SZÜLŐSÉG

Ilyen a jó tanulósarok

2013. augusztus 20., kedd 14:04

Ha elérkezett az idő, hogy a gyereknek már tényleg kialakítsuk azt a helyet, ahol tanulni fog, érdemes néhány alapszabályt észben tartani. Van, ami azért fontos, hogy a megfelelő testtartásban tudjon majd ülni, más pedig azért, hogy hatékonyan tudjon tanulni.

Hol legyen?

Sokszor ez nem is igazán kérdés, mert nincs választási lehetőség. De ha van, akkor érdemes először azt mérlegelni, eddigi megfigyeléseink alapján hogyan tud a gyerek a leghatékonyabban "dolgozni"? Könnyebbben, szívesebben végzi-e a feladatait, ha a közelében vagyunk, ha hallja közben a család motoszkálását, vagy jobban megfelel neki, ha a saját szobája nyugalmában mélyülhet el valami koncentrációt igénylő dologban.

Ez nem triviális, nekem az egyik gyerekemnél jobban működik az első, a kisebbik viszont szeret elvonulni, és csendben, mindenféle zavaró hatás nélkül, egyedül molyolni.

Nem csoda, ha ezt a környezetet a gyerek nem érzi a magáénak, akármennyire menő is manapság a minimál
Nem csoda, ha ezt a környezetet a gyerek nem érzi a magáénak, akármennyire menő is manapság a minimál

Nem meglepő, hogy az ideális hely olyan, ami, ha egyszer tanulósarokká válik, az is marad, vagyis ha lehet, ne itt vasaljunk, vagy vágjuk a zöldséget, legyen az a kuckó a gyereké, ahol a dolgai ott maradnak, ahova tette őket.

A szék

Annyi biztos, hogy az ideális szék olyan, amiről leér a gyerek lába a földre. Sokkal nehezebb szépen gömbölyíteni a betűket, ha közben csak az asztal nyújt támaszt, a láb alatt a föld nem. Ráadásul a lógó lábak könnyebben elzsibbadnak, a gyerek könnyebben elfárad. A gurulós, nem gurulós szék kérdése megosztó, van, aki szerint a kerekes szék csak elvonja a figyelmet. A dönthető támla sokkal kevésbé fontos, mint az, hogy a szék rugalmas-e, vagyis képes-e követni a gyerek mocorgását. A legprofibb székek állítható magasságúak és állítható támlájúak. Ezeknek persze az árát is megkérik, egy-egy igazán komoly darab akár több tíz ezer forintba is kerülhet.

Az asztal

Ha megvan az az ülésmagasság, ahol a gyereknek kényelmesen a földön van a lába, be tudjuk lőni azt is, milyen magasan legyen az asztal lapja. Az ideális az, ha kényelmesen rá tudja tenni a könyökét, és mellette ülve az asztal lapja valahol a derék és a bordakosár alja között van.

Egy lány biztosan szívesebben tanulna itt, mint a fenti zöld-fehér sivárságban
Egy lány biztosan szívesebben tanulna itt, mint a fenti zöld-fehér sivárságban

Megfelelő asztalméretnek azt szokták mondani, ami legalább 1 méter széles, és minimum 60-70 centi mély. Ha az asztal túl magas, emeljük hozzá a széket, és gondoskodjunk lábtámaszról.

Burzsujoknak egyszeri beruházás, de hosszútávú megoldás is egyben, ha a gyerekkel együtt növő, állítható magasságű, dönthető lapú asztalt választanak. Ezek általában sajnos pár százezer forintba kerülnek, és még csak nem is szépek, de hát valamit valamiért.

A tárolás, rendszerezés

Szuper, ha az asztalunknak vannak fiókjai, de aki próbált már a fiókba bedobált ceruzák, radírok, ragasztó, gémkapcsok és rajzszögek között megkeresni egy hiányzó vonalzót, az tudja, hogy valami plusz okosság sem árt a sok apró csetresz elhelyezéséhez. Méret függvénye, hogy az asztalon elfér-e egy sok, apró fakkból álló tároló. Ha nem, akkor sincsen semmi gond, bármilyen közeli, az asztaltól elérhető falfelület éppen így megteszi, arra akár zsebes tárolót is akaszthatunk felcímkézve, hogy hova mi való.

Még egy riasztóan hangulattalan szobarészlet, ami ráadásul még csak nem is trendi
Még egy riasztóan hangulattalan szobarészlet, ami ráadásul még csak nem is trendi

Tollaknak, ceruzáknak, filceknek is legyen saját, kijelölt dobozkája. Ideális esetben szintén az asztaltól elérhető helyen legyen egy polc, ahol az éppen nem használt könyvek várakozhatnak. És ebben az esetben a fiók megmaradhat az olyan dolgoknak, amiket tényleg normálisan lehet benne tárolni: papírok, füzetek, ilyesmi. Még egy dolog, ami szintén fontos, pedig sokszor elfelejtük: legyen a közelben egy papírszemetes.

Világítás

Akármennyire is világos helyen van a tanulósarok, az asztali lámpa akkor is szükséges. Ha megoldható, az asztalt ne a természetes fénynek háttal állítsuk be, mert így a gyerek mindig le is árnyékolja majd azt. Az asztali lámpát pedig úgy kell elhelyezni, hogy az író kéz ne vessen árnyékot, vagyis jobbkezeseknek balról világítson, balkezeseknek pedig jobbról. Az ideális asztali lámpa jó fényerejű, fénye pedig irányítható, hogy mindig a megfelelő szögben világítsa meg a munkaterületet.

Személyre szóló dekoráció

Persze, a tanulásról szól egy ilyen sarok berendezése, mégis érdemes egy kis energiát abba is fektetni, hogy legyen valami hangulata, legyen benne valami személyes, amitől a gyerek igazán a magáénak érezheti.

Fiús és hangulatos
Fiús és hangulatos

Parafára kitűzött családi fotók és szép képek, pár kisebb szobrocska, falizászlók, textilek, egy jópofa falióra, néhány növény, szép színű váza - akármelyik sokat dobhat egy ilyen tér hangulatán.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.20 14:43:40D2

  Értem. Vagy nem értem. Miután a szerző elbüszkélkedett a kb. 80×60-as lehajthatós pótlap alá biggyesztett átmázolt büntetőszékkel, most utánaolvasott, hogy mi kéne a kölyöknek?

 • 2013.08.20 14:53:13D2

  Kreamamák keressenek a pintresten ott válogatottan jó képek vannak:
  [link]
  [link]

 • 2013.08.20 15:13:35Don Quixote de la Ferko

  A tanulás környezetét a gyerek alakítja ki magának. Nem neked kéne az elmaradt gyerekkori álmaid alapján.
  Hidd el, a gyerekednek jobb lesz.

 • 2013.08.20 15:18:56wartburg1963

  "D2
  Értem. Vagy nem értem. Miután a szerző elbüszkélkedett a kb. 80×60-as lehajthatós pótlap alá biggyesztett átmázolt büntetőszékkel, most utánaolvasott, hogy mi kéne a kölyöknek?"
  Ott a pont!
  Én is vártam volna valamiféle könnyed utalást az előző posztra. De semmi. Mintha két különböző ember írta volna őket...

 • 2013.08.20 17:18:02Bartush

  Anno a tanulósarkom egy batár nagy íróasztal volt (minden cuccom elfért rajta) és egy szék egy párnával. Kaptam még egy lámpát is hozzá. Nem volt trendi, már akkor sem, nem is volt szép, de praktikus volt, és valahogy sikeren elvégeztem mellette nem csak az általánost hanem két egyetemet is. Szóval, persze legyen szép és trendi, de bizony még mindig nem ettől lesz okosabb a gyerek. Egyébként az állítható magasságú íróasztal nem kerül több százezer forintba, a kikában 150000-ért láttam, ami bizony nem kevés, de olcsóbb mint ahogy a szerző említi.

 • 2013.08.20 17:42:20Mylady

  Pár százezer az állítható magasságú asztal??? Az nem azért annyi, mert állítható a magassága, hanem alapból drága bútorcsalád gyerekasztalát nézegeti a posztoló. Ennél vannak sokkal olcsóbbak is. Konkrétan pártízezerért lehet venni, csak be kell írni a google-ba, hogy "gyerek íróasztal" és lehet válogatni fixet vagy állítható magasságút mindenféle árkategóriában.
  A szék ugyanígy. Attól, hogy állítható a magassága és dönthető a támlája, még nem lesz több tízezer forint.

 • 2013.08.20 22:39:14é̶̸͜͠r̀͜͡d̷̸͟͠e̴̢͠͏k̨͘͢͠e̶̕͞s̵̷̛

  ti betegek vagytok .

 • 2013.08.21 15:25:02MonsterRipper

  Nem egészen értem, hogyan lehet egy asztal mély, általában szélesség-magasság szokott lenni nála

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta