Így rendezze át a lakást iskolakezdésre

Ha a családban lévő gyerek iskoláskorba lép, az addig megszokott élet bizony másik kerékvágásba tér át. A tanulás elkezdésével a gyerek új szokásokat alakít ki, szobája új eszközökkel telik meg, de még ruhatára is kibővül. Kétségkívül izgalmas időszak, aminek azonban megvan a maga árnyoldala. Hamarosan ugyanis azon kaphatjuk magunkat, hogy alig férünk el reggel a fürdőszobában, a gyermek tornacuccán esünk keresztül az előszobában, és vacsoránál nem tudunk megteríteni az asztalon hányódó füzetektől. A Geppetto Belsőépítész Iroda munkatársa foglalta össze, hogy válhat a káoszból kozmosz.

shutterstock 116954140

A nehézségek és a stressz jó része egyszerűen elkerülhető megfelelő szervezéssel, aminek részeként érdemes lakásunk belső tereit is az iskolakezdéshez igazítanunk.

Iskolakezdéskor főként két helyen jelentkeznek nehézségek. Egyrészt a reggeli készülődés terén, amikor a család tagjai versenyt futnak az idővel, hogy beérjenek a munkába, vagy becsengetésre az iskolába. Másrészt, hogy ki kell alakítani a helyet és a megfelelő tárgyi környezetet a tanulás szülte új tevékenységeknek.

Reggeli káosz

Egy átlagos hétköznap a készülődéssel kezdődik, mely az ébredéstől egészen addig tart, amíg a gyerek az iskolai felszerelését magára aggatva kilép a lakás ajtaján. Idáig azonban hosszú út vezet, s ekkora rendszerint a felnőtteknek is indulásra késznek kell lenni. A reggeli készülődés a gyerekszobában kezdődik, és sarkalatos pontja az öltözködés. Sok szülő bármit megtenne, hogy a gyerek ilyenkor fele annyi idő alatt hagyja el szobáját, a jó hír, hogy megfelelő szervezéssel itt is szép eredményeket lehet elérni.

Szortírozzuk a gyermek ruhatárát, hogy a túl régi, túl kicsi, esetleg rég divatjamúlt darabok ne foglalják a helyet. Ezeket megkaphatja a kisebb testvér, vagy felajánlhatjuk jótékony szervezeteknek. Ügyeljünk rá, hogy a ruhák válogatását gyermekünkkel együtt végezzük, így elkerüljük a későbbi nézeteltérést. A megmaradó darabokat csoportosítsuk aszerint, hogy milyen alkalomra veszi fel a gyermek: helyezzük külön a sportruhákat, az iskolai öltözetet, a különböző szabadidős ruhadarabokat, és az elegáns holmikat.

Harc a fürdőszobáért

A gyerekszobából az út a fürdőbe vezet, mely többtagú család esetén kritikus pont lehet a sietős reggeli percekben. Sőt, a fürdőszoba este, fürdési időben ismét erősen igénybe vett helyiséggé válik.

Sok múlik rögtön azon, hogy ki milyen hamar találja meg saját tisztálkodási eszközeit. A kicsiknek inkább alacsonyan alakítsuk ki a tároló helyeket. Választhatunk jelzéssel ellátott kosarakat, vagy színes és mókás, könnyen tisztítható műanyag edényeket a fürdéshez szükséges kellékeknek. A tinik pipere holmijának, frizura és sminkes kellékeinek már magasabban is kialakíthatunk tárolókat, akár egy párhuzamos elrendezésű fehérnemű szekrény egyik polcain.

A gyakran használt dolgokat az ajtó közelébe rakjuk, így gyorsan és könnyen hozzáférhetők lesznek. Ha komolyabb átalakításra szánjuk rá magunkat, érdemes belsőépítész tanácsát is kikérni, nehogy csalódás legyen a beruházás vége.

Sietős reggeli

Azt hinné, hogy miután végzett a fürdőben, nyert ügye van? A helyzet az, hogy egy átlagos család a konyhában tölti a legtöbb időt, és egyúttal ez a leginkább igénybe vett helyiség. Ha a gyerekek  végre az asztalnál ülnek a reggelinél, a szülőkre még vár a kávé és tízórai készítése, az iskolai holmi ellenőrzése, s miközben saját reggelijüket fogyasztják, jó esetben még jut idő arra, hogy három mondatot beszélgessünk is velük.

Sok időt spórolhatunk, ha felkészülünk a gyors és hatékony tálalásra. A gyermekek férjenek hozzá saját müzlis tálkájukhoz, zöld kanalukhoz, vagy dínós késükhöz, így önállóan neki tudnak látni a reggelinek. Legyen elég pohár kéznél, beleértve a kicsik kedvenc bögréjét is. Fókuszpontba kerül a hűtő, amit érdemes a konyha jól megközelíthető pontjára helyezni.

A szülők közlekedési útvonalát (pl. tűzhely – kávéfőző - mosogató) lehetőleg ne keresztezze a gyermekek útvonala (pl. evőeszközök – müzlis polc – hűtő - konyhaasztal). Több gyermek esetén azt is át kell gondolni, hogyan könnyíthetjük meg a család tagjainak áramlását a konyha és a többi helyiség között.

A Geppetto belsőépítészei szerint megoldás lehet a konyha és a nappali egybenyitása, mely az esti órákban is kapcsolatot teremt két helyiségben tartózkodó családtagok között, jóllehet, ez már nagyobb tervezési és kivitelezési ráfordítást igényel. A konyhában előny a tágas ebédlőasztal, melynél kényelmesen elfér az egész család, még akkor is, ha az asztal egy részét elfoglalják a házi feladat megírásához szükséges könyvek, füzetek. Mivel a legtöbb családban a konyhában sok időt töltünk, nem árt, ha gondosan választjuk ki az ebédlőasztalt, hisz a tanulástól az esti borozásig jó esetben itt zajlik az élet.

Az előszobai mizéria

Már majdnem a célegyenesben vagyunk, de ne bízzuk el magunkat. A legnagyobb keresések most jönnek. Ezt megelőzendő, alakítsuk ki lakásunk előszobáját oly módon, hogy minél jobban segítse a család útra kelését. ű

A kulcsok, mobiltelefonok és töltők, iratok számára legyenek kis tároló egységek, hogy minél előbb kézhez kapjuk őket. Legyen elegendő mennyiségű akasztó a gyerekek kabátjának, táskájának, sapkájának, és nem árt, van hova leülni cipőkötéskor. Szoktassuk rá a kicsiket, hogy este tegyék le az előszobában a megfelelő helyre kulcsaikat, tárcájukat, és azokat a dolgokat, melyeket minden nap magukkal visznek, így reggel nem kell keresgélni.

Mit hol?

Látjuk, hogy az iskola indulásával az egész lakás átalakul, hol itt, hol ott bukkannak fel az iskolai cuccok. Fontos ugyanakkor, hogy legyen olyan tér a lakásban, mely mentes a tanulás kellékeitől, ahol nem botlunk lépten-nyomon iskolai tankönyvekbe, játékokba. Itt a család bármely tagja kötetlenül lazíthat, tévézhet, vagy olvashat.

Még több ötletért kattintson!
Még több ötletért kattintson!Pinterest

Ha a nappalit választjuk erre a célra, töltsünk fel könyves polcokkal, magazinos kosarakkal, a televíziózás vagy a videójátékok kellékeivel, kényelmes bútorokkal. Alaposan gondoljuk át a gyermek tanuló és játszó terét is. Olyan helyre van szükség, mely biztosítja a hatékony tanulást és nyugodt felkészülést, mindeközben inspirálja is őt, és serkenti kreativitását. Ez lehet a gyermek saját szobájában, de az sem probléma, ha egy másik helyiségbe kerül, például a nappaliba. Ilyenkor viszont ügyelni kell arra, hogy a tanulósarok tükrözze rendeltetését.

A belsőépítész szakemberek  gyakran a design eszközeivel hangsúlyozzák ki egy helyiség funkcióját. A leválasztott tanulótér esetében javasolják vidámabb, gyermekcentrikus színek és anyagok használatát. Lehet színes párna a széken, apró kaktuszok, mesefigurás alátét az asztalon, kalandos szőnyeg a padlón.

Végül ne feledkezzünk meg arról, hogy elegendő tároló helyet biztosítsunk gyerekünk iskolai eszközeinek. Ha már közelít a hatodik évéhez, lakásunk belső kialakítását érdemes a fentiek alapján átgondolni, ezzel megkönnyíthetjük családunk életét. Több iskoláskorú esetén már-már elengedhetetlen, hogy a lakás idomuljon az új életstílushoz. Kezdjük apróbb változtatásokkal, rendszerezésekkel, s akár a nagyobb átalakításokig is eljuthatunk. Aki pedig nagynak érzi ezt a feladatot, mégis át szeretné szervezni lakását, forduljon nyugodtan belsőépítész szakemberhez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek