SZÜLŐSÉG

Úristen, pornót néztek a gyerekek!

2013. szeptember 11., szerda 20:18 |

Szóval a sztori a következő. Összejön egy társaságban négy család. Mi a másik háromból egyet ismerünk, azokat sem igazán, haverok vagyunk, nyaranta kétszer-háromszor összejövünk. A gyerekek kivétel nélkül lányok, hattól tíz évesig.

A nyolc éves lányom elkéri a telefonom, hogy megnézzen valamit a guglin. Simán odaadom, tudom, mit internetezik, ha használja, az én gépemet használja, úgyhogy látom, néha meg is nézem, hogy mit keres, mvel játszik. Egy idő után visszakapom a telefonom, mert lemerült.

shutterstock 148516352

Elmúlik az este, a gyerekek hol eltűnnek, hol feltűnnek, játszanak, karkötőt fonnak, hintáznak. A felnőttek beszélgetnek, sztorizgatnak, a négyből három férfi persze valamilyen módon a médiában dolgozik. Az egyik speciel Éjjel-nappal Budapestet néz a 10 éves lányával, másik lány hatéves, a harmadik 8, és van köztük még hétéves is..

Este hazaérünk, töltőre teszem a telefonom, bekapcsolom az opera minit - aminek van az a jó tulajdonsága, hogy egyből a nyitólapra teszi a legutóbb nézett oldalakat. És mit latok: milf.sex.hu, dögös milf partnert keres, satöbbi.

Miután tudom, hogy nem én voltam, kérdezem a lányom, mégis mit kerestetek a telefonon? A válasz: a Panni volt az, és egyébként sem tudtuk megnézni. Mélyebben nem mentünk bele, csak anyjával egyetemben megjegyeztük, hogy de hát mégis minek, meg eljön ennek is az ideje, szerintünk ez neked meg annyira nem érdekes, magyarán hárítottunk, ahogy kell. Lehet, hogy hiba, de ha elkezdem oktatni a 8 éves gyereket a pornóról, akkor meg is kéne mutatnom neki, amihez őszintén szólva semmi kedvem, mert néha ugyan nézek pornót, de ezt nem a gyerekkel teszem, ha már. Ugye. Másrészről meg biztos vagyok abban, hogy nem a lányom keresett rá, mert tudom, mit csinál a neten, ezért sem kap saját tabletet, laptopot, telefont, bármennyire is kéri.

Néhány nappal később aztán jön a telefon gyermekeim anyjának a házigazda anyától, aki egyébként pont a legkisebb, olvasni, írni meg nem tudó 6 éves lány anyja, hogy hát látták a tabletjükön, hogy a gyerekek megnéztek egy rövid pornófilmet. És innentől jöttek a kérdések. Hogy ezt így hogy? Az ő gyerekük sosem, és ez ugye reális is, hiszen hogy keresne rá a milfre egy gyerek, aki nem tud írni. Magyarán a lányom és a másik, nagyobb lány került a célkeresztbe.

shutterstock 90896291
Fotó: Shutterstock

Aztán jöttek a kérdések, már csak magunkban: beszéljünk-e az egész sztoriról a harmadik szülővel, a saját gyerekünkkel beszéljünk-e róla, mert ha beszélünk, szerintem feleslegesen keltjük fel az érdeklődését egy olyan dolog iránt, amivel úgyis találkozni fog majd, de ha most beszélünk, akkor tuti elkezd érdeklődni iránta, ha meg megtiltjuk, akkor nyilván más sem fogja érdekelni. Meg, hogy egyáltalán: tetemre hívjuk-e a harmadik szülőpárt, hogy hát izé, figyelj, a 10 éves lányotok ilyeneket néz, ráadásul pornót nézet a kisebbekkel is, hát ez hogy van. Hiszen mi közünk hozza? Mit mondjanak egy hatévesnek erről? Mondjanak-e valamit?

Szóval ezer kérdés jött ki a közös halászlevezésből. Mi azóta ezt azon a két mondaton kívül nem feszegettük otthon, de rohadtul érdekel, hogy ezt hogy érdemes kezelni, van-e erre valami olyan módszer, ami nem három szülőpár végzetes összeveszésével jár, ilyenek.

Ha van jó ötlete esetleg tapasztalata, írja meg kommentben, tanuljanak mások is belőle.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.09.12 00:04:25Dudadoktor

  Nagyon szép burkolt formája a hirdetésnek. Persze ha szerintetek nem, akkor ugye ki is csillagozzátok az említett site-ot.
  Vagy ha szerintetek is igen, akkor lécci küldjetek egy árlistát :) Mailcímem tudjátok úgyis.

 • 2013.09.12 01:43:26prometheus_X

  Dudadoktorral kell egyetértenem :) annyival fejelném azt meg, hogy már csak azt nem tudom eldönteni, hogy véletlenül, vagy szándékosan lett-e marketinges kommunikációs technikával megfogalmazva a "levél" :)

  Mindazonáltal - tekintve, hogy a probléma előfordulhat valóban - röviden ismertetném a helyzet megoldókulcsát:
  - A másik szülő borja alacsonyabb prioritást kell kapjon, mint a "levél" írójáé, abból az egyszerű okból fogva is, hogy nem tartozik a családhoz
  - Az adott filmet a szülő nézze végig! Ahhoz, hogy a gyerekkel beszélni lehessen erről, tudnia kell, hogy pontosan mit is látott!
  - A palántával beszélni kell: nyíltan, tisztán, egyértelmű szavakat használva, köntörfalazás nélkül és a gyereket _egyenrangú_ partnerként kezelve: tudatni kell vele először is, hogy amit látott _önmagában véve nem bűn_ és nem kap érte büntetést (ez fontos a kölcsönös bizalom kiépítéséhez, ami nélkül a gyerek - tartva a retorziótól - aligha fog egy szót is kinyögni akár, ha mégis, akkor az se lesz igaz, vagy a lehető legsúlytalanabb része lesz az igazságnak), kérje meg a gyereket, hogy mesélje el, mit látott (mivel a memória szubjektív és szelektív, így a gyerek csak arra fog emlékezni, ami a számára különös volt és erre nem biztos, hogy pont úgy fog emlékezni, ahogyan az a filmben történt - ezért fontos a filmet előtte megnézni: az eltérésekből és az említésre nem kerülő elemekből következtetni lehet azokra a pontokra, amikről érdemes beszélni a gyerekkel), ezután pedig a gyerektől meg kell kérdezni, hogy mit értett meg abból, amit látott és mi az, amit érdekesnek (akár izgalmasnak - és ezt sem árt tudni!) talált, mi volt az, amit furcsának vagy zavarónak. Miután az utolsó kérdés is tisztázódott, beszélje meg a gyerekkel azokat a pontokat, amelyeket furcsának vagy zavarónak talált a gyerek.

 • 2013.09.12 01:50:44prometheus_X

  SEMMIKÉPP se véleményezze (még gesztusok szintjén sem!) azokat a dolgokat, amelyeket a gyerek érdekesnek vagy akár izgalmasnak talált - ha ezt megteszi, vagy a "bűntudat", vagy az "ó, akkor ezt szabad" programok egyikét fogja elindítani, ami egyik sem szerencsés.

  Megjegyzés a margóra: a gyerekek kognitív megfigyelőkészsége JÓVAL FEJLETTEBB egy átlagos felnőtténél, tehát nemhogy a terelést, de még az apróbb metakommunikációs jeleket is egészen pontosan képesek felismerni. Ennek függvényében pedig a létező legpocsékabb és leginkább kontraproduktív módszer az, ha egy problémát súlytalanítani próbál: a gyerek ÉSZLELI ugyanis ezt és a következetes őszintétlenségre a gyerek válasza a BIZALMATLANSÁG lesz. Egy gyerek bizalmát visszaszerezni pedig nem kis munka, ha egyszer eljátszotta.

  És ne, kérem SEMMIKÉPP se higgye azt, hogy a gyerek nem tudja maga után eltűntetni a nyomokat! Semmiképp se higgye, hogy Ön pontosan tudja, mit látogat. Ehelyett a badar feltételezés helyett az Ön dolga az lenne, hogy a gyermekét bizalomban tartva megosztja az Ő számára fontos információkat, nem pedig megkísérli ezeket elsumákolni mindenképp - és a jelek szerint is - SIKERTELENÜL. Ne csak szülő legyen, legyen nevelő is!

 • 2013.09.12 10:43:22KergeK@csa

  Jó cikk.

 • 2013.09.12 10:57:13csepke

  Én szólnék a 10 éves lány szüleinek. Nem várva, hogy nagyon megrendülnek, mert abból hogy éjjel nappal budapestet néz a gyerekkel, már levonható a konzekvencia a szülőre és a gyerekre nézve is. Aztán pedig nem járnék össze velük. Főleg ha nem is ismeritek őket nem nagy kár az ilyen kapcsolatért. Már persze ha nálatok szempont hogy a gyerek azért 10 éves korában még ne legyen kiképezve az összes pornós szakkifejezésre..milf..pfff. Lefordítottad neki egyáltalán magát a mozaikszót egészen pontosan?

 • 2013.09.12 11:23:50Diotima

  Ha megtörtént ez az eset, akkor a gyerekkel bizony beszélgetni illik róla. Nem szabad homokba dugni a fejeket, mert többet árt, mint használ. A gyerek látott valamit, ebben az életkorban nem is érti, félreérti, még ijesztő is lehetett, ki kell beszélnie, hogy feldolgozhassa.
  Amúgy a szülők hibáztak, hozzák helyre. És meg kell beszélni, hogy ez történt, talán jobban odafigyelnek majd a gyerekükre. Ha mégsem, akkor legalább megszűnik a kapcsolat a családdal, ahol persze a gyereket sajnálom, ő nem tehet róla.
  "Másrészről meg biztos vagyok abban, hogy nem a lányom keresett rá, mert tudom, mit csinál a neten, ezért sem kap saját tabletet, laptopot, telefont, bármennyire is kéri."<----Ez megint csak struccpolitika. A gyerekeknek meg kell tanítani használni, arra használni, amire való. Ehhez mintát is kell adni, felnőtt tartalmakat le lehet tiltani, vagy előzményből törölni. Igaz, egyszerűbb megoldás az, ha teljesen elzárjuk előle, de ezzel csak ki lesz tolva az az idő, amikor majd szembesül ezekkel, ha nincs egy szokásrendszere erre.

 • 2013.09.12 12:58:23zooey5

  Sajnalom. Megrazo lehetett. Az en fiam 8 eves, lassan betolti a kilencet, es meg hisz a Jezuskaban stb. mar kerdesei es ketsegei vannak - nem hulye- de nagyon gyerek. Es en ennek nagyon orulok. Van meg rengeteg idejuk felnoni. Meg nem internetezik, nem mert el van tiltva, nem, hanem mert legozik, rajzol, fest es sportol. Nem tud a google-ben keresni semmit es nem is szokott, meg szol, hogy keressunk egyutt ezt vagy azt. em jatszik interneten, sem konzolon, nem erdekli...eddig meg. Annak is eljon majd az ideje, gondolom. Meg jobban elvezi a kezmuveskedest, azt, hogy epit v. letrehoz valamit valoban. Szerintem is beszeljetek meg a gyerekekkel ezt, nem lehet, hogy "egyszeruen ilyenek", ilyen nincs, meg gyerekek...

 • 2013.09.12 13:18:57Csubakka Mrozsek

  amit talán még érdemes letisztázni a kölkökkel, nem magát az aktust és ami odavezet, mert azzal 10 éves korra szerintem már tisztában van (remélhetőleg általunk elmagyarázva - nálunk legalábbis az érdeklődési szintjüknek megfelelően már kicsi koruktól kezdve beszéltünk erről, plusz mi az óvszer stb), hanem a valós élet és a pornó közötti különbséget lenne érdemes érzékeltetni. hogy magát a pornó-t tudják hova tenni magukban, ha valami buliban beleszaladnak..

 • 2013.09.12 13:32:43Hurrá Torpedó

  @zooey5: engem sem érdekel az űrhajózás, mert még sohasem próbáltam...
  szóval nem tudom, de egy digitális világban (utálom ezt a közhelyet amúgy), ami minden attól függ, hogy mennyire tudok használni egy számítógépet, szerintem nem engedhető meg az hogy egy 3 osztályos abszolút nem tud semmit a számítógépekről. pláne annak fényében hogy tudjuk, hogy az általános iskola számtek óráin milyen oktatás folyik (nem a tanárok, a NAT hibájából). Így gyakorlatilag digitális analfabéta lesz belőle, vagypedig nagyon sok energiádba fog kerülni később, hogy ne az legyen.

 • 2013.09.12 14:06:46Zka

  Szerintem is nagyon káros eltiltani a gyereket az internettől. Lassan írástudatlannak számít, aki nem kezeli készségszinten a számítógépet.

 • 2013.09.12 14:11:41Alaister Grand

  Most komolyan?
  A képzett(?) újságíró(?) képes cikk helyett egy selfie-t tolni az arcunkba?
  Bammeg, ember, keresd meg Vekerdyt, ha nevelési tanácsra van szükséged, de ne a népeket fáraszd az életeddel.

 • 2013.09.12 14:18:44bungics

  Nincs olyan hogy megfelelő pillanat, amikor le kell ülni a gyerekkel erről beszélni. Soha nem fog eljönni ilyen pillanat, amelyik szülő erre vár, az elbukta. Folyamatosan az első perctől kedve beszélni kell a témáról. Szexista minden amit lát maga körül a gyerek az első pillanattól. Reklámok, mesék, minden. A családi mozikban is van jó pár obszcén poén, hogy apuka is hajlandó legyen beülni a rajzfilmre. Van aki ezt nem látja, nincs vele tisztában?
  Nyugodtan lehet egészen kicsi, két-három éves gyerekkel beszélni már szexualitásról, a durva aktusokról, bármiről. Ő nem lesz zavarban, tök természetes minden egy gyereknek. És nem fog meglepődni ha valamelyik hülye szomszéd gyerek vagy uncsitesó poénból pornót mutat neki. Már pedig fog, arra mérget vehet minden szülő, ettől ma már nem lehet megóvni egy gyereket!

 • 2013.09.12 14:27:44Csubakka Mrozsek

  @bungics : pontosan.. szerintem se lehet elég korán feldobni a témát. max ha láthatóan nagyon nem érdekli még őket, akkor nem belemenni azonnal az összes részletbe.

 • 2013.09.12 15:05:47Androsz

  A szex a gyerek életében a pelenkázás közbeni dédelgetéssel, puszilgatással, illetve tulajdonképpen már a szoptatással elkezdődik. Így a szexről való beszélgetés elkezdődik akkor, amikor a gyerek már beszélni képes ilyenekről. De ez nem jelenti azt, hogy a szex minden vonatkozásáról is nem lehet elég korán elkezdeni a beszélgetést. A kisgyerekek zöme nagyjából a pubertás megkezdődése előtti egy évig abszolúte érzéketlenek a szex érzéki és érzelmi tartalmai iránt, ő addig pusztán kíváncsi, de nagyon. Mindenre. Őt az érdekli, hogy mit csinálnak a felnőttek és miért, de az neki nem érdekes, hogy ez a felnőtteknek milyen érzést okoz. ...

 • 2013.09.12 15:06:55Androsz

  Épp ezért egy hat éves gyereknek még sokkal több kárt okoz a pornó, mint azt ma hinni szokás a liberális gondolkodású családokban. Szex közben az emberek szemlátomást agresszív dolgokat művelnek, nyögnek, gyömöszölik egymást, és sokszor látszik úgy, mintha szenvednének tőle. A nemi szervek látványa, főleg abban az ótvaros otrombaságú stílusban, amely ma szokásban van, egyértelműen ijesztő. Egy vulva, ha alaposan végignézzük, csak esztétikailag, általában elég csúnya, főleg ha elkezdik kitárogatni. A végbélbe való betekintgetés teljes zavart okoz. A végbél tabu, és piszkos hely. A kisfiúknak súlyos önértékelési válságot okoz, ha látja, hogy a férfiaknak mekkora farka van, neki pedig csak a kis fütyije, ez még a serdülőkorban, sőt, tudjuk jól, a felnőttkorban is frusztráló tényező. Egy kislányt pedig tutira elijesztünk a szextől, ha összekapcsolja a hallottakat és látottakat, és rájön, hogy azt a hatalmas izét fogja majd egy férfi beleerőltetni, ami láthatólag a nőt is nyögésekre készteti. Szóval ilyen kicsi gyerekekkel még jó pornót sem szabad nézetni, ezt leszögezhetjük. Szexfilm, amelyben csak az önfeledt ölelkezés, csókolózás, hempergés látszik, az még belefér, de csak a kíváncsiság kielégítésére, persze csak ameddig a gyerek kíváncsi rá. Attól nem is kell tartani, hogy a kisgyerek egy szexfilmtől szexmániás lesz. ...

 • 2013.09.12 15:08:02Androsz

  Ha a kisgyerek, elég szerencsétlen módon, mégis látott pornófilmet, akkor nem kell büntetni, ha ezt nem tiltás ellenére tette. A gyerek NEM egyenrangú, sőt, épp abból van ma a temérdek baj, hogy a gyerek nem szocializálódik megfelelően, megismerkedve a társadalom hierarchikus rendjével és a kényszerítő hatásokkal.

  Ha látot ilyen filmet, akkor elsősorban arra kell törekednünk, hogy indulatosságot és az erkölcsi felháborodást bármily nehezen is félretéve, MEGNYUGTASSUK a gyereket. Fel kell oldani benne a zavart és ijedelmet keltő, megérthetetlen részletek nyugtalanító hatásait. Éreztetni kell vele azt is, hogy bár a látszat talán csal, de a pornóban látott emberek élvezik azt, amit látott. És azt is el kell valahogy simítani, hogy ő most miért nem vágyik arra. Sőt, hogy nincs is szüksége arra, hogy ilyen élvezetek keresésével próbálkozzon. Sok tini kislány azért szexel, ez ismert tény, mert úgy gondolja, hogy ezzel tartozik a saját szerepének. És úgy szexelnek, hogy nem is várják, hogy élvezzék, ez már egy ijesztő mai mellékjelenség. Ha a kisgyerekben sikerül feszültségmentesen elülteni azt, hogy ha majd erre fog vágyni a szerelmével – használhatjuk itt a nekünk túlzó, de a mesék nyomán még felfogható menyasszony, vőlegény, jegyes, mátka, szerelmes szavakat –, akkor majd érezni fogja a szívében a vágyat utána, de csak olyannal lesz ez, akit nagyon szeret. ...

 • 2013.09.12 15:08:38Androsz

  Felmerülnek persze a technikai és anatómiai kérdések, ezekre türelemmel és kissé titkolózó hangnemben válaszolni kell. A titkolózás fontos, de azt is érezni lehessen, hogy egy aprócska titkot mesél el a szülő a gyereknek, beavatva őt egy felnőttebb kor titkaiba. Ez megerősíti az önbizalmát és a szülő iránti bizalmát is.

  Az már baj, hogy MILF-pornót nézetett velük a nagy lány. Valószínűleg szándékosan, és ezért büntetést érdemel a szüleitől, ezért szólni kell nekik. A gyerekek gyakorlatilag azt látták, ahogy az anyjukat kefélik. Ez drasztikus felfedezés és durva kárt okoz az anyjuk tisztaságába vetett, ekkor még élő hitben. Nagy hiba volt.

 • 2013.09.12 15:24:19huncut_kata

  Az nem merülhet fel, hogy ezek nem pornófüggő gyerekek, hanem simán csak le akartak tölteni valami játékot/csengőhangot/bármit, és kéretlenül az arcukba tolódott egy ilyen oldal ablaka, amitől ők úgy megijedtek, hogy nem a mikroba méretű x-r kattintottak, hanem a képre, amitől automatikusan megnyílt? Amitől megint pánik, és gyorsan vissza is adták a telefont?

 • 2013.09.12 15:34:02Csubakka Mrozsek

  @huncut_kata : rögtön visszaadták a telefont, miután lemerűlt : )))

 • 2013.09.12 15:41:12huncut_kata

  Hát nem tudom, biztos én vagyok a naiv, hogy alapvetően nem elvetemült gonoszként nézek a gyerekekre.

 • 2013.09.12 15:54:17arongeri

  @kiwirágós kivirradtig: nem tudom, nekem Androsz hitelesebbnek és informatívabbnak tűnik. De megengedem, lehet, hogy én is "barom" vagy "szellemileg visszamaradott" vagyok.

 • 2013.09.12 16:45:33Emmanuel Goldstein

  lol, ennyi hülyeséget, tökfelesleges a gyereket pornóvla meg erotikus tartalommal bombázni,
  amíg hormonálisan nem érett, annyit fog fel belőle, mint ecceri díványolvasó a gépikódból :)

 • 2013.09.12 16:58:17Androsz

  @huncut_kata: "Hát nem tudom, biztos én vagyok a naiv, hogy alapvetően nem elvetemült gonoszként nézek a gyerekekre."

  Teljesen igazad van, bár nem tudom, hogy ezt itt ki állította. Egy gyerek megdöbbentő mértékig kész a gonszoságra, mert fejletlen, pontosabban felemás az empátiás képessége. Pont azért kell a kis gyerekeknek olyan nevetségesen egyszerű, sablonos meséket mondani, mert ezek segítségével építi fel magában az emberi értékrendet, és felcímkézi magában a rossz és jó tulajdonságokat. A jó elnyeri jutalmát, a gonosz a büntetését, ma a filmekben ezt a sémát sokszor nem találjuk meg, de a mesékben még így a helyes. Ha ez kimarad, aszociális, akár pszichopata is lehet a gyerekből, amelynek az egyik alapjellemzője, hogy nem érzi az okozott rossz súlyát.

  De a kisgyerek csak arra próbál menni, amerre az ösztönei irányítják, és arra megy, amerre azt engedik neki. A büntetés nem a sátántól való dolog, hanem egy bizony nélkülözhetetlen eszköz az irányításra. Egy kisgyereknek hiába magyarázzuk a tette neki átláthatatlan ártalmait, egyszerűen nem tud ilyesmit felfogni. Úgy látszik, hogy igen, de végtelenszer kiderült már, hogy valójában nem. Félreértelmezi vagy egyszerűen elveti, mint felfoghatatlan, ezért fölösleges dolgot.

 • 2013.09.12 17:04:20Androsz

  A gyerek csak egy gyerek, kutyakölyök, kiscica, aki kipróbál minden létező marhaságot, és csak a felnőtt látja őt a körülvevő világon belül. Egy kisgyerek csak addig lát, ameddig az ő ismeretei terjednek. A felnőtt dolga, kötelessége ezért az, hogy a gyereket irányítsa. Az ehhez elhagyhatatlan kényszerítés megnyilvánulhat egy homlokráncolásban is, de kényszeríteni KELL. Azért, hogy a gyerek később ne kerüljön önveszélyes helyzetekbe és az életét megrontó társadalmi, közösségi konfliktusokba. A gyerek csak egy gyerek, ezért megbocsátónak és belátónak kell lennünk, de nem megvezethetőnek, mert az bizony a gyerekben okoz kárt. Ezt ma sokan nem hiszik el, ma divat a mértéktelen be nem avatkozás, ami már egy teljes generációt fertőzött meg, és ez túlzó nagy szavaknak hisszük, mégis saját magunk látjuk a kárát máris. Csak egyetlen példa: ma a fiatalkorú és fiatal felnőtt bűnelkövetők olyan típusú erőszakos bűncselekményeket követnek el, ami harminc éve még szinte soha senkinek nem jutott eszébe. Látok pontos adatokat, van fogalmam róla.

  Nem kell elvetemült gonosztevőt látni egy még többé-kevésbé tiszta lelkű gyerekben, de emlékeztetnünk kell rá magunkat, hogy ha hagyjuk "vadon" felnőni, akkor könnyen azzá válhat.

 • 2013.09.12 17:09:01Androsz

  @kiwirágós kivirradtig:, akkor nyilván könnyű lesz idézni belőlük egyet, és segíthetsz megvilágosítani, mi is benne az akkora baromság.

 • 2013.09.12 17:42:48MEDVE1978

  Gyerekkoromból arra emlékszem, hogy nagyon kíváncsi voltam a szexuális dolgokra, de már a pubertásban, olyan 12 év körül. Akkoriban édesapám megengedte, hogy német szexvígjátékokat nézzek, amelyek az egész meztelenkedést, szexet viccesen mutatták be, amolyan Forró rágógumi szerűen. Semmilyen görcs nem alakult ki bennem a dolog iránt, akkor és azután sem. Persze akkoriban - a 80-as évek végén még nem ömlött be annyi pornó, mint most. Az átlaggyereknek a maximum pont, hogy apa VHS-e vagy pedig a TV-ben az esti SAT 1, RTL erotikus filmek voltak, esetleg egy-két szexújság. Mára a pornó már nagyon könnyen elérhető, így szülőként majd nekem is reagálnom kell rá. (a gyerekem még túl fiatal). A jó reakció szerintem nem a tiltás, ebben az esetben sem. A helyzet valamennyire hasonló a drogokhoz és alkoholhoz, annyiban, hogy a tiltás kontraproduktív vagy görcsöket okozó lehet. Szerintem el kell mondani a gyereknek, hogy ez egy jó, szép és élvezetes dolog, amit a felnőttek csinálnak, ha találnak egy olyan másik felnőttet, akit szeretnek vagy tetszik nekik.

 • 2013.09.12 18:18:21Pink Elephant

  Ok nem olvastam vegig a kommenteket...de nem tulzas az hogy itt minden szulo 10 ev alatti gyereke tisztaban van az ovszer, sex, porno, stb kifejezesekkel???!!!

 • 2013.09.12 20:07:28Vierre_

  Én úgy 10 éves korom körül futottam bele véletlen otthon a Pornósztár volt Őnagysága című remekbe, visszanézve nagyban hozzájárult az élmény a sokáig fennmaradó biszexuális érdeklődésemhez.
  Én NEM gondolom, hogy hülyének kell nézni a gyereket, de azt még annyira sem- hogy öt-tíz évesen nyomjunk neki lájt pornót.
  Az én klambóimnak fogalmuk sincs a pornóról, majd nyilván a haverokkal menni fog a téma, de nem látom be és full fa.s.zságnak tartom azokat az überokos tanácsokat, miszerint nézzünk meg együtt!! egy nyolcéves/ötéves/tízéves gyerekkel egyet. Abszurd az a gondolat, hogy attól lesz felvilágosult és liberális egy szülő, hogy ha ezen végig mennek. Minek?
  Már boccs, de ebben a korban baromira nem érdekli őket a téma, nyilván dübörög a világban, hogy abból mennyit kap, azt kell koordinálni, nem pornózni egy lazát a györökkel.

 • 2013.09.12 20:08:12Vierre_

  2:
  Még sem havi ciklus, sem aktív magömlés nincs, de azért egy ízléses szexfilmet nézzünk meg mert úúúúdek-urvárafelvilágosítunk.
  Kinek mi az ízléses :D :D Papának az anál, muternak a bi gruppen, aztán egy öt órai tea mellett tárgyalják már meg, hogy melyik DVD-t kapják le a polcról, mennyire látszódjon a péló, aztán ha jönnek a kérdések, hamárértelmes a gyerek, hogy, deeznemfáj? ezmirejó? azottmitcsinál? miértadkiolyanhagotanéni? naésabácsi? jaaaa, hol a bácsi?? ide nem kell bácsi, vagy néni? akkor most nekik gyerekük lesz? nem lesz? mikor lesz?... győzzék megválaszolni és ha már elkezdték, ugye nincs joguk azt mondani, hogy a gyerek ilyet nem nézhet, hiszen a család együtt nézett, szotyiropi-töki-kóla.
  Fúbas..szki azt aki szerint ebben a korban a pornónak helye van, téma, mind ezt a nenézzükhülyénekagyereket-köntösbe bújtatva, kérem arra, hogy ha eljön az Ő családjában az IDŐ és megtörténik a prezentáció, szóljon már, átruccanok én is, meg a srácok, viszünk csipszet, nem akarok kimaradni az utána jövő izgalmakból (a srácaim addig a kis szobában pléjsztésönöznek inkább, tuti azt választják az opciók közül). De a vécébe bemenni apukák, majd fél perc múlva foltos nadrággal kijönni, bágyadt mosollyal, nem ér. :)

 • 2013.09.12 20:52:42Androsz

  @MEDVE1978: "A jó reakció szerintem nem a tiltás, ebben az esetben sem."

  Kisgyereknél lehet szimplán tiltani is. Sajnos ma valamilyen pornóba a legszűziesebb netfogyasztók és könnyen belebotlanak, de meg kell védeni őket annyira, amennyire az még lehetséges. A tiltás technikailag nehéz ez esetben, mert nemigen lehet egyértelműen meghatározni, hogy mit nem tehet. A 18-as korhatárt emlegető feliratok kisgyereknél még lehetnek hatékonyak, de magyarázat tartozik hozzá arról, hogy ijesztő dolgokat is láthat, amitől rosszat álmodhat, nem érdemes nézegetni. Akik itt kommentelnek, nyilván mindannyian túl szuverén egyének ahhoz, hogy a szimpla tiltást már bárkitől is elfogadják, de a gyerek világrendjében a szülő szava parancs és védelem is egyben, viszonylag normális légkörben felnőtt gyereknél mindenképpen.

 • 2013.09.12 20:56:26Androsz

  Kiskamasznál a tiltás már nem elég védelem, ott meg kell mondani világosan, hogy ezeken a videókon szexelnek, és szerintünk nem fog neki tetszeni, ha mégis megnéz ilyeneket, ráadásul azok emberek nem szeretik egymást, ezért sokkal primitívebb is az eredmény, mint amilyen lehetne. Meg fogja nézni, hát persze, és csak remélni lehet, hogy nem fixálódnak benne aberrációk, de az lenne az igazán szerencsés, ha lenne olyan pornó, amitől nem kell félteni egy kamasz gyerek lelkét. Mert a retkes luvnyák monoton kopulálását mégse tartsa már mintának, ha lehet. Amatőr pornók között van, hogy fiatalok szerelmeskednek, használjuk ezt a szót megkülönböztetésül, a merészebb szülő meglépheti azt, hogy azt mondja a gyereknek, hogy tessék, itt egy film, ilyen a pornó, ilyesmi a szex is, de ez csak olyan, mint amikor az ember csak elmagyarázni próbálja a csokoládét, a lényegét magad fogod megérteni, amikor majd megkóstolod. Ha csak megalapozni is sikerül benne egy normális mintát, sokkal kisebb a veszélye a többi pornó okozta kiüresedésnek, és persze a kibeszéletlen aggodalmaknak. És a jellegzetes dacnak sem adunk nagy támadási felületet.

 • 2013.09.12 21:10:35Axel Torpedo

  Most igy visszagondolva azokra a gyerekkori evekre, amikor kezdtunk hozzaferni a szexmediai-temekekhez, az kb ilyesmi sorrend volt: 10 eves kor korul habkonnyu nemet erotikus filmek pro7, sat1, rtl valamint ujsaggyujtes alkalmaval Kacsa magazin es hasonlo erotikusbulvar, aztan pornoujsagok 12 ev korul, aztan valodi porno, Orlowski-filmek, 13 ev korul. Ugyesebbje ekkor mar zsebhoki ezerrel, batrabbak gang-zsebhoki. :))) 22 eve voltam 10 eves.
  De mindez persze fiukra vonatkozik, ebben a tortenetben az extrem, hogy lanyokrol van so. De bizonyara majd megoldjak a szulejek a helyzetet.

 • 2013.09.13 00:35:52blacklord

  @Androsz:
  "használhatjuk itt a nekünk túlzó, de a mesék nyomán még felfogható menyasszony, vőlegény, jegyes, mátka, szerelmes szavakat –, akkor majd érezni fogja a szívében a vágyat utána, de csak olyannal lesz ez, akit nagyon szeret. ..."

  Jaja, mert semmi se fog pozitívabban hatni egy gyerekre, mintha dohszagot idéző, a mindennapi életben gyakorlatilag soha nem hallható szavakkal próbálnak neki faék egyszerűségű fogalmakat misztifikálni...

  "Felmerülnek persze a technikai és anatómiai kérdések, ezekre türelemmel és kissé titkolózó hangnemben válaszolni kell. A titkolózás fontos, de azt is érezni lehessen, hogy egy aprócska titkot mesél el a szülő a gyereknek, beavatva őt egy felnőttebb kor titkaiba."

  Titkolózás? Mert szerinted párszáz éve a falusi, egy szobában alvó nagycsaládok is húdenagyon titkolóztak? Gyökér civilizációs kreténkedés ez az egész gondolatmenet, normális kommunikáció mellett az, hogy emberek szexuális aktusban vesznek részt, az lévén, hogy a biológia egyik legalapvetőbb komponense, ezért semmilyen "lelki sérülést" nem okozhat.

  "Az már baj, hogy MILF-pornót nézetett velük a nagy lány. Valószínűleg szándékosan, és ezért büntetést érdemel a szüleitől, ezért szólni kell nekik. A gyerekek gyakorlatilag azt látták, ahogy az anyjukat kefélik. Ez drasztikus felfedezés és durva kárt okoz az anyjuk tisztaságába vetett, ekkor még élő hitben."

  Az avítt, normatív és önelégült kinyilatkoztató stílusból saját tapasztalataim alapján arra kell, hogy következtessek, hogy te jó eséllyel katolikus pap vagy. Elárulom neked, kapaszkodj meg, hogy "az anyjuk tisztasága" nem a 10 éves gyerekeket, hanem a papokat érdekli elsősorban valami fura perverzióból kifolyólag, illetve a férj/partner és az egyéb vele kapcsolatba kerülő férfiakat-fiúkat, őket viszont már egy teljesen érthető biológiai impulzus folyományaképpen... :-)

 • 2013.09.13 02:07:36prometheus_X

  Nem értem, miért nem jelenik meg a kommentem ://

 • 2013.09.13 02:08:09prometheus_X

  Androsz, el kell téged szomorítanom: az írásod mennyisége és milyensége egyértelműen utal arra, hogy valamilyen hátramaradott okból kifolyólag elnyomva érzed magadat. Gondolom, nem lövök nagyon mellé ha arra tippelek, hogy téged is az általad írt módhoz hasonlóan neveltek. Rendkívül offenzíven viselkedsz, egyszerűen lerohanod magát a cikkfelületet és a felét máris elfoglalva sokkal kényelmesebben érzed magadat.

  Nos, aki hasonló felnőttet vagy tinédzsert szeretne nevelni a gyerekéből, mint amilyen Androsz, azok semmiképp se mulasszák el megfogadni a tanácsait :)

  Ezzel szemben azt javasolnám mégis inkább, hogy a gyereket a legtöbb helyzetben igenis tudják egyenrangúként kezelni. Az, hogy egy gyerek nem érti a komplexebb vagy sokértelmű szavak összes jelentését, nem azt jelzi, hogy hülye ugyanis, hanem azt, hogy tapasztalatlan még. A szülő pedig nem attól lesz okosabb, hogy egy gyermek számára ismeretlen jelentésű szavakkal tud könnyen zsonglőrködni, hanem attól, hogy képes egyszerű és egyértelmű szavakkal is kifejezni magát a gyerek számára. Ehhez nem szükséges gügügyörészni és idétlen fejeket vágni - már csak azért sem, mert azzal pont elsősorban magunkból csinálunk hülyét és a gyerek fog rajta leginkább csodálkozni magában, hogy a felnőtt miért viselkedik úgy mint egy nagyon elfuserált rajzfilmfigura vagy cirkuszi bohóc.

 • 2013.09.13 02:08:41prometheus_X

  A kommunikáció a nevelés legelemibb eszköze. Ha valaki erre nem képes, vagy nem megfelelően, akkor lehetőleg ne vállaljon gyereket, mert csak kárára lesz vele a társadalomnak.

  Hogy aztán a gyereket milyen értékrendre neveljük, az egy másik kérdés. A legcélszerűbb az, ha politikailag és vallásilag semleges értékrendet kap, de mellette megtanulja a sportszerűséget, amiben rengeteg pozitív készség tud kifejlődni. Később a gyerek világnézete a világ általa való megismerésével párhuzamosan úgyis elmozdul majd egy irányba.

  De aki magából akar másodpéldányt csinálni, az m*szturbáljon inkább a tükör előtt, ne d*gjon.

 • 2013.09.13 02:09:59prometheus_X

  Oké, úgy tűnik a karakterszámláló nem ért "UTF-8"-ul a szerver oldalán :) mb_strlen() kéne strlen() helyett, srácok ;)

 • 2013.09.13 08:44:20énisembervok

  Az ma még újság, hogy a gyerekek néznek pornót? Szerintem nincs könnyebb dolog egy gyerek számára, mint a neten pornót nézni.

  Az pedig kimaradt a cikkből, hogy a 10 éves kislányok egy része már nem pusztán kíváncsiságból nézi, hanem azért, mert szexuálisan izgalomba hozza.

 • 2013.09.13 08:48:08énisembervok

  Úgy látom, Prometheus_x képben van.

 • 2013.09.13 09:27:38sas70

  Ha jól emlékszem Csernusnak volt egy olyan beszólása, a "hogyan világosítsam fel a gyerekemet a szexről" szülői kérdésre, hogy köttesd be az internetet. Amúgy meg ma egy zenecsatornán látható klip is vastagon mutat szexuális jeleneteket. A különböző filmekről, műsorokról már nem is beszélve. Egy pornó csak film, azt kell megértetni a gyerekkel, hogy a valóság nem az. Hasonlít, de nem az.
  Leginkább az lenne a cél, hogy a szülő és gyerek kapcsolat olyan legyen, hogy mindent meg tudjanak beszélni, azt is, ha a gyerek nem a korának megfelelő dolgokat lát és ez nem feltétlenül csak pornó, lehet más egyéb is, amit még önállóan nem tud megérteni, feldolgozni. Nem lehet a gyereket elzárni az ilyen esetektől és nem megakadályozni kell, hanem megértetni vele a saját szintjének megfelelően. A gyerek egyébként is fel fogja tenni a korának megfelelő vagy őt érdeklő kérdéseket. Ha a szülő tud megfelelő válaszokat adni, akkor semmi gond nincs. Persze engem is meglepetésként ért amikor "meredek" kérdést kaptam a gyerekektől, szerintem korábban mint kellett volna, aztán visszagondolva rájöttem, hogy engem is érdekelt már 10 évesen, hogy, hogy lesz a gyerek, mi a szex stb. Persze egy szülő soha nem lehet eléggé felkészült, mint ahogy a példa is mutatja.

 • 2013.09.13 09:28:49Cecan

  Ó, ha lett volna internet... Akkor talán nem egy korai tutti frutti party lett volna az első, amiben egy törpe sámliról kúrt egy szamarat viking jelmezben.

  A sztoriról meg eszembe jut egy exem, aki kb. 6 éves kora óta maszturbál. Persze észrevették a szülők/nagyszülők is, kitaláltak rá valami hülye szót és mondták neki, hogy NE! Ez volt a "megoldás".

  Aki pedig a gugliból indul szexvideó túrára, az nagyobb eséllyel kap férget a gépére mint szex videót. Ilyen a cikkben említett oldal is. A 8000 popup garantált mellé.

 • 2013.09.13 11:18:40Yasashi Tanuki

  prometheus_X

  "Hogy aztán a gyereket milyen értékrendre neveljük, az egy másik kérdés. A legcélszerűbb az, ha politikailag és vallásilag semleges értékrendet kap, de mellette megtanulja a sportszerűséget, amiben rengeteg pozitív készség tud kifejlődni."

  Ha jól sejtem ezeket az elveket valami divatos kézikönyben olvashattad amit pszichológusként vagy jogvédelem területén dolgozó szingli szerző írt hányattatásokban megfáradt házasságban menekülés előtt álló más szingliknek :)

 • 2013.09.13 11:40:41Yasashi Tanuki

  Írtam egy hosszabbat, de a blogmotor megette.

  MEDVE1978

  "Szerintem el kell mondani a gyereknek, hogy ez egy jó, szép és élvezetes dolog, amit a felnőttek csinálnak, ha találnak egy olyan másik felnőttet, akit szeretnek vagy tetszik nekik."

  Amit leírtál az maximum a homoszexuális kapcsolatra igaz. Az egészséges emberek heteroszexuális kapcsolatának - tetszik, nem tetszik - még mindig a fő funkciója az utódok nemzése. Szerintem a gyerek nem fogja megemészteni, hogy apa vagy anya bármikor csinálhatja egy másik felnőttel akit "szeret VAGY tetszik neki"!

 • 2013.09.13 15:28:04Androsz

  @blacklord: "Jaja, mert semmi se fog pozitívabban hatni egy gyerekre, mintha dohszagot idéző, a mindennapi életben gyakorlatilag soha nem hallható szavakkal próbálnak neki faék egyszerűségű fogalmakat misztifikálni..."

  Ma is sokan vannak, akik nem átallnak régi meséket olvasni a gyereknek. Megjegyzem, valami oka nyilván van annak is, hogy a felnőttek között nagyon népszerű fantasy történeteiben sem brókerek, hanem kardozó barbárok és varázslók a nyerő figurák. Én azt írtam, hogy elő lehet venni a mesékben talált akár régies szavakat is, a kisgyerek számára ezek nem dohszagúak. Rá kéne már jönni újra, hogy a mese mit is jelent.

  "Mert szerinted párszáz éve a falusi, egy szobában alvó nagycsaládok is húdenagyon titkolóztak?"

  Lehet, hogy pár száz éve alatt megváltozott néhány ismeretünk a gyerekek lelkéről. De én ezt írtam: "kissé titkolózó hangnemben válaszolni kell" A régi paraszti nagycsaládok erkölcsi skrupulusai nagyon érdekes felemásságot mutatnak a mai szokásokhoz képest. Akkor ők azt tartották a helyesnek. Nem jelenthetjük ki, hogy ők tévedtek. De ők sem a szoba közepén, reflektorfényben dugtak, hanem az éjszaka sötétjében, a dunyha alatt. Amennyire megoldható volt, annyira titokban.

 • 2013.09.13 15:45:10Androsz

  @blacklord: "Az avítt, normatív és önelégült kinyilatkoztató stílusból saját tapasztalataim alapján arra kell, hogy következtessek, hogy te jó eséllyel katolikus pap vagy."

  Ateista vagyok és rühellem a katolikus papokat. Önelégültséget pedig nem tudom, miért éreztél. Ma sokaknál az a baj, hogy a visszafogottabb viselkedési és erkölcsi normákat egy régebbi korhoz kötik – ez nem alaptalan –, amelyben a vallás uralta a normatívákat, és mivel a vallást ma sokan ellenszenvvel nézik, zsigeri ellenszenvvel dobják ki az ablakon a talán mégsem olyan ostoba erkölcsi fogalmakat is. Ezt okosabban is lehetne csinálni, gondolkodó ember módjára.

  "lerohanod magát a cikkfelületet"

  A gyerek és a pornó jelenlegi konfrontációja a gyermek- és serdülőpszichológia egyik legrágósabb témája. Szinte mindenkit érint, és mivel az emberek nagyobb része magáról a pornóról sem szívesen cseveg, ezzel a problémával sem tudnak mit kezdeni. SMS-terjedelemben erről nem lehet értelmes válaszokat adni, a cikk pedig válaszokat kér. És látom, hogy a kommentelőknek is érdemes idézni ilyen témával sokat foglalkozók által összegyűjtött tapasztalatokból. Értelmes ember megfontolja, aztán hasznosítja, amit érdemesnek talál. Ha a gyereke nevelésével törődni próbál.

 • 2013.09.13 16:00:13Androsz

  "»az anyjuk tisztasága« nem a 10 éves gyerekeket, hanem a papokat érdekli"

  Ez tisztán mutatja, hogy halvány fogalmad sincs a kb. 3-8 évesek gondolkodásáról. Ekkora gyerekekről volt szó. De a 10 évesnek is komoly trauma szülő idealizált képének meggyengülése, mert ő az autoritást kezdi ki magában, nem a szülő szennytelenségét. Olvasgass kicsit.

  Sok kijelentésre sok válasz érkezhet.

  @énisembervok: "a 10 éves kislányok egy része már nem pusztán kíváncsiságból nézi, hanem azért, mert szexuálisan izgalomba hozza."

  Ez tragikus tévhit. Nagyon ritka az ilyen eset, még a mai otromba ingerözön mellett is. Ekkora kislányban a szexelés látványa minimum aggasztó, persze ez a dózis növelésével elnyomható. 12 éves kislány sem kész még a kemény szexre, akkor sem, ha a mai követelmények alatt görnyedve másképp viselkedik. Az első menstruáció még nem hozza el a pszichoszexuális érettséget, és főleg nem a testi, idegrendszeri készenlétet a szexre. Mindenkit óvni szeretnék ettől a tévedéstől. A szellemi érésnek van egy bevésett, biológiailag is működtetett ütemterve, amit nem lehet egy-két évtized alatt átszabni.

  A pornófilmekről pedig tessék felnőtt fiatalokat is megkérdezni. A pornóval nem az a baj, hogy szexelnek, és a gyerek találkozása a pornóval sem azért olyan veszélyes, mert szexelnek, hanem ahogy azt teszik sok filmben. Oka lehet annak, hogy a "gyári" pornó a felnőttek között is csődközelbe jutott a sokkal valószerűbb amatőrpornó elterjedésével.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta