SZÜLŐSÉG

Royal baby: a vezetéknév nem kötelező

2013. július 23., kedd 10:42

Nő méhösszehúzódásait nem követte még akkora figyelem a földön, mint amiben tegnap Kate Middletonnak része volt. A Katalin hercegné szülését követő események többé-kevésbé az előre nyilvánosságra hozott forgatókönyv szerint zajlottak, bár a hercegi pár okozott néhány extraizzasztó órát a kórház és a Buckingham palota előtt reggel óta álló, és folyamatosan a semmiről beszélni kényszerülő tudósítóknak. A bébi helyi idő szerint 16:24-kor megszületett, de ezt csak 20:46-kor jelentették be. Az időzítés lehetővé tette, hogy az első órákat csak egymással töltsék, ugyanakkor figyelembe vették az országos napilapok első kiadásainak lapzártáját is.

A British Telecom torony kékbe borult, azt hirdette a trónörökös fiú, és még egy gólyás grafikával is nyomatékot adott a bejelentésnek
A British Telecom torony kékbe borult, azt hirdette a trónörökös fiú, és még egy gólyás grafikával is nyomatékot adott a bejelentésnek
Fotó: BBC

Az újszülött, ha felnő, Nagy Britannia 43. királya lesz, a sorozat Hódító Vilmossal kezdődött 1066-ban. A bébi családfáját I Jakabig lehet visszavezetni, aki 1603 és 1625 között uralkodott. A teljes családfája megtekinthető itt.

Keresztnév még nincs, vezetéknév talán nem is lesz

Cambridge legújabb hercegének keresztneve egyelőre nem ismert. A bukmékereknél a legtöbben a George-ra, a James-re és az Alexanderre tippeltek. Vilmos herceg keresztnevét egy hét után jelentették be, Károlynál viszont erre még egy egész hónapot várni kellett.

Vicces tény, hogy az újszölöttnek nem kötelező vezetéknevet választani, bár a szülők dönthetnek úgy, hogy azt is adnak neki. Ebben az esetben három választási lehetőségük van. A vezetéknév lehet Mountbatten-Windsor (ez a királynő és Fülöp herceg közös neve), Wales vagy Cambridge.

Ugyanezen az állványon, ugyanilyen vajszínű papíron jelentették be Vilmost is, mint most a legifjabb herceget.
Ugyanezen az állványon, ugyanilyen vajszínű papíron jelentették be Vilmost is, mint most a legifjabb herceget.
Fotó: Peter Macdiarmid / Europress / Getty

Vilmos herceg például a William Wales nevet használja a katonaságnál, ami mondjuk egy egyetemi vizsga feliratkozási papírján is jóval kevésbé feltűnő, mint a "His Royal Highness Prince William of Wales", vagyis Őkirályi Felsége Vilmos Walesi herceg. Úgyhogy erős a gyanúnk, hogy a kis hercegnek is lesz vezetékneve azért.

Átlagos idejű szülés, átlagnál nagyobb bébi

Katalin első szülése az átlagnak megfelelően körülbelül 10-12 óra alatt zajlott, a beszámolók szerint ugyanis reggel hatkor ment be a kórházba. A hercegi bébi születési súlya 3,79 kiló, amivel viszont az átlag felett van. Az újszülött ezzel lepipálta saját apját és nagyapját is. Vilmos 3,21 kilósan látta meg a napvilágot 1982-ben, ugyanebben a kórházban, míg Károly, a nagypapa 1948-ban született 3,34 kilósan.

Keresztelőruhácska, az 1841-es divat szerint

Egyelőre azt sem jelentették be, hol és mikor fogják megkeresztelni a legújabb trónörököst, az viszont ismert, hogy ezt milyen ruhában teszik majd. A királyi család ugyanis 1841 óta használta ugyanazt a csipkéből és fehér szaténből készült keresztelőruhát, amely Viktória királynő legidősebb lánya számára készült.

II. Erzsébet királynő édesanyja és Vilmos herceg, utóbbi keresztelőjén
II. Erzsébet királynő édesanyja és Vilmos herceg, utóbbi keresztelőjén
Fotó: Keystone / Europress / Getty

Ugyanebben a darabban tartották a keresztvíz alá a jelenlegi királynőt, annak összes gyermekét és egyetlen kivétellel az unokáit is, köztük Vilmost és Harry herceget. Az eredeti ruha 2008-ban ment nyugdíjba, amikor, hogy megóvják a következő nemzedékek számára, már egy pontos másolatban keresztelték meg a Wessex-i herceg fiát. A ceremónia a tippek szerint a Buckingham palota Zenetermében zajlik majd a Canterbury érsek vezetésével - legalábbis Vilmos és Károly esetében is ez történt.

41 lövés, 62 lövés és rengeteg harangozás

Amellett, hogy London már tegnap éjjel ünnepi díszbe borult, és kéken világított minden látványosság, ahol erre technikailag volt lehetőség, az ünneplés nem állt meg itt, kéken világított ezer dolog Kanadában, az USA-ban és Ausztráliában is. Világítás ide vagy oda, a britek persze nem mondanak le a hagyományos díszlövésekről sem.

A Green parkban 41 díszlövés dördül majd el, ez úgy jön ki, hogy 21 lövés a szokásos királyi tiszteletadás, amelyet megtoldanak még hússzal, mivel a helyszín is királyi. A Towernél viszont 62 lövés lesz, a 21 szokásos és 20 királyi helyszínnek járó mellett még 21 lövés dördül el London tiszteletére.

A nap során rendeteg harangozás is várható, számtalan helyszín mellett természetesen a Westminster apátság harangjai is megszólalnak majd délután 3 órakor.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.07.23 12:22:37Graeme Swann 4 Prime Minister

  az utolsó kép alatt hibádzik egy betű: helyesen királynÉ, nem királynŐ.

 • 2013.07.23 12:25:08félértelmiségi

  Nem hibádzik az, második Erzsébet ugyanis királynŐ, nem pedig a király felesége

 • 2013.07.23 12:44:5468nyara

  Az véletlenül nem Erzsébet anyakirályné a képen? (Nem II. Erzsébet, hanem az anyja...)

 • 2013.07.23 12:54:41Graeme Swann 4 Prime Minister

  félértelmiségi: De, ő a király felesége volt. Olvasd el az eggyel lentebbi kommentet.

  68nyara: pontosan ERRE utaltam.

 • 2013.07.23 12:56:22félértelmiségi

  Milyen igaz, de ő az! Köszi, javítottam.

 • 2013.07.23 19:01:29¿Qué tapas hay?

  "...It was therefore declared in the Privy Council that The Queen's descendants, other than those with the style of Royal Highness and the title of Prince/Princess, or female descendants who marry, would carry the name of Mountbatten-Windsor.
  ...
  For the most part, members of the Royal Family who are entitled to the style and dignity of HRH Prince or Princess do not need a surname, but if at any time any of them do need a surname (such as upon marriage), that surname is Mountbatten-Windsor."
  forrás, részletesen:[link]

  Persze ezen a következő uralkodó még változtathat.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta