Bölcsi – mi legyen a szekrényben?

Bár még csak augusztus van, fejben már hetek óta állítom össze a listát, mire lesz szükség a bölcsi-kezdéshez. Tavaly túl nagy volt az izgalom a beszokás miatt, nem is gondoltam rá, hogy az itthon készleten lévő cuccokon kívül bármire szükség lehet. Arra meg pláne nem, hogy ami nekem bevált, nem feltétlenül fog akkor, ha a gondozók figyelmét tíz másik gyerek is leköti.

173345627
Thomas Lohnes

Mindegy, mit viszünk be, vagy mit adunk rá reggel, a lényeg a praktikum, és mindig számoljunk vele, hogy nem leszünk ott, hogy hatodszor is megkössük az álla alatt sapkát, ha folyton kibomlik a kötője.

Udvari cuccok

Vegyük először az udvarra való ruhákat, az a nehezebb vége, legalábbis tapasztalatom szerint. Az tuti, hogy idén nem vacakolunk külön tréninggatyával, mackófelsővel, visszük befelé a barátoktól kapott, 2-3 gyereket túlélt darabokat, pont jó lesz az udvari homokozáshoz az a nadrág is, aminek már egyszer meg kellett foltoztatni a térdét -  a vadiúj tréningből ugyanúgy nem jön ki a sár, viszont hülyét is kapok, mert vadiúj.

Idén is visz magával vékony vízálló nadrágot, isten áldása, főleg, ha olyan a kölyök, mint az enyém, aki akkor is homokozni akar, amikor a homokózóból vödörrel lehet merni a vizet eső után, és bent fog lakni a szekrényében az esőkabátja is.

Minden kinti cucchoz általános tanács, hogy olyat vegyünk belőle, amit könnyű ráadni, illetve, amihez, miután rajta van, nem kell hozzányúlni (elég hosszú az ujja /szára, nem kell összehúzni ahhoz, hogy tényleg vízhatlan legyen), mert a gondozónők nem tudnak az udvaron tíz gyerek felügyelete mellett még erre is figyelni.

  • kinti nadrág
  • vékony vízálló nadrág
  • esőkabát
  • télre: beavatkozást nem igénylő anorák, sapka, sál, kesztyű

Ugyanez érvényes a téli anorákra / csizmára, én tavaly nagy naívan vettem egy anorákot, amit a bokáján lévő tépőzárral lehetett teljesen vízhatlanítani, aztán vagy betépőzárazták öltözésnél, vagy nem, volt olyan, hogy a gyerek harisnyája lábszárközépig vizes volt (ismétlem, az én hülyeségem volt).

163060326
The Washington Post

És akkor bentre:

Amiből nem engedek idén sem, az a benti cipő/szandál. Bár lehet kapni “benti cipő”-nek keresztelt vászoncipőt, ezt nem javasolnám. Inkább kapjon a gyerek valami jó minőségű szandált (Siesta, Richter, Superfit, Elefanten vagy hasonló), mégiscsak abban fogja tölteni egész évben a napja nagy részét.

Bentre nálunk (amikor már nincs 25 fok kint, szóval nagyjából októbertől) a cicanadrág-póló kombó jött be, télen harisnya-póló kötényruha / szoknya. Így volt a legegyszerűbb öltöztetni is, mert csak a ruhát kellett levenni róla, meg a pulcsiját ráadni az anorák alá, nem kellett vacakolni a nadrág le-harisnya fel ütemmel. A fiú csoporttársak térninggatyában voltak télen többnyire.

Minden bölcsiben szoktak kérni tartalék cuccot, mert simán leeszik, leisszák, festékes lesz, satöbbi.

Ami tényleg kellett, és mindig volt a szekrényében, ha valamit ráadtak belőle, másnap vittem pótlást, mert sűrűn használta:

  • 2 póló (rövid vagy hosszúujjú évszaktól függően)
  • 2 body (ha még pelusos) vagy két atléta/alátrikó
  • Szobatiszta gyereknek 2-3 bugyi/kisgatya
  • 2 harisnya
  • 1 cipzáros pulcsi/tréningfelső
  • 1 kinti- vagy tréningnadrág

Valamint ősszel és tavasszal hétközben a vízálló nadrág és az esőkabát is bent lakott a bölcsiben (ha épp nem esett, amikor hazaindultunk), hétvégére viszont többnyire hazavittem ezeket (egyrészt kimosni, másrészt, a szabadtéri programokhoz).

Ezeken kívül lehet még pár dolog, amit a bölcsis gondozók kérnek (például előke az étkezésekhez, ha a gyerek még nem eszik stabilan önállóan), illetve a lista évszaktól függően bővíthető (bölcsis gumicsizmával, plusz pulcsival) az én tapasztalatom szerint a fentiekkel kényelmesen megoldható a “tanév”.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek