SZÜLŐSÉG

Elsőben péntek, nyolcadik óra tesi? Nagyon helyes!

2013. szeptember 5., csütörtök 15:03

Most, hogy megkezdődött az iskola, egy csomó izgalmas, örömteli kis információval gazdagodtunk. A heti termésből összeszedtünk néhány jó hírt, hogy ne mindig csak a fanyalgás legyen.

Nekem a legjobban az tetszik, hogy a másodikos gyerekemnek hétfőn és pénteken is a nyolcadik órában van testnevelés. Hétfőn a másik másodikkal (51 gyerek), pénteken az elsősökkel (56 gyerek).

Most azon ne akadjunk fel, hogy amennyiben az iskolánk tornatermében egyszerre 50 gyerek próbál tornázni, akkor mennyire fognak elférni. Inkább örüljünk annak, hogy milyen fantasztikus, közösségépítő ereje lesz annak, hogy az sok boldog kisdiák együtt lehet, és odafigyelést tanulhatnak, hogy mégse verjük orrba a Gizit a karemelésnél, akkor sem, ha történetesen fél méterenként áll egy gyerek.

Ennyire örülnek a gyerekek, hogy pénteken nyolcadik órában van tesi
Ennyire örülnek a gyerekek, hogy pénteken nyolcadik órában van tesi
Fotó: Shutterstock

És az is annyira jó és humánus, hogy tanórát raktak be az ennyire piciknek pénteken, a nyolcadik órába. Mert szerencsére a tanórákon részt kell venni, úgyhogy nem lesznek ám ilyen kérvényes elhajlások, meg pénteken ebéd után hazamenések. Nagyon helyes! Nagyon remélem, hogy az iskola nem lesz annyira fegyelmezetlen, hogy elengedi őket, vagy ha mégis, akkor majd jól meg is büntetik az egész fogalmatlan bagázst. Tényleg egy vicc, hogy ezek a tanárok állandóan olyanokkal jönnek, hogy pihenje ki magát a gyerek, meg nem kell halára fárasztani. Teher alatt nő a pálma, és ezt jó lesz minél hamarabb megtanulni a kölyköknek is.

Annak is örülök, hogy van arra esély, hogy heti két tornaórát a folyosón tartsanak meg. Szerintem ez nagyon előremutató, hova is vezetne az, ha nem tanulnák már meg időben a gyerekek, hogy rosszabb körülmények között is boldogulni kell. Heti kétszer 45 perc lépcsőzés a suli épületében pont jó lesz erre.

Most mit kell sírni az elsősökért?

Tényleg igaz, hogy az elsősöknek több órája van, mint a másodikosoknak vagy a harmadikosoknak, de miért kell ezért hisztizni? Meg azt hajtogatni, hogy a gyerek ebédelni sem jut le. Szerintem kifejezetten jó, hogy később kapnak csak ebédet, így jól megéheznek, és legalább megeszik a menzakaját is. Amúgy is felháborító ez a finnyázás, ami az iskolákban megy. Az is jó, hogy lesz hittan meg erkölcstan, ahol heti egy órában megtanulhatják végre, hogy mi a jó és mi a rossz. Manapság a szülőkre egyáltalán nem lehet ilyesmiben számítani.

Egy tornateremben heti 60 tesióra mégis hogy?

Namármost, ez a heti öt tesióra, ez is szuper ötlet,és teljesen felesleges a számokon lovagolni. Igaz ugyan, hogy ha egy iskolában minden évfolyamon csak 1 osztály van, és egyszer majd mindegyiknek lesz heti öt tesije, akkor lesz heti 40 tornaóra. Ha már csak minden második évfolyamon van két osztály, az egyből heti 60 tesióra. Azon most ne is akadjunk fel, hogy ez adminisztratíve is lehetetlen, mert egy tanár az 26 órát tanít kötelezően, a maradék, 26-tal nem osztható órákra viszont nem lehet felvenni senkit.

Ebből lesz az, ami nálunk, hogy összevonják, meg a folyosóra küldik őket tornázni. Ez valójában egy lehetőség. A minap hallottam a miniszterelnök úr szájából, hogy csak szólni kell, hogy atlétikai pálya meg uszoda kéne, hát szóljon mindenki! Én már szóltam is. Szerintem már holnap lesz is mindkettő, majd korábban megyünk reggel, hogy megcsodálhassuk őket.

Tankönyvügyben sincsen semmi látnivaló

A mi osztályunk csomagjaiból például csak egy könyv hiányzott. És állítólag azt is meg fogjuk kapni. Csaknem ilyen szerencsés volt az a kollegánk, akinek a három gyereke közül kettő is kapott tankönyvcsomagot! A harmadik ugyan nem, és ahhoz sajnos ott sem jutott hozzá, ahová elküldték érte - mert állítólag közben kiküldték a suliba, de azért ez mégis egészen szép arány. És egy egész csomó gyerek tök jól megkapta a könyveit, még olyan is akadt, aki időben és hiánytalanul.

Itt vannak azok, akik időben és hiánytalanul megkapták a könyveket
Itt vannak azok, akik időben és hiánytalanul megkapták a könyveket
Fotó: Shutterstock

Azt meg végképp nem értem, minek ez a hangulatkeltés, hogy vannak osztályok, ahol még a gyerekek egyharmadának nincs könyve, hát örüljenek neki, addig sem kell tanulni. Meg egyébként is, az iskolák tehetnek róla. És/vagy a szülők.

Végre lehet ütni a jó gyerekeket

Ja, ha már a jó és előremutató pedagógiai elveknél tartunk, az is nagy örömmel töltött el, hogy Kósa Lajos ilyen értelmesen nyilatkozott. Már itt, a porontyon is sokszor kiderült, megmondták nekünk az olvasók, hogy sehova sem vezet ez a modern kori puhányság, hogy nem verjük a gyereket, meg szeretgetjük meg ilyenek. Csak tessék megnézni, az ilyenekből lesznek aztán a buzik, az LMP-s képviselők meg a négerek. Kell ez nekünk? Lehet, hogy ő nem egészen a fizikai verésre gondolt, de remélem az iskolarendőrök azért tudják majd a dolgukat, és kiosztanak pár sallert, tanulja már meg a sok kis nyomi, hol a helye.

És olyan értelmesen beszélt Kósa Lajos, ilyenek mondott például: "azt láttuk, hogy mondjuk az európai országokkal összevetve, hogy ha tíz részre osztjuk a diákok teljesítményét, a legrosszabb tizet, a svédek legrosszabb tizét a magyarok legrosszabb tizével vetjük össze, az angolok első tíz százalékát a magyarok tíz százalékával, akkor azt láttuk, hogy körülbelül 2010 tájékán a legrosszabbak között jók voltunk. A legrosszabb tíz százalék magyar diák versenyképes volt a legrosszabb tíz százalék angol, dán, német diákkal, sőt ott általában a dobogós helyet tudtuk megszerezni. És minél inkább mentünk a magasabb teljesítmény felé, annál inkább romlott a magyar rendszer teljesítménye, és sajnos a legjobb tíz dekádban pedig a legrosszabbak között voltunk."

Alig várják, hogy üssék őket, nehogy elkallódjanak
Alig várják, hogy üssék őket, nehogy elkallódjanak
Fotó: Shutterstock

Hát nem zseniális? Ez tényleg teljesen örömteli, hogy a diákok legrosszabb tíz százaléka közül a magyar gyerekek a legjobbak között vannak! Pont, mint a fociban, a legszarabb csapatok között ott is egészen jók vagyunk.

És különben is, "mert amúgy a jó gyerekek, ha ütik őket, jól teljesítenek, de e legtehetségesebb gyerek is, ha nem fogják a kezét, akkor elkallódik, elvész." Szerencsére nehéz lesz úgy elkallódniuk, hogy délután négyig a suliban ülnek, utána meg  mennek haza a távolságival. Pláne, ha még ütik is őket közben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.09.05 16:04:44madame rouge

  Kedves Andrea,

  mint a szarkazmus es ironia lelkes hive tetszett az irasod, de be kell valljam neha nagyon nehez kivenni, hogy valoban ironizalsz-e. De ez a par sor mindent meger:

  "Már itt, a porontyon is sokszor kiderült, megmondták nekünk az olvasók, hogy sehova sem vezet ez a modern kori puhányság, hogy nem verjük a gyereket, meg szeretgetjük meg ilyenek. Csak tessék megnézni, az ilyenekből lesznek aztán a buzik, az LMP-s képviselők meg a négerek. Kell ez nekünk?"

 • 2013.09.05 16:15:58Slano

  Számomra egyértelmű az irónia. De utáltam a tesit anno, semmi értelme nincsen, mellesleg 8. osztályos koromban futóversenyt nyertem, amihez ott fanyalgott a tesitanárom, hogy egy ilyen szerencsétlenből sosem nézte volna ki. Felnőttként pedig igyekszem naponta 1-2 órát edzeni, szóval legalább nem utáltam meg a mozgást, de azért kellett néhány év, hogy kipihenjem a tesiórákat, inkább vigyék őket úszni, vagy valami, de ez a terror tesióra, hát abból kevesebb kellene, nem több. Persze ha így lesz, hogy tornaterem sincs üres, akkor úgysem fognak tornázni, marad lyukasóra a tesióra.

 • 2013.09.05 17:28:56Nicca1

  És az is jó, hogy délután 4-ig bent kell maradnia a gyerekeknek, így is meg akadályozzuk a sok csellengést meg drogozást. Azt ugyanis csak délután 13-16 óra között lehetne, de így most majd nem lehet.
  Anyuka mellől is simán vigye csak el a rendőr a gyereket vissza az iskolába, nem számít, hogy éppen orvoshoz igyekezvén még nincsen orvosi igazolás. Biztos nem is kapnának, hiszen láthatja azt minden rendőr elsőre, hogy a gyerek csak szimulál, az anyja meg mindebben támogatja.

  Képzelem mennyit üthették ezeket, hogy ennyi kijöjjön belőlük, ha nem ütik őket, akkor most mi lenne?

 • 2013.09.05 17:51:13bungics

  A hittant választó gyerekeknek ki fogja megtanítani a jó erkölcsöt? Erre válaszoljon valaki!

 • 2013.09.05 17:54:38bungics

  Churchill mondta, miután látogatást tett a Szovjetunióban: "Érdekes ország, kevés dolog szabad, de az kötelező."

 • 2013.09.05 18:37:06dieter1

  Kevésbé irónia, sokkal inkább szarkazmus, időnként egy kis agresszivitással vegyítve. A több helyen érezhetô rosszindulatú hozzáállást nem fedi el a humorizálás :-(
  Akkor már inkább mikkamakka stílusára vagyk vevô, pl. "Hét ok, amiért tökéletes anya leszek" :-)

 • 2013.09.05 19:02:34eßemfaßom meg áll

  [link]


  Nekem ebből nem az jött le, hogy szegény gyerek mennyire szenvedésnek éli meg az iskolát.

 • 2013.09.06 00:54:13-JzK-

  Mi ez a liberális vinnyogás, igenis rend kell az iskolába. Ajánlott film: NAPOLA.
  Aki tud németül, keressen rá Youtube-bal: harte Schule

  Az iskolrendőrségről meg annyit, hogy teljesen helyeslendő elképzelés, hogy egy tetves kancigány gyerekre időnként rávágjanak gumibottal, nehogy még jobban elkanászodjanak.

 • 2013.09.06 01:33:16zsírmalac

  -JzK-
  Aha, és attól lesz rend, hogy kisiskolásoknak nyolc órájuk van egy nap?
  Vagy attól, hogy a folyosón ugrálnak testnevelésóra címén, mert nincs szabad tornaterem?
  Hülye-e vagy?

 • 2013.09.06 08:22:58-Lidérc-

  A cikk végére elbizonytalanodtam... Lehet Mikkamakka több néven is jelen van?

 • 2013.09.06 08:39:16Gerendy Lia

  Nicca1

  A délutáni bentmaradással kapcsolatban óriási katyvasz van a fejekben. A pillanatnyi helyzet a következő:
  ha a szülő ír egy kérelmet az igazgatónak címezve, melyben kéri a gyerek felmentését a délutáni benttartózkodás alól, akkor a igazgatónak el kell engednie. Jó, ha megindokolja, de nem kötelező.

 • 2013.09.06 08:40:36Gerendy Lia

  bungics:
  a hittan magában foglalja az erkölcstan anyagát is, hiszen az erkölcstan is kb. a tízparancsolatra épül, csak épp az Istenre vonatkozó pontok nélkül.

 • 2013.09.06 08:54:05Kovácsné

  Én meg azt hittem, én szívtam utoljára azzal, hogy tornaóra címén álltunk az osztályteremben a pad mellett és a táskát emelgettük (80-as évek...).

 • 2013.09.06 09:42:40Turchi

  Gerendy Lia:
  Én úgy értelmeztem, hogy az igazgató elengedheti a gyereket szülői kérésre délután, de nem kötelessége. Egyénileg ítéli meg. Hmmm...Abban az esetben viszont ha délután is lesz tanóra, mert ez a terv sajnos, már nem is lesz elengedhető, és nem is fogják elengedni.

 • 2013.09.06 09:43:02springbok

  Csak osszehasonlitasul : Ausztria, alt. isk. 2. osztaly .
  Penteken 3 orajuk van, abbol 1 hittan. (Mondjuk elsoben 4 orajuk volt Penteken.)
  5 oranal viszont nincsen tobb semelyik napon.

  Itt inkabb 4. -5. osztalytol kezdik el oket "terhelni"...

 • 2013.09.06 10:03:43Tefra

  -Lidérc-
  Ugyanez jutott eszembe nekem is! Valahol a második bekezdés környékén tekertem a lap tetejére, hogy ki is az író? :) Mikkamakka remélhetőleg éppen nem ér rá, és a soha megszületni nem akaró porontyot tanítja engedelmességre. :)

  Mikor én voltam álalános iskolás nem is emlékszem, hogy volt-e ennyi óránk összesen...
  8. óra? Még hétköznap sem, nem hogy pénteken!

 • 2013.09.06 10:23:16marypoppins37

  Gratulálok, nekem nagyon tetszett :)

 • 2013.09.06 10:24:55gyongyi70

  Jó ez a heti 5 tesióra felmenő rendszerben.... csak hát ettől hirtelen nem lett több tornaterem. Nálunk ezért a harmadikosoknak egyetlen egy tornaórája sem lesz a tornateremben, hanem a tanteremben fogják megtartani. Szuper... Marhára ki fogják tornázni magukat... Tipikusan a kevesebb több esete...

 • 2013.09.06 10:51:25zsofikiss

  Szuper jó cikk, teljesen egyetértek vele! Felháborító, hogy ennyire leterhelik a kisgyerekeket, egyáltalán nem egészséges (pszichológussal sem ártott volna beszélgetni, mielőtt valamelyik barom kitalálta), és igen, a délutáni különóra rovására fog menni! Felháborító ez az agyonfegyelmezés, a diktatórikus beavatkozás az iskolák és családok életébe! Gratulálok, haladunk szépen egy új fasizmusba :((

 • 2013.09.06 10:55:36Cpt. Flint

  @Gerendy Lia: "akkor a igazgatónak el kell engednie"
  Nem, nem kell. ElengedHETi. És egyáltalán nincs szabályozva, hogy milyen esetekben. Egyéni, egyedi döntés, minden jogi v. szakmai alátámasztási kötelezettség nélkül. Pont ez a baj; pro és kontra is.

 • 2013.09.06 11:00:02Cpt. Flint

  @Gerendy Lia: "hiszen az erkölcstan is kb. a tízparancsolatra épül,"
  Én már elolvastam az erkölcstan tantervet, javallom neked is. Nem sok köze van a tízparancsolathoz, de még az erkölcshöz se. Leginkább osztályfőnöki óra tanmenetnek tűnik. Mondjuk könyvünk még nincs belőle, úgyhogy azt nem tudom értékelni.

 • 2013.09.06 11:24:54bungics

  Gerendy Lia köszönöm, hogy válaszoltál, most okosabb lettem.... Akkor felteszem a kérdést máshogy: Erkölcstant ezektől? ha már irónia és szarkazmus

 • 2013.09.06 11:31:07bungics

  Akit megnyugtat az, hogy elengedHETI az igazgató a gyerekét, az vagy nagyon naiv vagy nagyon fiatal. Engem inkább elrémít, hogy valaki vagy valakik eldönthetik, hogy mi jó nekem és a gyerekemnek. Hol van itt a jogbiztonság, jogállam? Újra kommunizmus, újra diktatúra. Nem hivatalnokoktól szeretnék függeni, hanem jogszabályokra támaszkodva élni a jogaimmal.

 • 2013.09.06 12:12:33trainmodeller

  Létezik olyan település, ahol az első napon, reggel, az évnyitón megkértek minden szülőt, hogy írják meg a felmentési kérvényt még a héten, mert ők nem fogják/akarják/tudják megoldani a gyerekek négy óráig tartó felügyeletét.
  És szerdára le is adta mindenki a kérvényt, mert még szóltak párszor.
  Na akkor ennyit a négyig tartó iskoláról meg a többi halandzsáról.

 • 2013.09.06 12:20:41ordaska

  JzK! Úgy tűnik, több felületen is ebben a stílusban szól hozzá a témához.
  Kedves Mindenki!
  Nem derült ki minden eddigi hozzászólásból egyértelműen, hogy kit tartanak felelősnek a kialakult helyzetért. Remélem, tudják, hogy az iskoláknak mindez parancsban ment.

 • 2013.09.06 12:23:17bungics

  ordaska,
  a gondolkodni képes emberek tudják.

  trainmodeller,
  a baj akkor kezdődik majd, ha kap az iskola egy tanfelügyelői ellenőrzést és két lábbal rúgjak majd ki az igazgatót szakmai okokra hivatkozva.

 • 2013.09.06 12:36:06Ixca

  60-as években alsóban (1-4-ig) 4 óránk volt, emlékszem mennyire megrázott, hogy ötödiktől 5. óránk is lett. Alsóban napközis voltam, ötödiktől, mert a szülők megbiztak bennem és kulcsos gyerek lettem.

 • 2013.09.06 13:00:53Karnamantra

  "...az ilyenekből lesznek aztán a buzik, az LMP-s képviselők meg a négerek." :D :D :D

 • 2013.09.06 13:08:47Fekete Dália

  Nem értem!
  Nem akaron elfogadni!
  ÚÚÚtááálooommmm!

  Miért kell az egész napos iskola?Semmi értelme, hiszen a pedagógusoknak is tele lesz a hócipője az egész napos oktatással.Nincsenek meg sem a tárgyi, sem a szakmai, sem az anyagi feltételek.

  Hittan és erkölcstan nettó baromság, helyette inkább nyelvóra kellene.Aki vallálos nevelésben szeretné részesíteni gyermekét, az oldja meg az egyházzal karöltve.Eleddig vallásszabadság volt hazánkban.

  Mi van azokkal a gyerekkel, akik délutánonként inkább, nyelvórára, edzésre, zenetanodába járnának?
  Mégiscsak fontosabb dolgok ezek (egy felsős diáknak meg pláne), mint a tanteremben lezavart tesióra, vagy a hittan.

  Miért jó birkákat nevelni?

 • 2013.09.06 13:57:08Figyel Castro

  @Fekete Dalia:a birkak nyilvanvaloan a szavazobazis fenntartasara szolgalnak ( a nagy birkak azt hiszik, ok meg akkor is a legelo urai lesznek, amire ezek a mostani barikak felnonek).

 • 2013.09.06 17:20:13Trójai

  És még annyit tennék hozzá, hogy nekünk már alsó negyediktól volt olyan, hogy "nulladik óra" ami hatkor kezdődött...na most én az iskola mellett laktam, ezért elég volt csak ötkor kelni...a többiek fogalmam sincs mikor keltek.

  A tesióra meg mindig nulladik órában volt. (Vagy nulla és első). Letusolni vagy mosakodni nem volt idő, a körülmények miatt sem (60 ember egy 20 fős öltözőben), de amiatt sem, hogy a tanárok kicsöngetés UTÁN engedtek ki minket, hogy öltözzünk át a szünetben 5 perc alatt, a másik 5 perc alatt meg érjünk oda a teremhez,,,pisilni? minek?

  Ebből a szempontból jobb ha az utolsó órában van a tesi, amikor a gyerek már úgyis fáradt lenne szellemileg. Ja és nem fog egész nap bűzölögni a reggeli tesióra után.

  A hittan és erkölcstan...durvább mint Lengyelországban, pedig ők azért híresen vallásosak, mi nem...kicsit álszent dolog, nem azon múlik a jó erkölcs, hogy tanítják e heti X órában az iskolában.

 • 2013.09.06 17:23:23Trójai

  Az első kommentem meg elveszett az éterben, de nem írom le mégegyszer...

 • 2013.09.06 18:13:08zizi77

  Az ugye megvan, hogy a 8. tesióra előtt nem 7óra tömény tanulás van az elsősöknél. Az én lányom egésznapos iskolába jár, már másodikos, de még nekik sincs napi 7 tanórájuk. Szóval ne tessék már mindent ennyire kp-nek venni.

 • 2013.09.06 21:39:03Bleay

  Szerintem meg kellene szüntetni a kötelező iskolábajárást. Csak az járjon iskolába aki akar és csak annyit amennyit akar. Igy járna mindenki a legjobban. Ja, és természetesen mindenki azt tanulna amit szeretne.

 • 2013.09.07 14:51:50Nicca1

  Akik szerint túlzás az egész, meg felfújt lufi....
  Az megvan, hogy ismerős nyolcadikos lányának délután 3-ra raktak ne egy tanórát. Mert csak. Emiatt nem tud edzésre és járni, amit imád, és nem tud magántanárhoz sem járni - előkészítőre, amire százszor több szüksége lenne.
  Az megvan, hogy a délután 4-ig bentmaradás az nem az alsósokat érinti rosszul, hanem a felsősöket.
  Az megvan, hogy hiába adott engedélyt az igazgató, az nem kötelező és bármikor visszavonhatja.
  Az megvan, hogy a korábbiakhoz képest SOKKAL több lesz a kötelező iskolai tanóra? Egy nyolcadikosnak az új tantervförmedvény szerint 25 helyett 31, egy kilencedikesnek a 28 helyett pedig már 35! Ehhez vegyük hozzá a leckét és simán túlszárnyalta a 40 órát, amit egy felnőttnek kell ledolgoznia. Az se jó kifogás, hogy csak 45 perc egy óra, mert általában később engedk ki őket, és 5 perccel hamarabb ott kell ülniük. Szünet... na ja.
  [link]

 • 2013.09.08 09:20:28zizi77

  Már bocs, de huszonéve is harminc körül volt az óraszámunk nyolcadikban, szóval a 25 elég kevésnek tűnik. Felesleges vihar 1 kanál vízben.

 • 2013.09.08 21:06:13Nicca1

  Szerintem az emlékeid csalnak, de sebaj :)

 • 2013.09.09 07:42:49zizi77

  Hat óránk volt minden nap, kivéve a pénteket. Elég konkrétan emlékszem.

 • 2013.09.09 19:13:56cöcke

  húúú, még gimiben is kiborultam volna,ha pénteken 8. óra lett volna (szerencsére nem volt)!!! egyetemen meg be sem mentem a délelőtti előadásokra,ha du/este szeminárium volt, ez embertelen bassza meg, otthon kis Maugliként fog felnőni a leendő gyermekem,nem fog iskolába járni

 • 2013.09.26 22:18:24jolika

  Ha mindenki ilyen borzasztóan fel van háborodva, akkor miért nem történik valami? Birka nép a magyar... A pedagógusok miért nem sztrájkolnak? Szülők miért nem tüntetnek? Mindenki csak szakért... Sok okos ember van ebben az országban, a marhák meg terelgetik őket...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta