SZÜLŐSÉG

Itt a fulladásveszélyes gyerekruhák listája

2013. szeptember 27., péntek 11:20

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a napokban hívta fel a figyelmet arra, hogy néhány forgalomból kivont ruha veszélyes lehet a csecsemőkre és kisgyermekre. Harminckét terméket vizsgáltak, ebből harmincegy esetben találták a portékát veszélyesnek. Megmutatjuk melyek ezek az árucikkek.

De nem tudunk elmenni szó nélkül amellett, hogy a hatóság indoklását látva úgy tűnik, hogy a gyerekruhák általában életveszélyesek, és vélhetőleg csak azért nem büntették még meg az összes gyerekbikini, tréningruha és kapucnispulóver forgalmazóját, mert még nem ellenőrizték őket.

„A kisgyermekek, ruháikra rávarrt vagy ragasztott díszítéseket, flittereket, strasszokat, gyöngyöket könnyen leszedhetik, és szájukba vehetik. Ezek az apró elemek a légutakba kerülve fulladásveszélyt jelenthetnek. A vizsgált termékek közül egy kivételével valamennyi gyermekruha a fulladásveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent. ” - mondta el a Díványnak dr. Fülöp Zsuzsanna az NFH szóvivője.

Majd hozzátette: „a nyakbakötős fürdőruhánál a rendeltetésszerű használatakor a nyakrészen megköthető szabadvégződésű funkcionális pánt fojtást, a háton megköthető funkcionális pánt beakadása balesetet okozhat. Az említett veszélyek szempontjából a termék súlyos kockázatot jelenthet a gyermekek részére.

A tréningek és a pulóverek esetében ketté kell választani az érintett korcsoportokat:

1. fiatal gyermek (0-7 éves, illetve minden gyermek  134 cm magasságig) – ennek a korosztálynak szánt ruházati termékeken nyakrészen és derékrészen húzózsinór nem lehet a fojtásveszély, illetve a (játék v agy utazás közbeni) beakadásból adódó balesetveszély miatt.

2. idősebb gyermek (7-14 éves, illetve a fiúk 134-182 cm, lányok 134-176 cm ) – ezen korcsoport ruhadarabjainak kapucni és nyakrészen lévő húzózsinórjainak nem lehet szabad végződése, a kapucnit kifektetve az összehúzó-zsinórnál nem képződhet kiálló hurok, illetve behúzott állapotában a hurokkerület  150 mm  lehet. Az előző követelményeknek meg nem felelő ruha a beakadás lehetősége miatt balesetveszélyes.

A funkcionális és díszítő zsinórok nem készülhetnek elasztikus anyagból, kivéve a vállpántos és nyakpántos ruhánál. Nyak- és kapucnirészen fojtási veszélyt jelent, illetve visszacsapódva arc-és szemsérülést is okozhat, derékrészen pedig balesetveszélyt jelenthet a gyermekek számára.”

Ezeket ne adja a gyerekére:

Forrás: nfh.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.09.27 14:25:07kalapompompom

  Hát ez nevetséges :D Akkor már kapucnisat se egyáltalán, mert ha a fejére húzza, megfullad. Pántos trikót se, mert ha beakad a pánt ugye... Hosszú szoknyát se, mert ha elkapja a mozgólépcső ugye... Cipőfűzős cipőt se ugyebár. Mondjuk maradjunk annyiban, hogy nem rendeltetésszerű használat esetén bármi lehet balesetveszélyes.

 • 2013.09.27 23:10:10cöcke

  hát én ezeket a göncöket azért nem adnám a kölykömre,mert kibebaszott rondák...mindazonáltal,ahogy végignéztem,azt kell mondjam baromi nagy szerencse, hogy megértem a felnőtt kort, a képek alapján kb. minden nap életveszélyben voltam 2 és 14 éves korom között

 • 2013.09.28 22:44:48sorica123

  Na nekem is azonnal az jutott eszembe, hogy a gyereket pucéran, sajtbura alatt kell tartani, mert különben szerencsétlen megfullad, feltekeri magát a kapucnis pulcsi madzagjára stb.
  Jó, valahol én meg az ellenkezője vagyok, mert anno mikor a rádióban valaki elővezette, hogy a Városliget _tele van!!_ _életveszélyes!!!_ játszóterekkel, akkor is a guta ütögetett, ugyanis ott nőttem fel kb, konkrétan azon a téren, ahol azok a betondudorok voltak fémtüskékkel... Nyilván nem kell direkt kibaszni a gyerekkel, de arra sem kéne gyúrni, hogy aztán négyévesen minden hasraesésnél jejejézve zokogjon úgy, hogy elég sokszor esik hasra, mivel úgy van nevelve, hogy "ne szaladgálj kicsiszívem, mert elesel".

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta