no

Öt film a kezdő szülők megpróbáltatásairól

A szülővé válás nem egyszer embert próbáló feladat, hiszen a friss anyukák és apukák egy számukra teljesen új feladatba csöppennek. Amint bővül a család az első gyerekkel, akkor sokan nem tudják, mihez is kezdjenek a jövevénnyel. Hogyan kell pelenkázni egy folyton mozgó csecsemőt? Mit kell tenni, ha nem akar elaludni és állandóan ordít? Egyáltalán hogyan kell jó szülőnek lenni? Kérdések, melyek mindenkiben felmerülnek, így nem csoda, hogy jó párszor mozivászonra is vitték a kezdeti megpróbáltatásokat.

Három férfi és egy bébi

Bizonyára sokaknak ismerős a három szingli férfi története, akik egy nap hirtelen mindhárman apukává válnak, amikor ugyanis egy kis mózeskosárban egy kisbabát találnak az ajtójuk előtt. A gyerekről kiderül, hogy egyikőjük kalandjának a gyümölcse, és bár először ijedten próbálják egymás kezébe adni a cseppséget, később mindhárman olyannyira beletanulnak az apaszerepbe, hogy szeretnék, ha véglegesen odaköltözne hozzájuk a kicsi a később felbukkanó anyukával együtt. És hogy mit lehet megtudni a filmben? Lényegében mindent, ami a gyereknevelésről tudni kell: hogy mivel kell egy babát etetni, mit kell csinálni, ha sír, hogyan lehet összeegyeztetni a munkával, és hogy lehet a leghamarabb elaltatni egy síró babát. De azért aki innen akar felkészülni, jobb ha a felvázolt nehézségeket úgy próbálja meg átérezni, hogy előtte három hetig nem aludt egyben négy óránál többet.

Babák-az első év

Amennyiben a filmek helyett a való életre kíváncsi, akkor érdemes megnézni a Babák-az első év című dokumentumfilmet, ahol bepillantást nyerhet a világ különböző szegletében élő népek szokásaival, gyereknevelésével.  A felvételekből kiderül, hol és miként hozzák világra a gyermeküket Namíbiában, Mongóliában, Tokyo-ban, illetve San Francisco-ban a nők. A képsorok nézése során mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy vajon hol jobb gyereket szülni?  A modern világban, ahol steril, kórházi körülmények között tölti az első napjait az újszülött, vagy egy sivatagban, ahol nincs felszerelt kórház, se gépek, se orvosok és szülésznők hada, ellenben ott az egész család és törzs? És hol jobb a gyerekkor? A pörgő nagyvárosban, elektronikus játékokkal, TV-vel, és számítógéppel, vagy a szabadban, ám de porban és állatok között?

A legszebb dolog

Babás filmekből szerencsére nem csak vígjátékok születnek, amiken bár lehet jókat kacarászni, és párhuzamot találni az életünk között, de mégsem az igazi. Ebben a filmdrámában bepillantást nyerhetünk egy fiatal házaspár életébe, és abba, miként változtatta meg a napjaikat a gyerek érkezése. Persze eleinte felsorakoztatják a szórakoztató és vicces szituációkat, amikbe az ember hirtelen belecsöppen, miután gyereke születik, azonban is a történet szerencsére nem áll meg. Ugyanis egy idő után jönnek a viharfelhők, a szülők egymástól való eltávolodása, valamint felmerülnek bennük azok a kérdések, amik szinte mindenki életében: vajon mi lesz a barátokkal és a bulizásokkal? Mi lesz a házas élettel? Mi lesz a karrierrel és az önmegvalósítással? Egyáltalán kizárja ezeket egy baba érkezése?

Ilyen az élet

Bár nem egy mély értelmű film, de kétségkívül lehet pár részén mosolyogni. Katherine Heigl és Josh Duhamel főszereplésével készült könnyed vígjáték felsorakoztatja az összes klisét, ami a gyereknevelés kezdeti időszakát kiteszi: vicces pelenkázás, síró baba elaltatása, etetés, stb. Maga a történet egy kicsit hasonlít az etalon Három férfi és egy bébihez, hiszen a két főhős itt sem számolt azzal, hogy hirtelen szülők lesznek, de nincs már választásuk, az autóbalesetben elhunyt barátaik gyerekét keresztszülőként kötelesek felnevelni. Persze eleinte mindketten megszenvednek a rájuk háruló feladatokkal, de később egész jól belejönnek a teendőkbe. Természetes a filmből nem hiányozhat a szerelmi szál sem, így az elején a még civakodó Holly és Eric a végén egymásra talál- mindenki nagy megkönnyebbülésére.

Áldatlan állapotban

A férfiak általában később állnak készen a családbővítésre, mint a nők. Így van ezzel Samuel (Hugh Grant) is, aki teljesen kétségbeesik, amikor megtudja, hogy párja (Julianne Moore) gyereket vár. A férfi – aki jelenlegi életével teljes mértékben meg volt elégedve, volt jó munkája, csinos felesége- még nem tartott ott, hogy apa legyen, így nem tud mit kezdeni a helyzettel. Ráadásul a baráti körében sem csak a jót látja, így próbál kihátrálni a feladat elől, majd persze rájön, mégiscsak szeretné a kicsit. Félelme tehát elszáll, egészen addig, amíg nem találja szemben magát a lúzer és esetlen orosz szülészorvossal, Robin Williams-szel. Bár a film nem a gyereknevelésről szól, hanem arról a bizonyos kilenc hónapról, viszont olyan nagy népszerűségnek örvend még ma is, hogy méltán felkerült a listára.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek