SZÜLŐSÉG

Sose fog megszületni ez a gyerek

2013. augusztus 26., hétfő 10:24

38-39.(?) hét

Alighanem a mi gyerekünk lesz az első a világon, aki sose fog megszületni - erre a végkövetkeztetésre jutottunk a négynapos hosszú hétvégén, amikor is jól lebeszéltem a kiscsajjal, hogy minden készen áll az érkezésére, hajrá. Lehetőleg augusztus 20-án, hogy minimum tíz évig lehessen azzal etetni, hogy az egész tűzijáték körüli felhajtás csak miatta történik. A gyerek viszont köszönte szépen, magasról tojt az ünnepnapra, a hideg frontra és a teliholdra is, ahogyan nem érdekelte az sem, hogy körtét szüreteltünk, nagytakarítottunk, és még a férjem se néz jókislánynak, szóval megtettünk mindent az ügy érdekében.

Kikérem magamnak amúgy a rutinos szülő kifejezést, és jól szórakozom azokon, akik egy gyerek világra hozatala után úgy érzik, már mindent tudnak a témával kapcsolatban, és forgatják a szemüket, hogy mennyire bénán tudom venni az akadályokat.

- Az első fiamnál elment a magzatvizem, és bár azonnal mentünk a kórházba, ott csak 24 óra elteltével indították be a szülést fájások híján. (A gyerek ennek köszönhetően oxigénhiányos volt, hónapokig jártunk mozgásterápiára vele.) Az oxitocin adagolása ellenére csak a tolófájást éreztem.

- A második terhességem szintén indított volt, egész egyszerű ok miatt: a nőgyógyászom másnap ment szabadságra, így az éjszakai ügyelet ideje alatt jobbnak látta lerendezni a dolgot. Egyből erős, kétperces fájásokkal indult meg a szülés, a doki nem akart hinni nekem, amikor szóltam, hogy a gyerek fejének búbja már valószínűleg kint van.

- A harmadik alkalommal már egy hónapja dekkoltam a kórházban, amikor megéreztem, hogy valami nincsen rendben a méhen belül. Kikönyörögtem az orvostól egy 'erőteljesebb vizsgálatot', aminek meg is lett az eredménye, egy óra múlva elment a vizem, és innentől kezdve végre minden úgy ment, ahogyan azt olvastam: a kellemetlen méhösszehúzódásoktól az erősödő fájdalmakon át a tolófájásig. (A lányom köldökzsinórján egyébként egy csomó volt, úgyhogy jól éreztem én, hogy valami nem stimmel.)

Szóval ezek után nekem aztán ne mondja senki, hogy fel lehet készülni a szülésre, és hogy ennyi után már tisztában kellene lennem a dolgokkal, meg kell tudnom különböztetni a fájdalmakat, stb. Mert nem lehet. (Utólag persze én is okos voltam mindig, minden bizonnyal az is leszek.)

Úgyhogy kiválóan játszom a hülye picsa szerepét három szülés után is: először egy szimpla gyomorrontás okozta hasi görcsre hittem azt, hogy beindultak a fájások, pár napra rá pedig meggyőződésem volt, hogy a magzatvizem ment el. Persze rövid időn belül leesett, hogy csak az ülőkádban az óriási seggem mögött felgyülemlő víz zubogott ki a tusolás után, amikor felálltam. Még jó, hogy ilyen gyors a reakcióidőm, el tudom képzelni a dokik arcát, ahogyan bizonygatom a kórházban, hogy belőlem bizony két liter víz jött ki, ez a szülés beindulásának a jele, még a hülye is tudja.

Múlt héten egyébként egy teljesen új orvos két héttel előrébb hozta a szülés várható időpontját, így még inkább elviselhetetlen és idegölő a várakozás. Férjem is mindig azzal jön, hogy rossz feleség vagyok, csak szórakozom vele, hiszen már mióta terhes vagyok, de sose szülök. Közben meg mindenki azzal próbál vigasztalni, hogy nem volt még olyan gyerek a világon, amelyik bent maradt volna, ami igaz is - eddig. Vagy pedig a leglehetetlenebb helyen és időpontban fog megindulni a folyamat, mondjuk a Tesco kellős közepén. Vagy ami még rosszabb, a Barátok közt alatt, hogy véletlenül se tudjam meg, összejön-e Miki meg a Zsófi. Na, az borzasztó lenne.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.26 12:06:44victor vacendak

  A számolást az utolsó mentruáció első napjától kell kezdeni. Vagyis 38 hét az a minimum, ami kell, hogy a magzat kifejlődjön. A szakorvosok eleve 40 héttel számolnak, mert ez lenne az ideális. A szülés siettetése sosem jó, csak akkor indokolt, ha baj van az anyával vagy a babával!!!!!

 • 2013.08.26 12:20:40bungics

  Én már szültem.
  Az semmi, én kétszer.
  Én háromszor, mit tudtok ti erről.
  Bibibíí én negyedjére fogok!

 • 2013.08.26 15:51:10chatte

  Na bumm, nekünk azt mondták, hogy 2 héttel később várjuk, az se sokkal jobb. A négy hátralevő hétből hirtelen hat lett, addig meg malmozhatunk. Két héttel több jóslófájás (már most is van), aranyér meg át nem alvott éjszaka

 • 2013.08.26 15:57:20gigabursch

  Kitartás!!!


  :-)

 • 2013.08.26 18:52:27kerol81

  Együtt érzek veled így 40 hetesen, én is úgy érzem, hogy sose bújik ki, pedig én is a lelkére beszéltem, és a 20-a nekünk is szimpi dátum volt az általad említettek miatt :)

 • 2013.08.26 21:51:17Fenimore

  Isten ments, hogy elvicceljem a helyzetet, de erről egy aranyos "klasszikus" jut eszembe:[link]

 • 2013.08.27 10:16:28dieter1

  Az elsô két gyerekünk késett az orvosok által számított idôhöz képest. A harmadik is, de ekkor sajnos négy napon keresztül (!) reggelente "indították" a szülést. Háromszor délutánra elmúltak a "fájások", mígnem végre a negyedik napon megszületett a baba - addig nem ismert fájdalmak közepette :-(
  A negyediknél aztán hozzáadtunk tíz napot az utolsó menstruáció idôpontjához, vagyis hazudtunk. Így aztán sikerült az orvosoknak pontosan eltalálniuk az idôpontot, a baba mindenféle kényszerítés nélkül, rendben világra jött :-)

 • 2013.08.27 12:57:48gchg

  Nem értem, mi ez a sok macera a végén a szülés időpontjának tologatása körül. A magzatok csak maximum az első 12 hétben fejlődnek egyformán, utána óriási a szórás. Időre született, egészséges baba lehet 2500 gr és 4500 gr is, a súlyból és a méretből következtetni a terhesség hosszára és így a szülés várható időpontjára súlyos amatőrizmus egy orvos részéről. :( Ami a táblázatokban van, az csak az átlag. A terhesség pontos idejét és így a terminust is - ha nem lehet tudni, mikor fogant a baba - a legbiztosabban a korai UH-kkal lehet belőni. Egy öt hetes és egy hat hetes embriót nem lehet összekeverni, ahogy a nyolc és tíz hetes magzat kora is egyértelműen megállapítható a méreteiből és a fejlettségi fokából.

  Én mindhárom gyerekemnél pontosan tudtam az ovuláció időpontját (hő, nyák stb), amit a korai ultrahangok igazoltak. Ennek ellenére a fiaimat 1-2 héttel nagyobbnak mérték a tényleges koruknál, a lányomat meg 1 héttel kisebbnek.

 • 2013.08.27 16:26:14kerol81

  Hát azért a korai UH-k sem mindenhatóak. Először 6 hetesnek mondták a picurt, majd 2 hét múlva 10 hetesnek.... ugyanazzal az ultrahanggal

 • 2013.08.27 23:06:37X32zpf

  Nah, ez a cikk már egész élvezhető volt az önkritikával egyetemben :-D
  Egy kicsit azért muszáj kukacoskodnom. Létezik olyan eset, hogy egy nő még csak egyetlen gyermeket hordott ki és szült meg, mégis nagyobb a tudása e téren, mint a 10. gyermekét megszülőnek. (Mielőtt bárki hőbörögne, hogy "Hádehogy?" vagy "Hogyhogymiért?", előbb gondolkozzon kicsit, rá fog jönni :-) ) A tudás nem feltétlenül következménye a tapasztalatnak, ezt jól megfogalmaztad, de ennek az éremnek másik oldala is van ;-)
  Kívánok Neked könnyű, problémamentes szülést!

 • 2013.08.28 13:21:45Turchi

  Én az utolsó 2 hétben nem mertem sehova menni, hátha szülök :-) Még jó hogy a kórháztól 10 percre laktunk, körülötte sétáltam állandóan...

 • 2013.08.28 14:48:01dieter1

  Mi még a kiírás napján felmentünk sétálni egy 2000 méteres hegyre, igaz, felvonóval ;-) Aztán nyolc nap múlva meg is jött a gyerek.

  (Csak a kontraszt kedvéért írtam, semmiképp sem mint követendő példát gondoltam!!!)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta