SZÜLŐSÉG

Megtérített a második gyerekem

2013. július 28., vasárnap 15:59

Pár  héttel ezelőttig babakocsi-hívő voltam. Nem hordozó-ellenes elvakultságból, egyszerűen a nagyobbikkal eszembe sem jutott, hogy máshogy is közlekedhetnénk, mint babakocsival. Jókat aludt benne, akkor is, amikor még mózesben feküdt, meg akkor is, amikor már a sportrészben ült. Nekem kényelmes volt tolni (városban lakunk), ha egyszer-egyszer “terepre” mentünk, megoldottuk azt is, még a havas Normafán is elevickéltünk vele.

shutterstock 38035213
Fotó: Shutterstock

Ráadásul a nagy utálta, ha a testemre volt kötve, az a pár alkalom, amikor megpróbálkoztunk vele, csúfos kudarcba fulladt – a gyerek visítva-tekergőzve próbált szabdulni a hasamról, vagy a hátamról, egyszer egy bükki kirándulást csináltunk végig babakocsival, mert ugyan kölcsönkértünk egy háti hordozót, de 10 másodpercet bírt ki benne, utána csak üvöltött, járni viszont még nem tudott.

Így aztán a másodiknál fel sem merült, hogy hordozzak – lám-lám, hogy becsípődik az embernek az első gyerekes tapasztalat. Teljesen véletlenül kölcsönkaptunk egy csatos mei tait, ami fél évig hányódott egyik polcról a másikra szekrényben.

Aztán eljött a bölcsiszünet, két gyerekkel vagyok egyedül hetek óta, és bár a vásárlást meg a messzire menős programokat meg lehet oldani, a fagyizó meg a zöldséges pont olyan távolságban van, hogy a legkényelmesebb, ha elsétálunk odáig, és semmi szükségünk a babakocsira, mert cuccot sem viszünk magunkkal.

A babakocsi egy csomószor csak lassít, ráadásul, ha azt tolom, nem mindig tudok lépést tartani a nagyobbal, aki a maga két és fél évével, épp a “már önállóan akar közlekedni, de még állatira oda kell figyelni rá” korszakban van.

Szóval, amióta a nagy is itthon van, nézegettem a mei tait. Aztán letettem róla, mert fogalmam sem volt, hogyan kell a gyereket a hátamra varázsolni. Amíg rá nem jöttem, hogy az egyik barátnőm állandóan háton vitte a lányát, úgyhogy megkértem, hogy jöjjön át, és mutassa meg, legalább a lehetőség legyen adott. Megmutatta. Két nap múlva vettem egy nagy levegőt, odaálltam az ágy mellé (puhára essen, ha nem tudom elsőre bekötni), és kipróbáltuk.

Bekattintottam a csatokat, és vártam az ordítást. De csak meglepett szuszogás jött a hátamról. Kicsit járkáltunk a lakásban. Semmi ordítás. Oké, akkor menjünk el a zöldségeshez. Elmentünk, vásároltunk. Banyatankkal, azért a gyereket meg a 3 kiló barackot is cipelni soknak tűnt, a gyerek vidáman nézelődött, az emberek időnként csodálkozva megállapították, hogy “jé! Ott hátul is van egy gyerek?”, aztán hazajöttünk.

Másnap bevállaltunk egy hosszabb utat, és fagyizni mentünk. A kicsi egy darabig ásítozott a hátamon, aztán egy idő után gyanús lett, hogy egyáltalán nem mocorog. Az egyik kirakatban megnéztem: ájultan aludt. Az a gyerekem, aki az ágyán kívül maximum az autóban alszik, ott is csak akkor, ha már magán kívül van a fáradtságtól, a babakocsiban pedig soha (értsd: soha, két hónapos korában sem) aludt.

Hazajöttünk, leszereltem a hátamról, nem ébredt fel. Letettem az ágyába, arra sem. Teljesen máshogy aludt mint, szokott, éber alvó, a legkisebb zajra is felriad még éjszaka is, de most csak aludt tovább, még egy fél órát az ágyában.

shutterstock 59278333
Fotó: Shutterstock

Szóval, ezennel hordozó-hívő is lettem. A kicsi imádja, nézelődik, amíg el nem ájul, nekem meg a túra közben szabad a kezem, nem a babakocsira figyelek, hanem a nagyobbikra, tudok neki segíteni fagyit venni meg enni, és a(z igen szűkös berendezésű) zöldségesnél sem a manőverezéssel vagyok elfoglalva.

Nem is beszélve arról, hogy a (mei taiban) hordozás jót tesz a kicsi csípőjének és egyensúly-érzékének.

Ezentúl is sokat fogom használni a babakocsit, mert van amihez meg az kényelmesebb, de már nem kell agyalnom, hogy menjünk le egy körre, ha sétálni akarunk, és ha elmegyünk kirándulni, végre nem kell babakocsi-barát terepet keresni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.07.28 19:23:21Frengi

  Én annak idején próbáltam a csöves hátit, de olyan nehezek voltam a gyerekeim, hogy nem bírtam cipelni. Kis gyerekeknek ellenben praktikus.

 • 2013.07.28 20:05:17fizetekmegegysort

  Bezony, gyerekfüggő a dolog. Nálunk sem bírta mindegyik.

 • 2013.07.28 20:09:24NevemNemNick

  Két és fél éves gyerek bölcsiben, miközben van egy kistesó???

  "... a fagyizó meg a zöldséges pont olyan távolságban van, hogy a legkényelmesebb, ha elsétálunk odáig, és semmi szükségünk a babakocsira, mert cuccot sem viszünk magunkkal."

  Babakocsival nem sétál az ember? Vagy mi? Értem én, hogy nem kell cucc, de egy babakocsit lehet cucc nélkül, gyerekkel is tolni.

  "Oké, akkor menjünk el a zöldségeshez. Elmentünk, vásároltunk. Banyatankkal, azért a gyereket meg a 3 kiló barackot is cipelni soknak tűnt, ..."

  Akkor most miért jó, hogy a zöldségeshez el lehet sétálni, ha már nehéz cipekedni?

 • 2013.07.28 20:37:52Alaister Grand

  NemNick, te troll vagy, vagy csak egy férfi (troll)?

 • 2013.07.28 21:08:21vajkala

  Kedves NevemNemNick!
  Szíve joga bölcsibe adni a nagyobbat. Bárkinek.
  Kurv@ fárasztó lecűgölni a babakocsit akár csak az elsőről is, ha nincs lift. Még akkor is, ha extra könnyű kocsija van az embernek, mert a gyerek súlya sem elhanyagolható. Pláne ha van még egy nagyobb is, akire figyelni kell. Emiatt vannak olyan elvetemült nők, akik egy fagyi kedvéért nem szívesen viszik a kocsit. Ebbe belekötni pedig már rád nézve kínos.
  A harmadik felvetésed pedig komoly szövegértési problémákat vet fel, plusz a képzelőerő tökéletes hiányát jelzi. De akkor legyen, leírom: 1) egyik kezedet szabadon hagyod, mert van veled egy vagány két és fél éves, akinek az eséskor való elkapása, úttestről való visszarántása igényel egy mellső végtagot; 2) hátadon a kisebb, ami miatt táskát nem nagyon tudsz magadra aggatni, pláne, ha olyasmit vennél, ami könnyen sérül (barack); 3) kényelmesen húzható banyatank, kontra tenyérbevágó szatyor - merthogy három kiló bármi már tud kényelmetlen lenni, ha nem kizárólag azzal kell foglalkoznod, pláne, ha a nagyobbik gyerek után szaladni kell, rángat a beste, vagy csak egyszerűen kényelmes az ember. Nem lusta, kényelmes.

 • 2013.07.28 21:34:15Bartush

  Mi használtunk babakocsit, kendőt, kengurut, most már a két utóbbi helyett hátihordozót. A babakocsit városban szerettem, mivel nem bkv-ztam nem volt gond, bár az akadálymentesítés jó lenne. A kendőt én, a kengurut a férjem szerette jobban, a baba meg mindkettőt élvezte. Ahogy kinőtte ezeket a kirándulásokra átváltottunk a háthordozóra. Először nem tetszett a kicsinek, de kb 10 lépés után rájött, hogy milyen jó ez neki. Ki kell próbálni, melyik babának mi jön be - ne meg persze a szülőknek is.

 • 2013.07.28 21:49:00Tomasz_a_gozmozdony

  Visszahivtak az asszonyt dolgozni, masfel eves a fiam. En is dolgozom, kezenfekvo megoldas lett volna, ha beadjuk bolcsibe, mert rohadt nehez megszervezni, hogy melyik nap melyik mama/papa vigyazzon ra eppen (ok is dolgoznak, nem mindig ernek ra). Felkerestunk nehany helyi bolcsit, nincs hely. Nem igazan ertettem. Most mar ertem. Otthon van a draga poszter, a csimota meg foglalja a helyet olyanok elol akiknek tenyleg szuksege lenne ra. Okadnom kell az ilyen mamaszauruszoktol...

 • 2013.07.28 22:32:28anothernick

  azt hittem, a bölcsi csak annak jár, aki tud munkáltatói igazolást felmutatni... vagy nem??? legalábbis mindenképpen elsőbbséget kellene adni annak, aki szeretne dolgozni, és nem tudja megoldani a gyerekfelügyeletet. az, hogy kinél mikor jön el ez, sokmindentől függ, nem ennek a cikknek a témája. amúgy egyetértek, az én gyerekem nem szerette a hordozást, amikor elfáradt a küzdelemben (járni még nem tudott, babakocsit nem vittünk a rövid erdei sétára), ő is elaludt, vagyis hihettem volna, hogy mégis jó neki, de nem. oda kell figyelni a gyerek igényeire és a szülőkére is...

 • 2013.07.28 23:26:58Eurydice

  a fiamnál kb három hónapos kor után használtunk hordozót (BabySling), és azt hiszem addig bírtam, míg kilenc kilósra nem hízott, közben babakocsiztunk is, de kizárólag úgy, hogy mindig kifelé nézett séta közben és nem engem bámult. 14 hónaposan indult el, másfél hónapra rá már kocsi nélkül sétálva (banyatankkal) mentünk bevásárolni (igaz 3szor annyi ideig tartott, mint szokott). Amikor lehetett mellőzni a babakocsit, gyalogoltattam és most már egyáltalán nem használjuk hétköznap, csak ha kirándulni megyünk (most lesz 22 hónapos), illetve nálunk nagyon megnőtt a mobilitás, mióta bringa hátulján ülve utaztatom - így eljutunk biciklizni, orvoshoz, bevásárolni, távolabbi játszóterekre tk. akárhova, ahova elbírok tekerni :) meg is beszéltük a férjemmel, hogy ideje elcsomagolni a babakocsit

  off: ez a kánikula rettentő, még egy bőlcsödés hely is irigyeket szül:) nem hinném hogy a poszter pont a mérgelődök csemetéje elől veszi el a helyet - nálunk is folyton arra panaszkodnak általánosságban, hogy nem megoldott a kicsik elhelyezése, közben a héten mondta a bölcsis vezető, hogy a fiam szeptemberben induló csoportjában még van egy csomó hely, szóljunk ismerősöknek... szóval ha valakit érdekel egy bajor városkában egy bölcsis hely, küldök elérhetőséget :)

 • 2013.07.29 01:25:51másutt

  Tomasz_a_gozmozdony
  Okádás helyett perkaljál magánbölcsire. Ha nincs rá pénzed, gumit kellene máskor hordani.
  Nincsen jogod megkérdőjelezni, hogy ki, hol, miért adja bölcsibe a gyerekét. 6 hónaposan, vagy 3 évesen. Még akkor sem, ha ugyanaz a körzet bölcsije, mint a tiéd. Ha ebben nem vagy biztos, akkor pláne nem.
  Semmi közöd hozzá.
  Csak példának: nem kevesebb, mint 3 személyes ismerősöm töltött HÓNAPOKAT kórházban, fekve, a szülés előtt, bevarrt méhszájjal. Nyilván a meglevő gyerekeiket a Tajgetoszra kellett volna tenni ez alatt... azután megnézni megvannak-e még 3 hónappal később.

 • 2013.07.29 08:53:27Elar

  @NevemNemNick

  Te mindek bugyogsz bele? Ki a tököm kiváncsi a kötözködő idiótaságodr?. Sajnos tele a net a hozzád hasonló hülyével, aki mindenbe beleköt.
  Idióta

 • 2013.07.29 09:53:03szkata

  másutt
  Valóban mindenkinek a saját döntése, mikor adja bölcsibe a gyerekét, de ha állami, mindenki pénzéből működő bölcsikről van szó, akkor a bölcsik mérlegelnek, és tudomásom szerint valóban nem veszik föl azoknak a gyerekét általában, akik egyébként otthon vannak egy másik gyerekkel. Egyrészt mert tényleg vannak, akiknek muszáj beadniuk, másrészt a bölcsi még egy olyan intézmény, ami valójában nem a gyerek érdekét szolgálja, hanem a szülőét. (oviskorban már a gyermek is igényli, többet ad neki, a bölcsi inkább elvesz a gyerek életéből mint hozzáad, akkor még a családi, anyai együttlét lenne fontosabb, ha megoldható).

  Persze, lehet csinálni másképp, de adja magánbölcsibe az, aki otthon van egyébként.
  Ha csak az vállalna gyereket, aki meg tudja fizetni a magánbölcsit, tizenötöde annyi gyerek születne, és harmincon felül születne a gyerekek 95%-a. Miért lenne ez jó?

  Amúgy az összes bölcsi, amit ismerek, munkáltatói igazolást is kér - csak kis helyeken, kisvárosokban oldható meg enélkül a felvétel, lehet a posztoló ilyen helyen lakik.

 • 2013.07.29 09:58:02Örmy

  A hasi hordozóhoz:
  Nagyobbik fiam 2 hónaposan 2 oldalt 4-4 db 2 cm-es repedés a koponyán miután anyuka, hasán a gyerekkel, sima aszfalt úton nem látott (NEM LÁTHATTA MERT A GYEREK TAKARTA) egy kavicsot. A gyerekorvos majdnem elhajtott, hogy csak zúzódás, a röntgent én erőszakoltam ki. Megláttam a röntgent és én is elsírtam magam az anyukával együtt. A hordozót ezután kidobtuk.
  Két évvel később kisebbik gyermek elaludt az ölemben a buszon. A hasi hordozóhoz hasonló pozícióban, de csak a lábaival és a kezeivel karolt. Télen buszról leszállás közben nem vettem észre, MERT NEM LÁTHATTAM HASAMON A GYEREKKEL,hogy a megállóban csak az ajtók előttről van a hó elhányva, mint egy folyosó, mellette hókupac. Akkorát estem, hogy alig bírtam felkelni. Szerencse, hogy esés közben - talán mert az előző tapasztalat is beugrott- gyorsan a feje alá tettem a kezemet. Igy a koponyát védte a kezem. A könyök merevítve, hogy a testsúlyom ne érje őt. Nem is lett baja, kicsit sírt. Nekem öt percbe telt mire magamhoz tértem, nem tudom a könyököm hogy nem tört darabokra.
  Ezen két tapasztalat után mindenkinek: Nem szeretem a hasi hordozót, mert NEM LÁTSZ A LÁBAD ELÉ!!!!!! Szerencsére mindkét gyermek egészséges, nagyobbik főiskolás, talán nem lett baj, hogy a szülei fejre ejtették! :(

 • 2013.07.29 11:07:04szkata

  Örmy: néha azért a látómező korlátozásához baba sem kell, a megnövekedett mell, vagy terhesen a has is kieső területeket eredményez... ezért is lesz lassabb, óvatosabb az ember.

  Az én babám amúgy nem igazán szerette a kengurut, pedig több fajtát is vettem anno. Akkor amikor próbálkoztam, nem tűnt fel különösebben, hogy nem látnék tőle, persze az ember mindent óvatosabban csinál ilyenkor, nekem picit furcsa az is, hogy léphet le valaki úgy a buszról, hogy nem nézi meg, tényleg hová lép - bármi lehet ott, aszfaltlyuk, kő, feljött szegélykocka etc.

 • 2013.07.29 12:52:12kis*csillag

  Ha rajtam múlna a kengurut és az ehhez hasonló gyerekcipelő alkalmatosságokat betiltanám. Amíg nem ül tartósan és stabilan a gyerek, addig semmiféle ültetett helyzetben nem szabad tartani, mert a baba izomzata, gerince nem elég fejlett az üléshez. Ebből következik, hogy ülő helyzetben a bordaközti izmok - amik a légzéshez elengedhetetlenek - nem tudnak megfelelően dolgozni ülő helyzetben, mert összenyomott állapotban vannak. Ebből meg az következik, hogy a légzés nem megfelelő, oxigénszegény állapot alakul ki , a baba szinte elájul.
  Nem alszik, hanem az oxigénszegény állapot miatt félájult állapotban van. Az meg szerintem egyértelmű, hogy az oxigénszegény állapot igen káros.

  Szóval csak csínján a gyerekhordozókkal, a nem keménytámlás babakocsikkal!

  Ha már stabilan és tartósan tud ülni, akkor jöhet a csővázas hátihordozó.

 • 2013.07.29 13:49:03öt görög

  bölcsi, ovi budán annak jár, aki rendelkezik értékelhető kapcsolati tőkével

 • 2013.07.29 14:35:31Starlark

  Az első gyerekem a babakocsit és a kendőt is utálta, nála megváltás volt hogy 1 évesen kapott egy tolható triciklit, abban elvolt.

  A kicsivel viszont mei-tai-oztam, imádtuk mind a ketten. Én végre mindehová bejutottam úgy hogy őt is vittem, a gyerkőc meg nagyokat szunyált benne. Ha a gyerek szereti szerintem praktikusabb mint a babakocsi.

 • 2013.07.29 14:53:54skatka

  És mit csinálsz, ha babakocsifóbiás ikreid vannak? Szerencsére, nekem csak ikreim vannak és nem voltak babakocsifóbiások.

 • 2013.07.29 16:16:09zizi77

  öt görög
  XI.kerületben nem kellett kapcsolat bölcsibe sem. Igaz év közben nem tudták felvenni, csak köv. év szeptemberben. Mondjuk rajtunk látszott is, hogy dolgozunk mindketten, mert addig is csanába kellett adni a gyereket, vagy nincs meló. Szerencsés aki, olyan helyen lakik, ahol az otthon lévő anyukák gyerekeire is van kapacitás. Ez azért meglehetősen ritka.

 • 2013.08.01 15:45:48anothernick

  arra azért kíváncsi lennék, hogy ki tudja biztosan megállapítani, hogy egy hordozós baba egyszerűen megadja magát az ingerszegénységnek és azért alszik el, vagy mert tényleg olyan jó neki. én azért nem szerettem részben, mert úgy éreztem, az én gyerekem látni, hallani, stb. akarja a világot és nagyon feszengett a hordozóban. most hogy nagyobb, látszik rajta, hogy tényleg ilyen izgőmozgó típus, tehát valszeg jól tettem, hogy nem beszéltem be magamnak, hogy milyen jó neki, mert VÉGÜL elaludt. ja, fél óra ordítás és feszengés után. nem kívántam tovább kínozni. és sajnos ismerek olyan gyereket, ahol anyuka életformának és nem eszköznek tekintette a hordozást, a kislány későn kezdett járni, félős, anyukához bújós volt, alig beszélt a korához képest. másfél évesen mindenkitől félt, csak az anyukájától és apukájától nem. köszi, de én életképes gyereket szeretnék. de ezzel együtt azt gondolom, hogy a hordozó egy nagyon jó eszköz, ha a szülőnek és a gyereknek is megfelel, nem kellett volna ekkora kultuszt csinálni neki az elmúlt pár évben...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta