SZÜLŐSÉG

Védőnő az iskolában: "Nem az a cél, hogy kinyírjuk a gyereket!"

2013. augusztus 17., szombat 10:54 |

Minden szülő tudja, hogy a gyereik egészsége megőrzése érdekében a védőnőknek csaknem ugyanolyan nagy jelentőségük van, mint az orvosoknak. A kicsik életét jóformán a születésüktől fogva jó darabig figyelemmel kísérik, ami az iskolai évek alatt sem ér véget. Egy, a Díványnak nyilatkozó védőnő arról mesél, milyen feladatok is várnak rájuk az óvodai falakat elhagyva.

Sokszor az az érzésem, hogy a védőnő olyan, mint valami titkosügynök: ott van a háttérben mindenhol, ahol gyerek van, figyel, őriz, tanácsol, vizsgálódik és információt gyűjt.

Az óvoda után az iskolában sem maradnak a gyerekek egészségügyi őrangyal nélkül, folytatják a munkát az iskolavédőnők. A mi munkánk már más, mint egy körzetben dolgozóé. Vannak kötelező és „szorgalmi” feladatok. Az első – ami miatt következetesen csak bogarászó-nőnek hívnak az elsősök eleinte – a tetvesség szűrése. Védőnéni kapja magát a papírjaival együtt, és végigböngészi a tanulófejeket. Ha „érintettséget” talál, akkor pedig írja a csinos kis levelet a kedves szülőnek, aki szegény rögvest a szívéhez kap, de sajnos – nekem ez is dolgom.

Ettől szívderítőbb munka a szűrővizsgálat. Rendelet szerint a páros osztályokat vizsgáljuk, orvos és védőnő is, ki-ki a jogszabályban rárótt részét. Jobb esetben az iskolának van saját rendelője, rosszabb esetben vizsgáltam már könyvtártól a napközis teremig mindenhol. A lényeg ugyanaz: amíg a gyerek gerince csak kicsit ferdül, addig a dolog könnyebben orvosolható, de ha elhanyagolják... és vonatkozik ez a rövidlátásra és egy sor más dologra is. A talált elváltozásokról a védőnő mindig írásban értesíti a szülőket. Ha szakrendelésre történik az utalás, akkor pedig külön köszönet érte, ha visszajut hozzánk az eredmény, ugyanis – mint minden másról – ezekről is dokumentációt kell vezetni és jelentést kell írni. Mondom én hogy ügynökmunka.

A harmadik feladat: védőoltások szervezése. Sajnos egyre jobban látom én is, hogy a közösségi oldalakon terjedő minden szakmaiságot nélkülöző félinformációknak jobban hisznek a szülők mint annak, aki hosszú évekig ezt tanulta és ez a munkája. Konkrétabban: frászt kapok attól, mikor aggódó anyuka felhív, hogy: „Ez az az oltás ugye, amitől lebénul a gyerek?!” Persze anyuka, láthatja a fél város tolószékben gurul – lenne a válaszom szívem szerint, de inkább elemzésbe kezdünk, amiből kiderül mit hallott és honnan és miért nincs úgy. Nem, nem az a cél, hogy kinyírjuk a gyerekeket vagy autistává tegyük, vagy néha nem is tudom. Hanem, hogy mondjuk ne legyen kanyarós, és ne haljon bele mint jópáran tavaly Bulgáriában.

Iskolában 6. osztályban kanyaró-rózsahimlő-mumpsz és tetanusz-torokgyík-szamárköhögés oltást kapnak, ez 2 szuriba van sűrítve. 7 osztályban Hepatitis B. oltás jár. Senkinek ne legyen illúziója: több tanulóm is van, akik a szülő májgyulladás betegsége miatt kaptak anno babakorukban már ilyen oltást, tehát a vírus nagyon is élő és indokolt ellene a védekezés. Ez ugyan egy szuri – de kétszer. Év elején és év végén egy-egy. Igen, erről is kap papírt a szülő, mert elsősorban papírgyártó-nők vagyunk és csak másodsorban védő-nők.

Még maradt egy feladat: az egészségnevelés, és ez talán mind közül a legfontosabb, hisz így védhet igazán a védőnő, márha a kedves tanuló hagyja magát. A témák évfolyamonként változnak, megkötés nincs, sokszor egyeztetünk az osztályfőnökökkel miről is szóljon. Például ha jelzik, hogy a 7. osztály nagyon szerelmes, akkor előszedjük a fiókból a nyolcadikos felvilágosító órát és sokkal lazább formában kapják meg azt a hetedikesek. Ha mondjuk cukorbeteg inzulinos elsős kis  tanuló érkezik, akkor érdemes szólni, hogy foglalkozhasson az osztályban egy kicsit ezzel a dologgal. Másképp fognak tekinteni utána rá ha tudják-értik mi is ez, sokkal elfogadóbbak lesznek. De van külön drogprevenciós vagy dohányzás, alkoholmegelőző óra is.

A napközis foglalkozás vagy a versenyre /elsősegély, babagondozás/ felkészítés már szorgalmi feladat, de kétségkívül nagyon hálás dolog, sokszor a tanulók még évek múltán is emlegetik az ott szerzett élményeket, nem egy gyerek volt, aki a hivatását szerető, lelkes kolléganő hatása miatt lépett később egészségügyi pályára.

Mindezen feladatoknak pedig – ahogy fentebb írtam – szép nagy körmöléses háttérmunkája van. Nekem fanatikusnak a kedvencem a tanulók kartonjainak kérése, postázása. Egy ilyen dokumentáció a tanulót jó esetben az óvodától a középiskola végéig elkíséri, rögzítve benne születési adatoktól kezdve, az oltásain át, az óvodai vizsgálatokon keresztül egészen az iskolai kétévenkénti mérések eredményééig minden. Így szeptemberben kérjük el egymástól a pici elsősök és az óriásira nyúlott kilencedikesek, és küldjük kérésre a volt nyolcadikosok és persze az iskolát váltók lapjait. Néha az az érzésem, hogy a Posta félig csődbe menne nélkülünk annyi papírt utaztatunk az országban.

Habár az iskolavédőnőkről tudnak az emberek a legkevesebbet, mégis úgy gondolom, hogy egy jó kolléganő itt aranyat ér. Ő még akkor tudja „ elkapni” a nem kívánt terhesség megelőzését, amikor nekem körzetből még semmi ráhatásom nincs az ügyre.  Na és ki más foglalkozik a fiatalok „terelgetésével” drogügyileg? Vagy cigiügyileg? Kihez menjen a langalétra kamasz szégyenlős kérdéseivel, panaszaival, ha szüleitől nem meri, barátai nem tudják, az orvostól zavarba lenne, a gugli meg össze-vissza ír mindent? Ilyenkor nagyon jó egy univerzális jolly-joker, az iskolavédőnő, ott valamelyik folyosó végén a rendelőben, aki nem orvos, de mégis szakmai és nem barát, de mégis meg lehet benne bízni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.17 15:22:01canahari

  Jó cikk! Hajrá! (Ne törődj az oltásellenesekkel, akik óhatatlanul mindjárt beesnek, és ezer kiló mocskot fognak zúdítani a fejedre :)

 • 2013.08.18 06:55:29wmiki

  a védőnő, aki nem törődik a szülők véleményével...
  gratulálok... már csak azt kéne elérnie a tudomány nevű szektának, hogy aki kételkedni merészel az oltásokban, azt vessék máglyára... vagy tömlöcbe... mint geréb ágnest...
  jah... akkor már ez is megvan.... :x

 • 2013.08.18 08:19:26megengedett

  wmiki, a tudomány nevű szektának köszönheted hogy itt írunk :D

 • 2013.08.18 10:40:00gusson

  wmiki, ha nem lenne ez a tudomány nevű szekta, még mindig egy földbe süllyesztett kunyhóban ennéd a gyűjtögetett magokat, félig nyers hússal. Bocs, nem, ugyanis már az is tudomány volt a maga szintjén.
  Ücsörögnél a fán, rovarokat, leveleket rágcsálva, majd boldog tudatlanságban böfögnél szőrös hasadat vakargatva.

 • 2013.08.18 10:52:10vitalis06

  Ugyan a cikk nem csak az oltásról szólt, de várható volt, hogy ebbe az irányba mennek a kommentek.
  Azt el tudom fogadni, ha valaki a saját egészsége felől dönt. Nehezebben de még azt is el ltudom fogadni, hogy joga van a gyereke oltásáról-oltatlanságáról dönteni. De azt már nem, hogy más egészségét veszélyeztesse és az oltatlan gyerekkel mint élő baktérium/vírustenyészettel terhesek, még meg nem született gyermekek, csecsemők és idősek életét sodorja veszélybe.

 • 2013.08.18 15:21:55Reggie

  wmiki: Ezt kikerem magamnak a tudomany szekta neveben, mint tudomany szekta tagja! Nyugodtan ketelkedhet barki, de attol meg kotelezo az oltast beadni. Majd ha megkapta az oltast, nyugodtan ketelkedhet tovabb(sot mikozben kapja, akkor is ketelkedhet). A ketelkedes nagyon fontos a szektankban is, ez a fejlodes alapja. A beadasanak a kotelezettseget pedig a kozosseg donti el, mert a kozosseg egeszseget erinto kerdes. Ha ez zavar, nem kotelezo ennek a kozossegnek tagja lenni, sot akar egynek sem. Peldaul a nemzetkozi vizeken nincsen kotelezo vedooltas, de mielott sietnel gumicsonakert, jelzem, hogy rendorseg. kozert es templom se...

  Maglyara vetni nem a mi stilusunk, majd menj el egy templomba es ott erdeklodj rola.

  dr. Gereb Agnes, komoly es sulyos szakmai hibakat vetett, helyes, hogy eliteltek. Lehet, hogy nem tunt fel neked, de Gereb is doktor, azaz szektank tagja. Most akkor hogy hogy veded? Vagy te mindenkit vedesz akit felelosegre von a sajat szektaja? Mondjuk a pedofil papokat is?

 • 2013.08.21 13:33:47Kat_81

  Jó dolog az iskolai védőnő! Persze nem árt, ha mi, pedagógusok is segítünk....több tanulómról derült ki (még időben - de már csak az iskolában) hogy rövidlátó, színtévesztő, vagy "csak" rossz a tartása, amin még időben lehetett segíteni. De segített már orvost, szakrendelést is keresni adott helyzetben....
  A felsősökkel pedig "pótanya" kapcsolatban vannak. Jó látni, ahogy oda mernek menni, segítséget kérni. Nagyon fontosnak tartom a munkájukat!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta