SZÜLŐSÉG

Korán kezdi: "menstruáció", egy hetesen

2013. november 9., szombat 12:34

Nem lehet annyi gyereket szülni, vagy annyi szaklapot, babás magazint elolvasni, fórumokat látogatni, nagyszülői jótanácsokat hallgatni, hogy 100 százalékosan felkészült legyen az ember egy csecsemőre. A teljesen új információként ható mongolfolt mellett egy másik jelenség is meglepte a környezetemet: Kátya hüvelyi vérzése alig egy hetesen. 

Pár napja voltunk itthon, amikor a pelenkán felfedeztem a véres foltot, ami a babámból látványosan csordogált, mintha menstruáció lenne. Rémlett, hogy nagyobbik lányom esetében figyelmeztetett a baráti társaságunk orvos tagja, hogy ez ritkán ugyan, de előfordulhat, úgyhogy nem is okozott aggodalmat. Ám nem mindenki éli meg nyugodtan a szituációt:

"Én is megijedtem mikor hazahoztam a pici lányomat, és ott vérzett. Ezt senki nem mondta nekem, de igen, megtörténhet. Nálunk 2 napig tartott, nem volt sok vér, kb 6-7 napos volt. Aztán gondolom kiürült a szervezetéből az a hormon. Én úgy olvastam, hogy 2-3 hetes koráig normális. Senki ne ijedjen meg tőle!!!!" - találtam egy internetes fórumozó hozzászólását egy ezzel a jelenséggel foglalkozó topicban.  

"Nálunk nem volt semmi ehhez hasonló, pedig három lány is van a családban. A gyerekorvos, szülész se készített fel a lehetőségre, úgyhogy szerintem szívbajt kaptam volna, ha bármelyiknél is ilyet tapasztalok. Rémisztő" - mondta Réka barátnőm, aki egy ötgyerekes anya. 

A védőnőnk úgy magyarázta el a dolgot, hogy ilyenkor még a csecsemő vérében vannak az anyai hormonok, ez okozza a menstruáció-szerű vérzést. Teendőt nem igényel, elmúlik majd rövid időn belül (Kátya esetében 5-6 napig tartott.). A felhalmozódott hormonok egyébként nemcsak ezt a jelenséget produkálják, hanem az úgynevezett boszorkánytejet is, amitől a lány és a fiú gyerekek esetében is váladék ürülhet a megduzzadt, esetleg becsomósodott emlőkből. Védőnőnk pályafutása alatt mindössze egyszer látott ilyet. 

Más oka is lehet viszont a vérzésnek. Lényegében szintén egy ártalmatlan dologról van szó, és akár 8-10 hetes korig ismétlődhet: "Mind a kislányok hüvelyi nyálkahártyája, mind a fiúbabák húgyúti nyálkahártyája hajszálerekkel dúsan átjárt, és ezek az erek már egy kis erőlködésre (sírás, kakilás etc.) megpattanhatnak Ennek eredményeként jelentkezhet az a kisebb-nagyobb vérzés" - magyarázta megkeresésemre dr. Gálfi Zoltán gyerekorvos, aki mindemellett azt tanácsolta, hogy ha 2-3 hónapos kor után is előfordul, érdemes gyermek-nőgyógyászhoz fordulni, aki nagy valószínűséggel megerősíti a fent leírtakat.

Izgalomra tehát semmi ok, ritka, de teljesen természetes folyamatról van szó. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2013.11.10 14:38:51verity777

    Az enyémnek teje volt. Fürdésközben csöpögött.Mit mondjak, meglepődtem, de hallottam már ilyenről.

  • 2013.11.11 08:46:08Farkasokkal táncoló

    Az én lányom is úgy született, hogy menstruált. A szülésznő azt mondta, ne ijedjek meg ez gyakori, átveszi az anya hormonjait, magától el fog múlni. Ja, meg 3 hetes koráig nagy mellei is voltak ugyanezen okból.

  • 2013.11.11 15:12:58verity777

    Az enyém is "cickós". Kisebbként jobban látszott, most, másfél évesen is szopik még és a cicije is tök nagy. Az apja mindig poénkodik, hogy korán kell majd neki melltartó...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta