Szülőszoba: kiáltásonként 5 dollár a büntetés

Ha valahol, hát a szülőszobán még a legcsendesebb nők is gyakran rátalálnak a hangjukra. Ezen persze lehet uralkodni, de hogy fizetni kelljen a fájdalmas kiabálásért, az mégiscsak erős. Pedig van rá példa.

A Transparency International arról számolt be, Zimbabweban találkoztak ezzel a gyakorlattal. Minden egyes ordítás/sikítás után 5 dollárt kellett fizetnie a vajúdó/szülő nőnek, azokat akik nem tudták kifizetni a “büntetést”,addig tartották bent, amíg a család nem fizette ki a - folyamatosan kamatozó - "váltságdíjat".

Mugabe elnök országában, ahol a népesség 95 százaléka munkanélküli az évek óta tartó komoly gazdasági nehézségeknek és a korrupciónak hála, és az éves átlagkereset kb. 150 dollár, ott egy ilyen bírság hatalmas terhet jelent a szülő nőnek. Maga a szülés is nagyon drága, az éves kereset egyharmadába, 50 dollárba kerül, ehhez jött még hozzá a “kiabálási büntetés”, ami együtt már akár az éves kereset felét is kiteheti, és óriási anyagi terhet ró a családra. Mivel ezt sokan nem engedhetik meg maguknak, sok nő dönt úgy, hogy inkább nem a kórházban szüli meg gyermekét. Az országban nyolcból egy nő belehal a szülésbe.

tk3s 62049995
Toby Madden

A Transparency International nyomására a miniszterelnök-helyettes nyomozást rendelt el az ügyben és azóta nincs hír hasonló büntetésekről, de az 50 dolláros szülési díj továbbra is érvényes. Mivel a zimbabwei-ek 65 százaléka szerint az egészségügyi rendszer is korrupt, a Transparency International által szervezett tanácsadó csoportok workshopok keretében hívják fel a zimbabweiek figyelmét a korrupcióra, és próbálnak segítséget nyújtani, hogyan szerezzenek bizonyítékot megvesztegetést kérő hivatalnokok bíróság elé állításához.

Oszd meg másokkal is!
Mustra