no

Vékony gyereket akar? Szoptasson!

Bizonyára nem mondunk újdonságot azzal, ha kijelentjük, már nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek között is egyre több a túlsúlyos. Persze a fő ok – a genetika mellett- a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód, azonban egy japán kutatás alapján van még valami, ami befolyásolja a fiatalok testtömegét: ez pedig nem más, mint az, hogy mennyi ideig szoptatja az anyuka a gyermekét- írja a DailyMail.

Azok, akiket legalább fél évig szoptattak, 8 éves korukra feleakkora eséllyel lesznek kövérek, mint a korábbi tápszeres babák.

A világon mindenhol megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyi ideig érdemes szoptatni, azt azonban megállapították, hogy ha az édesanya fél évig kizárólag anyatejjel táplálja gyerekét, akkor az 8 éves korára 15 százalékkal kisebb eséllyel lesz túlsúlyos, és 55 százalékkal kevésbé elhízott, mint ha tápszerrel etetné.

Állítólag ez is az oka annak, hogy az Egyesült Királyságban annyi túlsúlyos és elhízott gyerekkel találkozni, mivel kevesebb mint 2 százalékukat szoptatják ennyi ideig. Pedig az ilyen táplálásnak óriási jelentősége van, hiszen az anyatej nem csak védi a csecsemők gyomrát, hanem különböző légúti fertőzésektől, asztmától, illetve allergiától is megóvja őket.

Japán kutatók 43.000 gyereket figyeltek meg születésüktől kezdve, majd 7-8 éves korukban kiszámították a testtömeg indexüket (természetesen nemüket és korukat figyelembe véve). Körülbelül 20 százalékukat szoptatták 6-7 hónapig , és megállapították, hogy az iskolás éveikre ők 15 százalékkal kevesebb eséllyel lesznek túlsúlyosak, és 45-55 százalékkal kevésbé elhízottak.

Dr. Michiyo Yamakawa, a kutatás vezetője úgy véli, az anyatejes táplálás mellett tapasztalható lassabb súlygyarapodás hozzájárul a későbbi egészséges táplálkozási szokások kialakulásához, míg a tápszerek növelik a zsírsejtek mennyiségét a szervezetben, ami pedig súlygyarapodáshoz vezethez később. Szerinte éppen ezért lenne fontos, hogy a legfejlettebb országokban is minél többen szoptassanak.

Clare Byan Cook angol szülésznő és független szoptatási tanácsadó arról beszélt, hogy a szoptató anyák aránya egész Európában náluk a legalacsonyabb. Az Egyesült Királyságban a nők negyede eleve meg sem próbálja a szoptatást, ugyanez például Svédországban mindössze két százalék.

Négyhónapos korukra pedig már az angol babák háromnegyedét etetik tápszerrel az anyatej helyett. A probléma az, hogy az anyák nem kapnak megfelelő segítséget, támogatást, amikor nehézségekkel szembesülnek a szoptatás során - és így nagyon sokan belefáradnak, és fel is adják - véli a szülésznő.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek