SZÜLŐSÉG

Itt a tankönyv, hol a tankönyv

2013. augusztus 30., péntek 10:30

Az iskolánk honlapjára felkerült az infó, hogy csütörtökön és pénteken, a szeptemberi ebédbefizetéssel együtt át lehet venni a könyveket is, ehhez csak azt kérik, mindenki vigye magával a csekket, vagy az átutalást igazoló bankszámlakivonatot. Fel is mentem volna, ha nem maradt volna az igazolás a férjemnél, és azt is megállapítottam, a hiszti hozzánk nem ért el, minden oké.

Aztán levelet kaptunk az egyik osztálytársunk anyukájától, aki ezt írta: "Aki még nem ment, ma már ne is menjen a tankönyvekért!!!!! Nem érkezett meg a teljes szállítmány és amíg nem vették át az összeset, nem lehet kiosztani! A legnagyobb szakadó esőben mentem fel, hiába. Én holnap délelőtt felhívom a sulit, és tájékoztatlak Titeket!"

Írtam egy levelet az iskolatitkárnak, de ő sem tudott többet mondani, azt ígérte, ha holnap felhívom, talán már többet tud mondani, mikorra érkezik meg minden.

A tankönyveket Hoffmann Rózsa utasításai szerint hétfőn kellene amúgy osztani, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy a szülőknek ne kelljen még vakációban foglalkozni ezzel. Innen üzenjük, hogy sok anyuka van, aki szívesebben bemegy néhány nappal korábban, hogy cserébe ne hétköznap éjszaka kelljen könyveket kötnie. Viszont van sok apuka, aki utál a szünidőben ilyenekkel foglalkozni, és örül, hogy hétfőig iskola közelébe sem kell mennie.

A hivatalos indolás mellett viszont nehéz nem észrevenni, hogy rengeteg helyre nem érkeztek még meg a könyvek, így ezeket tényleg problémás lenne hamarabb kiosztani.

Sok helyen sok mindent lehet olvasni, úgyhogy körbekérdeztem az ismerősöket, ki mit tapasztalt. Ez alapján meglehetősen vegyes a kép.

Akinek minden flott volt

Kolleganőnk teljesen elégedett volt, ő ezt írta:

"Tegnap és ma volt, kölykök 10 perc alatt elintézték, megkaptak mindent. Nem is ezzel volt a gond, hanem az igazolásokkal: folyószámla kivonat kell a családi pótlék miatt, beküldtem év közben egyet, üzentek, hogy 3 kell, mert 3 gyerek van (nem fénymásoltak volna persze), aztán most, hogy a menzára is jelentkezni kellett, megint kérték. Nem tudom, ez hogyan megy, hiszen ellenőrzésnél be kell nekik mutatni, szóval meg kell, hogy legyen a sulinak. de mindössze ennyi fennakadás volt. "

Kicsit sárga, kicsit savanyú

Egy másik ismerős ezt tapasztalta: "Mi kedden vettük at a tankönyveket az iskolában, három nap volt megjelölve – most a honlapon feltették meg szept 2-t is.  Az iskola egyébkent 12 évfolyamos.  Pár percet kellett csak várni, én azt hittem, hosszabb lesz.

Csomagokban voltak a könyvek összerendezve, név osztály alapján. Az iskolában dolgozók, akiket egyébként jól ismerünk és pontosan tudták ki a fiam , hova jár, stb. pár másodperc múlva hozták is az alapcsomagot, ami az ingyenes rész, illetve a kiegészítő csomagot, ami a fizetős rész (nekünk 5 ezer forint körül volt).

Át kellett nézni a csomagot, hogy minden rendben van-e, egy kapott papírhoz hasonlitva. Nálunk egy könyv hiányzott, valami feladatlap gyüjtemény, de úgy tűnt, ez minden csomagól hiányozhatott, mert nem lepődtek meg ezen azok, akik osztották a  könyveket. Felirtuk a lapra, hogy mi hiányzik, és én aláírtam. A fizetett összegről szép számlát is kaptam.

Olyan nálunk nem volt, mint amit a hírekben lehet olvasni, hogy a hiányos csomagot nem adják ki, lehet, hogy azért, mert akkor senki nem kapott volna semmit."

Aki semmit nem tud

Egy önkormányzati, művészeti iskolába járó gyerek szüleinek elmondása szerint őket emailben értesítették arról, hogy a könyvekért senki ne menjen be, azokat szeptember másodikán fogják kiosztani. Mint elmondta, a tanárnő tájékoztatásából nem derült ki, hogy ennek az az oka, hogy az iskola betartja Hoffmann Rózsa utasítását, vagy az, hogy esetleg még nem érkezett meg minden.

Másik ismerősünk ezt mondta: "Nálunk semmi hír még, valami fő szmk-s egyszer írt a többi szmk-snak, hogy egységesen az egész országban szept. 2-án osztják a könyveket, de sem az iskola honlapján nincs semmi info, sem máshol. Már két hete emailek ezrei jönnek a szülőktől, hogy úristen, mi lesz? Azt írta egyébként ez a fő szmk-s nő, hogy majd nemsokára ír egy összefoglalót az idei évről, hogy mik lesznek a változások, de előre jelezte, hogy káosz van mindenben, kemény év lesz, sok tolerancia és összefogás kell majd a szülők részéről." (szmk: szülői munkaközösség)

Önöknél mi a helyzet? Írják meg kommentben, vagy privát levélben nekünk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.30 10:45:25tom28

  Fodros általános iskola 3. ker: fogalmam sincs mikor lesz könyvünk, talán hétfő?

 • 2013.08.30 10:58:43acel

  A sok könyvkiosztó iskola szabotálja a rendert:
  [link]

 • 2013.08.30 11:20:59fülemüle

  Nálunk tegnap lett volna tankönyv osztás déltől. Reggel 9 körül hívtak az iskolából, hogy mégse lesz. Előző nap még néztem az iskola honlapját, akkor még az eredeti terv volt kiírva.

  Én nem bánom, hogy nem kell 2-4 órát sorban állnom a tankönyvekért munkaidőben. Tavaly ez volt a helyzet. Akkor már inkább az éjszakai könyvcsomagolás (bár kibírja az a könyv, ha hétvégéig nem lesz becsomagolva).

  Arra azért kíváncsi leszek hétfőre ott lesznek-e a könyvek...

 • 2013.08.30 11:23:43kovi1970

  A marokaranka tegnap azt nyilatkozta a rádijóban, hogy mivel a tanárok egy része úgysem a könyvekből tanít, ezért nincs szüksége a gyerkeknek iskolakezdésre a könyvekre.
  Normális az ilyen? Amikor előre beszedték a pénzt?

  Amúgy meg hivatalosan állítólag mindenhol 2-án kell kiosztani a könyveket. Idáig a szülőnek 1 napot ki kellett venni, hogy elmenjen a könyvekért. Ez az indoklásuk. Nem baj, most majd 2.-ára kell kivenni szabadságot mert a gyerek egyedül nem tudja hazacipelni. Ugyanis be kell kötni a könyveket, amire idáig volt idő az iskolakezdésig.
  Csak tudnám minek olyanok foglalkoznak a tankönyvek szétosztásával akiknek közük nincs az iskolához. De a jelek szerint gyerekük se volt még. Azért a pénzt előre beszedik...

 • 2013.08.30 12:06:47Mille38

  Déja vu: visszagondolok a 70-80-as évekre, amikor ugyanígy minden logisztikai lehetőséget kipróbáltak a tankönyvek kiosztására, évente változtatgatták, de akkor is volt mindig könyvhiány. Ezek a variációk jutnak eszembe: (1) tankönyvvásárlás osztályonként év kezdés előtt/ (2) után, (3) évkezdés előtt 2-3 napig a tornateremben mindenkinek, (4) a kerület egy kijelölt iskolájában az összes többinek, (5) egy kerületi könyvesboltban mindenkinek, (6) összesen két könyvesboltban egész Bp-en.(Ez volt a legrémesebb emlékem, szakadó esőben álltunk a Deák tértől az Október 6. utcai boltig.)
  Nem tudom, kitalálható-e még valami variáció, de hajrá, jövőre is szeretnénk szórakozni.
  Az idén nekünk az a jó, hogy nem kellett egyáltalán bemenni a suliba, mert az ebédet online fizethetjük, a tankönyvekről meg értesítettek, hogy csak szept. 2-án vehetők át. Hurrá, hosszabb a nyári szünet.

 • 2013.08.30 12:32:43fülemüle

  Ebédet fizethettek online? Magyarországon? Ez hihetetlen......
  Nálunk még a sorban állós módszer létezik. És ez is kizárólag munkaidőben....

 • 2013.08.30 12:37:44Slipping_Beauty

  elkallódtak... :D

 • 2013.08.30 14:26:53Crazy Juliet

  XII. Németvölgyi úti Általános Iskola. Gyermekem 7. évfolyamos. Hétfőn még beszéltem az osztályfőnökével is telefonon, hogy PÉNTEKEN 9:00-17:00 óra között tankönyv osztás. Ne feledjük. Nem feledtük. Ma délben - mert ugye én egyedülálló anyukaként dolgozom... - elindult a gyermek, hogy átvegye - tudom, tudom, a tudás hatalom, tehát drága - a tankönyveit.
  Nem kapta meg. Ki is került az iskola honlapjára egy felhívás - MAI DÁTUMMAL - hogy ne menjen senki tankönyvért, úgyse kapja meg, csak majd hétfőn, az osztályfőnöki órán. Remek.
  Úgy látszik, már ilyen fiatal korban is lehet "tartozni az ördögnek" egy úttal... :) *sírvanevetős*

 • 2013.08.30 15:23:29Mirocska

  Péntek délután van, de a mi iskolánkba még egyetlen db tankönyv sem érkezett... Talán szombaton vagy vasárnap... Addig ott dekkolnak a tanárok és várják szegények a nagy semmit... :-((((

 • 2013.08.30 15:50:30kovi1970

  Ezek hülyék vazze:
  [link]

 • 2013.08.30 15:59:55Bosszancs

  Háát nálunk itt, az elmaradott vidéken :-) semmi sem úgy történt, mint fenn "Nagybudapesten".
  Információ a tanévkezdésehez:
  - 21-én felkerült az iskola honlapjára minden információ (pótvizsga, tankönyvbeérkezés, tankönyvosztás, tanévnyitó, első tanítási nap...)
  - kinyomtatva A3-asban ugyanez az iskola ajtaján,
  - kinyomtatva ugyanez A4-esben az ovik ajtajain,
  - a nagyobbik lány személyre szóló levelet kapott a postaládába a múlt héten (postán keresztül az új ofőjétől), benne egy kézzel gyártott "iskolába hívogató" aranyos kis versikével, plusz A4-es lapon a fenti infók,
  - a kisebbik lány személyre szóló levelet kapott hétfőreggelre az ofőtől (személyes kézbesítés), kézzel gyártott "Iskolába hívogató", amin minden infó rajta volt,
  Tankönyvosztás "borzalmai":
  - ugyanúgy, mint eddig: suli aulájában több tanító néni felírta, hogy a gyerekeknek kérünk-e ebédet vagy 3-szori étkezést,
  - ugyanúgy, mint eddig: suli aulájában több tanító néni felírta, hogy meddig akarjuk a napközit - hivatalosan mindenki 4-ig van...
  - ugyanúgy, mint eddig: a lányaim végigölelgették a tantó néniket (még azokat is, akik nem tanítják őket), és elbeszélgettek a nyári olvasmányokról, egyebekről,
  - ugyanúgy, mint eddig: a tankönyvosztó teremnél rövid, kb. 5-6 perces sor állt,
  - ugyanúgy, mint eddig: a gyerkőcöknek név szerint külön voltak szortírozva a könyvei,
  - nem ugyanúgy, mint eddig: be voltak zacskózva a könyvek,
  - nem ugyanúgy, mint eddig: nem kellett pénzezni, csekket kellett bemutatni (interneten fizettünk 21-én, a kinyomtatott igazoló fecni elég volt, nem voltunk BAR listán sem a késésért),
  - nem ugyanúgy, mint eddig: több helyen alá kellett írni az átvételt,
  - nem ugyanúgy, mint eddig: csak most pénteken volt tankönyvosztás, de este 6-ig. Eddig két nap volt délután 4-ig.
  Szerintem ugyanannyi ideig tartott, mint eddig.

 • 2013.08.30 16:10:16Bosszancs

  Nem fért bele az előző, kimerítő kommentbe!
  Ami meglepett: a nagyobbik lányom idéntől felsős, mégis kapott az ofőjétől iskolába hívogatót. Mint a többi sorbanálló szülőtől megtudtam; itt mindenki kap. Még a férfi ofők is küldenek ki ilyet.

  Konzekvencia:
  lehet, hogy a pestiek által oly elmaradottnak tartott vidéken esetleg kevésbé fontosak az előírások, fontosabbak a gyerekek (igen egy általános iskolában...) és a zökkenő és stresszmentes tanítás. Ja, így nem lehet fanyalogni sem, hogy mennyire sz@r az egész...

  Ja, a vidékről: jócskán pesti agglomeráción kívüli, ippeg 10 000 fős, háromfaluegyesültegykisvárossá településről van szó. Van három ovi, két általános iskola és egy gimnázium.

 • 2013.08.30 16:11:48kisQtya

  A gyerekeim most kezdik az egyetemet. 13 évig jártak olyan iskolába, ahol szeptember közepén kaptuk meg az könyveket, amiből mindig hiányzott valami. De nem baj, mert akkor még úgysem volt órarend, mert még nem volt teljes a tanári kar.
  Mire belelendültünk volna a tanulásba, jött az őszi szünet, utána karácsonyig lassan haladtunk mert kezdődött a náthaszezon, ami el is tartott a téli szünetig. Téli szünet után megírtuk a témazárókat és aztán lazítós pihike volt félévzárásig, meg síszünet miatt csökkentett létszámmal üzemeltünk.
  februártól jött az influenzaszezon, tanárok és gyerekek hiányoztak, hetekig lassan haladtunk. Majd jött a tavaszi szünet, iskolanap/hét rövidített órákkal, erdei iskola, majd egy kis tanulás még május közepéig, aztán írták a témazárókat. Júniusban már tulajdonképpen nem volt tanítás, mindenki várta az évzárót.
  Ebbe a szoros menetrendbe mindig belefért, hogy elmaradjon hetente legalább öt óra, volt olyan év, hogy a tanár betegsége miatt 23 magyar óra maradt el helyettesítés nuku. Következő évben ugyanilyen okból több, mint 40 angolóra maradt el. Azt viszont mindig pontosan adminisztrálták, hogy hány percet késett a gyerek.
  De jó, hogy ennek a fosnak is vége van már!!!!

 • 2013.08.30 16:21:03kisQtya

  Az én kommentemből is kimaradt, hogy ez NEM az Orbán-kormány alatt volt így, hanem 13 évig!!!
  SOSEM láttam 13 év alatt szeptember 15. előtt tankönyvet! A nyelvkonyvek pedig október végére jöttek meg.
  Viszont SOK olyan könyvet láttam év végén, aminek a gerince sem volt még megtörve. Ki sem nyitották SOHA!!!!!

 • 2013.08.30 16:25:57drpont

  Nálunk a megrendelt könyvek 20 %-ről jött csak csekk. A többi nyomtalanul elveszett a nagy magyar tankönyrendszerben....

 • 2013.08.30 16:37:54jános515

  A lényeg hogy előre kifizették a kedves szülők a tankönyvek árát, ami valakinek kamatozott egy kis ideig. Ügyes , nagyon ügyes. A más pénzét kamatoztatni !
  Ahol normális a suli és józan ésszel gondolkozik az igazgató, ott már kiosztották azokat a könyveket amik megérkeztek.
  Ami meg nem jött meg, az majd megjön--mint Viktor Törökbálintra.
  De a tények azok azt mutatják hogy hazudni azt tudnak. Ja és lopni, meg csalni is, de mindezt keresztényi erkölcs alapján és követve a keresztényi értékrendet !

 • 2013.08.30 17:23:16cicamaca

  Nálam pl az a helyzet, hogy nincs gyerekem, de valami szerencsétlen sikeresen az én mailcímemmel regisztrált a tankönyvrendeléshez (ezúton is szeretnék gratulálni a fejlesztőknek), és ma kaptam mailt h megjött a gyerek némettankönyve...
  Bosszancs: örülj, hogy ilyen klassz helyen laktok, hogy ott jut idő és energia emberként kezelni egymást. Én örülök helyetted is. Ahhoz viszont csak gratulálni tudok, ahogy sikerült a mondandód ilyen kisebbségi komplexusos módon megfogalmazni. Érdekes módon soha nem találkoztam olyan pestivel, aki lenézte volna a vidékieket vagy a vidéket, de rendszeresen találkozom pestiekre acsargó vidékiekkel (az ország teljesen különböző régióiból), akik abból kiindulva, hogy a pestiek úgyis lenézik őket, elégtételt vesznek vélt sérelmeikért. Igazán abba lehetne már hagyni.

 • 2013.08.30 17:33:56króm

  Hozzánk állítólag szombaton jön a szállítmány.

 • 2013.08.30 17:55:01Bánatkő

  Hétfőn délután hiánytalanul átvettük az alsós gyerek tankönyveit, átutalási másolat ellenében. Csomagbontással, ellenőrzéssel, aláírással együtt kb. 3 perc. Bp., peremkerületi ált. iskola.

 • 2013.08.30 18:06:28Rézvirág

  Mi hétfőn kapjuk meg a könyveket, tök ingyen, mert nálunk az önkormányzat fizeti mindenkinek (eddig is így volt, a mindenkori polgármester pártállásától függetlenül). Ami azt illeti, én nagyon örülök ennek a hétfői átvételnek, mert
  1. nem kellett külön elzarándokolnom az iskolába
  2. iskolaotthonos iskola, hétfőn két gyereket kell _mindenestől_ (rajz, technika, torna felszerelés, tisztasági cucc, matek bizbaszok) "beköltöztetnünk", szóval szuper, hogy a könyvek ott várnak, legalább tudok pakolni az iskolatáskákba is :-)
  Mindezért cserébe megéri nekem, hogy csak köv. hétvégén csomagolom be a könyveket? Miazhogy. (tapasztalataim szerint egy évet is kibírnak, nemhogy egy hetet...:-))

 • 2013.08.30 20:25:39birkakhoz

  Teljesen mindegy mi hogy tortenik ebben az orszagban! LENYEG AZ , HOGY ORBAN MEDIAJA MIT LO KI AZ ETERBE! EGY BIZTOS ORBAN JOBBAN TELJESIT VAN GYARAPODAS NALA BOVEN!Orszag jobban teljesit azt pedig mindenki aszerint donti el kivel szimpatizal! LOGIKUS NEM? egyaltalan nem de ez magyarorszag itt meg a szemenek sem hisz a FELCSUTI GUMICSIZMAS HIVO !

 • 2013.08.30 20:28:45birkakhoz

  Lenyeg az mindenki elegedett ! FANTASZTIKUS TENYLEG JOBBAN TELJESIT AZ ORSZAG !

 • 2013.09.05 12:11:53fogyókúra

  Nálunk az egyik gyereknek még mindig 5 könyve hiányzik (a szépen lefóliázott, listával ellátott csomagból). A tanárok meg próbálják megoldani, mert az egész osztálynak nagyjából kb. ennyi hiányzott. Pl. nyelvkönyvek, matek munkafüzet stb.
  Egyik gyerekemnek sincs órarendje még, de mivel iskolaotthonosak, már bent van minden könyvük+füzetük+rajz- és technika felszerelés, így a tanárok valamit kitalálnak nekik....:S

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta