no

Terhesvitaminok: kell-e, és ha igen, mit?

Terhesség előtt, illetve alatt a nőknek fokozott vitaminbevitelre van szükségük. Vannak, akik ezt táplálkozás útján próbálják bejuttatni, és eszük ágában sincs táplálékkiegészítőket magukba tömni, de szép számmal akadnak olyanok is, akik már a várandósság előtt különböző készítményeket szednek.

A kérdés annyira nem egyszerű, hogy még az orvosok sem mindig értenek egyet abban, hogy a terhesség elején, végén, vagy végig érdemes-e szedni vitamint, és mikor milyet.

Ezekre a vitaminokra van szüksége, ha terhes

Folsav: ha rangsorolni kéne azokat a vitaminokat, melyek elősegítik a magzat egészséges fejlődését, akkor a folsav az első helyen szerepelne. Szedését már a terhesség előtt 2-3 hónappal érdemes elkezdeni, mivel csökkenti a nyitott gerinc és még sok más fejlődési rendellenesség kialakulásának kockázatát. De hogy miért is érdemes ügyelni a folsav pótlására? Röviden azért, mert a terhesség elején olyannyira megnő a szervezet folsav igénye, hogy egyedül táplálkozással szinte lehetetlen kielégíteni. Ma már rengeteg készítmény közül lehet választani, leggyakrabban 3 mg-os kiszerelésben.

Vas: vasat leginkább a vashiányos, illetve vérszegény kismamáknak ajánlanak – és bizony közel minden harmadik terhes nő vashiányos. Tehát pótlása kiemelkedően fontos, mivel egyrészt várandósság alatt megnő a vér mennyisége, másrészt pedig hozzájárul ahhoz, hogy a magzat elegendő oxigénhez jusson, ezért hiányában komoly fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő.  Amennyiben többet akar megtudni a terhesség alatti vasbevitelről, akkor klikkeljen ide.

C-vitamin: a magzatvédő vitaminok közül természetesen nem hiányozhat a C-vitamin sem. Hatása igen sokrétű, mivel segíti a vas felszívódását, fokozza az ellenállóképességet, és védi a sejteket és a vérereket is. Ráadásul rendszeres szedésével csökkenti a kismamánál a vérzések előfordulását, és a vetéléstől is véd. Ennek ellenére túlzott szedését mégsem ajánlják a szakemberek, mivel bár vízben oldódó vitaminról van szó, növeli a koraszülés kockázatát.

B-vitamin: megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes-e külön B-vitamint szedni, mivel túladagolása – kb. napi 500 mg- problémákat okozhat. Azonban azt azért nem árt hozzátenni, hogy ha valaki nem haladja meg a napi mennyiséget, akkor csökkenti a terhesség alatti rosszulléteket, ráadásul a nyúlszáj kialakulásától is véd.

A-vitamin :  bár az A-vitamin fontos a magzat fejlődése szempontjából, azonban ha lehet, inkább táplálkozás útján oldja meg ennek bevitelét, ugyanis túladagolása gondokat (pl. fejlődési rendellenességeket) okozhat - éppen ezért a terhesség ideje alatt ne fogyasszon mértéktelenül májat, mivel abban rengeteg az A-vitamin! Ezért sokak szerint jobb, ha odafigyel az étkezésére a tablettaszedés helyett, és elegendő mennyiségű répát, sütőtököt, és tojást fogyaszt.

Legnépszerűbb terhes vitaminok

Sokan vannak, akik egyszerűbbnek látják, ha nem külön-külön kapkodják be a vitaminokat, hanem speciálisan erre a célra kifejlesztett készítményeket szednek, melyekben megtalálhatóak a legfontosabb anyagok.

 Elevit  Gravida  Eurovit kismamáknak  Femibion 400  Ladeevit  Pregnavit
100 db 6000 Ft 30 db 2500 Ft 90 db 5000 Ft 30 db 2000 Ft 2000 Ft 5500 Ft 3000 Ft 1500 Ft

Ezek a termékek igencsak megosztják a közvéleményt, ugyanis sokan vannak, akik úgy gondolják, megfelelő táplálkozás mellett teljesen felesleget a szedésük, ráadásul óriás bébik születnek tőlük. Ellenben a másik csoport pedig azzal érvel, hogy manapság az ételek – köztük a gyümölcsök, zöldségek- már nem tartalmaznak annyi vitamint és ásványi anyagot, mint régebben. Így a döntés nehéz, tehát mindenki a saját belátása szerint dönt. De hogy miként vélekedik erről a nőgyógyász?

"A terhesvitamin szedését már a terhesség tervezésekor érdemes elkezdeni szedni, hiszen mikorra a menstruáció kimaradásából kiderül a várandóság ténye, már 15-20 napja fejlődik a magzat. Amennyiben ez nem sikerül, például azért, mert nem kifejezetten tervezett, de kívánt terhességről van szó, akkor az első pozitív tesztnél érdemes elkezdeni. A legfontosabb a terhesség első 12 hetében szedni őket, utána már nem kell feltétlenül a baba megszületéséig. A vitaminok közül az első számú a B11 vitamin (folát, folsav), valamint a C vitamin, a D-vitamin, az A-vitamin, valamint a jód (és még számos vitamin és nyomelem, amelyek szerencsére az összes forgalomban lévő magzatvédő vitaminban megtalálhatóak)."- mondja dr. Vleskó Gábor nőgyógyász.

A szakértő elmondta, nem igaz, hogy a terhesvitamin szedésétől óriásbébik születnének. Ez egy tévhit, ami valószínűleg azért alakult ki, mert egy nagy baba születésekor egyből eszébe jut valakinek, hogy biztosan a terhesvitamin okozta, azonban a genetika sokkal fontosabb tényező.

Ugyanakkor a kérdésben még az orvosok között sincsen teljes egyetértés, a Díványos csapat szülészei között olyan is van, aki azzal érvelt, hogy a terhesség elején a folsavat leszámítva felesleges a vitaminpótlás, hiszen a grammokban-párdekákban mérhetű súlyú magzat vitaminigénye még nem terheli meg az anya szervezetét. A harmadik trimeszterben viszont, amikor a magzat már jó nagy, a vitaminszükséglet is megnő, amit érdemes lehet terhesvitaminokkal pótolni. Azzal ez az orvos is egyetértett, hogy teljes tévedés azt gondolni, a vitaminok szedésétől óriásbébik születnének.

 

Ön mit gondol a terhesvitaminokról?

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek