SZÜLŐSÉG

Így rendezze át a lakást iskolakezdésre

2013. augusztus 26., hétfő 11:35

Ha a családban lévő gyerek iskoláskorba lép, az addig megszokott élet bizony másik kerékvágásba tér át. A tanulás elkezdésével a gyerek új szokásokat alakít ki, szobája új eszközökkel telik meg, de még ruhatára is kibővül. Kétségkívül izgalmas időszak, aminek azonban megvan a maga árnyoldala. Hamarosan ugyanis azon kaphatjuk magunkat, hogy alig férünk el reggel a fürdőszobában, a gyermek tornacuccán esünk keresztül az előszobában, és vacsoránál nem tudunk megteríteni az asztalon hányódó füzetektől. A Geppetto Belsőépítész Iroda munkatársa foglalta össze, hogy válhat a káoszból kozmosz.

A nehézségek és a stressz jó része egyszerűen elkerülhető megfelelő szervezéssel, aminek részeként érdemes lakásunk belső tereit is az iskolakezdéshez igazítanunk.

Iskolakezdéskor főként két helyen jelentkeznek nehézségek. Egyrészt a reggeli készülődés terén, amikor a család tagjai versenyt futnak az idővel, hogy beérjenek a munkába, vagy becsengetésre az iskolába. Másrészt, hogy ki kell alakítani a helyet és a megfelelő tárgyi környezetet a tanulás szülte új tevékenységeknek.

Reggeli káosz

Egy átlagos hétköznap a készülődéssel kezdődik, mely az ébredéstől egészen addig tart, amíg a gyerek az iskolai felszerelését magára aggatva kilép a lakás ajtaján. Idáig azonban hosszú út vezet, s ekkora rendszerint a felnőtteknek is indulásra késznek kell lenni. A reggeli készülődés a gyerekszobában kezdődik, és sarkalatos pontja az öltözködés. Sok szülő bármit megtenne, hogy a gyerek ilyenkor fele annyi idő alatt hagyja el szobáját, a jó hír, hogy megfelelő szervezéssel itt is szép eredményeket lehet elérni.

Szortírozzuk a gyermek ruhatárát, hogy a túl régi, túl kicsi, esetleg rég divatjamúlt darabok ne foglalják a helyet. Ezeket megkaphatja a kisebb testvér, vagy felajánlhatjuk jótékony szervezeteknek. Ügyeljünk rá, hogy a ruhák válogatását gyermekünkkel együtt végezzük, így elkerüljük a későbbi nézeteltérést. A megmaradó darabokat csoportosítsuk aszerint, hogy milyen alkalomra veszi fel a gyermek: helyezzük külön a sportruhákat, az iskolai öltözetet, a különböző szabadidős ruhadarabokat, és az elegáns holmikat.

Harc a fürdőszobáért

A gyerekszobából az út a fürdőbe vezet, mely többtagú család esetén kritikus pont lehet a sietős reggeli percekben. Sőt, a fürdőszoba este, fürdési időben ismét erősen igénybe vett helyiséggé válik.

Sok múlik rögtön azon, hogy ki milyen hamar találja meg saját tisztálkodási eszközeit. A kicsiknek inkább alacsonyan alakítsuk ki a tároló helyeket. Választhatunk jelzéssel ellátott kosarakat, vagy színes és mókás, könnyen tisztítható műanyag edényeket a fürdéshez szükséges kellékeknek. A tinik pipere holmijának, frizura és sminkes kellékeinek már magasabban is kialakíthatunk tárolókat, akár egy párhuzamos elrendezésű fehérnemű szekrény egyik polcain.

A gyakran használt dolgokat az ajtó közelébe rakjuk, így gyorsan és könnyen hozzáférhetők lesznek. Ha komolyabb átalakításra szánjuk rá magunkat, érdemes belsőépítész tanácsát is kikérni, nehogy csalódás legyen a beruházás vége.

Sietős reggeli

Azt hinné, hogy miután végzett a fürdőben, nyert ügye van? A helyzet az, hogy egy átlagos család a konyhában tölti a legtöbb időt, és egyúttal ez a leginkább igénybe vett helyiség. Ha a gyerekek  végre az asztalnál ülnek a reggelinél, a szülőkre még vár a kávé és tízórai készítése, az iskolai holmi ellenőrzése, s miközben saját reggelijüket fogyasztják, jó esetben még jut idő arra, hogy három mondatot beszélgessünk is velük.

Sok időt spórolhatunk, ha felkészülünk a gyors és hatékony tálalásra. A gyermekek férjenek hozzá saját müzlis tálkájukhoz, zöld kanalukhoz, vagy dínós késükhöz, így önállóan neki tudnak látni a reggelinek. Legyen elég pohár kéznél, beleértve a kicsik kedvenc bögréjét is. Fókuszpontba kerül a hűtő, amit érdemes a konyha jól megközelíthető pontjára helyezni.

A szülők közlekedési útvonalát (pl. tűzhely – kávéfőző - mosogató) lehetőleg ne keresztezze a gyermekek útvonala (pl. evőeszközök – müzlis polc – hűtő - konyhaasztal). Több gyermek esetén azt is át kell gondolni, hogyan könnyíthetjük meg a család tagjainak áramlását a konyha és a többi helyiség között.

A Geppetto belsőépítészei szerint megoldás lehet a konyha és a nappali egybenyitása, mely az esti órákban is kapcsolatot teremt két helyiségben tartózkodó családtagok között, jóllehet, ez már nagyobb tervezési és kivitelezési ráfordítást igényel. A konyhában előny a tágas ebédlőasztal, melynél kényelmesen elfér az egész család, még akkor is, ha az asztal egy részét elfoglalják a házi feladat megírásához szükséges könyvek, füzetek. Mivel a legtöbb családban a konyhában sok időt töltünk, nem árt, ha gondosan választjuk ki az ebédlőasztalt, hisz a tanulástól az esti borozásig jó esetben itt zajlik az élet.

Az előszobai mizéria

Már majdnem a célegyenesben vagyunk, de ne bízzuk el magunkat. A legnagyobb keresések most jönnek. Ezt megelőzendő, alakítsuk ki lakásunk előszobáját oly módon, hogy minél jobban segítse a család útra kelését. ű

A kulcsok, mobiltelefonok és töltők, iratok számára legyenek kis tároló egységek, hogy minél előbb kézhez kapjuk őket. Legyen elegendő mennyiségű akasztó a gyerekek kabátjának, táskájának, sapkájának, és nem árt, van hova leülni cipőkötéskor. Szoktassuk rá a kicsiket, hogy este tegyék le az előszobában a megfelelő helyre kulcsaikat, tárcájukat, és azokat a dolgokat, melyeket minden nap magukkal visznek, így reggel nem kell keresgélni.

Mit hol?

Látjuk, hogy az iskola indulásával az egész lakás átalakul, hol itt, hol ott bukkannak fel az iskolai cuccok. Fontos ugyanakkor, hogy legyen olyan tér a lakásban, mely mentes a tanulás kellékeitől, ahol nem botlunk lépten-nyomon iskolai tankönyvekbe, játékokba. Itt a család bármely tagja kötetlenül lazíthat, tévézhet, vagy olvashat.

Még több ötletért kattintson!
Még több ötletért kattintson!
Fotó: Pinterest

Ha a nappalit választjuk erre a célra, töltsünk fel könyves polcokkal, magazinos kosarakkal, a televíziózás vagy a videójátékok kellékeivel, kényelmes bútorokkal. Alaposan gondoljuk át a gyermek tanuló és játszó terét is. Olyan helyre van szükség, mely biztosítja a hatékony tanulást és nyugodt felkészülést, mindeközben inspirálja is őt, és serkenti kreativitását. Ez lehet a gyermek saját szobájában, de az sem probléma, ha egy másik helyiségbe kerül, például a nappaliba. Ilyenkor viszont ügyelni kell arra, hogy a tanulósarok tükrözze rendeltetését.

A belsőépítész szakemberek  gyakran a design eszközeivel hangsúlyozzák ki egy helyiség funkcióját. A leválasztott tanulótér esetében javasolják vidámabb, gyermekcentrikus színek és anyagok használatát. Lehet színes párna a széken, apró kaktuszok, mesefigurás alátét az asztalon, kalandos szőnyeg a padlón.

Végül ne feledkezzünk meg arról, hogy elegendő tároló helyet biztosítsunk gyerekünk iskolai eszközeinek. Ha már közelít a hatodik évéhez, lakásunk belső kialakítását érdemes a fentiek alapján átgondolni, ezzel megkönnyíthetjük családunk életét. Több iskoláskorú esetén már-már elengedhetetlen, hogy a lakás idomuljon az új életstílushoz. Kezdjük apróbb változtatásokkal, rendszerezésekkel, s akár a nagyobb átalakításokig is eljuthatunk. Aki pedig nagynak érzi ezt a feladatot, mégis át szeretné szervezni lakását, forduljon nyugodtan belsőépítész szakemberhez.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.26 13:43:59anekiss

  Egészen apró átalakítás lenne és nyilván a gyermek egészségét és tanulási hatékonyságát szolgálná, ha a megfelő oldalra tennénk az asztali lámpáját. Jobbkezesnek bal oldalra, hogy ne vessen árnyékot a saját kezével! Ez sokkal fontosabb, mint a színes székpárna!

 • 2013.08.26 13:48:48Édanyu

  Bár a lakást átrendezni nem tervezem, az érdekelne, mikortól ildomos íróasztalt tenni a gyerekszobába (amin a most első osztályt kezdő fiam az ovis húgával közösködik). Nekünk a tanítónénik azt mondták, elsőben még nem kell, mert úgyis a konyhaasztalnál (nálunk a konyha egyben van a nappalival) fog tanulni a gyerkőc (mert nem egyedül tanul majd, hanem a segítségünkkel).
  Más hogy látja ezt? Kell íróasztal elsőben? Vagy jó a konyha- is? De akkor toljunk oda egy irodai széket?

 • 2013.08.26 13:58:19tippan67

  Nem is tudom hogy nőttem fel. Konyhaasztal meg egy szék. A szobámban csak az ágy volt meg egy szekrény, néhány polc. valahogy mégis minden működött.

 • 2013.08.26 13:58:51Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke

  ez nektek egy cikk? semmitmondo es ostoba. belsoepitesz, tejoisten, johogy ne vegyek uj lakast az iskola miatt, bazdmeg!

 • 2013.08.26 15:18:28oncogito

  Ez a cikk valóban semmitmondó. Még csak általánosságban sem ad semmi segítséget.
  Ezt valami háztartásbeli anyuka írta, aki valakinek a valakije.
  Kár volt az időért, amíg elolvastam -- más ne essen ebbe a hibába!

 • 2013.08.26 15:30:40szépjuhászné

  Ez az előszobában tegyük le az iratainkat és a telefonunkat kifejezetten baromság. A telefont az ember az íróasztalán, az iratait a táskájában tartja és minden biztonsági szakértő megmondta már ezerszer, hogy nem tartunk ilyesmit az előszobában, mert ha véletlenül arra jár egy betörő v. besurranó tolvaj, simán elviszi. Azt hiszem kb. két hete vitték el egy képviselő irattáskáját az előszobából , miközben az egész család otthon volt.

 • 2013.08.26 16:13:07T-akonypunpa

  Az "ekkora" szó egészen mást jelent, mint az "ekkorra". Itt abba is hagytam az olvasást, mert ezzel kiderült számomra, h nem egy észlény írta a cikket.

 • 2013.08.26 22:08:15Mr. Alkohol

  Egy gyereket szerintem rohadtul nem érdekel a falak színe, mintája, a díszletek és a kiegészítők. A gyerekek egy-egy kedvenc tárgyhoz, játékhoz kötődnek + a saját kis kuckójukhoz. Ez akár lehet egy egyszerű íróasztal + szék.
  Amikor én az iskolát kezdtem, "csak" ezek voltak a szobámban: ágy, szőnyeg, polcos szekrény (játékoknak, könyveknek), íróasztal, szék, csillár, asztali lámpa. Az íróasztal fiókjaiba pakoltam a tankönyveket, füzeteket. Amiben lecke volt, vagy másnapra kellett, az az asztalon volt. Ruhák a szüleim szekrényében voltak, külön szekrény-részben. Teljesen mindegy volt, milyen ruhát adnak rám, csak az időjárásnak megfelelő legyen, azt csókolom.

 • 2013.08.26 23:42:24retinax

  Ezt a cikket most komolyan gondolták, vagy csak tesztelik az átlag Poronty olvasó hülyeségtűrő képességét? De most tényleg, baszki, a legtöbb családban már az is gondot okozott, hogy még a nyári szünetben be kellett fizetni a tankönyveket, komolyan falkiverés kell meg új konyhaszekrény, hogy a hűtő-kávéfőző útvonal ne keresztezze a müzlis tál-kiskanál útvonalat? Nem is tudom, hogy sírjak-e, vagy nevessek.

 • 2013.08.27 00:16:30pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin)

  Nofene, most semmi széksmirglizés meg -festés, meg falra szerelt deszka, mint tanulóasztal?

  Mellesleg az első kép, az aztán ismét az ergonómia csúcsát jelenti a szék-asztal-gyerek együttállás tekintetében.

 • 2013.08.27 06:58:43Starlark

  Pushpang: Az még hagyján de a jobb kezes gyereknek jobbról van a lámpja had vessen árnyékot a keze írás. rajzolás közben...

  Az ablak akart itt hangulatos lenni meg a színek, a többi lényegtelen...

  Régen volt egy jó könyv egy német szerző írta a címe: Megtanulok tanulni ott ezerszer normálisabban és reálisabban írja le milyen legyen a tanuló hely.

 • 2013.08.27 07:48:19Bartush

  Kis reklám a belsőépítész irodának. Örülök, hogy a belsőépítészek szolgáltatása ma már egy átlag ember számára is elérhető...
  Nálunk soha nem volt káosz reggel. Este ki kellett készíteni a másnapi ruhát, ezen minimális változtatás volt, ha hirtelen eleredt az eső, de ezzel már lényegében nem volt gond. A reggelit megkaptam, nem volt konyhában mászkálás és válogatás a tálak és kanalak közt. Az iskolai cucc meg biztosan nem hevert szanaszét reggel, minden bepakoltunk este, biztosan nem reggeli közben szedtem össze az torna cuccom. Persze ehhez kell, hogy a szülő megkérdezze a gyereket, hogy minden biztosan meg van-e, illetve ellenőrzi is azt. Lehet, hogy kicsit poroszosan neveltek, de nem volt baleset, nem volt makrancoskodás, nyugi volt, beszélgetés és alapvetően jókedv.

 • 2013.08.27 07:49:40Bartush

  @Starlark: a könyvet megtaláltam a neten, elolvasom (nem árthat). Köszönöm!

 • 2013.08.27 14:57:31belekotyogok

  Balkezesként azt a praktikus tanácsot tudom adni balkezes gyermek esetén, hogy íróasztal-vásárláskor ne olyat válasszanak, amelynek fiókjai jobb oldalon vannak. + a már említett lámpaelhelyezés is lényeges lehet.

  Nálunk sose volt a konyhában káosz. Talán többek között azért, mert a szüleink voltak olyan bölcsek, hogy kicsivel korábban felkeltek és elkészítettek mindent (szendvicset, teát, kakaót stb.) és saját magukat is. Így három gyerekkel se voltak tömegjelenetek és nem kellett itiner, hogy melyikőnk mely útvonalon közelítheti meg a stratégiailag fontos helyeket.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta