Csőrikés, autós iskolaköpenyek Olaszországból

Habár egy évvel ezelőtt Hoffmann reform Rózsa köznevelésért felelős államtitkár nyilvános lelkesedésbe kezdett az iskolaköpeny szó hallatán, az ötletből, hogy újra bevezessék, nem lett semmi. Még akkor sem, ha Hoffmann Rózsa maga örömmel hordta ezt gyerekként, és úgy gondolja, a köpeny erősítené az iskolákban a fegyelmet és a közösséghez tartozást.

Lássuk be, azért örülünk, hogy a Rákosi- és a Kádár-korszak meghatározó iskolai kellékét nem hozták be ismét, bár egy-két problémát biztosan megoldana: például, hogy nem kellene félórákat győzködni arról a gyereket reggelente, hogy de márpedig ne a tegnap előtt beszerzett Superman-jelmezt húzza magára, nem lesz az olyan jó, higgye már el. Ugyanakkor – a sanghaji példa után – ki tudja, veszélytelen-e.

Míg itthon ma már javarészt csak magániskolák egyenruháiba futunk bele, addig Olaszországban egy bevásárlóközpontban is hozzájuthatunk az iskolaköpenyekhez. Az alábbi darabokat a viterbói E. Leclerc -  Conad bevásárlóközpontban találtuk, mert, ugye, akadnak még helyek, ahol ajánlott a viseletük. A lányok a fehér, rózsaszín vagy világoskék köpenyből, a fiúk pedig a sötétkéből vagy a feketéből választhatnak. Áruk 14,9 eurótól (kb 4500 forinttól) 19,9 euróig (kb. 6000 forintig) terjed.

20130806 172727

Törvény nem kötelezi az olasz szülőket arra, hogy köpenyt adjanak a gyerekükre, ám több óvoda, iskola is erősen ajánlja a viseletet, sőt, állítólag olyan olasz szülők is akadnak, akik önszántukból döntenek úgy, hogy köpenyben küldik az iskolába a gyereküket. Az általános iskola első, második osztályától azonban már egyáltalán nem jellemző, hogy iskolaköpenyt hordanának a gyerekek. 2008-ban felvetődött, hogy az állami iskolákban kötelezővé tennék az iskolaköpenyt, ám akárcsak Hoffmann Rózsa ötlete, úgy ez is vitát generált, így inkább elvetették.

20130806 172733

Mussolini idején az olasz iskolákban (1922-1943) egyenruha viselésére kötelezték a diákokat, amit a fasizmus után az iskolai köpeny váltott fel. Az 1950-es években még nagy masnival hordták a köpenyt, amiről az évek során lekerült a masni, kisebb lett a gallérja is, míg végül a köpeny is megrövidült.

A vonatkozó Wikipédia-cikk azt írja, hogy a hatvanas években már leginkább csak a lányoknak kellett köpenyt hodaniuk a gimnáziumokban – egyebek mellett ezért is utálták viselni. 1970-re aztán kikerült a kötelező kellemetlenségek listájából. Magyarországon a Rákosi- és a Kádár-korszak alatt töltött be jelentős szerepet a közoktatásban, ám társadalomtörténészek szerint inkább praktikus, mint sem uniformizáló szerepe volt a kék köpenynek.

Ön mit szól az olasz iskolaköpenyekhez? Ráhúzná bármelyiket a gyerekére?

Olasz köpeny vonzó?

20130806 172750
Oszd meg másokkal is!
Mustra