SZÜLŐSÉG

Csőrikés, autós iskolaköpenyek Olaszországból

2013. augusztus 31., szombat 19:21

Habár egy évvel ezelőtt Hoffmann reform Rózsa köznevelésért felelős államtitkár nyilvános lelkesedésbe kezdett az iskolaköpeny szó hallatán, az ötletből, hogy újra bevezessék, nem lett semmi. Még akkor sem, ha Hoffmann Rózsa maga örömmel hordta ezt gyerekként, és úgy gondolja, a köpeny erősítené az iskolákban a fegyelmet és a közösséghez tartozást.

Lássuk be, azért örülünk, hogy a Rákosi- és a Kádár-korszak meghatározó iskolai kellékét nem hozták be ismét, bár egy-két problémát biztosan megoldana: például, hogy nem kellene félórákat győzködni arról a gyereket reggelente, hogy de márpedig ne a tegnap előtt beszerzett Superman-jelmezt húzza magára, nem lesz az olyan jó, higgye már el. Ugyanakkor – a sanghaji példa után – ki tudja, veszélytelen-e.

Míg itthon ma már javarészt csak magániskolák egyenruháiba futunk bele, addig Olaszországban egy bevásárlóközpontban is hozzájuthatunk az iskolaköpenyekhez. Az alábbi darabokat a viterbói E. Leclerc -  Conad bevásárlóközpontban találtuk, mert, ugye, akadnak még helyek, ahol ajánlott a viseletük. A lányok a fehér, rózsaszín vagy világoskék köpenyből, a fiúk pedig a sötétkéből vagy a feketéből választhatnak. Áruk 14,9 eurótól (kb 4500 forinttól) 19,9 euróig (kb. 6000 forintig) terjed.

Törvény nem kötelezi az olasz szülőket arra, hogy köpenyt adjanak a gyerekükre, ám több óvoda, iskola is erősen ajánlja a viseletet, sőt, állítólag olyan olasz szülők is akadnak, akik önszántukból döntenek úgy, hogy köpenyben küldik az iskolába a gyereküket. Az általános iskola első, második osztályától azonban már egyáltalán nem jellemző, hogy iskolaköpenyt hordanának a gyerekek. 2008-ban felvetődött, hogy az állami iskolákban kötelezővé tennék az iskolaköpenyt, ám akárcsak Hoffmann Rózsa ötlete, úgy ez is vitát generált, így inkább elvetették.

Mussolini idején az olasz iskolákban (1922-1943) egyenruha viselésére kötelezték a diákokat, amit a fasizmus után az iskolai köpeny váltott fel. Az 1950-es években még nagy masnival hordták a köpenyt, amiről az évek során lekerült a masni, kisebb lett a gallérja is, míg végül a köpeny is megrövidült.

A vonatkozó Wikipédia-cikk azt írja, hogy a hatvanas években már leginkább csak a lányoknak kellett köpenyt hodaniuk a gimnáziumokban – egyebek mellett ezért is utálták viselni. 1970-re aztán kikerült a kötelező kellemetlenségek listájából. Magyarországon a Rákosi- és a Kádár-korszak alatt töltött be jelentős szerepet a közoktatásban, ám társadalomtörténészek szerint inkább praktikus, mint sem uniformizáló szerepe volt a kék köpenynek.

Ön mit szól az olasz iskolaköpenyekhez? Ráhúzná bármelyiket a gyerekére?

Olasz köpeny vonzó?

  • 100
    Igen
  • 163
    Nem

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta