetbe kerülhet, és volt is idő, amikor a falusi anyák (afrikai, ázsiai anyák ma is) a hátukra kötözték a csecsemőiket, úgy dolgoztak a földeken és amikor eljött a szoptatás ideje, félrevonultak és minden hűhó nélkül megtették. A posztot író anyuka viszont a hűhós típus, aki már egyáltalán nincs rákényszerítve arra, hogy a pár hetes, hónapos gyerekét fel-alá hurcolássza naphosszat, ő szeret így létezni. Az anyák azért vehetik igénybe a Gyes-Gyed intézményét, hogy zavartalanul tudják ellátni a gyermeküket, tehát sokkal jobban tudják / tudnák szervezni az életüket, mint azok, akiknek ilyesféle szabadságuk nem volt, vagy nincs. És hidd el, hogy anyaként pontosan tudnia kellene, hogy a csecsemőnek nyugodt rendszerre van szüksége az első időkben és nem erre. Biztos vagy te abban, hogy a gyerek érdeke mindez?
  (Ráadásul van egy olyan érzésem, hogy sokan közülük a nyugalmas otthonszülés hívei, akik irtóznak a kórházi szülés zavaró körülményeitől, tehát erős ellentmondásban vannak saját magukkal is.)

 • 2013.12.10 17:34:31purpleghost

  Egyszerűen a tapasztalat hiánya látszik azokon a férfiakon és nőkön, akik mocskolódnak a nyilvánosan (vagy amúgy) szoptatós anyákon. Nemcsak egy-két év külföldön tenne jót az embereknek (ami egyértelmű), hanem több élettapasztalat, és több emberi kapcsolat - sokfajta nép, gyerek és szülő közt töltött idő, hogy ne csak a saját világunk vegyen minket körbe.

  Igen, szándékosan provokatív a cikk, és pontosan ez kell ma Magyarországon. Még többször beszélni róla és más, hasonlóan megosztó témákról, hátha többen kezdenek el gondolkodni.

 • 2013.12.10 17:40:42f.nero

  Engem is zavar, vagy azért, mert nem látszik ki jól a cici, és izgat, hogy milyen lehet, vagy azért mert kilátszik, kívánatos, ámde foglalt. :)

 • 2013.12.10 17:47:20purpleghost

  Egyebként szerintem ha valaki szexuális tárgyként tekint a szoptató anyák mellére, amit izgatónak vagy épp undorítónak tart, az az ő problémája, nem az anyáké.

 • 2013.12.10 17:48:41AnnaKarenina

  purpleghost

  A tapasztalat hiánya? (A mocskolódással kapcsolatban egyetértünk, az felesleges.) Szerintem éppen az a tapasztalat kezd elveszni, hogy milyen változást hoz egy gyerek születése. Aki nincs azzal tisztában, hogy az elkövetkezendő minimum 18 évre le kell mondania a saját élete egy részéről, mert az a gyerekéé, gyerekeié, az ne neveljen gyereket. Akkor se, ha a világ bizonyos részein megtörténik, de még nálunk is, hogy a gyerek csak úgy van bele a világba.

 • 2013.12.10 17:50:53é̶̸͜͠r̀͜͡d̷̸͟͠e̴̢͠͏k̨͘͢͠e̶̕͞s̵̷̛

  ne töröld a kommentem lógó csücsű gusztustalan szopógép .

 • 2013.12.10 17:51:28é̶̸͜͠r̀͜͡d̷̸͟͠e̴̢͠͏k̨͘͢͠e̶̕͞s̵̷̛

  basszalak teherbe miközben körülöttünk mindenki szoptat .

 • 2013.12.10 17:54:55vau

  AnnaKarenina: szerintem aki nem úgy éli meg, hogy az élete kiegészül egy új dologgal és több lesz tőle, annak el kellene gondolkoznia, hogy időszerű-e a gyerekvállalás, vagy meg kellene látogatnia egy családterapeutát. Nem gondolom, hogy bárkinek is úgy kellene gondolkoznia erről, hogy "le kell mondania" dolgokról. Akkor mi a szarért csinálja?!

 • 2013.12.10 17:58:56vau

  purpleghost: férfiként eléggé stimuláló inger azért egy női mell, maradjunk ennyiben. Nagyon furcsa lenne, ha férfiként (meleg vagy nem meleg ezesetben egykutya) nem lenne hatással.

  Ha undorítónak tartja valaki, az minimum bizarr és én inkább meglátogatnék egy szakembert.

 • 2013.12.10 18:17:22Rózsika

  jár valami jutalom a cikkírónak a kommentek darabszáma után? :) mert van belőlük bőven...

  A témáról annyit, hogy van, akinek csak akkora a cicike, hogy nem látszik a gyerek fejétől, és van, akinek meg akkora csempészmelle van, hogy nemhogy nyilvánosan nem sikerül, de otthon is két kézzel kell tartani, különben megfulladna a baba. Az előbbi a kellemesebb vizuális élmény.

  erről jut eszembe egy vicc:
  Anyuka büszkélkedik:
  -az idősebbik gyerekem már olyan nagy, hogy felér a mellemig.
  mire a férje:
  -ha leveszed a melltartót, akkor eléred a kisebbet is...

 • 2013.12.10 18:34:28phoboss

  Nem vagyok híve a nyilvános helyen való szoptatásnak, de elfogadom, ha egy kismama félreesőbb helyen, diszkréten, kendő alatt szoptat. Senki ne várja el tőlük, hogy hosszú hónapokig ne mozdulhassanak ki néhány óránál több időre.

  Aki pedig egy lapon emlegeti az anyatejet a szarral és a szoptatást az ürítéssel, annak finoman fogalmazva süljön le a pofájáról a bőr.

 • 2013.12.10 18:44:09jacint70

  Látom, nem javult a helyzet az elmúlt négy évben:[link]

 • 2013.12.10 18:46:55Karmadealer

  AnnaKarenina: Fenntartva hogy férfiként nem tartom magam illetékesnek hogy belebrekegjek a nők kizárólagos dolgába, személy szerint több nő és anyatípust ismerek, az otthonülős mindentőlparázóstól a nagyonlaza, gyerekkel mindenhová elmenősig, és egyik mellett vagy ellen sem török pálcát, mert az a lényeg hogy úgy csinálják ahogy nekik és a gyereküknek jó, mert mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, meg nem csak a szélsőségek vannak természetesen.

  Egyet nem tudok elfogadni és megérteni, ha valaki beszólogat egy szoptatás miatt bárkinek is. És tudva akiket személyesen ismerek, nagyon félrevezető bekategorizálni a nőket, mert minden variáció megvan szerencsére. Olyan sok dolog van amiben az emberek bele akarnak okoskodni mások életébe. Legalább ez a nagyon személyes, nagyon szép dolog: a kisbaba szoptatása ne legyen olyan amiért be kelljen már szólni, még ha valakinek esetleg más a személyes értékrendje, akkor se.

 • 2013.12.10 18:54:31ne vada

  Erről van szó, phoboss: félreeső helyen, diszkréten nyugodtan szoptasson "nyilvános" helyen az anyuka. Nem elsősorban azért, hogy másokat ne zavarjon - hanem hogy a gyereket ne zavarják külső ingerek, zajok, fények, véletlen érintések stb. Ez ilyen egyszerű.
  A poszt nyilvánvaló provokáció, kommentgenerátor. :)

 • 2013.12.10 18:54:33csóri

  Mennyi csak magával foglalkozó plázamicsa van, aki képtelen elfogadni, hogy anya lett és felnőni a feladathoz, hihetetlen. 8 hetes törpével akar egész nap shoppingolni télen és még keménynek és érzi magát, mert ő kirakja a húsboltot és ez milyen laza már. Fú, nagyon. Szóba sem kerül, hogy mennyire ellenálló ilyen idős korban a legdurvább vírusokkal szemben egy baba, de biztos a szoptatás miatt maradnak otthon az anyák a törpékkel. Tutira azért, mert csak magukra gondolnak és nekik éppen ciki szoptatni. ...de sötét vagy...

 • 2013.12.10 19:26:33Hivatásos beszólóművész

  Na, akkor mostantól ha éppen kuláznom kell, akkor nem a nagy nyilvánosság előtt, egy félreeső helyen letolom a nadrágomat, rámosolygok a mellettem szoptató brutál hülye csajnak, és tolok egy hatalmas brióst a Nyugati pu. aluljárójában.

  Vagy ha brunzolnom kell, akkor uccu neki slagolok egyet a Blahán.

  Sőt, ilyen erővel mindenki kőkeményen fűrészelhet is bárhol, bármikor!!!

  Hiszen hugyozni, kulázni és döngetni is teljesen természetes.

 • 2013.12.10 20:17:48Monyócska

  Nő vagyok, de nem akarok étteremben, buszon, boltban, sehol szoptató anyát látni. Én se tojok az asztalra, nem hugyozok a pláza közepére. A szoptatás is MAGÁNÜGY! A baba és az anya legintimebb magánügye.

  A másik: "Barátnőmet invitáltam minap egy egésznapos programra, lassan itt a karácsony, bevágom a nyolc hetes gyereket a babakocsiba"....már ne is haragudjon a cikk írója, de télen elmenni egész napos programra egy 8 hetes babával? no komment.

  "szeretném ugyanis, ha a lányom úgy nőne fel, hogy ne érezze azt, hogy a TÁPLÁLKOZÁS tabu. - WTF???

  "Mellesleg általában a strandokon is több látszódik ki a nők melléből, mint ilyen esetekben. " - a strandoló nők napozni járnak nem szoptatni, hülye hasonlat..

  Gratulálok, gusztustalan cikk.

 • 2013.12.10 20:26:55Monyócska

  Amúgy meg szerintem a cikkíró takarja le a saját fejét pelenkával.

 • 2013.12.10 22:31:46AnnaKarenina

  Vau: Maradjunk annyiban, hogy a szóhasználatom nem volt megfelelő, mert valóban nem lemond az ember az élete egy részéről, hanem átadja neki (idő, energia, prioritások). A szülők élete valóban kiegészül, de muszáj átadniuk magukból valamit neki.

 • 2013.12.10 22:35:42AnnaKarenina

  Karmadealer: Az ellenzők is ugyanezt mondják. Ez személyes dolog, nem közterületi. És nem beszólogatni akarnék, hanem csak elmondani, hogy miért gondolom nem megfelelőnek ezt a fajta magatartást.

 • 2013.12.11 01:01:28mindenhova

  Szerintem mindenki szoptasson ott és akkor amikor szükséges. Felesleges ezt túllihegni. Mondjuk ahogy a cigók csinálják... úgy azért ne. Láttam már, h. a buszon kikapta az anyja csöcsét a gyerek és hol szívta, hol meg veszekedett a testvéreivel. Két szót ismert már, a "kurva" volt az egyik. (lehet az anyjára gondolt)

 • 2013.12.11 01:02:22mindenhova

  Szerintem mindenki szoptasson ott és akkor amikor szükséges. Felesleges ezt túllihegni. Mondjuk ahogy a cigók csinálják... úgy azért ne. Láttam már, h. a buszon kikapta az anyja csöcsét a gyerek és hol szívta, hol meg veszekedett a testvéreivel. Két szót ismert már, a "kurva" volt az egyik. (lehet az anyjára gondolt)

 • 2013.12.11 10:02:47ZöPö_

  "... ahol kényelmesen le tudom zavarni a dolgot."

  Lezavarni, mi? Mint egy jóleső fingást vagy böfögést.

 • 2013.12.11 10:55:18Kacsatollah

  Ha már az ürítést hozzuk párhuzamba a szoptatással, nekem is nagyon visszataszító, amikor autóval megyünk valahova, és a férfiak lazán megállnak az út szélén, és ott tolják le a gatyájukat, ahol eszükbe jut, egyáltalán nem zavarja őket az, hogy közben autók folyamatosan mennek el mellettük. Miért nem bírják kivárni a legközelebbi benzinkútat, éttermet, vagy amíg hazaérnek, miért kell telecsinálni mindenhol az út szélét ? és miért kell ilyen szemérmetlenül kirakni közszemlére ? Ugyanez a gondom az éjszakánként szórakozó fiatalokkal, akik azt hiszik, hogy éjjel, buli után teljesen természetes bárhol a városban letolni a gatyájukat, és a nagyközönséggel a háttérben odapisilni.
  Szoptató anyát ritkán látok, és kendővel letakarva, diszkréten szerintem a babának ugyanannyi joga van az evéshez, mint másnak az étteremben.
  Viszont úton-útfélen pisáló férfiakat hetente többször is látok a városban... no comment.

 • 2013.12.11 11:41:38Slano

  Túl van ragozva a téma, de egy dolog nagyon érdekes nekem ebben a posztban, jól emlékszem, hogy néhány évvel ezelőtt, több, mint 5, de nem tudom pontosan megmondani, sokkal nagyobb divat volt ez a "bárhol szoptatok" hozzáállás (sőt amolyan felvilágosult, nyugati dolognak volt beállítva, hogy pl. a francia nő bármikor, bárhol szoptat, emlékszem a cikkre), akkoriban láttam is pár nőt, aki meg akart felelni a trendnek és a plázában, jó mondjuk valami gyerekfoglalkozás volt, nagy lazán előrántotta a cicit, rá a gyereket, majd úgy néztek mindenkire, mint ha legalább valami hőstettet hajtanának végre. Akkoriban is sok poszt volt erről és amikor ellenérzéseimet fejeztem ki, úgy lehurrogtak mint annak a rendje, szóval változás van a témában, így lesz a divatból ciki, most szinte mindenki (a hsz-ek alapján) feleslegesnek és taszítónak tartja a direkt nyilvános szoptatást.

 • 2013.12.11 20:43:53snowboard

  A nyilvános helyen történő szoptatással személy szerint nincs bajom, ha látom, hogy a lehetőségekhez képest diszkréten csinálja. Ha nem, az nem több, mint mellmutogatás. A gyereket használja fel arra, hogy közszemlére tehesse az emlőit.
  A gyereknek enni kell persze, a legtöbb kulturált nő mégis meg tudja oldani úgy, hogy az másokat ne zavarjon.
  És vannak olyan helyek, ahová ez egyáltalán nem való, mint többen említették már.
  Mégegyszer: felőlem szoptasson ahol akar, ha szép, megnézem, ha nem tetszik elfordulok, de nem mindenki van ezzel így. Az odafigyelés, tolerancia, megértés, viselkedés stb...stb mindkét irányba kell hogy működjön.
  Ennyit a szoptatásról.
  A másik téma az író személye. Rettentően irritáló kivagyi pökhendi buta kulturálatlan feminista picsa. Egy ilyen önző nagyképű neveletlen liba hogy képes gyereket nevelni?
  Többen írták, hogy ne vegyük el a gyerekvállalók kedvét, mert nem lesz aki megtermelje a nyugdíjunkat. Hát nem az a gyerek fogja az én nyugdíjamat fizetni, akinek ilyen anyja van, mert ebből a gyerekből bűnöző tolvaj erőszaktevő lesz. Mert neki is majd mindent szabad, mint "anyukának" pl,: "Gyere kislány, bárhol berakom neked. Nem tetszik? Leszarom. Ne diszkriminálj!"
  Igenis elvenném a kedvét a gyerekvállalástól. Nem akarom, hogy a bunkók országa legyünk. Bár jó úton haladunk afelé. Egyébként akit nem érdekel senki véleménye, annak elég nehéz elvenni a kedvét bármitől is.
  Ha van nála gyerek - ha nincs, ha ilyen stílusban nyilvánul meg a közelemben valaki azon fel tudom kapni a vizet. Olyat bevágnék neki, hogy nyolc hét alatt nem gyógyul meg. Aztán nézelődhet meg teázhat.

 • 2013.12.11 23:18:31Kacsatollah

  Jó ez az előző post. De amit itt vakargatsz, az mind pszichológia, és neveltetés.
  A ki vállalhat gyereket és ki nem kérdés elég súlyos. Az a baj, hogy semmi oktatás, felvilágosítás semmilyen szinten nincs ezen a téren. Semmi pszichológia. az emberek úgy nevelik a gyereküket, hogy lila gőzük nincs, hogy bizonyos tetteikkel milyen egész életre szóló dolgot alakítanak ki a gyerek személyiségébe. Milyen egész életében szenvedő roncsot tudnak faragni. Ahogy esik, úgy puffan. Ha én a megfelelő székben ülnék, alap pszichológiát már általános iskolában bevezetnék, mert egy csomó frusztrált felnőtt olyan dologgal küzd, amit gyerekkorából hoz (bizony, bizony, agresszió, dühkitörés, köszi a mamának/ papának, hogy nem tudod kezelni), és komoly szakemberrel sikerülne csak nagy nehezen módosítani.
  És még mondhatnám a rengeteg elcseszett párkapcsolatot, nem 100%-ig a felnőtt a hibás, hanem amilyen mintát programoztak az agyába kicsi gyerekkorában… Ember legyen a talpán, aki felnőtt korában mer lépni a változtatás útjára tudatosan. És még csak nem is iskolai végzettség függő a dolog. Ismerek olyan magasan kvalifikált vezető beosztású házaspárt, akik vérlázító érzelemmentességben nevelik 4 gyereküket... igaz, ha megfelelő székben ülnék, olyan gyerek és szülő monitorozás lenne országszerte, hogy a szigetszentmiklósi esetnek esélye se lett volna megtörténni. Elnézést, a téma nem ide tartozik, de rémisztő, hogy törvényt hozó felelős felnőttek nem foglalkoznak azzal, hogy a gyerekeknek meglehessen a "nem agyonveréshez" való szabad joguk !

 • 2013.12.12 12:07:50Hátrányos helyzetű kaviár

  Azért az valahol mélyen szánalmas, hogy a 9gag-ről kell lopni az ötletet egy flame-generáló poszthoz ... egy marék lepkében több az eredetiség ...

 • 2013.12.13 14:35:51R2D2 & C3PO

  Én el szoktam bújni, mert ha nem teszem...
  Az én gyerekem nem hallott még diszkrét szopásról. Egyszerre mind a két mellem fedetlenül kell neki és ha valami érdekes történik, akkor ő megnézi...

  Őt nem igazán zavarja sem az én, sem mások szemérme. Nekem mondjuk nincs nagy, de másokat biztos zavarna egy pár meztelen kebel.
  Jog ide vagy oda.

  Viszont van szám és mindenhol van félreeső hely. Éttermekben külön szobák, boltokban raktárak. Az emberek nagyon kedvesen szoktak segíteni ebben. Olykor inkább az autónkban szoptatok, egyszerűen azért, mert sokkal kényelmesebb, mint egy parki pad, valamivel intimebb is, de legalább magánterületként tekintenek rá.

 • 2013.12.13 14:41:01R2D2 & C3PO

  Upsz. Elfelejtettem, hogy egy járó, beszélő gyereket már nem szoptat senki. :-P
  Én kérek elnézést, a fentiek nem is igazak. ;-DDD

 • 2013.12.16 14:22:25Emmanuel Goldstein

  kérünk képet a műrtárgyról, oszt eldöntjük, teccik-e.
  általában szokott :)

 • 2014.10.30 13:42:45karica

  A kommenteket olvasva nem csodálom, hogy a cikk írója külföldre menekült....
  Mi, magyarok még egymással sem jövünk ki, hát akkor miért jönnénk ki éppen a szomszédainkkal?
  Mindenki azt lesi, kinek hogyan lehet nekiesni nyálfröcsögtetve, nem hogy tanulna a jó példából.
  Hajrá Magyarország, 2013 (és 2014 - mert semmi sem változott azóta)!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta