SZÜLŐSÉG

Iskola helyett a felhő tanít a jövőben?

2013. augusztus 16., péntek 13:41

Sugata Mitra indiai származású oktatáskutató, aki 2013-as előadásával megkapta a TED díját. Azt feszegeti, szükség lesz-e iskolákra és egyáltalán, formális tudásra a jövőben.

Lyuk a falban névre keresztelt projektje azt bizonyjtja, hogy a gyerekek iskola és tanár nélkül, egyszerűen a kiváncsiság és gyerektársaik segítségével képesek önmagukat tanítani, akár tökéletesen valószínűtlen mértékben is: megértenek olyan tananyagot, ami tíz évvel idősebbeknek szól egy olyan nyelven, amit nem is beszélnek.

holeinthewall

A Lyuk a falban 1999-ben indult, amikor Mitra és kollegái az egyik New Delhi gettó falába egy internetkapcsolattal ellátott számítógépet építettek, majd azt további utasítások nélkül - egy kamera figyelő tekintete mellett - otthagyták, hogy meglássák, mire mennek a gettóbeli gyerekek a masinával.

Azt találták, a kölykök addig-addig kísérleteztek a számítógéppel, amíg megtanulták azt használni, kiismerték a böngésző működését, és egymást is megtanították a gép használatára. A kísérletet számos helyen megismételték, köztük olyan, a világtól távoli falvakban, ahol semmi esélye nem volt annak, hogy bárki, aki látott már számítógépet segíthetne a gyerekeknek. Ám az eredmény ott is ugyanaz volt.

Egy mindentől távoli falu angolul egyáltalán nem beszélő gyerekei körülbelül négy hónap alatt saját maguktól ugyanarra a szintre jutottak a DNS reprodukciós technológiákról szóló, angol nyelvű tananyag megértésében, mint egy drága magániskola velük egykorú tanulói - akiket a legfelkészültebb tanár irányított, és akiknek minden háttere megvolt a fejlődéshez.

Mitra, aki jelenleg a Newcastle-i Egyetem professzora ezt "minimáisan invazív oktatásnak" nevezi. A kutató szerint a gyerekek a jelenleginél jóval többet és lelkesebben lennének képesek megtanulni, ha az oktatás alapja a bennük természetesen meglévő kíváncsiság lenne. Szerinte egyszerűen csak érdekes kérdéseket kell nekik feltenni, és aztán hagyni, hogy maguk találják meg rá a válaszokat.

Mitra TED előadása magyar felirattal is nézhető.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.16 13:50:38repecs

  Az iskola átlagot nevel gyűlöli az átlagtól eltérőeket. Megfojtja a gondolkodást.

 • 2013.08.16 14:04:28Crazy Juliet

  Mélységesen igazat adok az előttem szólónak. Hagyni kell a gyerekeket, hogy felszabadítsák a bennük lévő kreativitást és egyediséget és nem uniformizálni őket. Éljenek a "felhők"!

 • 2013.08.16 16:59:58fénycsepp

  hm, akkor a pc-vel jól el is beszélgettek a gyerekek...ez a megoldás csak ideiglenes lehet. minimál invazív tanítás, haha :D

 • 2013.08.17 00:57:47Kohn Troll (Altdel)

  @repecs: és akkor mi is nevel uniformizált gyereket? Egy (vélhetően ostoba) oktatószoftver, amelyik csak egyféleképpen tud tanítani, vagy egy tündéri és szuper tanítónéni, aki fel tudja mérni, hogy az egyik gyereknek kicsit másképp kell magyarázni, mint a másiknak?

  Szerencsére a lányomat az utóbbi tanítja.

 • 2013.08.17 06:49:02repecs

  Kohn Troll (Altdel) már a neved is beszédes. A tanítónéni akkor 30-féle képen elmagyarázza. Mindenki járt iskolába mindenki tudja hogy a pedagógusok kb fele kapásból alkalmatlan. De a keretek sem megfelelők. Amúgy majd 10 évig tanítottam. De a tanításból megélni nem lehet maximim vegetálni.

 • 2013.08.17 17:39:28R2D2 & C3PO

  Én is felvettem az előadásait a listámba. Szerintem, nagyon szépen rávilágít az oktatás mai felfogásának problémáira.

  Egyébként az is nagyon érdekes, hogy kb. 100 éve kezdtek el ezek a gondolatok terjedni, de csak mostanában vannak ilyen bizonyítékok arra, hogy nem kell tanítani. Sem oktatószoftverrel, sem tanárral. A gyerekek egyszerűen a már keringő információt halászták le...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta