SZÜLŐSÉG

Párkapcsolati gond, ha terhesen nincs szex

2013. július 25., csütörtök 20:55

A terhesség a legtöbb pár életében az egyik legboldogabb időszak. Azzal kapcsolatban viszont a mai napig számos mendemonda kering, milyen hatásai vannak a szeretkezésnek a bébire. Azt talán ma már senki nem gondolja komolyan, hogy szex közben apa ritmusosan üti a gyerek fejét, de még mindig sokan rettegnek, koraszülést okoz-e a spermium (nem), és lehet-e elvetélni egy orgazmustól (szintén nem).

Azonban nem ritka a szexuális élet csökkenése, vagy teljes hanyatlása. Sokan azért ódzkodnak az együttlétektől, mert féltik a magzatot, illetve, mert máshogy tekintenek egymásra a gyerek fogantatása után.

„Nálunk a terhesség során volt a csúcsponton a szexuális életünk. Úgy éreztem, egyre jobban kívánom a szexet, már az első trimeszterben is. Mivel rosszulléteim sem voltak, semmi nem akadálya nem volt, hogy összebújjak a férjemmel.” /Éva/

„Nekem az első pár hónapban iszonyú hányingereim voltak, ezért nem is nagyon közeledtünk egymás felé, azonban mihelyst elmúltak, visszatértünk az átlaghoz” /Szandra/

„Mivel nagyon rég óta vágytunk egy gyerekre, nagyon megörültem neki, mikor a feleségem bejelentette, hogy terhes. A vége fele azonban nem mertem kezdeményezni nála, mert féltem, hogy baja lesz a magzatnak. Az interneten nézegettem hozzászólásokat, bújtam a fórumokat és egész vegyes dolgokat olvastam, ami persze nem nyugtatott meg. Így csak hébe-hóba szeretkeztünk, akkor is nagyon óvatosan. Viszont a szülés után újra visszatért minden a régi kerékvágásba. /Tamás/

„Három kislányunk van, és mindnél máshogy alakult a szexuális életünk. Az elsőnél nagyon féltem eleinte, de az orvosom megnyugtatott , hogy nem lesz semmi gond a szex miatt, na és persze a férjemmel sem akartam kiszúrni, így hát belementem az együttlétekbe. Az első pár alkalommal alig tudtam elengedni magam, de utána már nagyon jól belejöttünk, és olyan volt, mint régen, sőt, jobb is, főleg az 5. hónap után. A következő terhességem alatt semmilyen probléma nem volt, a harmadiknál meg az első pár hétben a rosszullétek miatt nem kívántam a szexet, de utána már az egekben volt a libidóm. /Judit/”

Párkapcsolati gondokra utalhat, ha emiatt hanyagolják a szexet

„A párkapcsolatban sokszor problémát okoz, hogy a férfiak gyakran azért nem tudnak szeretkezni a feleségükkel, mert a terhesség alatt amolyan jókislányként tekintenek rájuk. Ez persze azért sem jó, mert a gyerek születése után ez az érzés fokozódhat bennük, amit az idő múlásával egyre nehezebb is lesz visszahozni. Viszont az esetek többségében megfigyelhető, hogy ez csupán egy kifogásgyártás, és a háttérben más probléma is van, maximum ebben nyilvánul meg.”- mondja Gazdag Enikő pszichológus.

Ezen kívül sokszor lehet hallani, hogy a nőknél főleg az első trimeszterben visszaesik a szexuális étvágy, a terhesség elején lévő rosszullétek miatt, azonban a szakértő szerint ekkor is elképzelhető, hogy az illetőnek tulajdonképpen az anyaságával kapcsolatban vannak problémák – akár tudat alatt-, és ez okozza a kelleténél rosszabb közérzetet. És ez persze ismételten visszavezethet a párkapcsolati gondokhoz.

„Persze a háttérben az is állhat, hogy az anya olyannyira túlfélti a babát, hogy elutasít mindenfajta közeledést, sőt, még az előjátékot is- még akkor is, ha a nőgyógyász szerint semmi akadálya a szexnek. A baj csak az, hogy ekkor az illető olyannyira rástresszelhet az egész terhességre, hogy emiatt akár el is vetélhet. Ilyen esetben erősen ajánlott szakemberhez fordulni, hogy nehogy bekövetkezzen a baj.”- mondja a pszichológus. „És amennyiben a férfi (is) tart az együttlétektől, akkor érdemes a párnak elmennie egy nőgyógyászhoz, és megbeszélni vele mindazt, ami aggasztja őket!”

Semmi nem indokolja az önmegtartóztatást, ha egészséges

Sokan félnek, hogy a szeretkezéssel kárt tesznek a magzatban, azonban a nőgyógyászok szerint ha valaki egészséges, akkor semmi baj nem történhet.

„Az esetek nagy részében a szexuális együttléteknek semmi nem szabhat gátat, bár az idő előrehaladtával, amikor a nő pocakja már nagyobb, bizonyos pozitúrák már nehezebben kivitelezhetőek.”- mondja dr. Vleskó Gábor nőgyógyász. -„ Azonban sajnos van, hogy bizonyos betegségek idején korlátozni kell a szexet, vagy teljesen elhagyni: ilyen például, ha hüvelyi vérzés fordult elő, ha a méhszáj idő előtt kinyílik, illetve elöl fekvő lepény (placenta praevia) és koraszülés veszélye esetén is ajánlani szoktuk a szex elhagyását”.

Az interneten keringenek továbbá olyan írások, hozzászólások, melyek azt taglalják, hogy a spermiumok tartalmaznak olyan anyagokat, amik koraszülést válthatnak ki, azonban a szakember szerint koraszülést semmiképp nem okoz. Szemben bizonyos fertőzésekkel és szexuális úton terjedő betegségekkel, ezért terhesen a szokásosnál is jobban oda kell figyelni rá, hogy minden rendben legyen.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.07.25 22:26:39Mrs. Jackman

  Nem értem, h h a szexet miért azonosítják a dugással. Persze, az a legjobb formája, de lehet mást is csinálni, ha valaki félti a gyerekét vagy nincs kedve a szexhez.

 • 2013.07.25 22:42:59NevemNemNick

  Én a terhestestemben nem éreztem önmagamnak magam. Igazi "másállapot" volt. Nem szexeltünk. Próbálkoztunk, nem ment, elfogadtuk, morogtunk egymásra, kibírtuk. Két gyerek van és boldogság.
  Azt viszont utálom, hogy az ilyen cikkekkel azt erősítik a párokban, hogy bénák és tuti nem működik jól a kapcsolatuk, ha terhesen nincs szex. Van annyi bajuk, annyi változás oly' rövid idő alatt. Szerintem aki hosszút

 • 2013.07.25 22:46:03NevemNemNick

  (hülye gép)
  Szóval aki hosszútávra tervez a párjával (értsd: élete végéig), ott ennyi belefér. Ha nem fér bele pár szexmentes hónap, na ott van a baj. Szerintem.

 • 2013.07.25 23:06:00vasszűz

  "Ezen kívül sokszor lehet hallani, hogy a nőknél főleg az első trimeszterben visszaesik a szexuális étvágy, a terhesség elején lévő rosszullétek miatt, azonban a szakértő szerint ekkor is elképzelhető, hogy az illetőnek tulajdonképpen az anyaságával kapcsolatban vannak problémák – akár tudat alatt-, és ez okozza a kelleténél rosszabb közérzetet."

  Nem, nem. A rosszulléteknek hormonális okai vannak.
  Ez a mondat viszont kiválóan alkalmas arra, hogy lelkiismeret-furdalást
  keltsen azokban, akiknek esetleg kétségei voltak, vagy nem voltak felhőtlenül boldogok, amikor megtudták, hogy terhesek.


  "„Persze a háttérben az is állhat, hogy az anya olyannyira túlfélti a babát, hogy elutasít mindenfajta közeledést, sőt, még az előjátékot is- még akkor is, ha a nőgyógyász szerint semmi akadálya a szexnek. A baj csak az, hogy ekkor az illető olyannyira rástresszelhet az egész terhességre, hogy emiatt akár el is vetélhet."

  Pusztán a stressztől elvetélni nem lehet. Viszont ismét egy remek nyomasztó mondat, gratulálok a szakértőnek!

 • 2013.07.26 06:25:42P.Boby

  - Doktor úr, a feleségem a 9. hónapban van. Milyen pózt javasol?
  - Ilyenkor már legjobb a farkaspóz.
  - Az milyen?
  - Ül a luk mellett és vonyít!

 • 2013.07.26 07:38:48Sákif za morro?

  He-he... Amikor a feleségem terhes volt, akkor volt a nemi életünk a csúcson. Kétszer annyit szeretkeztünk, dugtunk, basztunk mint egyébként. :-) Érdekes, hogy az igény utána is megmaradt, de a gyereknevelés minden energiánkat felemészt, így sokszor csak megbeszéljük és elalszunk. :-)

 • 2013.07.26 07:52:22zizi77

  7 hónapos terhes vagyok, már elég nagy hassal. Próbálkozunk. Mivel a baby non-stop ébren van, elég nehéz elkapni a pillanatot, de azért néha sikerül. :)

 • 2013.07.26 08:46:42közmunkás bérkommentelő

  többnejűség,
  probléma megoldva.

 • 2013.07.26 09:18:43vagyok, aki vagyok

  Azok táborát erősítem, akik azt mondják, ne legyen bűntudata senkinek, aki terhesség alatt nem kívánja. Mi terhesség előtt (hosszú éveken át) naponta többször is összebújtunk a férjemmel, terhesség alatt viszont alig párszor, egyszerűen nem kívántam, és szülés után sem, majd fél évig, kibírtuk, azóta ismét sokat "étkezünk", nem ment rá a kapcsolatunk, őszintén megbeszéltük, a férjem nem egy neandervölgyi, megértette, hogy ez most "más állapot".
  Egyébként olyat ismerőseim között többet hallottam, hogy terhesség előtt alig, terhesség alatt viszont nagykanállal ... mindenkire másként hatnak a hormonok, én örülök, hogy a "normál" üzemmódban kívánósabb vagyok, mégis csak abból van több :)
  Szóval no para, ha ezen időszakok alatt nem jön az inger, nem vagyunk gépek, nem vagyunk egyformák :)))

 • 2013.07.26 09:34:37tobias2

  Úgy értesültünk (Snowden, stb.), hogy a modern technika mellett az embereknek már nincsenek titkaik, mindent lehallgatnak a hárombetűsek. Emiatt úgy döntöttünk, hogy abbahagyjuk a szexet, mert a végén még beperelnek szeméremsértésért. Kérem írják meg, milyen e-mail címen lehet kérni tíz évvel ezelőtti nemi aktusaink törlését az állami nyilvántartásból. Köszönettel: tobias2

 • 2013.07.26 11:54:24zizi77

  Már 10 éve semmi? Jól bírjátok! Vagy az újabbakat vállalhatóbbnak érzed? :-)

 • 2013.07.26 12:37:28tobias2

  Á nem, csak tíz éve zárt ólomszobában csináljuk, ordító hifi mellett, hogy ne fürkészhessenek a hárombetűsek... Beszélgetni is csak ott beszélgetünk. Sajnos kopaszodunk és kihullott minden fogunk.

 • 2013.07.26 12:45:23czege

  és mi van akkor, ha apuka nem piszkálgat... hiába, bármit tesz az ember - pedig libidó az egekben volt, nem kicsit -, mégis 9 hónapig éhkopp... és azóta is, újabb 3 éve, össz alkalmak száma 10 alatt marad

 • 2013.07.26 13:00:06Dökvín

  @czege: Akkor apukával érdemes lenne egy hosszú, őszinte beszélgetést folytatni a miértekről, hogyantovábbról... :(

 • 2013.07.26 13:13:45Kelly és a szexi dög

  perverz dolog...

 • 2013.07.26 13:36:06emzéperiksz

  czege: akkor apuka meleg, vagy apukának szeretője van. Szerintem próbálkozz te is mással, az éhkopp nem egészséges.

 • 2013.07.26 14:43:46Dökvín

  Már valahol ott bukta, mikor a férfit a nő apukának, a nőt a férfi anyukának kezdi szólítani. A saját szüleivel meg ugye mégis ki vetemedne szexre? Oké, hogy szülők lettek, és egy kisbaba számára ők az apu meg az anyu, de attól ők még _egymás számára_ maradjanak már férfi és nő, és bármilyen nüansznyinak számít egy megszólítás, valószínűleg oda-vissza hat - szerintem. Nem kezdem el apukának szólítani a szerelmem, ha tényleg férfinak tekintem és viszont: minél inkább apukázom, még ha csak viccből is (mondjuk szerintem nem vicces), annál kevésbé érzi magát ő is férfinak.

 • 2013.07.31 17:00:11mindent látó szem

  Dökvín igazad van, egyetertek. De a fentebbi komentelovel is aki azt irta, hogy ez a poszt megint csak arra jo, hogy lelkiismeretfurdalast keltsen a varandos szulokben, legfokepp a nokben.
  Ha a szex meglete vagy nemlete a varandossag alatt a par kozos megegyezesen alapszik, ahhoz senkinek semmi koze, es nem hinnem hogy ebbol barki barmilyen kovetkeztetest a kapcsolat milyensegere levonhat!
  A terhesseg masallapot. Ennek kezelesere szerintem csakis az adott emberpar jogosult ahogy ok ketten jonak latjak, nem pedig egy jottment lelekbuvar aki nem tud tullepni Freud-on.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta