SZÜLŐSÉG

SOS, megint terhes egy barátnőm!

2013. július 30., kedd 16:23

Amikor egy barátnő bejelenti, hogy gyermeke lesz, akkor illik repesni az örömtől, függetlenül attól, hogy mit gondol az ember magában. Legalábbis akkor feltétlenül igaz ez, ha az érintett maga örömmel újságolja a hírt. Ilyenkor aligha szabad emlékeztetni: „de hát múlt héten még szakítani akartatok a pároddal”, vagy, hogy „mintha legutóbb arról panaszkodtál volna, nem bírod tovább, hogy csak ennyi idő jut magadra”.

shutterstock 79951711
Fotó: Shutterstock

Ám nemcsak olyankor támadhatnak ellenérzések a emberben, mikor tudja, koránt sem ideális a helyzet a babavárásra, hanem saját, talán önző, de mindenképp érthető érdekei miatt is. Épp a legszorosabb barátság esetén támadhatnak rossz érzések a várható változásokkal kapcsolatban. Ezek közül van, amit szívesen bevall magának az ember, van, amit a legtöbben maguk előtt is titkolnak, és vannak megalapozott és kevésbé megalapozott félelmek.

Nem lesz idő rám!

Ez az aggodalom már akkor is felüti a fejét, ha az addig egyedülálló barátok közül valaki párra lel vagy megházasodik. De ha ezt túlélte a barátság, illetve megvan az egyensúly, mert mindkét félnek van párja, akkor újabb, komolyabb veszély a baba. Való igaz, hogy a babázó barátnő kisebb eséllyel lesz benne a váratlan ötletként felmerülő éjszakai bulizásban, de egyáltalán nem törvényszerű a teljes bezárkózás. Sőt, sokan éppen arra panaszkodnak, miután megszületett a baba, kevésbé hívták a barátok, abból indultak ki, hogy őt most úgysem lehet elszólítani otthonról.

Holott sokakban éppen az egész napos babaműszak miatt merül fel az igény, hogy jó lenne kiszakadni, felnőtt társaságba menni, és meg is szervezné, hogy szabaddá tegye magát. Az anyák éppen annyira különböznek egymástól, mint a nem anyák, ezt, bármilyen magától értetődőnek is hangzik, sokan elfelejtik. Ennek megfelelően egyesek spontánabbak, mások kevésbé, van, akivel úgy könnyebb találkozni, ha belesimul az ember a napi rutinjába, például elkíséri a játszótérre, míg a másik anya számára a barátnőzés éppen a szülői teendőkből való kiszakadást jelenti, és örül, ha gyermekmentesen kávézhat egyet valakivel. Jó nyílttá tenni az igényeket!

Nem ritka, hogy az addig jól kommunikáló barátok a gyermek születése után elkezdenek tapintatoskodni egymással. Az egyik nem ajánlkozik, hogy meglátogassa a babásokat, mert nem akar zavarni, a másik nem hívja a babátlant, mert azt gondolja, ha kedve lett volna jönni, már biztos jelezte volna. Az őszinteségre az első perctől szükség van, mert van, aki megsértődik, ha már a kórházban nem látogatja meg minden fontos személy, míg a másik a kezdeti időszakban csak a párjával és a gyerekkel szeretne lenni.

Csak a babáról lehet majd beszélni vele

Sokan megélték már, hogy olyan társaságba csöppentek, ahol a többség kisgyerekes volt, de ők nem. A közös téma adott volt, így, noha sok egyéb témáról is lehetett volna beszélni, mégis megragadt a társalgás a várandós, szülős, gyermeknevelős élmények megosztásánál. Kellemetlen tud lenni ez egy idő után a „klubba” nem tartozó számára, akit ilyen mélységben biztos nem izgat a téma. De könnyen lehet, hogy a jelen lévő szülőket sem, csak ez olyasmi helyzet, mint mikor kiderül, hogy a másiknak is ugyanaz a szakmája, szülőfaluja, kedvenc festője, és talán nem is szerettünk volna a szakmánkról, szülőfalunkról, kedvenc festőnkről beszélgetni, adja magát a közös téma, és a legegyszerűbb, ha arról kérdezgetjük a másikat.

shutterstock 45346849
Fotó: Shutterstock

De valójában nem igaz, hogy a szülőket csak a gyerekük érdekli! Ám gyakran bekerülnek egy spirálba, ami egy kicsit mindkét félen múlik. Van olyan, hogy már maga a szülő beszélne másról, de úgyis mindenki azt kérdezi, hogy van a kicsi, alszik-e, eszik-e, stb. Azért is, mert érdekli, és persze azért is, mert illik. Valószínűleg sok az olyan, gyermekről szóló beszélgetés, ahol egyik fél sincs igazán bevonódva, de mindkettő úgy hiszi, a másik miatt illik kibeszélni a témát. Egy szó, mint száz, ha az ember barátjának babája van, akkor is mondja el, hogy vele mi van, könnyen lehet, hálás lesz érte a másik.

Csak nekem nincs még gyerekem!

Ez talán a legkényesebb oka a lehetséges ellenérzésnek. Harminc körül hirtelen mindenki elkezd szülni az ember körül, hiszen a barátok általában ugyanabból a korosztályból valók. Az is nyomasztó tud lenni, mikor mindenki házasodik, de még sokkal nehezebb, ha mindenki szül. Legfőképp, ha a szóban forgó barát is örülne már a babának, csak még nem úgy alakult az élete.

De akkor is megbolygathatja az embert, ha szándékosan nincs gyermeke, mert később szeretne, vagy egyáltalán nem. Egyrészt felbukkanhat a kisördög, hogyha mindenki másképp csinálja, nem lehet-e, hogy mégis megbánja később a döntését, illetve ha egész más életmódot választott, érezheti úgy az ember, hogy ez egyfajta fal, akadály innentől kezdve a barát és közte. Hiszen nagyrészt a hasonló értékek mentén választunk barátot, és ha az egyik például a maga továbbképzésére helyezi a hangsúlyt, a másik számára pedig a csemete körül forog az élet, hihetik, hogy ez távolodást jelent egymástól. Rosszabb esetben tarthat tőle az ember, hogy a másik lenézi őt, mert „csak” ezt csinálja. Csak babázik, vagy csak tanul, vagy csak dolgozik, satöbbi.

Ha ezeknek a gondolatoknak a mélyére nézünk, akkor persze saját kételyeinket találjuk, a másik ember helyzete csak felerősíti az amúgy is meglévő hangokat. Aki igazán békében van a saját választásával, azt is könnyebben hiszi el, hogy a barátja megérti, ő miért úgy él, ahogy. Összességében tehát nem érdemes előre megijedni a hír hallatán. A jó barátságok túlélik a baba születését, még ha rövid időre takaréklángra is válthatnak.

Cziglán Karolina, pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.07.30 19:50:16Fenimore

  Én most értem pont oda, hogy mindenki, de MINDENKI házasodik, majd villámgyorsan szül körülöttem. Zavarni nem zavar, inkább elcsodálkozom egy-egy ilyen híren, fotóalbumon, hiszen azok pózolnak ott a babával, akikkel anno ereszd-el-a-hajam bulikban toltuk hajnalig, meg versenyt ittunk. Szóval leginkább nosztalgiahullámot indít el bennem :)
  Én nem akarok gyereket, és ez a babadömping csak akkor kezd idegesíteni, mikor a gratulációra, vagy egyéb üzenetre azt kapom vissza az anyukáktól, apukáktól, hogy "na és te? mi lesz??? neked mikor lesz?" Baszki...

 • 2013.07.30 20:38:15baby bee

  egyetértek azzal, h "a jó barátságok" megmaradnak. ami menni akar, menjen, nem volt jó. ha egy barátnő nem érti meg a másik boldogságát, és nem akar benne osztozni, az úgyse volt sose igazi barátság. azzal is egyetértek, h hasonló értékrend mentén választunk barátot, idővel egyre inkább. és a baba erre (is) jó fordulópont. az szelektálódik, ami nem állta ki az idő próbáját, és csak pótcselekvés volt.

 • 2013.07.30 23:18:34Ncsk

  A cikk szinte minden gondolata idegen tőlem. Soha nem éreztem hasonlót, még akkor sem, amikor elkezdtek szülni a barátnők. Őszintén izgultam a hír hallatán és örültem nagyon mindnek. Én egyedül is teljesen kerek vagyok, a barátnő csak a plussz, de ha parkolópálya van pár hónapig, évig nekem az is simán belefér. Valahogy nekem az élet része, hogy a kapcsolataink képlékenyek és van hogy szorosabban tudjuk tartani, van hogy nem.

 • 2013.07.31 08:41:24Loona

  Nincs gyerekem, így kerülöm is a gyerekeseket, egyrészt azért, mert fáj, hogy nekem nincs, másrészt azért, mert iszonyat pofátlanok tudnak lenni egyesek.
  Van ismerősöm, akinek 3 gyereke van (3 apától, nehogy már egytől, az olyan ciki!), na ő pl. azt csinálja, hogy felveszi az egyedülálló többgyermekeseknek való csp-t, pedig van élettársa, csak direkt nem jelentkezett be a címére.
  Van olyan ismerősöm is, aki nem éppen a munka hőse, ha nincs kedve dolgozni, csak betelefonál, hogy beteg a gyerek ( van 2 ovis korú...) és nem jön be. Ha azok a gyerekek tényleg annyit betegek, komoly kivizsgálásra lenne szükség.
  Ami pedig örök háború a gyerekes dolgozók és a gyerektelen dolgozók között az a szabadság. Mert nekem kell az összes programomat lemondani, mert nyári szünet, téli szünet, akármiszünet, én dolgozom az ünnepek között, mert "neked úgysincs senkid, ráérsz!" Mondjuk azt nem tudom, ha nekem is lesz, akkor mi lesz? Hajtépés? Vagy simán kinyírjuk egymást? Mert megbeszélés pl. azzal, akivel jelenleg közvetlenül együtt dolgozom, nem lehetséges, kérdés nélkül beírkálja a naptárba mikor nem lesz, az, hogy nekem befizett programom van, az nem érdekli, tegyem át, mert úgysincs gyerekem, akkor megyek amikor akarok. :P

 • 2013.07.31 09:13:47vagyok, aki vagyok

  A baba valóban sok mindent megváltoztat, az anya szabadideje lényegesen lerövidül, fáradtabb lesz, többet fog aggódni, de többet fog örömködni is :) a barátnő jelenti majd számára az üde kikapcsolódást, valóban sokat fog mesélni a kicsi fejlődéséről, de örömmel meghallgatja majd a barátnő történeteit is.
  Az anyaság nem betegség, anyaság nélkül is változnak az emberek, 1-2 év normál üzemmódban is hozhat egy kis változást bárki életében, amikor nekem még nem volt gyermekem, örömmel mentem a babás barátnőimhez egy kicsit babázni :)
  + egy nagyon nagy előnye van, ha előttünk mindenki lebabázik, amikor végre ránk kerül a sor, tele leszünk tapasztalt anya-barátnőkkel, így, ha elbizonytalanodunk, rögtön akad segítség :)))

  Loona - sajnálom, hogy ennyire rossz tapasztalataid vannak az "édesanyákról", valóban bosszantó lehet egy ilyen munkakörnyezetben dolgozni, de saját tapasztalat, aki munkakerülő, az anyaság nélkül is remekül lébecol (kedvenceim a cigisek, anno nálunk legalább nettó 2 órával kevesebbet voltak az irodában, mint a nem dohányosok). Egy kolléganőm viszont az ovis gyereke mellé - aki valóban sokat volt beteg az ovi első évében - bébiszittert vett fel, mert nem merte megtenni, hogy ennyit hiányozzon és a kollégái vigyék az ügyfélkörét (szociális osztályon dolgozik, nem bankban, szóval nem az anyagiak motiválták).
  Mi emberek nem vagyunk egyformák, soha nem is voltunk - már az oviban is voltak dögök, akiknek mindig a mi játékunk kellett, erőszakosak voltak, ma azt mondanák rá, hogy életrevaló, de lássuk be, dögök voltak és sokuk az is maradt, lehet neked ebből több kolléganő kijutott.
  Azért remélem, te is átéled majd az anyai örömöket és te is a normálisabb fajta leszel :)))

 • 2013.07.31 12:05:47ne vada

  Én havonta párszor elmentem a kisgyerekes anyuka barátnőmhöz, amikor levegőztette a picit. Ő tolta a babakocsit, a szeme a gyereken volt, de az agya felnőtt témákon pörgött, érdekelte, mi van a közös ismerősökkel stb. Persze beszélt a gyerekről is, de a "külvilágból" sem akart kirekesztődni.

 • 2013.07.31 15:08:14Farkasbab

  sajnos nekem csak rossz tapasztalataim vannak. aki szült - az minden más szempontból meghalt. ennyi. nem volt már tovább xy, önálló ember, hanem csak a gyereke létezett ő meg csak a gyereke miatt létezett. az összes barátnői kapcsolatom elmúlt a gyerekek világrajöttével. és nem, nincs igaza annak, aki a kapcsolatot minősíti nem erről van szó. hanem arról, hogy ki hogyan éli meg magában az anyaszerepet. ezek az emberek ugyanúgy a barátnőim, amit tettünk egymásért az ugyanúgy megvan. a szeretet megvan, csak máshol vannak a hangsúlyok. és ezen az veszít, aki még nem szült - én. ezért senki nem hibás. csak az egyedülálló kapál rá nagyon a kikopó barátnői társaságra.

 • 2013.07.31 16:45:10mindent látó szem

  En meg ugy vettem eszre, hogy inkabb az van kikozositve, aki terhes lesz. Jonnek a baratnok az ilyen hulye noimagazinos szovegekkel, hogy "hormonok, erzekenyseg, babaruci, tejcsi, szopcsi, pocaklakozas a kobon" es azt hiszik hogy a terhes csak errol akar pofazni.
  De az mar nem megy, hogy pl, terhes jelenleteben nem gyujtunk ra es nem egy fustos barban foglalunk asztalt, valamint, hogy egy terhesnek pl, az asztaltol valo tavolleteben nem rendelunk alkoholos italt, esetleg nem pont olyan helyre invitaljuk ahol 1km-en belul nincs tiszta mellekhelyiseg (csak mondjuk egy pottyantos toi-toi).
  Az ivaszat manapsag valamiert nem alakul at bekes vacsorazgatassa, egyszeru kavezassa, vagy egy cukraszda meglatogatasava.
  Szoval szerintem inkabb azok nezzenek magukba akik igy viselkednek. Tisztelet a kivetelnek, biztos van. Csak olyannal meg nem talalkoztam eddig.

 • 2013.07.31 17:04:38mésange

  Szerintem ez a beteg emberek agymenését összegyűjtő poszt volt.
  A barátságban elfogadva vagyon a másik ember szabad akarata, más nézőpontja, ízlése...sorolhatnám. Ha valaki ezen besértődik, kellemetlenül érzi magát, akkor takarítson ki "házon belül", mert nem a barátnőjével van a hiba.

 • 2013.07.31 22:13:37Szürke Ló

  mindent látó szem: ja, tehát ha eddig a társáságoddal beivós-füstös-pottyantós helyekre jártál, akkor holnaptól miért nem "alakul át" az egész teázóba járássá, mert 1 ember (te) terhes lettél?

 • 2013.07.31 22:15:08plasztikcsirke

  Te, mindent látó szem, te milyen füstös bárokról beszélsz? Már régóta dohányzási tilalom van, jóreggelt. Ha nem tetszik a hely, amit a bnő ajánl, akkor ajánl te olyat, ami neked tetszik.. Egyébként, ha neked olyan barátaid vannak, akik neked, terhesnek alkoholt rendelnek, akkor csak gratulálni tudok a választáshoz, te is megéred a pénzed. Tudod, madarat tolláról...

 • 2013.08.01 09:00:43mindent látó szem

  Szurke lo es plasztik csirke: Hat ez nagyon melle ment, de ti tudjatok. Tevedhetetlenek vagytok ugye? Hol irtam en azt hogy velem esett meg a szitu?
  A baratnomrol es a tarsasagunkrol irtam, ti nagyon okosok. Tapasztalat? Igen. Az enyem? Nem. A kozvetlen kornyezeteme. Vegigneztem, ahogy a legjobb fej csajt a tarsasagunkbol hogy kozositettek ki.
  Eloszor azert, mert leszokott a cigirol, utana meg azert mert terhes lett. Ment az alszenteskedes, gugyoges, jajde orulunk, de azert valahogy el lett felejtve, hogy aki varandos, az hiaba ivott elotte martini koktelt, a terhesseg alatt tan nem azt szeretne, vagy a virgin verzioban. A sokadik ilyen eset utan kiosztottam a csajokat. Nem egyszer fordult ez elo, aztan meg ment a furka, hogy aki terhes az mar nem is kivancsi a baratnokre, meg kibeszeltek a hata mogott. A nok borzalmasak tudnak lenni.
  Mellesleg vannak olyan helyek (kiulos) ahol lehet dohanyozni es ezt sokan meg is teszik. Nem tellik bele sok ido es az egesz kerthelyiseg olyan mint egy fustos kocsma.

  De legyetek boldogok, gondolom ti is rosszindulatu nok vagytok es csak a frocsoges foglalkoztat titeket is, meg masok vegzalasa. Gratulalok a stilushoz!

 • 2013.08.01 09:32:52meg.mondo.ember

  "Nem egyszer fordult ez elo, aztan meg ment a furka, hogy aki terhes az mar nem is kivancsi a baratnokre, meg kibeszeltek a hata mogott. A nok borzalmasak tudnak lenni."

  Ilyen férfiaknál is van. Áskálódás, másik kipécézése, hát mögött való kiröhögés. Mindig csodálkozom az olyan nőkön, akik azt hiszik ez csak nemük sajátja.

  Érdekes, hogy a mi társaságunkban-barátnőm társaságában ilyenre nem volt példa. Mindenki tekintettel van a másikra.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta