Üljön csak a gyerek egész nap az iskolában!

Szeptembertől az általános iskolákban délután négyig kötelező foglalkozásokon kell részt venniük a gyerekeknek, ettől eltérni csak igazgatói engedéllyel lehet. A gyerekeknek ettől kezdve kötelező lesz az iskolai menza igénybevétele is, hiába főz anyu jobban, mint a konyhásnénik.

A köznevelésről szóló tv. 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) szeptember 1-jétől hatályos 27.§ (2)  bekezdése szerint a gyerekeknek 16 óráig foglalkozásokat, 17 óráig pedig felügyeletet kell biztosítani az iskolákban. A diáknak kötelessége a 16 óráig szervezett egyéb foglalkozásokon részt venni. A szabályok elvileg minden évfolyamra vonatkoznak.

shutterstock 143758903

És ha én nem akarom?

A szülő kérésére az igazgató adhat felmentés ez alól, melynek milyensége nincs szabályozva. Lehet minden napra felmentést kérni, bizonyos napokra, vagy csak egy időszakra is. A normál általános iskolákban - tehát ahol délelőtt van a tanítás, délután pedig a napközi vagy a szakkörök -, nem igazán fordulhat elő, hogy tanórák lesznek délután, bár ezt a törvény nem tiltja. Az egyéb foglalkozás jelenti a napközit vagy tanulószobát is.

Ha a szülőnek nincs engedélye a gyereket elvinni az iskolából, de mégis megteszi, akkor igazolatlan órára számíthat, 10 ilyen után pedig az iskolának jelentési kötelezettsége van a járási gyámhivatal és a gyerekjóléti szolgálat felé. Ha pedig a helyzet fokozódik, akár a családi pótlék visszatartása és megszüntetése is elképzelhető.

De mit fog így enni a gyerek?

A gyerek étkeztetéséről gondoskodni kell, így marad a menza, kivéve ha a gyerek allergiás, és az iskola nem tudja megoldani, hogy speciális étkezést biztosítson a diákja számára.

Az általunk megkérdezett iskolák igazgatói szerint nincs akkora baj a jogszabállyal, mint amennyire a szülők tartanak tőle. Az Eduline-on például a szülők nagy része nem ért egyet a szabályozással.

"Egy barom gyermeket nem nevelő törvénye ez. Ugatnak a sportról? Így nehéz lesz .Az én fiam igazolt versenyző és továbbra is edzésre fog járni. Kitűnő tanuló és felvételi előtt áll. Bőven elég a 6 óra egy gyereknek. Nem kötelezhet egy kretén sem ,hogy szar menzát egyen a gyerekem. Részemről továbbra is tanítás után otthon ebédel a gyerekem, edzésre megy, együtt megvacsorázunk, beszélgetünk és tanulni fog" - írja egyikük.

Más szerint az egész rendelet célja az volt, hogy a tanárok megnövelt munkaidejét és béremelését igazolják valamivel: "Nehéz nem hinni, hogy ez az egész nem csak a pedagógusok szívatására (dolgozzanak meg a "látszat-béremelésükért") történik."

Az általunk megkérdezett iskolaigazgatók kétféleképpen értelmezték a jogszabályt. Van, aki felmenő rendszerben tervezi bevezetni (1. és 5. osztály, mint a mindennapos testnevelés esetében), míg más szerint ez azonnal és automatikusan életbe lép minden osztályban, 1-8. között. Dobi Ágnes, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Köznevelésért Felelős Államtitkárságától elmondta, hogy a törvény teljesen egyértelműen fogalmaz ebben a kérdésben: minden osztályban be kell vezetni az új jogszabályt.

shutterstock 142810378

Iskolája válogatja, hogyan oldják meg

Egy budapesti, régi és igen erős iskola igazgatója szerint a probléma valójában nem is probléma, mivel eddig is annyi órájuk volt a gimiseknek, hogy úgyis ott voltak legalább 4-ig az iskolában, az alsósok nagy része pedig napközis, legalább a 6.osztályig. Szerinte gond a 6. és a 10. osztály közt adódhat, ha szigorúan veszik a kérdést.

Egy másik belvárosi iskola igazgatója szerint az alsósok 90 százaléka eddig is legalább 3-ig bent volt az iskolában, és mivel ráadásul náluk kitelepült zeneiskola is működik, ezért a gyerekek nagy része nem ment eddig sem korábban haza. Azt teljesen természetesnek veszik, hogy ha valaki szeretné, ha a gyerek otthon legyen délután, vagy különórája van, elengedik. Itt az egész iskolára egységesen vezetik be a 4 órás szabályt.

Egy borsodi kisváros igazgató szerint a törvény üdvözölendő, mivel ismerve a gyerekanyagot, jó lehetőségnek tartják, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segítsék. Ennek ellenére a szülők nem üdvözölték egyértelmű lelkesedéssel a döntést, holott idén náluk felmenő rendszerben fogják bevezetni a szabályt. Főleg a felső tagozatos gyerekek szülei lázadoztak, de a családi pótlék elvétele hiányzás esetén visszatartó erőt jelent.

Oszd meg másokkal is!
Mustra