SZÜLŐSÉG

Vékony gyereket akar? Szoptasson!

2013. szeptember 19., csütörtök 20:13

Bizonyára nem mondunk újdonságot azzal, ha kijelentjük, már nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek között is egyre több a túlsúlyos. Persze a fő ok – a genetika mellett- a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód, azonban egy japán kutatás alapján van még valami, ami befolyásolja a fiatalok testtömegét: ez pedig nem más, mint az, hogy mennyi ideig szoptatja az anyuka a gyermekét- írja a DailyMail.

Azok, akiket legalább fél évig szoptattak, 8 éves korukra feleakkora eséllyel lesznek kövérek, mint a korábbi tápszeres babák.

A világon mindenhol megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyi ideig érdemes szoptatni, azt azonban megállapították, hogy ha az édesanya fél évig kizárólag anyatejjel táplálja gyerekét, akkor az 8 éves korára 15 százalékkal kisebb eséllyel lesz túlsúlyos, és 55 százalékkal kevésbé elhízott, mint ha tápszerrel etetné.

Állítólag ez is az oka annak, hogy az Egyesült Királyságban annyi túlsúlyos és elhízott gyerekkel találkozni, mivel kevesebb mint 2 százalékukat szoptatják ennyi ideig. Pedig az ilyen táplálásnak óriási jelentősége van, hiszen az anyatej nem csak védi a csecsemők gyomrát, hanem különböző légúti fertőzésektől, asztmától, illetve allergiától is megóvja őket.

Japán kutatók 43.000 gyereket figyeltek meg születésüktől kezdve, majd 7-8 éves korukban kiszámították a testtömeg indexüket (természetesen nemüket és korukat figyelembe véve). Körülbelül 20 százalékukat szoptatták 6-7 hónapig , és megállapították, hogy az iskolás éveikre ők 15 százalékkal kevesebb eséllyel lesznek túlsúlyosak, és 45-55 százalékkal kevésbé elhízottak.

Dr. Michiyo Yamakawa, a kutatás vezetője úgy véli, az anyatejes táplálás mellett tapasztalható lassabb súlygyarapodás hozzájárul a későbbi egészséges táplálkozási szokások kialakulásához, míg a tápszerek növelik a zsírsejtek mennyiségét a szervezetben, ami pedig súlygyarapodáshoz vezethez később. Szerinte éppen ezért lenne fontos, hogy a legfejlettebb országokban is minél többen szoptassanak.

Clare Byan Cook angol szülésznő és független szoptatási tanácsadó arról beszélt, hogy a szoptató anyák aránya egész Európában náluk a legalacsonyabb. Az Egyesült Királyságban a nők negyede eleve meg sem próbálja a szoptatást, ugyanez például Svédországban mindössze két százalék.

Négyhónapos korukra pedig már az angol babák háromnegyedét etetik tápszerrel az anyatej helyett. A probléma az, hogy az anyák nem kapnak megfelelő segítséget, támogatást, amikor nehézségekkel szembesülnek a szoptatás során - és így nagyon sokan belefáradnak, és fel is adják - véli a szülésznő.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.09.19 20:41:53elendem

  Pedig annyival, de annyival egyszerűbb szoptatni. Mindig kéznél van, fogyasztási hőmérsékleten, nem romlik, annyi van, amennyi kell, nem kell bajlódni a maradékkal és az edényekkel, nem kell feliratni a gyerekorvossal, megvenni a patikában stb-stb.

 • 2013.09.19 20:50:30Kanganyu

  Igaza van "elendem"-nek, s hozzáfűzöm még, hogy nem kell sterilizálni az edényeket, utazás közben is praktikus, ideális a tápanyag összetétele, és ami a legfontosabb, hogy immunanyagok vannak benne, - ami még a legjobb tápszerben sincs!

 • 2013.09.19 20:50:35zizi77

  Azért nem mindenki jókedvében eteti tápival a gyerekét. Aki erre kényszerül, az se essen kétségbe, mert nem ettől hízik el a gyerek, hanem a későbbi táplálkozási hibáktól.
  Én 3hétig tudtam csak szoptatni egy betegség miatt, de a gyerekem nyolcadik évesen is nagyon vékony, ahogy a családban is több ilyen gyerek van. Viszont 10hónapig szoptatott gyerek is nézki úgy, mint 1dömper. Szóval nem általános a dolog.
  A britt gyerekek, amúgy se esznek normálisan, és ez nem csak a csecsemőkorra vonatkozik,szóval pont rossz minta.

 • 2013.09.19 21:00:30kifli

  nekünk 3 éves koráig szoptak:)

 • 2013.09.19 21:51:54retinax

  Biztos a szoptatás is számít, de azért főleg az, hogy anyu mit ad enni a gyerekének - később. És nyilván ezt lehet "táplálkozási szokások"-ként írni összefoglalóan, de azért legyünk tisztában azzal, hogy a legtöbb "kaja", amit mondjuk egy szupermarketben meg lehet vásárolni, teljességgel nélkülözhető, sőt fölösleges a szervezetnek, mégis mindenki kosara nassal van tele, keksszel, üdítővel, ketchuppal, meg ilyen feldolgozott, értéktelen kajákkal. Szóval a helyes táplálkozási szokás az lenne, hogy messziről elkerüljük a szupermarketeket. Az angolok meg különösen nem a zöldség-husi ebédről híresek, sokkal inkább a szendvicseikről meg a fish and chipsről. Azon meg a szoptatott gyerek is elhízik.

 • 2013.09.19 22:45:25qakar

  Zizi, de az, hogy az angol anyák negyede meg sem próbál szoktatni, az azért van, mert nem akarnak, nem pedig mert nem tudnak. Szerintem ez is mutatja, hogy nálunk nem is olyan rossz, hogy van rendes a védőnői hálózat.

  Retinaxxal egyetértek, és szeretném megkérdezni, hogy hol vásárolsz és mit reggelizel és mit adsz a gyerekeidnek édességként?

 • 2013.09.19 23:45:25Niurka

  Amikor én születtem nem volt GYED és GYES, bölcsődébe kellett járni már 6 hónapos kortól. Onnantól a szoptatás már nem volt megoldható (vagy csak nehezen), mégis az én korosztályomban alig voltak kövérek gyerekként és felnőttként is. Ma, amikor mindenki szoptat, mert otthon ülnek, plusz divat is számottevően több a dagadt gyerekből és felnőttből is.

 • 2013.09.20 07:09:57Ncsk

  Biztos, hogy sokat számít az életmód (ezzel nyugtatom magam, mert nem tudtam szoptatni), mert ahol élek szinte nincs is kövér gyerek, legalábbis nagyon nagyon kevés van és kétlem, hogy itt nem lennének tápszeres gyerekek. Amúgy itt nincs sem túrórudi, sem semmilyen tejes édesség a hűtőből. A szülinapi zsúron higított 100% almalé volt, friss gyümölcsökkel (se rágcsa, se pogácsa, se kis biszbasz). Jó persze a végén volt torta, de slussz. Ebédre mindig van párolt zöldség, vagy saláta, MINDIG! Sok a zöldségleves és gyakran kapnak halat. Ezzel szemben kenyérmániások és gyakran van puliszka-rizs, stb. Mi vagyunk a legtestesebbek szinte a városban, ahol élünk. Mikor hazamegyünk 3 nap után haldoklunk a hazai kosszttól (pedig imádjuk), a gyerek meg elkezd rögtön hízni, mert jön a túrórudidömping, mert a vendégvárósütemény. itt ha kedvesek akarnak lenni meghívnak egy kávére, maximum van mellé egy mikroméretű sütemény, de az tényleg csak pont egy falat. Szóval én reménykedem, hogy a táposcsirkém nem szenvedi el később a gyerekkorát.

 • 2013.09.20 07:40:37bolondanya

  Hát, ez megint egy szobatudós cikke lehet!

  A nővérem mindkét lányát közel egyéves koráig szoptatta, mégis gombóckák lettek. A kisebbik a kamaszkoral fogyott le, a nagy most 20 évesen tudatosan próbál fogyni.
  Sok mindennek van köze a súlyhoz, de a szoptatásnak biztosan nincsen.

  Nekem 3 fiam van, a nagy 10 hónapos koráig szopizott, az ikrek 10 hétig.
  Mégis mindhárom srácom nagyon vékony. A férjem is ilyen (ilyen volt gyermekként is), és én is vékony voltam 20 éves koromig.

  A nővérem mindig is erős alkatű volt, igaz nem volt kövér, vagy elhízott.

  Jó lenne, ha nem mindig a hülyeséggel paráztatnák a szülőkkel, hanem a valódi dolgokkal.

 • 2013.09.20 07:49:50zizi77

  Qakar, pont ezért írtam, hogy rossz minta, mert később sem adnak normális kaját a kölöknek, tisztelet a kivételnek, így következtetéseket levonni azon a területen felesleges. Egyébként szoptatás és védőnő párti vagyok, csak nem szeretném, ha feleslegesen érezné még pluszban ezért is sz@rul magát, aki nem tudott eleget szoptatni. Nem ettől lesz valaki jó anya, csak ennyi.:-)

 • 2013.09.20 08:03:12_B_

  Aki divatból nem szoptat, az nyilván nem tud mit kezdeni idejével és a pénzével, más szörnyűségekre is képes. Az ilyenek nagy részénél fél éves kor után is tele van a ház nasival, gyors, mű és rendelt kajákon élnek, mindig megvan a legújabb játékkonzol ami segíti a nasit hájjá válni.

 • 2013.09.20 08:10:27plephyl

  NCSK: "itt nincs sem túrórudi, sem semmilyen tejes édesség a hűtőből. A szülinapi zsúron higított 100% almalé volt, friss gyümölcsökkel (se rágcsa, se pogácsa, se kis biszbasz). Jó persze a végén volt torta, de slussz. Ebédre mindig van párolt zöldség, vagy saláta, MINDIG! Sok a zöldségleves és gyakran kapnak halat"

  pedig szvsz mértékkel kaphatna a gyerek. szerintem a teljes megvonás rosszabb, mint a mértékletesség.
  csokit, cukrot, nyalókát, gumicukrot nem adunk mi sem a gyermeknek, de azért egy-egy túrórudit ehet. miért is ne?
  amúgy pedig édességek helyettmi gyümöcsöt szokrtunk enni. mi szülők is, így a gyerke is ezt látja és utánoz minket.
  ja, Kinder tojást is veszünk neki, de a csoki részét én eszem meg :)))

 • 2013.09.20 08:13:48plephyl

  bolondanya:
  japán tudósok 43.000 (!) gyermeket figyeltek meg és ebből vonták le a következtetéseket. te megfigyeltél 6 embert és abból vontad le a következtetéseket... most nem is tudom, hogy kinek higyjek? :)))

 • 2013.09.20 08:56:44ketkerek

  "kis hazugság nagy hazugság és statisztika..." sokan kezdték így a statisztika tanulását.
  Másrészt a statisztikához és a kutatásokhoz egy kicsit érteni kell, hogy értelmezd az eredmény, különben jönnek az ilyen hozzászólások.
  Senki nem mondta, hogy akit nem szoptatnak az elhízik, akit szoptatnak az nem.
  Egyértelműen írták "15 százalékkal kisebb eséllyel " ez nem olyan drámai mérték, vagyis bőven akad ellenpélda.

  Egy kicsit erősebb gyakorlati példa. Az autópályán veszélyes gyalog átkelni, 1% az esélyed, hogy meghalsz. De akik átszaladnak 99%ban túlélik, miközben egyszerű úton zebrán átkelőt is gázolnak halálra (mondjuk 0,001% esély).
  Ettől még igaz, hogy zebrán biztonságos átkelni, az autópályán meg veszélyes...
  Ez a statisztika.
  Másrészt a kutatás egy aspektust vizsgált a leírás szerint. Mivel nem olyan magas a korreláció (tehát nem arról van szó, hogy a nem szoptatott babák mondjuk 95%ban elhíznak), bőven lehet közvetett a kapcsolat, mondjuk akár oly módon, hogy Angliában sokan visszamennek dolgozni és nincs idejük szoptatni, de ezek között magasabb az aránya azoknak, akiknek később nincs idejük a gyerek helyes táplálkozására odafigyelni, mint azoknak akiknek van idejük szoptatni, illetve akik kint kitartanak, hogy mégis szoptassák a gyereket (bár kint nincs erre társadalmi nyomás) azok között többen figyelnek a helyes táplálkozásra is. Így az is elképzelhető, hogy magának a szoptatásnak semmi kapcsolata nincs az elhízással, ehhez több tényezőt is figyelembe vevő statisztikai elemzés lenne szükséges.

 • 2013.09.20 09:23:50retinax

  quakar: főleg piacon vásárolok, olyan termelőktől, akiket jó régóta, gyerekkorom óta ismerek. A húst is házi vágásból veszem elsősorban. Sajnos csirkére nincs jó forrásom, marad az ipari, antibiotikumos, úgyhogy azt csak ritkán eszünk. És vásárolok még az Aldiban is, mert ott többnyire minőségi kajákat lehet kapni. Mondjuk ezt tényleg csak vidéken lehet megtenni, Pesten nekem is egy extrém sport volt beszerezni a jó alapanyagot, ami finom is, és biztonságos is.
  Reggelizni pirítóst szoktam barna kenyérből, és rá valami kencét teszek, amit én keverek ki öt perc alatt, túrókrémet, tepertőkrémet, ilyesmit, kis meló, de egy hétig eláll legalább. Édességnek meg gyümölcs, aszalt gyümölcs és néha házi készítésű gyümölcsjoghurt megy, meg van néhány sütireceptem, amiben csupa egészséges cucc van, cukor és liszt pedig nincs, ezeket próbálom kerülni. És persze főzök rendes kajákat zöldségből, húsból. Semmi extra, olyan kajákat, amiket 100 éve is ettek. Szerintem nem az a lényeg, hogy hűdebio legyen, hanem hogy ne legyen mesterséges meg mérgezett, ennyi.

 • 2013.09.20 09:27:25retinax

  plephyl: Ncsk szerintem nem úgy értette, hogy megvonják a gyerektől az édességet, hanem egyszerűen arrafelé nem szokás. Ahogy mondjuk nálatok nem szokás a... mit tudom én, guacamolét készíteni, vagy akármit, amit nem. Örüljünk neki, hogy nem igénylik, és ha nem igénylik, akkor kár beléjük tömni, csak mert "mértékkel szabad". Persze, egy szál cigitől se lesz semmi baja az embernek, de minek, ha nem dohányzik amúgy sem (például).

 • 2013.09.20 13:34:10Brisingamen

  retinax: szerintem megvonni csak azt lehet, amihez hozzászokott. Az én gyerekeim 1 éves korukig egyáltalán nem kaptak semmilyen édességet, csak gyümölcsöt. Ha nem adsz neki, nem tudja, hogy mi az és az ízeket is jobban érzi. A nagyobbik gyerekem 8 éves, de ha választania kell egy szelet csoki és 1 alma között, nagy eséllyel az almát választja. ő 11 hónapos koráig szopott.

  valaki azt írta, hogy biztos nincs összefüggés a szoptatás és a túlsúly között. szerintem nagyobb az esély, hogy van. mivel a tápszer nehezebb, mint az anyatej, jobban kitágul a gyerek gyomra, így több kajával telik csak meg. ergo nagyobb esélye van a hízásra, ha mozgásszegény az életmódja

 • 2013.09.20 14:22:39Ncsk

  Brisingament, a tápszer nem azért "rossz", mert kitágul a gyerek gyomra, anyatejből is lehet ám degeszre zabálnia magát a csecsemőnek, még csak nem is nehezebb. Viszont sajnos sokkal nagyobb inzulinválaszt generál, mint az anyatej és ennek van óriási jelentőssége a későbbiekben (összetett folyamat, ami a sejtek inzulinérzékenységével függ össze, és ennek végén áll a felnőttkori metabolikus szindróma).Szerencsére azért ez nem ennyire evidens, a későbbi életmód az, ami azért alapjaiban befolyásoló.

 • 2013.09.20 14:44:50kismorgó

  én nem szoptattam..nem jókedvemből, elhihetitek. A gyerek 2,5 éves, és most is felhúzom magam, amikor látom ezeket a cikkeket! Igen, mindenki tudja, h az a legjobb, ha anyatejet kap. De valaki mondja már meg, miért jó, ha azt, aki nem tud szoptatni, (mert van ilyen) amúgy is maga alatt van, akkor még az arcába kapja ezeket az elmés irományokat, ami azt sugallja, ha te nem szoptatsz, akkor a gyerek fogyatékos, érzelmi analfabéta, tömeg- és sorozatgyilkos, elhízott, stb,. lesz. mert ok, h benne van, hogy esély! az elhízásra, de emberek, mindenki érti, mit sugall a cikk....
  Miért kell ezt?

 • 2013.09.20 16:41:04vackorazelsőbében

  genetika

 • 2013.09.20 16:43:04vackorazelsőbében

  meg normális kaját kell enni

  kismorgó, ne stresszeld magad, a szokásos dícshimnusz ...

 • 2013.09.20 17:27:03retinax

  Brisingamen: igen, ezt mondom én is :)

 • 2013.09.21 15:24:46CSÉ

  Épp csak arról nem beszél a szerző, hogy mi a magyarázata ennek. A valódi oka, hogy az anyatejben található közepes lánchosszúságú zsírok és poliszaharidok, stb. segítik az egészséges bélflóra kialakulását.

  Egy felborult bélflóra pedig tanulási zavarokhoz vagy még súlyosabb mentális betegségekhez vezet.

  [link]

 • 2013.09.23 13:09:44HNelli

  Hát én nem jókedvemben tápiztam a két nagyobbat ideje korán (3 hósan és 3 hetesen). Sajnos elment a tejem. A 3. szopott 28 hós koráig. És mindhárom nagyon vékony. A nagy már kamasz, és nagyon csinos. A középső 10 lesz, és a legvékonyabb az osztályában. Sok múlik a genetikán, a mozgáson, és persze az étkezésen.

 • 2013.09.23 22:02:27I am Not A Princess I am A Khaleesi

  kismorgó Szerintem nem azért van, h aki nem tud szoptatni, az szarul érezze magát! Megoróbáltad, megtetted, amit tudtál, nem ment, ez van. Nem kéne felhúznod magad!
  Azért jó, ha készülnek cikkek erről, h ebben a civilizált tápszereket elsőbbségben részesítő társadalomban, ahol sokan már rohadtul nem tudják, h az anyatej mennyivel jobb a gyereknek, felhívják eme tényre a figyelmet, hátha többen emiatt legalább megpróbálnak szoptatni.

 • 2013.09.25 09:33:57sarocker

  Gyereknek nem (sem) kell édesség. Elképedve nézem azokat az anyákat, akik ilyen-olyan "szelet"-ekkel tömik be a gyerek száját, hogy önként megveszik a vödrös nápolyit, hogy már csecsemő korban kapnak ún. bébidesszertet. Bébidesszert?? Mi a jó égnek? Nem lehet elég korán rászoktatni? Borzalom. Tavasztól őszig van friss gyümölcs, télen meg lekvár. Persze hozzáadott cukor nélkül (ha frissen nem cukrozzuk a barackot, akkor a lekvárt is felesleges). Esetleg hétvégén anyu süt valamit. Vagy nem.

  Én azt mondom, hogy nem lehet elég korán elkezdeni, hogy a gyerek _NE_ kapjon édességet. Főleg ne gyárit. És akkor nem lesz iskolás korára kövér és cukorbeteg.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta