Így tegye bababiztossá a lakást!

Egy kisgyermek érkezése átalakít mindent: az életvitelt, a mindennapokat, a munkát, párkapcsolatot. És a lakást. Hiszen amíg a szülők csak ketten voltak, nem volt gond az előhagyott olló, a házilag megjavított kábel, vagy a tv állványra helyezett, díszkövekkel kirakott kis tároló. Viszont ha bővül a család, akkor bizony más szemszögből kell az otthonunkra tekinteni.

shutterstock 148974716
Shutterstock

Dögivel vannak olyan eszközök, melyekkel biztonságosabbá tehető a lakás, a kérdés már csak az, hogy megéri-e őket használni. Ön szerint fontos, hogy ezeket beszerezzük, vagy elég, ha jobban odafigyelünk a gyerekekre, amíg nem tudják, hogy mit szabad és mit nem?

Szekrényzár, fiókzár

A gyerekek kíváncsiak, ezért sokszor veszik szemügyre, hogy mi is van a szekrényekben, fiókokban. Bár nem mindegyik  érez késztetést, hogy kinyitogassa őket - ekkor felesleges ilyen eszközöket beszerezni -, de sokaknál nem árt az óvatosság. A fiók vagy szekrényzárat még nem pakolós gyerek mellett is ajánlanánk akkor, ha a vegyszereket, gyógyszereket nem tudjuk olyan helyre pakolni, ahol a gyerek atombiztosan nem fér hozzájuk. Pakolós gyerek mellett viszont ezek elzárása szigorúan kötelező!

„A kisebbik gyerekem igazi pakolós, mindent szájbavevős baba volt, nála muszáj volt bombabiztosan lezárni a takarítószeres szekrényt. De még így is volt olyan, ami persze az én hülyeségem, hogy a mosást készítettem elő, és amíg ott tettem-vettem, a kád szélére raktam a (nagyon rózsaszín) folttisztító flakont. Pár másodperc múlva már rá is startolt a gyerek, és az volt a szerencse, hogy még azelőtt észrevettem, hogy elkezdte volna nyalogatni. Szóval a lényeg az, hogy nem elég mindent elzárni, de nekünk is baromi fegyelmezettnek kell lenni, hogy tényleg semmi nem maradjon elöl, még percekre sem”

Ár:500-1500 Ft

Biztonsági ajtó és ágyrácsok

biztonsági rács hasznos szolgálatot tehet, főleg azoknál az otthonoknál, ahol lépcső is van. Bár a legtöbb szülő véleménye szerint ez már túlzás, de sokan használják a konyha elkerítésére is, az ágyrácsokat pedig leesés ellen.

Ha emeletes házról van szó, akkor viszont tényleg szükséges lehet, különösen, ha a lépcsőfokok nem "telik", hanem közöttük rés van, amin a baba átférhet. Egy ilyen rács jól jöhet akkor is, ha valamiért nem tud a gyerekre figyelni, és biztonságban akarja tudni a szobájában, de nem akarja rácsukni az ajtót.

„Mi emeletes házban lakunk, úgy, hogy a lépcsőnek csak a fenti részén van ajtó. Először úgy gondoltuk, ha nem kell rács, mivel csak észrevesszük, ha a gyerek elindul négykézláb a lépcsőn. Egyszer történt, hogy nem figyeltünk, és azt vettük észre, kislányunk már felfele tart. Azonnal odamentem, és szerencsére nem esett semmi baja, de akkor elhatároztuk, hogy lentre beszerzünk egy biztonsági rácsot.”

Ár: 10.000-20.000 Ft

shutterstock 6334681
Shutterstock

Sarokvédő, élvédő

Sokan elengedhetetlennek tartják, sokan nem. Akik szerint kell, azzal érvelnek, hogy örökmozgó a gyerek, és sok a szögletes bútor a lakásban, és a gyerek amíg nem áll biztosan a lábán könnyen bevetheti a fejét.

Az ellenzők szerint viszont egyszerűbb a gyereknek megtanítani, hogy vigyázzon, mert ha otthon mindennek a sarkát le is kerekítjük, az egész világban nem tehetjük azt meg. Ha ön izgulósabb, akkor érdemes lehet sarok-illetve élvédőt beszerezni, fontos, hogy jobb minőségűt válasszon, ugyanis a kevésbé jókat pár másodperc alatt, nagy szakértelemmel leszedik az ügyes kezek. 

"Na, ez az, amit nem szereztünk be, szerintem értelmetlen, úgysem tudom a világ összes asztalának a sarkát leburkolni, de persze, ha ott manőverezett az aktuálisan járni tanuló gyerek, a kezemmel azért eleinte letakartam a nagyon hegyes szegleteket."

Ár: 500-2000 Ft

Konnektorvédő vakdugó

Ha van valami, amit muszáj beszereznie minden kisgyermekes szülőnek, az a konnektorokba helyezhető vakdugó. Ugyanis valamiért kitűnő érzékük van a gyerekeknek arra, hogy kiszúrják a lakás egyik legveszélyesebb pontját. Hogy elkerülhesse, hogy beledugja a kicsi az ujját, vagy valamilyen tárgyat, érdemes vakdugókkal ellátni a konnektorokat. Ezekből számos kivitel kapható, mi azt javasolnánk, szerezzen be olyat, amihez nem kell külön kis eszköz, és amit nem kell kivenni a konnektor használatához (ezek általában az elforgathatóak), így sok macerától megkímélheti magát.

Ezen kívül az is fontos, hogy ellenőrizze a kábeleket is, nehogy valamilyen sérülés legyen rajtuk, hiszen könnyen összenyálazhatja a baba, főleg, ha épp fogzási időszak van. A legjobb, ha a biztonság kedvéért eldugja a bútorok mögé a zsinórokat, hogy még véletlenül se legyen baj!

"Ezt használtuk, annak ellenére, hogy tulajdonképpen egyik gyerek sem mutatott különösebb érdeklődést a konnektorok iránt, de ki a franc meri megkockáztatni, hogy egyszer aztán mégis. Több verziót is kipróbáltunk, én azt szerettem, amit a konnektorba dugandó résszel el lehetett forgatni, aztán, amikor kihúztam a dolgot, magától visszafordult a bezárt állásba. A kis kulcsosat viszont utáltam, mert mindig szerelni kellett, ha használni akartam a konnektort, és persze sosem tudtam, hol van a kis szerkentyű."

Ár: 100-500 Ft/db

Tegye a veszélyes dolgok elérhetetlenné

Persze a legfontosabb mindenekelőtt az, hogy egy kicsit (nagyot) pakoljon, még mielőtt aktívabb lesz a gyerkőc.

  • A gyógyszereket, vegyszereket vagy tegye egy magas szekrénybe, vagy zárja le a fiókot, hogy véletlenül se tudja hozzájuk férni. És nagyon figyeljen arra, hogy minden használat után mindent azonnal tegyen el, semmi ne maradjon hozzáférhető.
shutterstock 115814281
Shutterstock
  • A kicsi, bekapható, lenyelhető, orrba, fülbe nyomható, illetve a törékeny tárgyakat is tegye el jó messzire, csakúgy, mint a mérgező növényeket. Ha szereti a leomló terítőket, figyeljen arra, hogy azon ne legyenek nehéz és/vagy törékeny tárgyak, mert a gyerek garantáltan többször megpróbál majd a terítőben megkapaszkodni, vagy annak segítségével felülni/felállni. A nehéz, de borulékony tárgyakat rögzítse a falhoz!
  • Sokan ajánlják azt is, hogy érdemes négykézlábra helyezkedni, hogy a gyerekek szintjéről is körbenézhessen, hiszen lehet, máshogy nem venné észre a megbúvó kábeleket, konnektorokat, vagy a földre leesett veszélyes dolgokat.
  • Fontos továbbá az is, hogy a táskáját mindig tegye el, mivel a gyerekek előszeretettel turkálnak benne, hiszen számukra ez olyan, mint egy kincsesláda, amit ráadásul anyu mindig magával cipel!
  • Ha főz, szokja meg azt, hogy a lábasokat mindig a belső, a tűzhely szélétől távolabb eső körökre rakja, a nyeles edények nyelét pedig mindig befelé fordítja. A késeket, és forró étellel teli edényeket pedig mindig a konyhapult fal felöli részére, hogy a felnyúlva tapogatózó kezek ne ránthassák le. Ez néhány hét alatt teljesen berögzül, és rengeteg balesetet lehet vele megelőzni!
Oszd meg másokkal is!
Mustra