SZÜLŐSÉG

Újszülött kezdőcsomag a turiból. És?

2013. július 24., szerda 14:38

Ha nem jöttek volna szépen sorban a gyerekek, bizony nagy pazarlásnak éreztem volna későbbiekben azt a tizennégy évvel ezelőtti költekezést, amit levágtunk a legidősebb kölyök születésének alkalmával. Végül úgy alakult, hogy a felhalmozott cuccokat másfél, illetve három évvel később is használtuk, így kevésbé vertem a falba a fejemet, amikor összehasonlítottam, akkoriban mennyi pénzt szántam a kezdőcsomagra, és mennyit most.

shutterstock 80768530
Fotó: Shutterstock

Tizennégy éve igazából fel sem merült az, hogy használt dolgokat vegyek, mondjuk akkoriban a hazai bizományik és turkálók tényleg kimerítették a turkáló fogalmát, nem lehetett minőségi cuccokat kapni. Nem könnyítette meg a tájékozódást ezen a téren az internet sem, mivel nálunk nem is volt akkoriban, úgyhogy arra se volt lehetőség, hogy hirdetéseket böngésszek, milyen kinőtt gyerekruhákat ajánlanak az anyukák.

Az igazat megvallva, amúgy is ragaszkodtam volna a vadiúj dolgokhoz - a fene se tudja már, hogy milyen megfontolásból.

Pedig az átlagnál nem voltunk jobban eleresztve anyagilag, mégis mindenből a legjobbat akartuk. Emlékszem, csak a babakocsira 60 ezer forint körül költöttünk, kiságyból az egyik legdrágább típust vettük meg a legdrágább matraccal, nem is vásároltunk máshol, csak a Brendonban, úgyhogy mire meglettek a kezdő dolgok, több százezer forintnál jártunk már.

A legnagyobb fiam meg a tucatszámra vásárolt, márkás bodykat, rugdalózókat pillanatok alatt kinőtte, volt olyan, amit nem is adtam rá, mert a szekrény mélyére tettem, és megfeledkeztem róla. A babakocsinak, kiságynak se vettük hosszú ideig hasznát, úgyhogy mondhatnám azt is, hatékonyabbnak tűnt még plusz két gyereket szülni, hogy kihasználva legyenek a méregdrága cuccok.

33. hét - Készülődünk

Na, ebbe a hibába nem akartam beleesni a mostani terhességemnél. Iszonyú mázlink van, mert a baráti körünk sorra lebabázott, úgyhogy, amikor kiderült, hogy a lányom meg akar születni, már a harmadik hónapban a garázsban voltak az alapvető felszerelések: kiságyat, babakocsit, mérleget, etetőszéket, több zsáknyi gyerekruhát kaptunk kölcsönbe, amit innen is köszönünk ismét. Nem is maradt más, mint a kezdőcsomagot megvásárolni, a pár hónapos babacuccoktól ugyanis mindenki megvált még korábban.

Aztán csak húztuk és húztuk az időt, néha megálltunk egy-egy áruház babaosztályán, gyors fejszámolás, majd léptünk is tovább, szerencsére egyikünk sem szeret vásárolni (vagyis shopizni, ha azt a kifejezést akarnánk használni, ami élvezetről tanúskodik), még akkor sem, ha születendő gyerekünkről van szó.

Aztán teljesen véletlenül, a Facebookon bukkantam rá egy használt gyerekruhákkal kereskedő ismerősöm oldalára, na, ő volt a mi megmentőnk. Röviden elmondtam az igényeimet: 0-3 hónapos korig jöhetnek bodyk, rugdalózók, kardigánok, hálózsák, plüss overál, tunikák, kisnadrágok, lehetőleg pasztell színekben, Hello Kitty és barátai kizárt, úgyhogy mire mentünk hozzá, már külön zsákban el voltak készítve a nekem szánt dolgok, csak válogatni kellett.

Még jó, hogy a terhesség elején leszögeztük: nulla mennyiségű rózsaszín ruciba ruházunk be, lányunk nem lesz habos-babos cukiság, ehhez képest egy-két cucc kivételével az összes rózsaszín, mondjuk halvány, úgyhogy önáltatásképpen megalkottuk az aligrózsaszín kifejezést.

Na, de a lényeg:

 • 7 db. textilpelenka
 • 1 db. plüss overál
 • 1 db. fodros bugyogó
 • 7 db. body
 • 1 db. hálózsák
 • 6 db. rugdalózó
 • 1 db. előke
 • 4 db. nadrág
 • 2 db. tunika
 • 3 db. kisruha
 • 2 db. sapka
 • 1 db. kifogó
 • 1 db. köntös
 • 4 db. kardigán

került összesen 12 ezer forintunkba. A cuccok többsége márkás, használt jellege mindössze egynek volt, ami már kissé bolyhosodott, de olyan édes volt, hogy azt sem bírtuk otthagyni. Hazafelé azt számolgattuk, hogy ha csak a Tescos árakat nézzük, ennyiért a 6 rugdalózót se tudtuk volna megvenni.

Használtak. Na és?
Használtak. Na és?

Voltak amúgy egyéb beruházásaink bababoltokban, pédául a napokban is berohantunk egybe, vettünk is egy cuki kalapot meg egy hálózsákot 7 ezerért. Nem hiszem, hogy megyünk oda még egyszer, meg úgy egyáltalán nem látom értelmét a költekezésnek, ha van más, olcsóbb alternatíva.

Amit az eszméletlen árakon kívül (és mellett) még tapasztalok, az a szűk kínálat, ha kislánynak akarok venni valamit, akkor lehet kapni rózsaszínt és rózsaszínt. Egyik munkatársam lányán viszont láttam az utóbbi időben mindenféle színűt, csodálkoztam is, honnan keríti őket, főleg a pöttyös rucikat - nagyon rá vagyok izgulva a pöttyös rucikra. Aztán kiderült, hogy a Hádából. Valahogy már nem is csodálkoztam.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.07.24 14:57:53zizi77

  Elsőnél még nekem is voltak ilyen elveim. Most pár évvel később már kölcsöncucc nem igen van. Nagyjából egyszerre születtek az ismeretségben a gyerekek, és pár éve mindenki abbahagyta már a babázást. Persze a felesleges cuccoktól meg is szabadultak, így nem igazán van mit kölcsönkapni. Mivel tesóméknál 3 hét különbséggel jön a meglepi baba, így oda is kellenek a cuccok. Pár nagyobb kiadáson kívül, amiből azért újat veszünk/hátha lesz még 3. is/, a ruhák jó részét most én is a Hádából szereztem be.
  Persze fogunk majd kapni ajándékba ezt-azt ha megszületik Ketteske, de ezek nagy része szerintem most is felesleges lesz. Pl. nagylányomról 5db játszószőnyeg maradt. :-)

 • 2013.07.24 16:03:20pirospottyos

  Elsonek mi sok ujat vettunk, mert nem volt kitol orokolnie, az o generaciojaban o az elso gyerek az egesz csaladban. Mondjuk az uj cuccok melle vettem hasznaltat is boven... Na meg doltek az ajandekok :-) Mindenki ugy orult neki mert mar olyan reg nem volt baba a csaladban!
  Szegeny ketteskenek mindene lepasszolt, kiveve az az egy-ket ruhacska amit ajandekba hoztak a szomszedok. Eddig meg nem panaszkodott :-D
  Ebben a gyerek-bizniszben nem a baba kor a draga hanem mikor elkezdik a sulit...

 • 2013.07.24 16:28:28fizetekmegegysort

  Kislányoknak kevés a választék? Nézzétek meg a fiúknak mennyi van. Egy 100 nm-es gyerekosztályból a nagyobb boltokban kb 80 nm lány ruha (rózsaszín, sárga, lila, ezüst, pöttyös, csíkos, ezerféle), 20 nm fiú (kék, zöld, szürke,barna, kb 3 féle, és slussz). Három fiam van, térdig járom a lábam, mire normális ruhát kapok. A használt nekem soha nem volt opció, csecsemőrucitnem volt kitől örökölni, plusz hármat akartam mindig. Így olyanokat vettem, amit mind a 3 hordhat. Igaz, nem tudtam, hogy mind fiú lesz, igyekeztem uniszex cuccokat venni. Mondjuk a Brendon szóba se jött...:) nem költöttünk rengeteget, de így is volt amiből a 3.már újat kapott, mert a többi leharcolta (meg mert anyja lelkesen adogatta kölcsön barátoknak/rokonoknak és nem vigyáztak rá).
  Mostanság rászoktam az angliai rendelésre. Három gyerekre simán megéri, főként a választék és minôség miatt. Ezeket a cuccokat tuti, hogy mind a 3 hordhatja, mert jó minőségűek, ès kb a hazai nagyobb boltok árában, vagy ha akciós, jóval az alatt kijön még így is.

 • 2013.07.24 16:51:24könyvbolond_konyhatündér

  Hat éve születtek az első unokáim, én bizony komoly kezdőcsomagot turiztam össze nekik. Azóta mindkét helyen születtek testvérek, de a legkisebb ruhadarabok még mindig használatban vannak azokból, amiket akkor találtam. Persze a lányaim az elsőknek igyekeztek mindent újonnan venni, ikea bútor, új babakocsi (ebből megérte minőségit venni, már a harmadik gyereket tologatja benne), brendon, stb. De aztán rákaptak a használt cuccokra, teszveszre és hasonlókra, igazán minőségi holmikban járnak a gyerekek. Mivel a kisebbek már nem egyidősek, megy a cserebere egymás közt is, bár távolabbi unokatestvérek ritkán gondolnak rájuk, inkább a baráti körben csereberélnek.

 • 2013.07.24 17:02:38Jar Jar

  Mi is turiból szereztünk be szinte mindent (még a babakocsit is, ötezerért), excell táblát vezettünk, nos, a ruhák kb. 3 éves koráig lesznek jók és kerültek összesen 10-15 ezerbe (290Ft/kiló napokon vásároltam mindig).

 • 2013.07.24 17:16:12Bartush

  Szerintem simán megvehettünk volna minden babaruhát újonnan, de minek? Főleg így, hogy a kicsi már nem baba, látom, hogy jól tettük. Sokkal több body-t rugit tudtam így venni, és eleinte tényleg a meleg holmikon kívül erre volt csak szükség. Ráadásul olyan gyorsan leharcolta a gyerek a kis ruhákat, hogy csak na. Miután elkezdtük a hozzátáplálást, és elkezdett kúszni, nem maradt épp rugija, és a bodyk nagy része is kimoshatatlan lett. Persze volt és van is igazán szép és új, mert megyünk vendégségbe, orvoshoz, jön a védőnő... de a cuccok java turiból van. Megjegyzem nem egy ruhát úgy túrtam, hogy még az eredeti angol árcédula rajta volt - nem hiszem, hogy azt valaha is hordta volna más baba. Overált is vagy a teszveszen veszem vagy turiban, így legalább lehet egy nagyon szép és egy olyan földön hempergős, nem kár érte darab is.

 • 2013.07.24 17:20:07bungics

  Remekül működik az agymosás a médiában és ti beszoptátok. Már Lakatos Márkot is bevitték a nemzeti Turiba (Hada) a Naplóban láthatta ország-világ főműsoridőben. Mit sír a szátok hülye magyarok, hát nem fel lehet öltözködni az uraságtól levetett holmikból? Minek új ruha, minek nektek konfekció, tizedéért is megoldhatjátok?! Kussoljatok oszt vásároljatok ócsóért márkás ruhát.

 • 2013.07.24 18:39:26zizi77

  Nem a márkás ruha a lényeg, hanem még darabáron is a harmadában van, mint a h&m vagy a c&a, vagy akár a tesco normálisabb darabjai. Ennek semmi köze a divathoz.

 • 2013.07.24 18:44:00csepke

  bungics. khmm igen, bár kicsit sarkos ahogy írtad, de igazad van, tényleg van benne valami tragikomikus, hogy manapság már használtruha bolt reklámfilmek is mennek, és a betelefonálós nyeremények között is ide szóló utalványokat osztanak . Bár a csecsemőruha az más azért, de alapvetően használt ruhát venni az a masszív szegénységet jelenti. És bár kb. 20 éve megy ez, (és sajnos szerintem vannak olyanok sokan akik 20 éve nem is vásároltak máshol ruhát) azért szerintem ha szégyellnivaló nem volt, inkább kényszerűség, de azért dicsekedni való sem sose, hogy más ruháját kell viselnie az embernek. Fiataloknak még elmegy ha innen-onnan szereznek be egy-két rongyot, de szívszorító idősebbeket látni komolyan turkálni és használt farmerokat próbálgatni...

 • 2013.07.24 18:55:25zizi77

  Én speciel soha nem vásároltam még turiban ez elött. Magamnak, nagylánynak nem is tenném, mert ehhez türelmem sincs. Viszont a babának a kb. 1-2hónapig hordott ruhákért nem szívesen adok 3-4ezret, főleg, hogy elég sok váltás kell belőle. Amúgy divatból soha nem vásároltam volna ilyen helyen. A babás fórumon javasolták a hádát, gondoltam kipróbálom. Törzsvásárló sose leszek, de vettem pár elég jó darabot a kezdeti alul-felül csorgós időszakra. Ha szerintetek ez agymosás, hát legyen!:-)

 • 2013.07.24 19:38:30ziggy stardust

  a végén megírtad, ami bennem is megfogalmazódott: nemigen kapni a rózsaszínen kívül sok mindent... a kiscsajnak nálunk gyakorlatilag az összes fehérneműje full rózsaszín, különböző mintákkal, ezek változnak, de az alapszín nem... (ez az egy, amit szoktam újonnan venni, mármint ez a kettőféle cucc, a többit mind kaptuk - mondanom se kell, hogy azok is rózsaszínek voltak túlnyomórészt...)
  meg aztán az én lányom úgy érkezett, hogy belülről árasztja ezt a rózsaszínséget, pedig én bakancsos anyuka vagyok, azt tessék.

 • 2013.07.24 20:40:23egyopal

  Kedves Csepke!!
  Nekem 4 gyerekem van. A férjem viszonylag jól keres, de én persze nem kapok munkát a 4 gyerekkel. NEM VAGYUNK MÉLYSZEGÉLYEK!!!! A gyerekek és én is turkálóból öltözünk, de sokkal jobban öltözöttek vagyunk, mint sok óvodás és iskolástársunk. Többször mondták már például, hogy milyen csinos a két és fél éves kislányom, aki csodaszép ruhákban jár. Engem is sokszor megdícsértek a klassz ruháim miatt! Nem pénz kérdése az ízlés!!! Jó minőségű ruhákban járunk, a kopottat nem veszem meg. Az újonnan kapott magyar bolti ruháik hamarabb tönkremennek, mint az angolt turkált ruhák!! Az új pamut ruhák 3 mosás után kinyúlnak, a turkáltak kinövésig jók. Ha egyszer engem látnál, nem gondolnád, hogy turka ruhákban járok! Sokkal elegánsabban járok, mint sok sorstársam. Szerintem nem kötelező egy sokgyerekes anyának farmerben, pamut pólóban és lapos talpú cipőben járni hosszú hajjal copfba összefogva. Szóval nem az a lényeg, hogy turka vagy új ruha, hanem, hogy mit veszek fel! Én is szívesen felvennék új ruhát, de nem nagy trauma! Ez van. Legalább jut benzinre, nyaralásra és egyébre.

 • 2013.07.24 21:39:41bungics

  egyopal! Itt nem ízlésről van szó és stílusról. Kevered a dolgokat. Örülök, hogy te boldog vagy a turis ruháidban. Gondolom a villanyszámlán feltüntetett narancssárga megspórolt összegtől is elsírod magad gyönyörűségedben. Ha neked ennyi elég..

 • 2013.07.24 21:53:02bungics

  Félreértés ne essék. Nem lenne baj a használtruha-kereskedésekkel. A normális az lenne, ha lenne egy-két ilyen bolt, ahová szórakozásból be lehetne térni, vagy divatbolondokban egyedi cuccokért. De ha a társadalom nagy része már csak innen tud öltözködni, akkor nem érem fel ésszel, miért nem látja mindenki, hogy nagyon nem jó valami. A gondolkodás miért veszik ki az emberekből?
  Én is bemegyek néha ilyen helyekre (bár soha semmi jót nem találok), de csak ha épp elmegyek mellette. De ha innen kéne öltözködnöm kurvára nem lennék rá büszke.

 • 2013.07.24 23:12:55vajkala

  bungics:
  "te kevered a dolgokat." egyrészt a turkálóban semmi ciki nincsen, amíg jó minőségű ruhákat veszel. másrészt nem tudom észrevetted-e, de itthon minden egyre drágább lesz. és nem kell ahhoz szegénynek lenni, hogy az ember igyekezzen optimalizálni a bevételeit és a kiadásait. elég csak reálisan végiggondolni, megéri-e megvenni valamit (mondjuk egy kombidresszt, amit a fránya kölök kinő két hónap alatt) négyszer annyi pénzért, hogy megfeleljen az olyanoknak, akik összetévesztik a dizájner-boltokat a használtruha-kereskedésekkel, vagy inkább vesz valamit olcsóbban és használtan, cserébe telik a gyereknek legóra, nyaralásra, gyerekülésre, a később szükséges 68-74-80-86-stb. méretű ruhákra, méregdrága kiscipőkre, vagy egy új hűtőre, ha neadjisten a régi elromlana. és ha mindenki megtartaná magának az egyébként alig használt 56-62-es méretű gyerekruhákat, csak hogy nehogy mások meg használtat adjanak a gyerekre, akkor lassan belefulladnánk a csecsemőruhákba, erre talán nem is gondoltál.

 • 2013.07.25 01:40:01R2D2 & C3PO

  Én is kedvelem a turis cuccokat, de azért, mikor kell fél tucat body, a tescoba megyünk... na jó, 2*5. ;-D (A két hétre való többi meg turis.)

  Kölcsönbe csupa olyan holmit kaptunk, amit a vaterán se vett meg senki. Nos, nem adtam a gyerekre egyet sem. A garázsban rohadnak tovább...

 • 2013.07.25 06:13:19Próbafőző

  Értem amit bugincs akar mondani, de azért ennél árnyaltabb a kép. Szemrebbenés nélkül megengedhetném magamnak az új holmikat, de mégis sokkal jobban szeretem a turikat. A turis cuccaim nagy százalékáról én vágtam le az angol árcédulát és a legtöbbjük különleges darab. Ami érdekes, hogy sokszor látom, hogy angol boltban felnőtt ruha 2 fontra volt leárazva (pl. H&M ). Itthon mikor adnak ennyiért ruhát?
  Valamit nem éri meg turiban venni, pl alap trikókat, mert pár száz ft a különbség. Bugyit, cipőt sem vennék ilyen helyen. Egy jó kosztümöt tényleg meg kell fizetni.
  Gyerekruhából én mostanában az L!dl-ben vettem nagyon jókat (póló, rövidnaci). Nagyon jó a minősége és az ár-érték arány.

 • 2013.07.25 07:54:02tomnemtom

  aszmongyuk nemgondoltam, hogy babaruha vonalon hét komment alatt el lehet jutni a politikáig, de köztudottan gondolatmentes vagyok, bisztos velem vana baj.

 • 2013.07.25 07:57:27Frengi

  Az eslőnél még nem telt, de a másodiknál be akartam pótolni.Szépen bevásároltam, és csak a szerencsén múlott, hogy haza tudtam hozni a gyereket a ruháiban, ugyanis az összes cucc kicsi lett, A sapka nevetségesen a feje közepén ért véget. Úgyhogy a szép új cuccok azonnal a ruhazsákban landoltak. Én ugyanis normális újszülöttre számítottam, nem pedig arra hogy 60-62 es holmikat szerezzek be.
  A harmadiknál már eleve nem vettem pólyát, kiinget, zokni meg melegítő (ez a jogging féle cucc), semmi tipegő, ami szők lehet. Ezekkel aztán egész sokáig ki lehetett húzni.
  Még ma is jókat röhögök a kórházi fotón, ahogy a gyerekenek a könyökéig ér az egyen kórházi kis ing, és látszik hogy a pólyan sem neki való.

  Egyébként a pólya az valódi hungarikum. Én nagyon kedvesnek találom, bár szerintem már csak hagyomány, hogy abban hozzák haza a babát. Nos a szép pólya huzat az öröklődhet, apáról fiúra is akár. Szóval kedves anyukák: tartsátok meg ezt a szép szokást, mert fontosak a hagyományok.

 • 2013.07.25 08:11:34Nimarat

  A normális az lenne, ha mindenki megtehetné, hogy ha akar jusson új ruhákra és nyaralásra stb-re is. Használt, mások által levetett, kidobott ruhákból öltözködni szerintem szomorú, siralmas. De mivel nincs átlag magyarnak pénze megvenni az új, márkás, trendi, divatos egyedi dolgokat, átalakultak a szokásaink. Tök jó nekünk az angolok levetett, divatjamúlt darabjai... Ez van.

 • 2013.07.25 09:00:02redbabsy

  Nekünk öt gyerekünk van és én bizony újonnan veszem a ruháik 90 százalékát. Régebben sokat jártam turiba, de mostanában nincs igazán időm eljutni és szerintem a Háda olyan drága lett, hogy leárazásokkor ugyanannyiba kerül az új ruha, mint a használt és még turi szaga sincs. Csak egy példa, egy-egy jobban kinéző rugi a Hádában 900 forint már, ha Angliából rendelem akciókor, akkor az új Next rugi db-ja pont ugyanennyire jön ki. Tény, hogy figyelni kell, hogy mikor hol van akció, de legalább nem kell kimozdulni a lakásból, órákat tölteni egy-két-három turiban, hanem kényelmesen, otthonról, a neten keresztül rendelem meg, ami kell. Az is igaz, hogy mindig előre kell gondolkozni már a köv. szezonra, hogy vajon mire lesz szükségünk, de az embernek egy idő után kialakul a gyakorlata. Továbbá a 10 éves fiamra szinte semmi normális cucc nincs a turikban, hasonló a helyzet a 7 éves lányommal, aki egyáltalán nem hord rózsaszín ruhákat, az általa kedvelt színekben nagyon nehéz bármit is összevadászni. Én inkább a boltokat járom leértékelés idején és onnan "turizom" össze a gyerekeknek szükséges ruhatárat olcsón. Most pl. a H&M-ben a bodyk 700 forintra voltak leértékelve, plüss rugi is volt 700 forintért, nagyfiúnak póló 700-1500 forint, lányka ruha 1500-2000 forint...szóval csak nyitott szemmel kell járni.

 • 2013.07.25 09:02:58Dudukly

  Frengi, hogy hungarikum-e a pólya vagy sem, azt nem tudom, viszont a KRESZ által előírt gyermekbiztonsági rendszerrel kevésbé kompatibilis (a mózesbe/gyerekülésbe nem lehet bekötni), így talán marad a fehérben hozzuk haza a babát szokása, de a pólya kopik rendesen ;).

 • 2013.07.25 09:06:13Dudukly

  redbabsy, én nemrég ámultam a nemzeti turkálóban, hogy a darabáras használt tecsós póló 10 évesre drágább, mint a hiperben a vadiúj leárazáskor. Viszont a "nagylajoson" féláras napokon lehet vadászni ;).

 • 2013.07.25 09:09:13Dudukly

  + viszont a darabárasok július 12-től féláraznak :D

 • 2013.07.25 10:03:18csepke

  egyopal. Érthető akkor is hogy mit akarsz kifejezni, ha kicsit kevesebb felkiáltójellel írsz. Egy szót sem írtam rólad, hogy mélyszegény lennél, egyébként az már egy jóval rosszabb fokozat ahhoz képest aki a bezinrevaló miatt turkál, kár magadra venned. Alapvetően a jelenséggel kapcsolatos véleményeket írtuk bungiccsal. Hangsúlyozom a gyerekruha, azon belül főként a csecsemő ruha használtként való vásárlása valóban más mint a felnőtt ruháé. De azért talán érzed a különbséged aközött ha belegondolsz te is inkább az újat vennéd két tökegyforma, de az egyik használt közül ha tehetnéd, nem? Én is vásárolok néha használt ruhát. Kényszerűségből, ezért csak néha. Van amit nem veszek soha használtan, ilyen a nadrág pl. Mert felfordul a gyomrom annak a gondolatára, hogy valakinek a popsikája után beletegyem a sajátom. Tudom hogy fertőtlenítik, akkor is gusztustalan nekem. És igen, siralmasnak érzem, hogy most olyanért adok pénzt, ami másnak már nem felelt meg valamiért. Látod hogy vannak emberek akik megtehetik, hogy szemrebbenés nélkül kidobnak egy inget csak azért, mert leszakadt egy gombja, vagy bár nem látszik, de a pasi borostája miatt kicsit kibolyhosodott belül a nyaka. És nekünk meg ez kell hogy jó legyen, mert másra nem telik. Hm, érted? Irigylem ezt a fajta igényesség luxusát, és hogy van aki megengedheti magának. Mert azért az ritka, hogy valaki azért adjon a szeretszolgálatnak (ahonnan importálják) egy ruhát mert tökéletes, divatos, szereti is hordani, csak éppen két egyforma lóg belőle a szekrényében. Na csak ennyi. A saját szemszögemből.

 • 2013.07.25 10:11:51fizetekmegegysort

  Ugye azt azért tudjátok, hogy a turis angol ruhákat a szezonális leárazásokon megvehetitek a neten, kb turis áron, csak újonnan? Még szállítással is, de ha 3-4 gyerekre rendeltek, vagy több anyuka összefog, simán megéri. És nem használt, viszont nem is megy tönkre egy gyerek után. Szóval nem a turi a nagy tutiság, hanem a Next Sale rendelés...:)

 • 2013.07.25 14:18:48szalkasgerenda

  fizetekmegegysort: webcím? Sok a találat. Köszi.

 • 2013.07.25 15:08:26NevemNemNick

  Én igyekszem a kettőt kombinálni. Sok mindent megveszek újonnan, jó minőségben, ezek uniszex alapdarabok, hogy a fiú után a lány is hordhassa. Nadrágok, bodyk, hálózsákok, zokni és persze cipő. Természetesen fehérneműt is majd újat kapnak, egyelőre pelenkásak. Használtan inkább fél éves korig tudtam őket felruházni, meg kaptunk is abban a méretben. A kölcsön ruhák nagy része nálunk is csak a helyet foglalja, olyan a minőségük... Legfeljebb egy-két újszülöttet használtunk.
  Amit főleg használtan veszek, azok a pólók, ingek, pulcsik. Csak olyat veszek, ami hibátlan, s ha sikerül rá vigyázni, akkor továbbadom a teszveszen. Így legalább egy kicsi visszajön, ennyivel is olcsóbb. Olyan rövid ideig használják ezeket a ruhákat és olyan sok kell. Lehet, hogy a hozzáértő szemek látják, hogy turis ruha van a gyereken (nem hádás!), de engem nem érdekel. Az övén is akkor, ha így vágja. Mindig szép tiszták és csinosak, sokan megdicsérik őket.
  Magamnak nem veszek használtan, én évekig is elhordom ugyanazt a ruhát, nem kell pár havonta vagy pár hetente új.
  Minden mást újonnan vettünk a gyereknek. Már a második használja az ágyat, kádat, stb. Ha nem kell, majd ezeket is továbbadom.

 • 2013.07.26 20:24:04baby bee

  piciknek csak ott érdemes sztem is (nem vagyunk mi se mélyszegények, gazdagok se). magamnak is szoktam túrni, csak türelmem nincs mindig. sajnos 2 éves gyereknek már nehezebb találni. újonnan egy kispóló 1500 Ft, és kell vagy 10 db, aztán fél év múlva újabb 10... turi: 300 Ft, és van, h tök új, gap, v marks and sp. én szeretem, és sajnos a turi áll közelebb a magyar pénztárcához.

 • 2013.07.26 23:39:25AnCsaBandi

  Nekem lányos szülő ne panaszkodjon, hogy kicsi a választék!!! Próbálnád csak meg fiúkkal. Például a Háda: van egy nagy teremnyi lánycucc, meg egy rövidke sornyi fiú. Hát a jó édes............ na jó, nem bántom őket.
  Nekem a TeszVesz és (néha a Vatera) jött be, ott tényleg azt kapok, amit akarok. A gyerekeim holmijainak 99%-a onnan származik, nem csak a ruhák, de még a nagyfiam ágya is. Boltból vásárolni elképzelhetetlen számomra, mikor egy darab nadrág pl. 2500Ft (és ez Tesco!!) és kell belőle legalább 8db, hiszen kell itthonra, kimenősnek, és oviba is, mindenből legalább 2 váltás, mert ugye folyton mosni kell. És ez csak a nadrág. És csak 1 gyerek. Szóval nem nekünk való.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta