SZÜLŐSÉG

Steiner: Iskolák és első napok

2013. augusztus 13., kedd 19:09 |

A tanév kezdetében mindig van valami megmagyarázhatatlan szentimentalizmus – számomra a szeptember elseje mindig komolyabb jelentősséggel bírt, mint az újév első napja. Különösen olyankor, amikor egy új iskolába kerültem. Új közegben önmegvalósítani hat, tíz, és tizennégy évesen – micsoda ajándék volt! És minden új sulikezdéskor egy kicsit közelebb voltam ahhoz az emberhez, aki most vagyok.

Alsó tagozat

Amíg élek nem felejtem el az első napot az iskolában. Alig vártam, hogy felavassam a lila gyöngyvászon hátizsákot, amit a papától kaptam – ráadásul külföldről hozta, ami akkor baromi nagy szó volt. Örültem, hogy használhatom a Roxette-es tolltartót, amit elképesztően menőnek tartottam akkoriban. A sulit, ahová a szüleim beirattak, már jól ismertem: nálam egy évvel idősebb unokatesóim oda jártak, és mivel én állandóan velük lógtam, már ötévesen is tiszteletbeli „kiserdős” voltam. Mert ez a suli neve: Kiserdei Általános Iskola. És bár ez mesebelien hangzik, valójában a békásmegyeri panelrengeteg tövében, a Pünkösdfürdői Strand, és egy benzinkút tőszomszédságában van, nem pedig az üveghegyen túl. Ennek ellenére valóban mesébe illő élmény volt oda járni: a kertben két őzike szaladgált, de voltak mindenféle más állatok is, és tényleg volt egy kis erdő az udvar végében. Az unokatesómék osztályfőnökének ráadásul volt egy velem egyidős lánya, a Gigi, akibe négy és fél éves korom óta szerelmes voltam, és már láttam magam előtt, ahogy majd padszomszédok leszünk, egymásba szeretünk, összeházasodunk, és gondos bocsokat rajzolunk egymásnak, amíg világ a világ.

Amikor még Gigiről és a gondos bocsokról álmodoztam
Amikor még Gigiről és a gondos bocsokról álmodoztam
Fotó: Steiner Kristóf

Aztán másként alakultak a dolgok. Nem csak azért, mert kiderült, hogy engem igazából Gergő sokkal jobban leköt. És nem is csak azért, már rá kellett jönnöm, hogy az én gondos bocsok rajzom sosem lesz olyan szép, mint Gigié (márpedig ki akar ilyen teher alatt házasságra lépni).

Augusztus harmincegyedikén délután, a nagy „első nap az iskolában” készülődés közben a puliszerű kutyánk, Buksi örök álomra szenderült. Már akkor beteg volt, amikor elhoztuk a menhelyről, de a nyár során teljesen elgyengült. Iszonyú sok sírás volt. Buksit eltemettük a csillaghegyi házunk kertjében kisállattemetőként funkcionáló dombocskára. Volt ott papagáj, kacsa, cica, kutya – még egy aranyhörcsög is, mert bár sosem találtuk meg a holttestét, megérdemelt egy fejfát.

Így a „Kristófka iskolába megy” képen kisírt szemmel guggolok Buksi sírköve mellett, amire felrajzoltam a borzas fejét, mellé meg a kedvenc piros-pöttyös labdáját. Csupa színes betűvel írtam fel egy rajztáblára: „ITT NYUGSZIK BUKSI”. Hát így alakult az első napom az iskolában. De visszagondolva nagyon jó volt a kiserdei iskolába járni. Szerettem a tanító nénimet, Jutka nénit, meg persze Péter bácsit, aki fiatal volt, tudott gitározni, és mindenféle művészeti szakköröket szervezett.

Felső tagozat

Aztán felsőbe átmentem a Fodrosba, ahol szintén emlékezetes első napom volt. Akkoriban hátközépig érő szőke hajam volt, és western csizmában közlekedtem, diplomatatáskával. A normába való beilleszkedés vágyának legcsekélyebb jelét sem mutattam – hiszen a Kiserdőben simán belefért, hogy Samantha Ewingnak öltözöm a farsangon. Hát a Fodrosban más szelek fújtak. Először is, az évnyitó ünnepségen hosszú ideig senki sem tudott beazonosítani. Amikor, Anikó néni névsort olvasott, és meghallottam a nevem, felemeltem a kezem, ezt pedig előbb kétkedés, majd döbbenet fogadta. „Kristóf?! De a Kristóf fiú név.” „Igen.”, mondtam „És én egy kisfiú vagyok.” Később az egyik, eggyel felettem járó srác, aki nagyon menő volt, felvilágosított, hogy ilyenkor egy igazi férfi így felel: „Fiú vagyok, bazmeg.”

A Kristóf az fiú név!
A Kristóf az fiú név!
Fotó: Steiner Kristóf

A Fodros is jó suli volt. Jártam Ottília nénihez színjátszó szakkörre, Vica nénihez vita körre (ahol az élet nagy kérdéseiről tanakodtunk tizenkét éves filozófusokként), és folyton vers és prózamondó versenyekre készültem Marika nénivel, az irodalomtanárnőmmel, akit rajongásig imádtam. Nagyszünetekben pedig az iskola udvarán énekeltem mindenféle musicalekből, egy nagy kört alkotó diákok gyűrűjében, és élveztem, hogy akik szenvedélyesen gyűlölték az exhibicionizmusomat, azok is minden nagyszünetben visszatértek megnézni a performanszomat, mert beszólogatni nekem mégiscsak izgalmasabb volt, mint tudomást sem venni rólam.

Gimi

A gimi csodálatos volt a rengeteg hasonló félőrült között.
A gimi csodálatos volt a rengeteg hasonló félőrült között.
Fotó: Steiner Kristóf

Nyolcadikra már világos volt, hogy én valami színész-szerűség akarok lenni, és azt is éreztem tizennégy évesen, hogy ha nem vetem bele magam Budapest forgatagába, életem végéig csak Madonna klipekben látok majd csókolózó fiúkat. A Vörösmarty Mihány Gimnázium híres-neves dráma tagozatára mentem, ahol az első napon nem volt kevésbé emlékezetes, mint a korábbi iskolákban.

Itt ugyan nem az újdonság varázsa miatt, mire eljutottunk az évnyitóig, már úgy éreztem magam, mint egy durva veszekedésekkel és mohó összebújásokkal, szakításokkal és hisztériákkal teli kapcsolat kellős közepén.

A dráma-előkészítő és a gólya tábor során már meg is szövődtek az első életre szóló barátságok, majd ugyanezek örök haragba torkollottak.

A Vörösmarty egy csodálatos iskola, mert megvalósította az álmomat, hogy többszáz extrovertált, exhibicionista félőrülttel találkozhassak, akikkel inspirációt és csókokat válthattunk, és akikkel a negyedik év végén úgy váltunk el, mintha végre kimondták volna az évek óta húzódó válásunkat. Azóta persze, így retrospektív, ismét mindenki imád mindenkit.

Megmutatni, aki valóban lenni akarsz

Több hivatalos iskolakezdésem nem volt – egyetemre csak kurzusokra jártam a londoni Goldsmiths-en, de soha többé nem tapasztaltam meg azt az érzést, amikor az ember megérkezik az új iskolába. Amikor tudja, hogy ismét tiszta lappal indulhat, és annak mutathatja magát, aki valójában lenni akar. Az iskola sok mindenre jó, de leginkább talán arra, hogy kísérletezzünk. Az emberi kapcsolatokkal, önmagunkkal, az érdeklődési körünkkel, és persze mindazzal, amit a folyosó elénk sodor. Kísérletezni a tanárok türelmével, az igazgatónő engedékenységével – azzal, hogy rosszak és jól vagyunk. És ott, akkor minden olyan véresen komoly dolognak tűnik.

Irigylem azokat, akik most mennek iskolába, mert jó lenne kicsit elfelejteni a mátrixot, és újra elhitetni magammal, hogy mennyi minden múlik egy felelésen, vagy hogy mekkora súlya van annak, hogy a Bori a Marcit vagy engem szeret jobban. Persze az is igaz, hogy néhány évtized múlva a mostani küzdelmeim is megmosolyogtatnak majd. És az is lehet, hogy azóta is négyévente új suliba megyek... csak már nincsenek falai. És nincsenek benne padok, meg napló, meg tábla, meg iskolatáska, meg kréta, szögmérő, tankönyvek, füzetek, puskák. Vannak viszont tanárok, osztálytársak, felmérők, bukások. De vannak pótvizsgák is. Szerencsére.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.13 19:45:55attila7575

  Ez egy jó cikk és kit érdekel, hogy meleg vagy sem?

 • 2013.08.13 19:47:04Ha szeretnéd avatart a hozzászólásaid mellé

  kit érdekel ennek az élete?

 • 2013.08.13 19:58:00KergeCsirke

  Engem érdekel és nagyon tetszett az írás.

 • 2013.08.13 20:08:56canahari

  Tök jól ír ez a Kristóf. Hajrá!

 • 2013.08.13 20:09:09maisel

  attila7575:ott a pont!szerintem is jó írás

 • 2013.08.13 20:09:35jova68

  Tecc, grat!

 • 2013.08.13 21:24:56Momina

  Jól ír, én bírom! Ha más okokból is, mint ő, de én is nosztalgikus hangulatba kerülök augusztus végén! Azonban én az új tankönyvek miatt, amiket előre ki lehetett olvasni, megtanulni, az új tanszerek, az új könyvborítók finom PVC illata miatt és hasonlók :D

 • 2013.08.13 21:51:19supanova

  Annyira imádom ezeket az írásokat! Alig várom, hogy jöjjön a következő!
  Szeretünk Kristóf! :)

 • 2013.08.13 22:12:21sapka

  macegér, te például mit képzelsz magadról, hogy itt osztod az észt? mire érzed magad predesztinálva? ki vagy te, hogy feljogosítva érzed magad arra, hogy bárkit is megítélj? egy degenerált kispöcsű itt osztja az észt, még jó, hogy nem szexuális felvilágosító előadásokat tart...bár még előfurdalhat... hova fajult ez a világ?
  (s mielőtt megsértődsz, csak felhívom a figyelmed arra, hogy ez csak a te kommented átszerkesztett változata.)

 • 2013.08.13 22:33:48A Tyne folyó déli partja

  macegér, amúgy honnan tudod, hogy honnan írja? írhatja Izraelből is, meg a Bahamákról is. tudod,ez az internet.

 • 2013.08.13 23:13:19Paramami

  Tetszett, jó írás volt.

  Az meg miért fontos, hogy meleg? Ha pl. titkolná, pletyka értéke lenne a ténynek, de vállalja, rendben van vele, akkor meg miért téma ez?

  Nekem egyébként más miatt voltak Kristóffal szemben elôítéleteim (tipikus celebnek érzékeltem - sok mindent nem rakott le az asztalra, mégis folyamatosan jelen van a "hírekben"), de az írásai kifejezetten tetszenek, még a receptek is, pedig nem vagyok vegán. Jó a stílusa, érdekes olvasni, és egyáltalán nem olyan felszínes, mint ahogy nekem az image-e mutatta.

 • 2013.08.13 23:43:45Ancilla

  Én csak azt nem értem, ha valaki ennyire utálja Steiner Kristófot, miért keresi fel ezt az oldalt, miért olvassa el az írását. Millió más oldal van, millió más írás az internetem. Egyesek szinte keresik, hogy mibe lehet belekötni. Szánom szegényeket, mert tele vannak indulattal, gyűlölettel, s ez őket mérgezi, nem azokat, akik ellen irányul.

  Egyébként nekem is tetszik ez az írás. :)

 • 2013.08.14 00:07:43Axel Torpedo

  Ugyes iras.

 • 2013.08.14 00:32:27adalen

  Nekem tetszenek az írásai,és nem zavar ha meleg.Sok ember szeretne csak fele annyira tisztában lenni a saját személyiségével,és céljaival,mint ő!

 • 2013.08.14 00:48:23irodai geriIIa

  Egy kislányba voltál szerelmes? Ez tök jó.
  De akkor pontosan hogyan, miért sikerült így kisiklanod? Komolyan kérdezem, komolyan érdekel.

  Mindenhol azt hallani mostanában, hogy a melegség veleszületett dolog (én ebben nem hiszek), és akkor eszerint eredetileg te is egy kislányt szerettél... meg az is érdekes, hogy a szüleid engedték, hogy hosszú szőke hajjal járj iskolába fiú létedre.

 • 2013.08.14 01:54:32szájhúzó kutya

  uncsi...

 • 2013.08.14 07:36:52teljesenürességesmentes

  Szeretem az írásaid, és sokat gondolkodtam rajta, hogy anno, mikor én is suliba jártam, volt olyan barátom(barátnőm?), aki homo volt már akkor is. Jó fej volt, és vicces. Az én szüleim pont azt művelték, mint itt sokan, leszólták, meg kigúnyolták a másságot. Így nőttem fel és nem vettem át ezeket a viselkedési mintákat, mert taszítónak éreztem és nem akartam ilyen lenni. Az anyám egyik munkatársa is homo volt és igen sokat hallottam, mikor otthon fikázta szegényt. Mikor felnőttként megismertem, sokat beszélgettem vele, és ő is roppant szimpatikus volt. Jobban mint a szüleim a mocskos megítélésükkel. Az emberek a saját ragaszkodásaik foglyai, még ha elvekhez is ragaszkodnak, azzal is képesek a saját szenvedéseiket növelni. Pedig nem oszt, nem szoroz, hogy egy másik embernek a szexuális orientáltsága az mennyiben érinti mondjuk az enyémet. Ha nem foglalkozik vele valaki - a más dolgával -, akkor az egyből szenvedésmentességet eredményezne....de vannak akik direktbe akarnak szenvedni, így - az ősi tanításokkal ellentétesen -, foglalkoznak a más dolgával, mintha közük lenne hozzá...Pedig mennyivel egyszerűbb lenne picike satut vennie otthonra és mikor nagyon akar szenvedni, beleteszi az újjacskáját és húz rajta egyet. A sok buzizó alfahím imitátornak mindnek íratnék ki egyet orvosilag...sokkal normálisabb lenne a világ, ha az ilyenek otthon, zárt ajtók mögött szenvednének.:) Ámbár azt mondják, hogy azok szoktak buzizni, akiknek nincs pénzük Porschera, hogy kompenzálják apró férfiasságukat.

 • 2013.08.14 07:52:49amit még megtehetsz

  két ember létezik
  az akinek az számít kinek milyen gondolatai vannak (értelmes vagy sem)
  és akinek az számít hogy kivel, mit csinál a hálószobájában (mert másra sem tud gondolni).

 • 2013.08.14 08:34:07silkgoat

  Köhömm....a sok szalonnáci, aki megbújik a monitora mögött, miközben női ruhában táncolva onanizál a webkamerája előtt elhúzhat a f@szba. Kérdezte valaki hogy ezek miért járnak ide. Megmondom. Nincsenek tisztában a szexualitásukkal. Aki tisztában van vele, annak nincs dolga azzal, hogy ki kivel mit csinál az ágyban, plne hogy egy párkapcsolat nem erről szól. vagy nekik igen? De amúgy félnek, undorodnak maguktól, de mégis izgatja őket. Nehéz sors lehet rejtettbuzi-szalonnácinak lenni. Hát idejárnak szembeköpködni magukat. :D

  Az írás jó.

 • 2013.08.14 08:46:56vuvuzela importőr

  hát én beleolvastam több helyen is de borzalmasan unalmas volt...
  ez valami fontos ember? a nevet már láttam...

 • 2013.08.14 09:06:48tikk

  A Dívány.hu tudtommal egy könnyed életmód oldal. Miért kellene itt mélyenszántó írásokat
  publikálni? Jók ezek az írások egy kis kikapcsolódásra és ennyi. Homofóbként meg elég nehéz lehet az élet.

 • 2013.08.14 09:09:39jog-ász

  nagyon jó írás, valóban van nosztalgikus íze az augusztus végéknek..a sok köcsögöző pedig tutti hogy rejtett, elfojtott kristóf rajongó álhomofób...free willy:)hahaha

 • 2013.08.14 10:00:24fofofo

  eljutottam oda, hogy kifejezetten várom Kristóf újabb írását. szóljon akármiről, élvezet olvasni.

 • 2013.08.14 10:04:33tejcsokoládé

  Nehany honapja meg en is fenntartasokkal nezegettem a Kristofrol szoloncikkeket, aztan elolvastam az egyik cikket, majd megvettem az egyik konyvet. Nagyon jol ir, oszinte, emberi, neha vagyom ra hogy ott legyek ahol o van, abban a szeretetteljes, vidam mozegben. Azt hiszem, ez az o szemelyisegebol fakad, amit remekul tud atadni monitoron, papiron egyarant. Csak igy tovabb!

 • 2013.08.14 10:05:13tejcsokoládé

  Mozegben= kozegben

 • 2013.08.14 11:03:34bukott madonna két nagy didivel

  tetszett az írás, mint mindig. :) jöhet a következő!!! :D

 • 2013.08.14 11:48:16csakcsibe

  Az ötlet jó, de a szöveg középszerű. Ha ennek a fiúnak nem a magánélete lenne a központi kérdés, senki sem figyelne az írásaira. Mert egész egyszerűen - átlagosak. Semmi extra. Sajnos.

 • 2013.08.14 15:28:56Kobres

  @Irodai Gerilla A kisfiúk utálják a kislányokat. Egy alsós fiúnak büntetés lány mellett ülni. Az "okos" tanító nénik azért ültetik egymás mellé, mert nem fognak beszélgetni. A meleg fiúknak lány barátaik vannak.

 • 2013.08.14 15:36:27gabcigirl

  Bakker, sajnos úgy látom, tombol ám itt a pozitív diszkrimináció ezerrel a melegfrontnak. Nem rossz írás és tehetség is van benne.

  Csak tartok tőle, hogy egy hasonlóan tehetséges de full normális ember írására legfeljebb hegyeset köpne a szerkesztő, nemhogy szerepeltetné itt orrba-szájba. Munyi Kristófka meg már lassan minden témában autentikus megmondó, csak azért, mert homár.

  Én jobban örülnék, ha a fene nagy esélyegyenlőségesdiben pl. a kisgyerekes édesanyákat részesítenék normális bánásmódban. (Azokat, akik tényleg nőnek születtek és nem menet közben "váltottak.")

 • 2013.08.14 17:49:10Jolie1

  Nem rossz írás.. bár eddig nem kedveltem különösképpen ezt a Kristóf gyereket. Nem zavar, hogy kivel szexel, de ne dörgölje ezt állandóan mindenki orra alá, miért nem lehet természetesen viselkedni?

 • 2013.08.14 19:37:17csakcsibe

  csak próbaképp egy réges-régi vers:

  Űzött vad

  Hogyha a harc tüze hamvad
  add meg, add meg a hamvak
  égető, tiszta reményét
  oltalom hol jő a vadnak?
  Ősvizek illatát, farkasok sóhaját
  súgd kiáltsd hirtelen
  s tűnjön el egyszerre minden
  mi értelem,
  rejtsen és várjon
  és szenvedj a gyászon
  mert merre is mennél ha titkod
  csak tétova, megfakult álom?
  Szoríts meg, ölelj át űzött vad,
  mosollyal nézd el
  a borzalom mítoszát, szeretsz
  mert szeretsz az elhulló vészben is
  játszd le az életünk mégsem,
  mégsem egész ritmusát!

 • 2013.08.14 20:52:08csib

  @gabcigirl

  fullnormális=fullunalmas - az vajon kit érdekel?

  Nekem is fenntartásaim voltak Kristóffal, annak ellenére, hogy egy magic mirrorra való meleg barátom van, méghozzá a Paris Hilton könyv miatt. Még nagyon sok jó írást kell tőle olvassak, hogy megbocsátsam neki azt a botlását :)

 • 2013.08.14 20:59:16macegér

  Jól viselem a kritikákat....semmi gond, így korrekt egy fórum Egy dolgot elfelejtettem,bocsi... jelesül:
  mivel a fél világ buzi...én vagyok a deviáns, azzal, hogy a normális értékrendet képviselem!
  Valamelyik agyalágyult azt írta: azok szoktak buzizni, akiknek nincs pénzük Porschéra, hogy kompenzálják apró férfiasságukat. Megjegyzésem: az én "férfiasságom" elég komoly, mondhatni: átlag feletti, minden tekintetben, pénzem is lenne egy alig használt Porschéra....de minek vennék egy kényelmetlen, alacsony építésű verdát....mivel 190 cm magas vagyok.....de mindezek ellenére utálom a buzikat...hadd tegyem már meg....vállalom ezt, ebben a degenerált világban!

 • 2013.08.14 21:33:34csib

  macegér
  Ha utálod őket, miért töltöd itt az időd buzik irományait olvasva és azon vitázva? Mazoista vagy? :)

  Ezt sose fogom megérteni, miért jó azzal foglalkozni, amit utál valaki.

 • 2013.08.14 22:49:37meg.mondo.ember

  "Megjegyzésem: az én "férfiasságom" elég komoly, mondhatni: átlag feletti, minden tekintetben, pénzem is lenne egy alig használt Porschéra....de minek vennék egy kényelmetlen, alacsony építésű verdát....mivel 190 cm magas vagyok....."

  Mint egy óvodás...Ezzel inkább csak nevetségessé teszed magad.
  Komolyan nem értem az ilyen embereket, nekem is vannak fóbiáim, irritáló személyek-jelenségek az életemben, de én inkább kerülöm az ilyen dolgokat, mint hogy feleslegesen felbosszantsam magamat. Kerüld te is, jobb lesz, hidd el.

 • 2013.08.15 16:45:28kicsi zöld tündér

  Én azért vártam a sulit, hogy végre megint találkozzam az osztálytársakkal. És nagyon szerettem az új tankönyvek illatát, a könyvek bekötését, felcímkézését, no meg augusztusban ilyen tájt esténként már ott sejlik az ősz illata. Az ősz meg a kedvenc évszakom.
  Nekünk is van ilyen állat temetőnk, ismerős.

 • 2013.08.16 15:26:39zoldmandula33

  én várom Kristóf újabb írásait. sztem nagyon jól ír.
  bár a sütiket néha indokolatlanul becézgeti:)

 • 2013.08.16 15:38:02zoldmandula33

  ami meg itt a kommentelők nagy részéből még mindig hiányzik az a nyitottság és az elfogadás. hogy lehet másképp is..az meg, hogy valaki látatlanban azzal szájkaratézik, hogy márpedig 190 és porsche és egyáltalán...miért innen várja a visszaigazolást? mitől lesz ő ennél jobb? és hogy jön ez egyáltalán ide?
  hogy jön ő egyáltalán ide?
  csak szánalmas viccek jutnak erről eszembe. de az meg nem illik ide.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta