SZÜLŐSÉG

Szülőszoba: kiáltásonként 5 dollár a büntetés

2013. augusztus 1., csütörtök 13:07

Ha valahol, hát a szülőszobán még a legcsendesebb nők is gyakran rátalálnak a hangjukra. Ezen persze lehet uralkodni, de hogy fizetni kelljen a fájdalmas kiabálásért, az mégiscsak erős. Pedig van rá példa.

A Transparency International arról számolt be, Zimbabweban találkoztak ezzel a gyakorlattal. Minden egyes ordítás/sikítás után 5 dollárt kellett fizetnie a vajúdó/szülő nőnek, azokat akik nem tudták kifizetni a “büntetést”,addig tartották bent, amíg a család nem fizette ki a - folyamatosan kamatozó - "váltságdíjat".

Mugabe elnök országában, ahol a népesség 95 százaléka munkanélküli az évek óta tartó komoly gazdasági nehézségeknek és a korrupciónak hála, és az éves átlagkereset kb. 150 dollár, ott egy ilyen bírság hatalmas terhet jelent a szülő nőnek. Maga a szülés is nagyon drága, az éves kereset egyharmadába, 50 dollárba kerül, ehhez jött még hozzá a “kiabálási büntetés”, ami együtt már akár az éves kereset felét is kiteheti, és óriási anyagi terhet ró a családra. Mivel ezt sokan nem engedhetik meg maguknak, sok nő dönt úgy, hogy inkább nem a kórházban szüli meg gyermekét. Az országban nyolcból egy nő belehal a szülésbe.

tk3s 62049995
Fotó: Toby Madden

A Transparency International nyomására a miniszterelnök-helyettes nyomozást rendelt el az ügyben és azóta nincs hír hasonló büntetésekről, de az 50 dolláros szülési díj továbbra is érvényes. Mivel a zimbabwei-ek 65 százaléka szerint az egészségügyi rendszer is korrupt, a Transparency International által szervezett tanácsadó csoportok workshopok keretében hívják fel a zimbabweiek figyelmét a korrupcióra, és próbálnak segítséget nyújtani, hogyan szerezzenek bizonyítékot megvesztegetést kérő hivatalnokok bíróság elé állításához.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.01 15:09:58mesélek

  Semmi baj, mint tudott Zimbabwe elnökét Mugabet demokratikusan választották.

 • 2013.08.01 16:20:30micsoda?

  Néhány - pénzével már nem tud mit csinálni - hiresség vállalhatná a kifizetést, reklámként további pénzt hozna. Talán kezdete lehetne egy általános tiltakozás beindításának.

 • 2013.08.01 16:30:29¿Qué tapas hay?

  A függetlenség azt jelenti, hogy senki nem szól bele az állam belpolitikájába. Ha a zimbabweiek így akarnak élni, akkor ezt tiszteletben kell tartani.

 • 2013.08.01 17:21:30Sanya69

  Miért? Így akarnak élni?

 • 2013.08.01 20:22:21vanvelemenyem

  Rendben. És a magyarországi hálapénz-rendszerről mikor születik majd meg egy cikk? Ki meri majd megírni, hogy a hálapénz nélküli próbálkozások mind becsődölnek a magyar, erőszakkal fenntartott rendszer miatt, a hálapénz fenttartása érdekében hozott rendeletekkel (lásd pl. Telki)? Lehet szörnyülködni szegény afrikai országok helyzetén - de bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű.

 • 2013.08.01 21:27:22HgGina

  Nem ez volt a hajdani Dél-Rhodesia, ahol a gaz, gonosz rabszolgatartó fehérek felépítettek egy működő gazdaságot, és aztán a kedves, aranyos, demokratikus gondolkodású afrikai őslakosok (ld. még: nigger) a mai, jól fejlett demokráciává alakították? Ahol ma gazdagság, béke, jólét és igen magas életszínvonal van?
  Úgy váűrom, mikor lehet már ismét odautazni vadászatra, ahol noplízt lehet lőni.

 • 2013.08.01 21:31:00Kara kán

  Én azon csodálkozom, hogy egyáltalán működik még az az állam.
  A 95%-os munkanélküliség egy nagy kamu. Egyszerűen 5%-ot tartanak nyilván, a többi feketegazdaság, de olyan, amely a Mugabe-rezsim nagykutyáinak magánban adózik.

 • 2013.08.01 22:09:14Eperke2222

  Gina, lehetőleg majd maradj is ott, miután levadásztak a Noplízek. HP vagy anyám, nem HG.

 • 2013.08.01 23:37:18¿Qué tapas hay?

  @Sanya69 Ha nem így akarnának élni, akkor választanának Mugabe helyett valakit, vagy forradalommal csinálnának új vezetést az országnak, aki aztán:
  1) nagy nehézségek árán megpróbálna valami működőképesnek látszó országot csinálni ebből a csődtömegből (Botswana-modell)
  2) Mugabéék helyett zsebretenné az országot különösebb változás nélkül (Belga Kongó-modell)
  3) Helyes tömeges népirtásba torkolló polgárháborút csinálna (Ruanda-modell)

  @HgGina Szerintem most lehet legjobban noplízt lőni, ha a megfelelő zsebbe fizetsz, még sorba is állítják a noplízeket a repülőtértől a szállodáig, hogy a transzfer közben se unatkozz.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta