SZÜLŐSÉG

Igényeljen szocpolt, megéri!

2013. július 20., szombat 12:53

A nemrégiben visszahozott, most már "lakásépítési támogatásnak" nevezett szocpol tulajdonképpen ajándék. Ha ön pont olyan szerencsés, hogy jogosult rá, érdemes felvennie, hiszen milliókhoz juthat hozzá, az adófizetők pénzéből - tesszük hozzá, hogy kicsit felelősségteljesek is legyünk. A 2013-as szociálpolitika feltételeit, összegét, már hónapok óta közzétették, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, ki és mire igényelheti, ezért összeszedtük a legfőbb tudnivalókat, illetve hogy milyen változásokra lehet számítani a jövőben.

Mi mindenre igényelhető a szocpol?

A szocpol legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű új lakás, valamint ház vásárlása, illetve építése esetén igényelhető. Azt azonban tudni kell, hogy nem tekinthető új építésnek a családi, vagy ikerház tetőterének beépítése, még akkor sem, ha ezáltal a tetőtérben teljesen önálló lakást alakítanak ki. Viszont ha valaki a társasházi tetőtér beépítését, valamint a családi háza, ikerháza emeletráépítését tervezi, az új lakásnak minősül, tehát ez esetben kérheti a támogatást.

Fontos tudni, hogy a szocpol olyan ingatlanok után igényelhető, melyek telekár nélküli, nettó alapterületre számított nettó (áfa nélküli) négyzetméterenkénti ára nem haladja meg a 300 ezer forintot, illetve alacsony energiafogyasztású épületek esetén a 350 ezer forintot.

Ki igényelheti a támogatást?

A jogszabály szerint a szociálpolitikai támogatást azok a házasok, párok, egyedülállók igényelhetnek, akik nevén nincs lakás. Feltétel, hogy ne legyen a házaspár egyik tagjának se köztartozása, és legalább az egyiküknek legyen minimum fél éves bejelentett munkaviszonya. Fontos kritérium továbbá az is, hogy a leendő ingatlannak minimum B energetikai besorolásúnak kell lennie, illtetve a jogosultsághoz legalább 2 meglévő, vagy vállalt gyermek szükséges. Az utánuk járó támogatási összeg változó, attól függően, hogy mekkora az ingatlan alapterülete, illetve hogy milyen a már említett energetikai besorolása.

Ezen kívül fontos, ha még nincs gyerek - vagyis az állam megelőlegezi a szocpolt -, akkor csakis abban az esetben lehet igényelni, ha az illető házastársi kapcsolatban van, valamint egyik fél sem töltötte be a 40.életévét. A gyermekvállalás határideje egy gyerek után 4, míg kettő esetén 8 év.

Természetesen amennyiben már van gyerek, akkor ezek a kritériumok nem szükségesek.

Mekkora összeg igényelhető?

Új lakás vásárlása, építkezés esetén

Hasznos alapterület 2 eltartott gyermek Hasznos alapterülete 3 eltartott gyermek Hasznos alapterület 4, vagy több eltartott gyerek
60,01-75,01 m2 800.000 Ft 70,01-85 m2 1.200.000 Ft 80,01-95 m2 1.600.000 Ft
75,01-90 m2 1.000.000 Ft 85,01-100 m2 1.500.000 Ft 95,01-110 m2 2.000.000 Ft
90,01- m2 1.300.000 Ft 100- m2 2.000.000 Ft 110- m2 2.500.000 Ft

Energetikai besorolás szorzói

A (energiatakarékos) energetikai minősítési osztályú lakás esetén 1,1-es szorzó

A+ (fokozottan energiatakarékos) energetikai minősítési osztályú lakás esetén 1,2-es szorzó

Alacsony energiafogyasztású lakás esetén 1,3-as szorzó

Mi várható a jövőben?

A jövőre vonatkozóan egyelőre úgy néz ki, bővül a támogatás köre, melynek legfőbb pontjai:

 • használt lakások/házak esetén is igényelhető (félszocpol)
 • 2,vagy több gyermek esetén a használt lakás bővítésére is kérhető, a költségek maximum 50 százalékáig
 • már egy gyerek után is igényelhető
 • 45 és 60m2 közötti  ingatlanokra is vonatkozik
 • a támogatások összege akár a duplájára is megnőhet, a felső határ 5,6 millió forint lehet

Ezeket a híreket már márciusban megszellőztették, azonban a javaslat egyelőre a tárgyalóasztalon hever, így úgy néz ki, leghamarabb csak januárban léphet életbe.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.07.25 15:51:53Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Adjak tippet mi lenne jó? Építőanyag áfájának, építési munkadíjának visszaigénylése X gyerek esetén ha az ingatlan az értékbecslő szerint nem éri el a 300e/nm árat. Egye fene, limitálható lenne energetikai besorolás javításával vagy 1 főre jutó nm-el. Kisebb felújításokra is működne például egyik évben csak nyílászáró, másikban hőszigetelés...

  Mert ugye ma munkadíjra "alap" hogy nem hogy számlát nem adnak, de még cége sincs, meg persze anyagra is van trükközés. Ez kifehérítené a gazdaságot, illetve motiválna...

  Ezzel kvázi eltörölné a megújuló energiaforrások áfáját, támogatná használatukat ami ugye nincs ma, csak pályázat útján ahol meg ugye a korrupció virágzik...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta