Fantáziátlan és színtelen: tanulóbútor körkép

Iskolabútor körképünkön asztalokat, székeket és lámpákat néztünk. Nem kutattunk feltétlen a spéci dolgok után, de azért a Kika méregdrága, ámde örök életre szóló asztala mellett mi sem mehettünk el szó nélkül. Egyébként szomorú, hogy a jelek szerint egy fiók egy íróasztalon mára kuriózumnak számít, és az is, hogy a legtöbb helyen mennyire ötlettelen székekkel állnak elő: mi sem igényelnénk karfán hintázó majmot, de csak színekkel egy egyszerű széket is nagyon jól fel lehetne dobni - kár, hogy ez elmaradt, és csak a szürke és fekete közül lehet válogatni javarészt. Szerettük az Ikea felhozatalát, és az Obi és a Kika sem volt rossz árban, de a többi helyen szinte ugyanazokat láttuk. Egyébként az iskolakezdés nem olcsó mulatság, ha szimplán csak íróasztal-szék-lámpa hármasban gondolkodik, és az extrákat sem keresi, akkor is olyan 30-35 ezer forintot különítsen el rá. Ha más kiegészítő bútorokat is kell venni, például könyvespolcot, vagy tárolófiókokat, vagy akár az asztalban vannak extra igényei, akkor a határ a csillagos ég.

Auchan

Az Auchan iskolakezdő ajánlatai között is találtunk íróasztalt, 9490 forintba kerül a legegyszerűbb, egy fiókos változat. Ami mellett már tényleg akár több évnyi tanulás is elképzelhető, az 13.990 forintért vásárolható meg.

A klasszikus műbőr, karfás irodai fotel itt legalább 5 színben kapható, úgyhogy 14.990 forintért ennek már sokkal jobban fognak örülni a gyerekek, mint a fekete változatnak. Sima forgószéket négy színben, 9990 forintért vehetnek, míg a főnöki fotel 19.990 forintért kapható. Asztali lámpákkal is készültek, amiből halogént vehet 2890 forintért, 2690-ért visszafogott lámpát kap, a legolcsóbb változat pedig 1290 forintba kerül.

IKEA

Az Ikeában az iskolakezdéshez összeállított bútorfelhozatal pompás, bár a színkombinációkkal volt egy kis bajunk. Legalábbis az idei, legújabb trenddel. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük mit kínál az svéd cég és mennyiért. Aki beéri az egyszerűbb, fehér darabokkal egészen jó áron, 12990 forintért kaphat felnyitható tetejű íróasztalt, ami azért jó mert a sok kacatot bele lehet rejteni, illetve az egyes dolgozatokat, na, meg a tanári intőket is. Persze alsóban ezekre még kicsi az esély, felsőben meg egy ekkora asztal már nem elég nagy. Szóval funkcióját tekintve ez leginkább kicsiknek való rajzoláshoz, gyurmázáshoz, aki tanulni is vágyik inkább egy másikat válasszon, mondjuk a 19990 forintos Mickét. Az állandó összeállításban szerepel még a másik Micke(?) ami szintén annyiba kerül mint az azonos névvel ellátott előző. (Muszáj megjegyeznünk, hogy a legtöbb gyerek íróasztal erre a fantázianévre lett keresztelve, úgyhogy inkább a cikkszámot keresse és ne a nevet figyelje. Ez egy csöppet bonyolítja a dolgot - a legjobb amit tehet - hogy otthon végigböngészi a weboldalt, felírogatja a gyerek által kedvelt darabok kódjait, és amikor elmennek kiválasztani, nem felejti otthon a cetlit amire felvéste az adatokat. Sőt, talán a legjobb ha egyből már a telefonjába írja be (esetleg okostelefon esetén használható szolgáltatás lehet az egyetlen regisztrációval elérhető IKEA bevásárlólista). A kicsit menőbb, színesebb íróasztalokért alig kell többet fizetni, a legolcsóbb 14000 forint körül van, de leginkább csak egy laptop fér el rajta (vagy ez is marad „játszós” asztalnak), a legdrágább is csak 24990 forint. Praktikusak, könnyű összeszerelni őket. Jó pont, hogy lehet variálni a színekkel, kevésbé jó, hogy bár mi kedveljük a zöld színt, ez az Ikeaás most nem győzött meg, ahogyan a sárga sem, a mályva(rózsaszín) viszont nagyon ízléses.

Szerencsére 6990 forintért van az asztalokhoz passzoló forgószék (ráadásul gurulós), aminek állítható a magassága. Utóbbi talán fontosabb információ, persze, a szülőknek. Innentől már csak drágább verziók vannak, például a kisebb LSD-trippel felérő Torbjörn 14990 forintért (IKEA Family klubtagsággal 11990), vagy a valamivel csinosabb és olcsóbb, Jules 9990 forintért.

Az infantilis lámpákat nagyon bírtuk, aranyosak, ötletesek és nem is drágák. Van sóska színű, rózsaszín és narancssárga is 4490 forintért.

A nemrég nyílt papír-írószer részleget még ezeknél is jobban csíptük: kézi készítésű füzetek, színes tárolók és emlékkönyvek(?) vannak a repertoárban.

JYSK

A Jysk kínálatában az egyik legjobb ajánlat a 125.000 forintos emeletes ágy, aminek az aljában beépített íróasztal van szekrénnyel, a lépcsők alatt külön kis tárolóval. Konkrétan egy kuckót alakíthat ki gyermekének, egész kedvező áron, ha nem csak íróasztalra van szüksége, hanem újra kell tervezni a gyerekszobát. Ha csak íróasztalt szeretne, abból a legegyszerűbb változat a „Rasmus” 7990 forintért, de ehhez a fiók biztos, hogy nem lesz elég, és nem is fog tetszeni gyerekének. Ennél jobban néz ki a "Lisette,  ami most akciós is és így 18.500 forintért veheti meg. Ez is elég unalmas darab egyébként, de fel lehet dobni hamar egy kis kreativitással.

Székek közül a legegyszerűbb változat 5000 forintért a „Benjamin”, ami sajnos csúnya szürke, és nem is néz ki kényelmesnek. Ezzel szemben 8000 forintért a „Roy” fantázianevű sokkal jobban néz ki, és valószínűleg kényelmesebb is, csak nem igazán gyerekbarát megjelenésű, bár néhány hercegnős párna azért sokat javíthat a megjelenésen. Éppen akciós, így 8500 forintba kerül a „Boris”, ami sajnos csak kék-fekete összeállításban kapható.

Az asztalra két lámpát találtunk, ami leginkább megfelelhet a gyerekeknek. Az egyik a „Sophy” 2990 forintért kapható zöld citrom, petrol és lila színben. A másik pedig a "Lugano", ami kicsit hidegnek tűnik elsőre, mivel acél, de emiatt valószínűleg jobban bírja majd a strapát. 3490 forintba kerül.

KIKA

A Kika iskolakezdési katalógusában sajnos pont az iskolabútor a legkevesebb, viszont ha professzionális, több éven keresztül használható asztalt szeretne venni gyermekének, akkor itt megteheti. Igaz, nem olcsó, mert a Champion íróasztal 173.900 forintba kerül, viszont ergonomikus, állítható a magassága és a dőlésszöge, így ha gyermeke 202 centire nő, akkor sem kell újat venni, szóval ez az asztal egy olyan befektetés, ami első osztálytól a diplomaosztóig elkísérheti, már ha nem unja meg addig halálosan. Egyébként 4 színben kapható (sajnos egyik sem igazán gyerekbarát) és rögzíthető. Olcsóbb változatok közül szóba jöhetnek az ifjúsági bútorcsaládok egyes tagjai, ezekkel persze az a baj, hogy akkor illenek bele leginkább a szoba színvilágába, ha a többi bútor is ennek a termékcsaládnak a tagja. Mindenesetre a „Vivo” családhoz 35.900 forintért lehet venni íróasztalt. A „Secret Garden” sorozat lányos bútoraiba illő, egyébként rengeteg tárolóhellyel rendelkező íróasztala 99.900 forintba kerül, a „Funky” család nagyon egyszerű és fantáziátlan asztalát pedig 33.900 forintért lehet beszerezni. Ha már ennyit áldoz rá, érdemesebb szettben gondolkozni, hiszen például a „Plane” ifjúsági szoba szetthez 119.900 forintért az íróasztal mellett ágyat (igaz ágyrács és matrac nélkül), fiókot és három ajtós szekrényt is kap, amik passzolnak egymáshoz. A „Ted 2”  íróasztal bizonyult a legolcsóbbnak 6990 forintért, ennél a „Moritz” fantázianevűt azért dekoratívabbnak találtuk, és árban sem annyira vészes: 19.990 forintba kerül, ami ahhoz képest, hogy honnan indultak az árak az ergonomikus asztallal, már egész elviselhetőnek tűnik. Viszont ha mindenképpen dönthető asztallapos megoldást keres, és nem biztos abban, hogy gyermeke az érettségire készülve is ugyanazon asztal mellett szeretne görnyedni, mint amin írni tanult, akkor itt az olcsóbb megoldás. Ennek is állítható a magassága, és a dőlésszöge, csak nem tart ki az egyetemig. Lányoknak a „Cecilia” rózsaszínben 24.900 forintért, fiúknak, vagy a rózsaszínért nem rajongó lányoknak pedig az egy fokkal menőbb „Robint” ajánljuk 39.900 forintért.

Székek tekintetében az egyik legjobb választásnak a „Rimini” tűnhet 16.990 forintért, bár nem túl szép, de legalább több színben van, karfás, állítható magasságú, és hinta funkciója is van, ami kényelmessé teszi a magolást. A kimondottan ifjúságinak szánt görgős székek közül a „Sven” kalózos és királylányos székét csak azért mutatjuk, hogy dícsérje meg gyerekét, ha nem ezt választja, ráadásul 16.990 forintba kerül. A „Look” szintén ronda 19.990 forintért, ezért inkább maradjon az irodaszékeknél, mert azok is vannak ennyire vidámak, sőt, még talán vidámabbak is, ráadául jobban megérik az árukat. A "Flo" például egész jól néz ki, és 19.990 forintba kerül, és a 24.900 forintos "Style" is beleillik egy iskolás szobájába. Az egyszerűbb változatok közül a „Fun” forgószék 12.990 forintért nem lenne rossz, csak ne fekete lenne (bár ügyes anyukák és kreatív gyerekek feldobhatják), vagy a „Bueno” is szóba jöhet 4999 forintért.

Akciós asztali lámpák között megtalálható a klasszikus „Firmo” 3490 forintért, a 2499 forintért a vidámabb „Speedy”, ami kék, zöld és rózsaszín színekben kapható, és a 3995 forintba kerülő Snacky, ami LED világítású, két színben kapható, és nem is néz ki rosszul.

RS

Az RS is készült az iskolakezdésre, íróasztalok és székek mellett könyvespolcot vagy kanapét is lehet akciósan vásárolni. A legolcsóbb íróasztal 5.990 forintba kerül, ami leginkább számítógép asztal, és egy fiókja van, ami nem túl jó megoldás és ennél sajnos a következő árfekvésű, 7.990 forintba kerülő sem tud többet. Ennél akkor már sokkal jobb választás a sarokíróasztal 19.990 forintért, mert kétszer annyi hely lesz gyermekének felhalmozni a tankönyveket, illetve rendesen jut hely a számítógépnek is. Ugyanennyibe kerül a fenyő íróasztal is, annak viszont egyáltalán nincs fiókja (a linken szereplő illusztrációval ellentétben), de lehet venni hozzá kiegészítő 16.990 forintért három fiókos konténert. Ha gyereke szeret pakolászni, akkor 31.990 forintért vehet „Study” tanulószoba falat, ami gyakorlatilag íróasztal köré épített polcrendszer, ahol elég hely jut a könyveknek is.

Székekben nem túl erős az RS, bár a görgős, állítható magasságú gyerekszék pillangós vagy macis változatban még csak-csak elmegy 6990 forintért, de 8500 forintért a már Jyskben is látott kék-fekete ergonomikus széket veheti meg, 8990 forintért pedig ugyanolyat tud venni, mint ami a Jyskben 8000 forintba került. Egyébként talán még a 11.750 forintos narancssárga-fekete székben van fantázia, igaz abban sem sok.

OBI

Az Obiban végre reális áron, minden külön fiókkonténer nélkül lehet egy normális íróasztalt vásárolni, 12.990 forintért három fiókos íróasztalt találni tényleg elég nehéz máshol. Az a helyzet, hogy hiába vannak drágább változatok, a 15.990 forintos asztal számítógépasztal, a 17.990 forintos pedig 10 centivel rövidebb, tehát kevesebb rajta a hely még úgy is, hogy ahhoz négy fiók jár, de ha sarokasztalt szeretne, azt is vehet 21.990 forintért. Egyébként székekben sem rosszak, a 6990 forintos macis vagy ABC-s szék is jobban néz ki, mint az előző változatok, 8990 forintért kapja a mindenhol beszerezhető műbőr széket, a szövet borítású viszont drága, 9999 forintba kerül, ráadásul a színe is csúnya. A legolcsóbb íróasztali lámpa 1799 forintba kerül, és négy színből lehet választani (szürke, fekete, fehér és narancssárga) a LED-es lámpa szürke, rózsaszín és narancs színben 3499 forintba kerül, de 4499 forintért is vehet narancs, zöld vagy kék színű asztali lámpát.

Tesco

Íróasztallal nem, székkel és asztali lámpával annál inkább készült a Tesco. Előbbiek közül a magasított támlás irodai görgős szék féláron, 11.490 forintért tényleg jó ajánlat, de 4290 forintért az egyszerű görgős szék is felveszi a versenyt a többi áruház kínálatával. Lámpából a legolcsóbb 1190 forintba kerül, a halogén változat sem drága, 2090 forintba kerül.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek