SZÜLŐSÉG

Bevallaná magának, hogy kövér a gyereke?

2013. augusztus 13., kedd 12:53

Az elhízás az egész világon hatalmas méreteket öltött, annak ellenére, hogy egyre többen fektetnek – vagyis próbálnak fektetni- nagy hangsúlyt az egészséges életmódra. Sajnos a nagy súlyfelesleg nem csak a felnőtteket, de a gyerekeket is érinti. Persze ők még nincsenek tisztában ennek egészségügyi következményeivel, így a szülőknek kell hatni rájuk- persze csak akkor, ha hajlandóak meglátni, illetve elfogadni azt a tényt, hogy gyerekük kövér.

Az angol National Health Service nemrégiben felülvizsgálta szabványlevei szövegét, amit a szülők kapnak, ha a gyerekük az iskolai szűrések alapján túlsúlyos vagy elhízott. Az új irányelv szerint a szülőket nem szabad sokkolni azzal, hogy gyermekük kövér, így a negatív jelzők helyett a inkább pozitívakra kéne fókuszálni.

Angliában az iskolai mérések eredményét,köztük a gyerekek testtömeg indexét levélben közlik a szülőkkel, így megtudhatják, szükséges-e valamilyen életmódbeli változtatás náluk. Emellett pedig az összes gyerek adatait - anoním módon - országosan is összesítik, innen lehet például tudni, hogy Angliában az általános iskolát minden ötödik gyerek túlsúlyosan vagy elhízva kezdni meg, mire hatodikosok lesznek, már háromból egy gyerek tartozik a két kategória valamelyikébe.

Ha csak a kifejezetten elhízott gyerekek arányát figyeljük, az első osztályban nagyjából 9,5 százalék, a ballagó osztályban viszont már 19,2 százalék.

Hülyék ezek? Az én gyerekem nem kövér!

Az, hogy leírják a szülőknek az eredményeket és az életmódbeli javaslatokat szuper ötlet, mivel így képet kaphatnak gyermekük állapotáról. Csakhogy rengeteg olyan anyuka és apuka van, akik nem fogadják el a mérési eredményeket,akik szerint az ő gyerekük egyáltalán nem duci, és egyenesen felháborítónak tartják azt, ha közlik velük a száraz tényeket.

Annyi ilyen panasz érkezett tavaly, hogy a levelek szövegét megmásították, és kiszedtek belőle olyan részeket, mint pl. „Gyermeke erősen túlsúlyos, az orvosi nyelv ezt elhízásnak nevezi". vagy „ Mindez szívelégtelenséghez, illetve a rák néhány fajtájának kialakulásához vezethet”. Az ilyen és az ehhez hasonló szövegek sokakból erős indulatokat váltottak ki.

Egy angol házaspár például teljesen kikelt magából, amikor 6 éves, örökmozgó kislányukat túlsúlyosnak titulálták. Arra hivatkoznak, hogy lenne túlsúlyos, amikor 5 éveseknek való ruhákat is hord. Telekiabálták a világot azzal, milyen felháborító hülyeséget írtak a gyerekükről, aki persze szerintük egyáltalán nem duci. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy kislány ekkor 104 cm és kb. 20,5 kg volt! [Egyikünk nem is extrémen vékonyka lánya pontosan ilyen magas, pont ennyi idős, és 15 kilót nyom.]

Bár az igaz, hogy a gyerekruháknál sokszor életkor szerinti méretezések vannak, de azt érdemes megemlíteni, hogy abból, hogy az adott gyerek a saját korosztályának valókat hordja, vagy sem, még nem lehet következtetéseket levonni a testsúlyára vonatkozóan. Ez főleg az angol, illetve az amerikai méretezésnél becsapós, ugyanis náluk a ruhák általában nagyobbak, mivel nem akarják, hogy a ducibbak ne férjenek beléjük.

Persze minden szülő szerint a saját gyereke a legszebb, a legokosabb, a legtehetségesebb, azonban nem ártana néha objektíven szemlélni őket. Természetes, hogy senki sem szeret szembesülni azzal, hogy a gyereke elhízott, azonban, ha reálisan is látja, akkor elejét lehetne venni a későbbi komolyabb súlyproblémáknak, nem beszélve az egészségügyi hatásokról.

Miért nem látja a szülő a nyilvánvalót a pszichológus szerint?

„A túlsúlyos gyerekek szülei gyakran maguk is hasonló problémával küzdenek, és nem ritka, hogy bagatellizálják az egészségügyi kockázatokat. Ha a családban az evés a fő örömforrás és stresszkezelési mód, nem könnyű szembenézni az elhízás tényével, hiszen nincs más alternatíva a megoldási repertoárban, amire lecserélhetnék az evést.”- magyarázza Cziglán Karolina pszichológus.

„Amennyiben az olyan szülőknek, akik nem akarják észrevenni a valóságot, rokon vagy barát segíteni akar, csak akkor tegye, ha olyan viszonyban van a családdal, hogy a segítség túlnyúlik a puszta információközlésen: "kövér a gyereked". Még ha ez igaz is, a másik fél nem fog tudni mit kezdeni vele. A pozitív lehetőségek felkínálása többet segít, például ha a segítő félnek jó tapasztalatai vannak egy fogyókúrás nyári táborral, és idén is visszamegy oda a gyermeke, felvetheti, hogy menjenek oda együtt a csemeték.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.13 13:26:57Puckman Éliás

  Kérdezzétek meg Schobert Norbit.

 • 2013.08.13 13:46:04Mrs. Jackman

  sztem egyrészt azért nem vesznek róla tudomást, mert ők is kövérek, illetve bocsánat túlsúlyosak. ez a mostani fogadd el magad ducin baromságot könnyen rá lehet húzni a gyerekekre is. mintha vmi pozitívum lenne, h valaki hájas.

  másrészt gondolom lusták, mert könnyebb chipszel tömni a gyereket meg nem odafigyelni arra, hogy mit eszik, mint elvinni kirándulni vagy sportolni. persze a legtöbben gondolom tisztában vannak ezzel, de hát mégis könnyebb azt mondani, hogy karcsika erős csontozatú, annál, h tudom, de leszarom.

 • 2013.08.13 13:59:01zizi77

  Az a baj, hogy sok szülő tényleg nem akar tudomást venni, róla, hogy kövér a gyereke. Részben, mert Ő is elvan valahogy, részben, mert akkor a saját súlyproblémájával is szembesülni kéne.
  Mi pont a másik véglet vagyunk. Folyton csesztetnek, milyen sovány a gyerek. 7,5éves, és 24kg, amivel nem is lenne semmi baj, ha mindez nem 135cm-en oszlana el. Szerintem a világon semmi baja nincs, csak ezt örökölte. Rendesen kiegyensúlyozottan próbáljuk etetni, és nem fogom azért édességgel tömni, hogy hátha attól lesz rajta zsír. Sportol, örökmozgó. Mivel lány létére valószínű 180cm alatt nem is fog megállni, így nem tartom túl nagy bajnak, ha vékony marad, de szerintem a pubertásnál még sok minen változhat. Ott majd lehet, hogy mi is küzdünk a kilókkal.

 • 2013.08.13 13:59:34no_successful2

  Az én gyerekeim a legkarcsúbbak, ugyanakkor a legerősebbek, a legszelídebbek, ugyanakkor a legkarakánabbak, a legokosabbak, legszebbek, és a legszerényebbek a világon. Kontextustól függ, melyik a szerintem érvényes tulajdondságuk .
  Aki mást mer mondani letrollkodom ! :))))

 • 2013.08.13 14:11:33zizi77

  no_successful2
  Én hiszek neked. :-)

 • 2013.08.13 14:25:56Krityuka

  Ha ilyen bajunk lenne, én örülnék, ha szólnálnak, és kapnánk segítséget.
  Én annak is örülök,ha egyéb dolog miatt is szólnak az ovónők, legalább meg tudom otthon beszélni a gyerekkel, vagy tudok ellene tenni.
  A súlyuk rendben van, remélem így is marad.

 • 2013.08.13 15:02:42Shopping

  De jókat szoktam röhögni a dagi családokon.

  De a gyerkőcöket azért sajnálom.

  Pedig szegény gyerek nem tehet semmiről, csak azt teszi , amit otthon lát.

  Zabál össze vissza rendszertelenül, szemetet eszik, nem mozog.

 • 2013.08.13 16:03:34Mad Mind

  #Mrs. Jackman
  Miért baromság? Az emberekbe bele van kódolva az elhízás, mint minden élőlénybe. Fontos volt a tél túléléséhez. Az aki könnyen hízik, az volt előnyben évezredekig, ezért is adódott át a génje. Most a könnyen elérhető eleség miatt ez hátrányba fordult, de a következő nagyobb háború után megint előny lesz és a girhes babkarók éhenpusztulnak az első télen.
  Egyébként te mit sportolsz?

 • 2013.08.13 16:05:04közmunkás bérkommentelő

  arra van a védőnő, gyerekorvos, én minek magyarázzam a kétszázkilós bálnának, h a kis jabba enyhén teltkarcsú?

 • 2013.08.13 16:06:10Mad Mind

  #Shopping
  Én meg a bevásárlási mániásokon röhögök. Shopping loller.

 • 2013.08.13 17:19:02kaetzchen

  Azért fontos a témán "rugózni", mert a gyerekek szervezetének sem mindegy, hogy mekkora súlyt cipel... És ha már idejekorán extrémen terhelődik a szív, az ízületek - és sorolhatnánk tovább, hogy még mi - akkor nagyjából el lehet képzelni, hogy a túlsúlyos gyerekekből milyen egészségű felnőttek lesznek. Még akkor sem múlik el nyomtalanul a túlsúlyosság hatása, ha felnőttként már a normális környékére kerül a testtömegindex!!!

 • 2013.08.13 18:01:28Mrs. Jackman

  Mad Mind, értem, tehát szerinted senki nem dönthet szabadon, csak a kódolást kell követnie. szerintem azért ennél egy picit fejlettebnek kellene lenni. nincs annyi kalóriára szüksége az embernek, mint akkor, amikor még a nagy többség fizikai munkát végzett, arról nem is beszélve, hogy a rengeteg szemét kaja tényleg felesleges.

  azért baromság, mert egy olyan dolgot reklámoznak, ami egészségtelen. tetszik, nem tetszik az elhízás egészségtelen és elég sok gondja van belőle az embernek, ha nem fiatalon, majd idősen. a girhes babkarók majd aggódjanak akkor amikor háború lesz, de most ezzel magyarézni azt, hogy normális, hogy az emberek el vannak zsírosodva, nevetséges.

  egyébként úszni járok.

 • 2013.08.13 18:04:28Mrs. Jackman

  kaetzchen, arról nem is beszélve, hogy mit tanul meg az étkezésről.

 • 2013.08.13 21:02:07csib

  Mrs. Jackman
  Szerintem semmit, mert az emberek többségének fogalma sincs róla, milyen tápanyagok vannak, miben mi van, mi kell a szervezetnek, hogyan alakulnak ezek a főzés során. Ezeket nem tanítják az iskolában, bezzeg a bibe meg a porzó mindenkinek megvan, aminek értelme és haszna együtt pont nulla.
  Szóval itt kéne kezdni, hogy mi a fehérje, mi a szénhidrát, hol a vitamin..

 • 2013.08.13 21:24:02dimitrisz

  Az egész világon és közte Mo-n is vezető halálok a cardiovascularis és a cerebrovascularis megbetegedés. A túlsúlynak pedig LESZ szövődménye. Ezért kell foglalkozni vele. Kövér és túlsúlyos között óriási a különbség. Életminőségben és halálokokban is. Ráadásul eszméletlenül sokba kerülnek 45-50 évesen, amikor még életük virágjában kellene lenniük. Rengeteg szövődménye van, ezek mind kezelhetők, kezelik is és minden gyógyszer nagyon drága, ami a nem kövérek- tehát a kommentelők nagyrészének a TB-jéből is mennek. (vérnyomáscsökkentő, vércukorcsökkentő, vérzsircsökkentő, alvadásgátló, stb...) Ha meg szövődménye lesz- agyvérzés, infarktus- csak a leggyakoribb (orthopediai psychés tumoros és egyéb problémákat nem is említve) szép jövő az egyénnek a családnak meg a társadalomnak meg a TB-nek. Ja, és mindez megelőzhető lenne gyerekkorban elkezdett tudatos étkezéssel.

 • 2013.08.14 08:29:45Augustin

  "Részben, mert Ő is elvan valahogy, részben, mert akkor a saját súlyproblémájával is szembesülni kéne"
  Ez az, hogy akkor nekik is változtatni kellene, mert a gyerek csak utánoz, nem tehet semmiről. Az enyém még csak kétéves, de már reklamált, hogy miért nem kávézhat velem. Szóval példamutatóan élni nehéz.

 • 2013.08.14 08:54:19vuvuzela importőr

  Megjegyzem a társadalom kicsit el van csúszva egyrészt az ételnek nevezett ipari hulladékok miatt (ez egyrészt szükséges, egészséges kajából nincs elég :) ) másrészt valódi segítség nem tudom, van-e, szerintem nem épp elégséges és megfelelő nevelés, tudatosítás a norbi update reklámja meg a hasonló ugyanolyan kommersz szutykok.

 • 2013.08.14 10:56:28Advanced Flight

  Augustin: az enyém két és fél éves, és nem reklamált, hanem egyszerűen elvette a kávémat :-(
  Így most az van, hogy egy fél kortyot kap a tejeskávéból, heti egyszer-kétszer. Persze csak ha észreveszi, hogy kávézunk :-)

  Egyébként tényleg igaz, hogy a gyerek olyan étkezési szokásokat vesz fel, amilyeneket otthon lát. A duci gyerekek szülei pedig tudják ezt, ezért dühösek, mert - abszolút jogosan - magukra veszik a kritikát.

 • 2013.08.14 10:58:59emzéperiksz

  Gyerekkoromban sovány voltam, de annyira, hogy volt, hogy étvágygerjesztőkkel tömtek. Utólag jókat derülök azon, ha visszaemlékszem, mikkel etettek, hátha meghízok. Kaptam pl. levesben főtt csirkemellet répával, zöldségekkel, rizzsel, salátával. Kaptam sok-sok gyümölcsöt, meg mindenféle finomságot: nyers karalábé, borsó stb. Édességet, csokoládét, cukorkát persze a krémtúró kivételével nem kaptam, mert elromlik tőle a fogam, és amúgy is elveszi az étvágyamat a hasznos kajáktól, a finom sovány csirkehusitól meg a zöldségektől.

  Aztán csodálkoztak, hogy a fitneszmenütől miért nem hízok...

 • 2013.08.14 11:18:01pilar ternera

  ...és mindenre van ellenpélda is: barátainknál mindkét szülő jól megtermett (anyuka 90, apuka 110 kiló felett), 7 és fél éves kislányuk pedig inkább a vékonyka kategória. a család eszik mindent (gondolom azért nem csak csupa szuperegészséges dolgot) de pl. a kislány semmilyen húst nem hajlandó megenni, sőt, ha az anyukája megpuszilja őt, miután húst evett, be is szól neki: "anyu büdös vagy, biztos húst ettél!"
  még pszichológusnál, gasztroenterológusnál is voltak vele, egy ideig annyira kevés dolgot evett meg.
  szóval legtöbbször a példát követi a gyerek, de van, hogy mégsem. aztán persze nem látunk a jövőbe, hogy milyen lesz ez a kislány 20 év múlva, de most vékony, az biztos.

 • 2013.08.14 11:27:29emzéperiksz

  Szerintem oda kell figyelni arra, mit akar enni a gyerek, és nem erőltetni más ételeket. Ha valamit nem szeret, annak oka van, ha valamit nagyon szeretne enni, annak is. A szülők legnagyobb hibája, hogy saját elképzelésük van arról, mit kéne enni a gyereknek, mi az egészséges, miközben ők maguk sem tudják, mi az, amire a saját szervezetüknek szüksége van.
  Nem kell erőltetni a tejterméket, ha a gyerek utálja, valószínűleg azért utálja, mert nem tudja rendesen megemészteni. Nálam is ez volt. Ugyanez áll a finom k-betűs kajákra. Ha utálja a gyerek a karalábét, kelkáposztát stb., annak is oka van. Annak is oka van, ha nem szereti a húst vagy bizonyos ételeket, nem kell szerintem erőltetni. A szénhidrát meg kell a kisgyereknek, attól tud odafigyelni az iskolában, attól bír szaladgálni, sok szülő meg azt hiszi, a kakaós csiga ördögtől való, és helyette répával meg zellerszállal etetné a szerencsétlent.
  Legalább vennék a fáradságot, hogy elmenjenek egy dietetikushoz. A barátnőm így tett, amikor fogyózott, és kellett ennie pizzát is a fogyókúra alatt, és valóban le is fogyott tartósan. Igaz, több tízezer forintba került a doki, de ennyi az ára a rendes szolgáltatásnak. Olyan szülők viszont, akik Atkinsesnek, update-eznek meg szétválasztós diétáznak, hozzá meg csodabogyókat szednek, hogy lefogyjanak, szerintem a gyereküknek ne mondják meg, hogy mit egyen, mert csak ártanának neki, ahogy maguknak is a sok sarlatán, a végén csak jojózásba torkolló diétával.

 • 2013.08.14 12:28:59vöröspanda

  Mad Mind bocsi, de ez hülyeség, 30-40 évvel ezelőtt max. 2-3 túlsúlyos gyerek volt egy 30 fős osztályban, ma lényegesen több van, ma amúgy minden korosztályban több a túlsúlyos... ha az evolúciós elméleted igaz lenne, akkor pont nem ilyen irányba haladnának a kilók, szerintem az is tévedés, hogy a kövérek jobban túlélik a nehézségeket, a vékony, szívós emberek szerintem ellenállóbbak... aki pedig megmondja egy túlsúlyosnak, hogy kövér, az az életét mentheti meg vele, míg a "nemvagytekövér..." féle hazugságokat én gyilkosságnak minősítem

 • 2013.08.14 12:38:19czege

  A húgom kimondottan kövér - konkrétan kifolyt a babakocsiból :D -, volt csecsemőként-kisgyerekként, most 173centi és kb. 60kg, ha épp nagyon kövér napja van :D
  A lányom 3 éves, jelenleg nem kövér, de soványnak sem mondanám, kimondottan jó étvágyú, egészséges kis húgombóc :) Csinos, kerek, formás, "nőies", nem vagyok hajlandó előre azon parázni, hogy éppen a játszótéren mindenki soványabb nála. Mozgékony, egészséges, majd kicsattan és boldog, ez a lényeg. Egyszer "húztam" csak fel magam, amikor egy "kedves" anyuka a játszótéren megkérdezte tőlem, hogy "és nem félsz, hogy így maradsz?" :O Mindezt úgy, hogy az ő kislányai kimondottan alultápláltak és soványak, az összes foguk fekete a cukros lötyiktől - de soha, életemben nem említeném meg neki és "rónám fel", mert nem bántok meg ilyesmivel senkit. mondom, mitől félnék... Egészséges, szépséges, majd kicsattan a gyerek...

  Epzéperiksz, nagy riszpekt :)

 • 2013.08.14 12:40:21czege

  na, mármint az anyuka szövege a "nem félsz, hogy ilyen marad?" volt :)

 • 2013.08.14 13:26:45lüke

  a szülö teszi kövérré a gyereket
  ezért nem értem a kédést
  (persze ,ahol Norbi a sztár , no meg écesz- nincs neki- géber ott kicsit problémás)

 • 2013.08.14 14:21:14biododírium

  Anyám látta kis koromban, hogy jönnek rám a kilók jobban, mint talán kellene. Elment egy dokihoz, aki azt mondta neki, hogy konkrétan ne adjon annyi kaját. Nem adott.
  Talán ezért is hálás lehetek neki, mert most 180centi/75kiló vagyok (férfiként), és nagyon jól érzem magam a bőrömben.

 • 2013.08.14 15:23:09Kata24

  Biododírium, anyád jól csinálta, de manapság a legtöbb szülő annyira idióta, hogy tömi a gyerekét látástól mikulásig minden szarral. Csoki, cukor, chips, keksz, cukros üdítő a végtelenségig...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta