SZÜLŐSÉG

Így szülünk mi

2013. július 19., péntek 19:10

Nagyon érdekes anyagot kaptunk a babaszoba.hu szerkesztőitől, ami a hazai szülészeti gyakorlatot hasonlítja össze a WHO ajánlásaival. Az anyagban számomra a legmeglepőbb az volt, hogy van olyan magyar kórház, ahol a császármetszések aránya meghaladja az ötven százalékot.

Ha objektíven akarjuk értékelni a magyar szülészetek és szülések helyzetét, akkor azért azt sem érdemes elfelejteni, hogy a WHO ajánlások nem azt jelentik, hogy a világon máshol így mennek a dolgok. Legalábbis, ami a császármetszések számát illeti, az nyilvánvaló, hogy a fejlett országok elég jelentős részében nagyobb az arányuk, mint a kívánatos 10-15 százalék.

Az anyagban található adatok alapjául a Kismama magazin szerkesztői által készített országos kérdőív szolgál, melyet az ország összes működő szülészete megkapott (2013). A császármetszésekkel kapcsolatos információk forrása az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár), 2012

A hazai szülészeti gyakorlatot Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1999-es kézikönyvében megfogalmazott ajánlásokkal vetették össze.

Hol szülhet az anya?

WHO: A nemzetközi ajánlás szerint az anya dönthet arról, hol kívánja világra hozni gyermekét.

Magyarország: A szülés helyszíne lehet intézmény – ami nem itt folyik, azt hivatalosan „intézményen kívüli szülésnek nevezik”. Intézmény csak egyféle van: a kórház szülészeti osztálya. A szülőotthonok megszűntek, bábák vezette születésházak pedig még nincsenek. Intézeten kívül szülhet az ember bárhol (otthon, barátnőnél, bérelt lakásban), de ennek feltételei nagyon komolyan szabályozottak. A hatályos rendelet szigorúan kiköti, hogy ki szülhet intézeten kívül, és kik legyenek jelen a szülésnél.

Ki lehet jelen a szülésnél?

WHO: ajánlott tiszteletben tartani azt, hogy az anya kit szeretne maga mellett tudni a szüléskor.

Magyaország: A hazai kórházak 17 százalékában az anya nem választhat szülésznőt, 30 százalékában nem lehet vele dúla. Sok intézményben választani kell az apa és a dúla között, mivel csak egyvalaki jelenlétét engedélyezik. Császármetszés esetén a szülészetek kétharmadában (66%) nem lehet bent az apa a műtét alatt. Vannak intézmények, ahol a babát az anyának csak megmutatják, hozzáérintik egy puszi erejéig, majd többnyire inkubátorban várja, hogy édesanyja fölkeljen. Kevés olyan kórház van, ahol műtét után a babát az édesapa karjaiba (esetenként mellkasára) teszik. Ez a lehetőség a császárral született kisbaba számára nagyon fontos, hiszen pótolhatja a természetes szülést követő korai összebújást az anyukával.

Hogyan szülhet az anya?

WHO: a nő választhat testhelyzetet, és szabadon mozoghat a vajúdás alatt.

Magyarország: A kórházak közel harmadában (27%) erre nincs lehetőség. Ezekben az esetekben a szülések többsége félig ülő, felhúzott lábú, úgynevezett „kőmetsző” pozícióban történik, pedig a WHO-ajánlás is leszögezi: „nyilvánvalóan káros, megszüntetendő a kőmetsző pozíció alkalmazása.”

Mennyit lehet az anyával a baba?

WHO-UNICEF: a babák a nap 24 órájában együtt lehessenek édesanyjukkal, ennek pontos definíciója itt.

Magyarország: A kórházak 4 százalékában az édesanya egyáltalán nem kapja meg a babát, ráadásul a császármetszéssel szült anyák gyerekei is így járnak, pedig külföldi példák bizonyítják, hogy a műtét után megoldható az azonnali bőrkontaktus. Kórházaink több mint egyharmada (35%) nem teszi lehetővé, hogy az édesanya és a kisbaba korlátlanul együtt maradhasson a szülést követő napokban.

Szavazzanak, melyik a legjobb szülészet!

Még egy hónapig (augusztus 18-ig) értékelhetik a hazai kórházak szülészeti osztályait a kismamák a www.azevszuleszete.hu oldalon. A szavazásban minden állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő szülészet részt vesz. Az összesített verseny nyertese mellett három kategóriagyőztest is hirdetnek a szervezők: a szülőszobai ellátás, a gyermekágyi- és újszülött-ellátás, valamint a felszereltség és környezet legjobbjait ismerik el.

A császármetszések hazai gyakorlata

WHO: állásfoglalása szerint a 10-15 százalék feletti császármetszési gyakoriság nem indokolt.

Magyarország: minden harmadik baba császárral születik (36%. Mindössze egyetlen hazai intézmény közelíti meg a WHO-ajánlást 16 százalékos császármetszési aránnyal. Kórházaink egyharmadában (30%) 20 és 30 százalék között van a császárarány. A szülészetek 39 százalékában az anyák 31-40 százaléka szül császárral, további 20 százalékban 40 százalék fölötti a császármetszések aránya. A rekorder intézményben pedig a szülések 56 százaléka császáros.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.07.19 22:01:50ebfül

  + a WHO nem javasolja sem a beöntést, sem a borotválást a szülés előtt.

 • 2013.07.19 22:10:33Rébusz

  Laikusként nekem nem olyan elrettentőek a magyar adatok. Azt sem értem, hogy a kőmetsző pozíció miért lenne egyértelműen káros? Vannak, akik csak ebben tudják végül megszülni a babájukat. A császármetszés állandó negatív megítélése és beállítása nagyon egyoldalú és hamis. Sajnos sok hüvelyi sérülés és későbbi maradandó nőgyógyászati panasz elmaradt volna, ha a kismamának nem egyoldalúan azt sulykolják, hogy a hüvelyi szülés a legjobb, a legtermészetesebb és a szülész is idejében felismeri és beismeri hogy a császármetszés jobb lesz a mamának és a babának is. Viszont inkább a természetesség jegyében büszkélkedni akarnak az alacsony császármetszések számával aminek végül a kiszolgáltatott kismamák lesznek az áldozatai.

 • 2013.07.19 22:14:22Rébusz

  @ebfül: a beöntés esetenként szükségszerű. Aki már látott szülést, az tudja.

 • 2013.07.20 01:03:56ebfül

  Esetenként lehet, de nem minden egyes alkalommal. De ezt vitasd meg a WHO-val. :)

 • 2013.07.20 01:14:31gchg

  Laikusként nem baj, hogy ezekről nem tudsz. Az elrettentő az, hogy bizonyítékok, orvosi bizonyítékok vannak a WHO ajánlás helyességére és a magyar gyakorlat káros voltára.

  Pl a kőmetsző pozíció: így az anyának gyakorlatilag fölfelé kell kinyomnia a kisbabáját, semmit sem segít a gravitáció. Ebben a testhelyzetben a legszűkebb a szülőcsatorna, ami centikben (!) mérhető, ezáltal nehezebb és lassabb a kitolás, és mivel az anya mozgásképtelen, nem veheti fel kitolás közben azt a pozíciót, amiben a legkevésbé fáj=a legkevésbé sérül a gát. A háton fekvő kitolás egyvalakinek jó: az orvosnak, aki beül az anya lábai közé, hogy VÁGJON.

 • 2013.07.20 01:15:54gchg

  A beöntés sem szükségszerű. Előnye semmi. 1) szülés előtt a legtöbb anyának hasmenése van, magától megtisztul 2) ha beöntést kap, attól még jöhet széklet a kitolás közben 3) a széklet a szülés természetes velejárója, mindig is az volt. A szülésznőt nem zavarja, letörli, és kész. Hozzá vannak szokva ehhez. Csak a laikusok hiszik azt, hogy ezzel valami baj van. 4) mivel a beöntés is beavatkozás, kizökkentheti az anyát a módosult tudatállapotából, leállíthatja a fájásokat, megakaszthatja a szülést. Aki már látott szülést, azt tudja.

  És végül: a legtöbb hüvelyi sérülés elkerülhető lenne a szabad testhelyzet megválasztásával, és azzal, ha nem sürgetnék, siettetnék a szülést. ha van ideje tágulni, akkor a hüvely nem sérül, a gát nem reped, nem szakad, hanem nyúlik. Ha azonban az orvos nem az anyára figyel, hanem a tankönyv szerint előírt szülési sebességet akarja elérni pl oxitocinnal, hasra gyakorolt nyomással, bármivel, vagy ami még szörnyűbb, mert haza akar érni a teniszmeccsre... Csak meg kell nézni a statisztikákat. Ha van olyan külföldi szülésznő, ha van olyan külföldi szülészeti osztály, ahol gyakorlatilag sohasem sérül a gát és a hüvely, se nem reped, se nem vágják, akkor ezt Magyarország miért nem képes elérni? Ez nem pénz, hanem hozzáállás kérdése lenne.
  [link]

 • 2013.07.20 01:42:19gchg

  A császármetszés nem "jobb" szülés, hanem életmentő hasi műtét. Jó, hogy van, mint az antibiotikum, de sajnos túl gyakran élnek vissza vele. Csak akkor lenne szabad császározni, amikor a hüvelyi szülés kockázata nagyobb, mint a császáré... ugyanis annak is van kockázata, nem is kicsi. Pl 3x az anyai halálozás a hüvelyi szüléshez képest. 6%-ban megvágják a babát, és sokkal magasabb a baba légzésproblémájának kockázata is. És semmivel nem csökkenti a szülés körüli oxigénhiányt: hiába emelkedett a császárarány pár százalékról 35 körülire, a babák sajnos ugyanolyan mértékben sérülnek, mint korábban, mert az oxigénhiányt még a szülés előtt szenvedik el, nem közben.

  Ami a hüvelyi sérüléseket és a maradandó nőgyógyászati panaszokat illeti: semmi bizonyíték rá, hogy gátmetszéssel vagy császárral ezeket meg lehet előzni, épp ellenkezőleg: Klein 1986, Gordon/Logue 1985, Sleep/Grant 1987, Rockner/Jonasson/Olund 1991.
  Kutatások, szakirodalom:[link]

 • 2013.07.20 09:44:06B-road

  gyanakvova tesz a csaszaros statisztika. az az OEPtol van. vajon nem csak azert mert bizonyos korhazak nehany huvelyir csaszarnak tudnak lejelenteni? amellett, hogy valoban letezhet akar orvosi, de inkabb paciens oldalrol az indokolatlan csaszar-igeny

 • 2013.07.20 10:39:31Mj

  Pont tegnap olvastam:

  [link]

 • 2013.07.20 10:56:31másutt

  Kedves posztiro, kommentelok es "Babaszoba"!

  Nem tergnap, hanem JO REGEN, 2010 juniusaban a WHo hivatalosan visszavonta barmifele "optimalis" csaszarmetszes aranyat (amit egyszer 10-15%-nak mondtak).

  Ezt eleg nagy csindradrattaval tettek, tele volt vele a kulfoldi media, ezert nagyon duhos leszek, amikor azt latom, hogy a magyar media tovabbra is a regi szamokat idezi, helytelenul, szinte hetente egyszer.

  A WHO szovivoi bevallottak 3 eve, hogy a 15% egy "hasrautes" hatasara kimondtott szam volt, MINDENNEMU ALAPPOT NELKULOZOTT, akar tudomanyost, akar tapasztalatbelit!

  A WHO jelen allaspontja, idezem:
  "There is no empirical evidence for an optimum percentage. What matters most is that all women who need caesarean sections receive them."
  AZAZ
  "NINCSEN optimalis szazalek a bizonyitekok alapjan. Ami szamit az az, hogy MINDEN NO, akinek csaszarmetszesre van szuksege, megkapja azt"

  [link]

  [link]

 • 2013.07.20 11:20:32Rébusz

  @gchg: amit írtam laikusként, de tapasztalattal írtam. Van olyan kismama, akik az általad leírtak ellenére így tudta hosszú vajúdás ellenére megszülni a babáját. Mert nagyon divatos nyugati technikákra hivatkozni, aztán a pozíciók kipróbálása után mégiscsak így született meg a baba, mert az volt annak a mamának a megfelelő póz. Láttam, hogy beöntésre szükség lehet (ezt is nem ecsetelném), ezt is a szakembernek kell ott eldönteni, hogy szükséges-e vagy nem. Sajnos, te is, arányokra hivatkozol, számokra. Szerintem ott az adott helyzet dönti el, mi helyes, mi nem. Ez nyugaton is így van, ideális esetben. Én is úgy gondolom, hogy a hüvelyi és a császármetszéses szülés nem jo vagy rossz. Viszont én úgy gondolom, hogy a kettő alternatíva kell legyen, mint ahogy az is. Érzelmi okokra is hivatkoznak hüvelyi szülés mellett, de ha egy anya annyi fájdalomcsillapítót kap infúzióban vagy epidurálisan szül, hogy szinte nincs is tudatában annak, mi történik, akkor a természetes szülést sem fogja annak megélni. Sajnos ilyenről is tudok egyébként nyugati tapasztalatból. A vágásra visszatérve: egy szülész(nő) aki szívesen vág, az más pozícióban is vágni fog. Nyugati tapasztalat.

 • 2013.07.20 11:22:08vasszűz

  Az is biztos, hogy ez a borzasztó magas császárarány, ami Magyarországon van, az sem indokolt, és az is megkapja, akinek nincs rá szüksége.

  Ez a kitolásnál választható pozíció százaléka sem stimmel, a legtöbb kórházban nincs választható pozíció. Itt, a megyében pl. egy kórházat sem tudnék mutatni.

 • 2013.07.20 11:49:42miislegyenanicknevem

  Szerintem az is az igazsághoz tartozik, hogy nem minden egyértelműen az intézménytől/kórháztól függ. Itt nálunk (Siófok) hatalmas különbség van az orvosok között, hogy kinél szülsz... Persze megvannak az intézmény normái, és nagyon fontos a vezető főorvos hozzáállása (a régiek hozzá igazodnak), de már vannak olyanok, akik az anyukát is látják az előírások között. Van olyan orvos, akinél végig fekve kell vajúdni, szülni, ctg-re kötve, gátvédelem nélkül, kérdés/indok nélkül oxitocinnal, mindenfajta egyéni igény figyelembevétele nélkül, és van, akinél bordásfalnál, kádban, szülőszéken, bármilyen pozícióban, időnként állva, sétálva ellenőrizve a szívhangot, saját tempóban, nem sürgetve, homeopátiás szerekkel (ha valaki igényli), és (micsoda elvetemült szörnyűség) lehet inni is időnként egy kis vizet, és lehet kérni félhomályt, gyertyákat, zenét.
  Nem azt mondom, hogy ezek kellenek feltétlen egy "normális" lefolyású szüléshez, de a lényeg a szülő nő igényeinek figyelembe vétele, ha lehetséges. És nagyon sokszor lehetséges, és egyáltalán nem anyagi, vagy egészségügyi okoktól függ. Itt Siófokon például adott egy csomó minden az alternatív szüléshez, mégsem engedi mindenki.

 • 2013.07.20 11:50:43miislegyenanicknevem

  A szülésznőválasztás pedig itt konkrétan úgy néz ki, hogy az intézmény engedi, de csak két szülésznő van, aki vállalja, hogy választható legyen. Szóval nem minden az intézményen múlik...

 • 2013.07.20 14:20:25stukov1

  A beöntés pl erősen javasolt. nem igaz, hogy a szülőnőnek szülés előtt amúgy is hasmenése van és kitisztul. Általában a fájások hatására jön a széklet is... alternatív pozíciókat felvéve a megszülető gyermek első élménye lehet, hogy az anyja nyakonfossa. Szép ugye?

  A hüvelyi szülésnek nem az a lényege, hogy nehogy sérüljön a gát, meg mindenképpen elkerüljük a gátmetszést. Ahol nem képesek felismerni a gátmetszés fontosságát, főleg először szülőnél, ott meg lehet figyelni, hogy viszonylag magasabb szinten űzik a 40-50-es nőknél végzett vizelet és széklet (!) inkontinencia elleni beavatkozásokat! Jaaa, hogy el is lehet kerülni ezeket egy nyom nélkül gyógyuló beavatkozással? (1986-os cikkre hivatkoznak fentebb??)

  A császármetszés jó régóta nem életmentő hasi műtét. Sokkal inkább előtérbe került a profilaktikus szemlélet, és igenis jogosan.

  Az egész WHO irányelvből hiányzik az elvárt perinatális halálozási arány. Jaa, hogy ez Magyarországon sokkal jobb a világátlagnál? Egyes megyei kórházakban pedig hasonló a legfejlettebb skandináv államokához?

  A gyerekszülésnek egy a célja: egészséges gyerek! És nem az, hogy az anyuka akár a kedve szerint pl fejenállva szüljön, meg mindenféle képesítés, hozzáértés nélküli "dúlák" sugdossanak a fülébe, hogy ezoterikus meg hasonló szempontokból mi lenne jó az anyának.

  Lehet próbálkozni, meg kísérletezni, de ha a saját gyerekéről van szó, akkor már más a hozzállás általában (szerencsére). Ma még ott tartunk, hogy a szülőnők többsége elhiszi az orvosnak, hogy mi az adott helyzetben a gyerek számára az ideális!

 • 2013.07.20 14:27:25stukov1

  " Itt Siófokon például " - Siófokon az éves születésszám 2009-ben 615(!) volt. Hiretelen ezt találtam elsőre. (http://www.sanomamedia.hu/babavaras/siofok_varos_korhaz_rendelointezete/6282/)

  Ez azért durva. Hogy lehet magasszintű szülészeti ellátást folytatni ott, ahol nap 2 szülőnő "esik be"?
  Valószínű azóta kicsit magasabb lehet, mert már bezárták volna.

  Ekkora esetszám mellett, ha már elvárják a hálapénzt, (meg előre megegyeznek) nyilván körbeugrándozzák a kismamát, meg mindenben a kedvében járnak...

  De nézzük meg milyen a helyzet egy 3000 fölötti szülésszámú északmagyarországi kórházban.

 • 2013.07.20 14:44:36Rébusz

  @stukov1: teljesen egyetértek, köszönöm, hogy leírtad, mert a valóságban tényleg így van. Lehet számokkal dobálózni, de ha élesben megy a szülés, akkor csak a mama és a baba egészsége kell, hogy számítson. Sajnos nyugaton a kismamákat úgy próbálják csalogatni a kórházak, hogy náluk milyen alacsony a császármetszés száma, de arról senki nem beszél, hogy őket is majd mind számokat kezelik, nem lesz császármetszés (csak ugye életveszélyben...), aztán szegények egy életen át szenvednek a következményektől, a babát pedig vihetik fizioterápiára.

 • 2013.07.20 16:24:58Nagy Macci

  Sok a császáros szülés? Talán az is közrejátszik, hogy egynémely leendő anyuka előre lebeszéli az orvosával, hogy ő nem akar sokáig vajúdni, nem bírja a fájdalmat, urambocsá, nehogy már kitáguljon az a jó szűk p*nci. Az orvos meg belemegy, mert ezért is pénzt kap, és nem pedig vitázik, hogy legyen csak természetes a szülés. A másik oldalon.. Anyuka ki van írva szülni 16-ra. Igen, dee a doki 14-én már indulna Kongóba nyaralni. Nincs mese, előtte egy vizsgálat, és közli anyuval, gond van, meg kell indítsák a szülést, de mivel gond van, nincs idő, marad a császár...
  Szülési pozíció. Anyuka négykézlábra állt és úgy izzadt, a doki meg lila fejjel már üvöltött vele, hogy fel az ágyra. Apuka csendesen megfogta a doki nyakát, hogy otthon a kutyájával üvölthet, itt, a szülő nővel nem. Azért kapta a pénzt, hogy a megbeszéltek szerint vezesse le a szülést.

 • 2013.07.20 19:46:40másutt

  "urambocsá, nehogy már kitáguljon az a jó szűk p*nci."

  Nagy Macci
  en ezt teljesen jogos ervnek erzem.
  nem tudom ferfi vagy-e, de en olyan ferfit meg soha eletemben nem ismertem, aki ne adna oda par ujjat a kezerol, minthogy a szex szamara elvezhetetlen legyen elete vegeig, mondjuk mert a farka 5 cm-vel kisebb ugy hirtelen, es minden noben lotyog.
  ehhez kepest a programcsaszar semmi.
  es hany no FIZET programcsaszarert evente? hany szazalek? 2? 3?
  ahhoz kepest, hogy hany not csaszaroznak az ORVOS kedvtelesebol, elenyeszo!!! es a legtobbjuknek utana egy eleten at iszonyu buntudata van, nem erzi magat "igazi nonek" beszolnak neki, hogy nem is szult... na, EZ a tragedia.

 • 2013.07.20 21:03:32zsírmalac

  stukov1
  "A gyerekszülésnek egy a célja: egészséges gyerek! És nem az, hogy az anyuka akár a kedve szerint pl fejenállva szüljön, meg mindenféle képesítés, hozzáértés nélküli "dúlák" sugdossanak a fülébe, hogy ezoterikus meg hasonló szempontokból mi lenne jó az anyának."

  ...és egészséges anya, nem? Legalábbis annak kellene lennie.
  Én aztán nem vagyok híve a mindent ezoterikuskodjunk meg szemléletnek, de meg tudom érteni a kórházi gyakorlattól való ódzkodás mozgatórugóit.
  A testhelyzet megválasztásának igénye szvsz jogos.

 • 2013.07.20 21:09:10plüss_Teknős

  Csupa szükségből, és nem "kényelemből" császározott hölgyet ismerek. Van, akinek meghalt volna a babája. Van, aki megvakulhatott volna a kitolás közbeni erőlködéstől. Van, aki majd' egy napnyi killódás után maga ment volna rá a szülésre, ha nem császározzák meg, s.o.s. És igen, valóban bűntudatuk van, hogy nem tudták megszülni a gyereküket.
  És van, aki bár megszülte a négykilós babáját (a csaj a végjátékban gyerekestől nem volt 60kg), de a szexuális életük azóta romokban, a kapcsolatuk is. Iszonyú az élmény neki, és apa bizony csak harangozni jár a korábbi "szűk p*nciba" - már ha egyáltalán :-(

  Szerintem, ha valaki császárral AKAR szülni, és talál orvost, aki vállalja, szüljön úgy (jöhetnek a kövek). Visszagondolva, két normál, komplikációmentes szülésen túl, az a pár óra nem összevethető azzal, ami utána következő években jön.

 • 2013.07.21 00:05:55Advanced Flight

  Ha valaki "természetesen" akar szülni, ennek semmi akadálya Mo-n sem. Maradjon otthon és csinálja.
  Ja, hogy orvost azért szeretne hozzá? Hát akkor onnantól kezdve neki kuss és a szakértő diktál, akié a felelősség.
  Mégis hogy a fenébe tetszik ezt gondolni? Kihívom a gázszerelőt, de én mondanám meg neki, hogy mit csináljon? Ha felrobban a kazán, kit is fognal előszedni?

 • 2013.07.21 00:34:00másutt

  Advanced Flight

  ha te kihivsz egy gazszerelot, hogy javitsa meg a kazant... es az illeto vegigmegy a nappalidon saros labbal, telehanyja a wc-det, belerug a kutyadba, megdugja a lanyodat, es a kazant ugy javitja meg, hogy ugyan mukodik, de eleted vegeig fajdalmat okoz NEKED, valahanyszor bekapcsol... es mindezt azert teszi, mert eppen egy lakzibol jott atomreszegen (vagy a vilagkupa kozepdonto 1/2 ora mulva kezdodik) ... es ezek utan valahanyszor reklamalni probalsz, azt mondja, hogy "akkor most mukodik, vagy nem? mukodik! akkor legyel HALAS, es gondolj a csaladodra! egyebkent is TE akartad, te hivtal."... akkor nyilvan nem is rebbenne szemed.

  (ha ferfi vagy, akkor bonuszban kapsz a kazanszerelotol egy 5 centis vagast a golyoidra, amit fajdalomcsillapito nelkul varr ossze, mert "a kazanszereles az elet resze, ez kerem ferfi-sors, es majd ugyis elfelejted, amikor meleg lesz a lakasban")

 • 2013.07.21 07:56:43Frengi

  Amikor utóljára szültem a 3. gyereket egy vizsgálóban vártam az orvost egy nőgyógyászati ágyon szétrakott lábakkal, gyorsan jött a gyerek, de megkellett várni, mig a doktor átöltözött, mert pizsiben szeretett aludni. A lábamnál két fehérköppenyes nő dohányzott, és csevegtek fesztelenül, mukkanni sem mertem , nehogy megzavarjam őket (előtte rámszóltak, hogy mit nyafogok , nem az első , tudhatnám már a rendet).
  szerencsére ettől már nagyon messze vagyunk, de gondolom ez annak is köszönhető, hogy már jöhet hozzátartozó, nem kell egyedül lenni.

 • 2013.07.21 10:59:11mésange

  Azt hiszem, hogy ezek a "problémák" simán megbeszélhetők a saját orvossal. Én soha nem intézményt választottam, hanem orvost. Megbeszéltem vele a saját elképzeléseimet, viszont azt is elismertem, ha bármi közbe is jöhetne, döntsön belátása szerint, nem szólok bele, miután nem vagyok orvos. Sok múlik az orvos-anya kapcsolaton, én így gondolom.

 • 2013.07.21 11:49:52Kovácsné

  stukov1: Akkor már csak azt szeretném tudni, hogy a fejlett skandináv államokban milyen arányban végeznek császárt a megyei kórházakhoz képest, és máris okszerű lesz az összehasonlítás (:
  (Ezt egyébként úgy mondom, hogy császárral szültem, mert az 5200 gramm súlyú, 63 centis első gyerekemet kissé komplikált lett volna másképp. )
  Az orvosok (akiket egyébként maximálisan tisztelek) hajlamosak néha elfelejteni, hogy nem autót szerelnek, hanem embert, akinél az autóval ellentétben bonyolult mentális folyamatok is szerepet játszanak abban, hogy optimálisan működjön és fogyasszon (: Lehet azon vitatkozni, hogy "normális"-e az, aki feng shui alapon akar szülni, de ha ez teszi boldoggá és nyugodttá, akkor miért ne? Persze ha valakit meg az tesz boldoggá és nyugodttá, ha szülés közben feláldoznak egy kétéves fehér kancát az infúziós állvány mögött, az megint más. Szerintem hiányzik a rugalmasság az emberekből (félreértés ne essék, mindkét félből), legjobb, ha az orvos is és az anya is higgadtan (amennyire ez ebben a speciális helyzetben lehetséges) megfontolja, képes-e engedményeket tenni.

 • 2013.07.21 12:02:18pöttömröff

  Azt se felejtsük el, hogy vannak olyan kórházak, ahol eleve a problémásabb szüléseket vezetik le. Itt valszeg ezért is magasabb a császárok aránya. Sajnos én is császárral szültem, nem hobbiból, egy ilyen intézményben, és tényleg sok volt a császár. Nyilván azért, mert rengeteg volt a már hónapok óta bent fekvő, problémásan szülő kismama.

 • 2013.07.21 13:29:17macskavati

  Másutt, nagyon szeretem a hasonlataidat :)

 • 2013.07.21 14:03:10kismorgó

  A "jó szűk p#nci" kitágulásáról a következőt osztanám meg:
  mikor szülés után több, mint egy évvel visszamentem dogozni, egyik akkor még értelmesnek hitt barátnőm közölte, hogy ő biztos nem akar majd hüvelyi szülést, mert akkor majd kitágul, és mi lesz vele utána....
  hát, néztem nagyokat..emberek, tényleg ekkora a tudatlanság?! mert akkor megértem, miért akarnak nagyon sokat divatból, kényelemből császárral szülni - persze, sokan, vannak, akiknél nem ez a helyzet, de nagyon kiakadok, amikor ekkora butaságot olvasok/hallok

 • 2013.07.21 14:25:54Türpi

  Egyszerűen nem tudom elhinni, h a "Hogy a hogyan szülhet az anya?" kérdésnél a valóságnak megfelelő a 73%.
  Nálunk pl vajúdni még csak-csak engedik, h azt csinálj, amit akarsz, de kitolásnál ragaszkodnak az ágyhoz és a felpolcolt lábhoz még akkor is, ha szólsz-kérsz-könyörögsz, te (=én) azt nem szeretnéd.
  A második gy

 • 2013.07.21 14:30:23Advanced Flight

  másutt: mivel szemmel láthatólag nem érted a lényeget, elmondom: az általad felsoroltak nincsenek benne a protokollban és a posztban szereplő összehasonlítás sem az orvosi műhibákról meg a magyar egészségügy problémáiról szól.
  Az összehasonlítás lényege, hogy a magyar orvosi protokoll szülés esetén szigorúbb és kevesebb mozgásteret enged, mint ami egyesek szerint ideális lenne. (és most ne gyere a részegen operáló dokival meg a bunkó szülésznővel, mert ennek semmi köze a poszthoz)
  Cserébe nagyon jó az élveszületés aránya. Ez már persze nincs benne az összehasonlításban.

  Mondom, nem kötelező igénybe venni. Lehet otthon szülni fejenállva vagy napüdvözlet pózban, miközben a kismama zümmög és ég a fahéjas illatgyertya. Csak az ne legyen már elvárás, hogy ehhez egy teljes egészségügyi team asszisztáljon.

 • 2013.07.21 18:33:57másutt

  A.F.:
  "Csak az ne legyen már elvárás, hogy ehhez egy teljes egészségügyi team asszisztáljon."
  Nagy Britanniaban elvaras, Hollandiaban elvaras... minthogy az is, hogy ha komplikacio merul fel, 5 percen belul jojjon egy mento, ne kopje szembe a kismamat, vigye el a korhazba, ott SEGITSEN NEKI egy orvos (es megintcsak, ne nezze le, amiert otthon probalt szulni)
  Az otthonszules meg igy is toredekebe kerulne egy korhazinak.. akkor is, ha 2 db szakkepzett (baba szakon foiskolat vegzett) baba jelen van. Sokkal kevesebbe.

 • 2013.07.21 19:01:11prolee

  Sosem értettem, hogy az intézményben szüléshez miért kell automatikusan orvos? Miért nem lehet azt megoldani, hogy bevonul a kismama egy, a kórházzal a legszorosabb fizikai kapcsolatban lévő, de jogilag attól elkülönülő - intézménybe, ahol azt választ, amit akar, bába, dúla, apuka, gyertya, kád, gumilabda, anyámtyúkja, aztán ha netán szükség lenne rá, akkor átviszik 3 méterrel odébb, a mindennel felszerelt másik szobába, ami már jogszabály szerint kórháznak minősül és ott az orvos átveszi a szülést. Az ajtó átlépésével átszáll a felelősség egyik intézményről a másikra.
  Ha meg nem kell orvos, akkor a szülés után orvos megvizsgálja a mamát is a babát is, a lepényt is, oszt jónapot.

  Mondom ezt úgy, hogy ikerterhes voltam, soha életemben nem akartam hüvelyi úton szülni, pszichésen is elutasítottam ezt a lehetőséget, nem is voltak fájásaim, elment a magzatvíz, spinál, császároztak, bikinivágás, nem húzódott, nem fájt, gyönyörűen gyógyult,már nem is látszik, egy nap fekvés után futottam, mint a nyúl, a gyerekek makkegészségesek és gyönyörűek.
  Nagyon büszke vagyok arra, hogy császárral szültem és nem szenvedtem fél napig (hanem Rejtőt olvastam), nem repedt 8 felé a hüvelyem, mint a mellettem vajúdó szőröshónaljú bioanyának. Ugyan mi a faszért szenvednék a XX. század végén, az űrkorszakban, csak hogy kitolhassak szarva-fingva-hugyozva-véresen egy lila, szopottgombócfejű gyereket a lábam közül? Ez lenne a teljesítmény???
  Nem. Az a teljesítmény, hogy felneveltem őket, szépek, csinosak, okosak, sportosak, zenélnek, nyelveket beszélnek, humorosak, jó modorúak, jó szándékú emberek.
  Ez a teljesítmény egy anya részéről. Erre is büszke vagyok.

 • 2013.07.21 20:48:16wmiki

  hát igen, a tudomány nevű szekta iszonyú erős ebben az elmaradott országban, ez a kommenteken is látszik

  ahogy a nyirkai jóslat mondja:
  "Asszonyainkat, mint birtokolt barmot lerángatják családi küszöbükről fertőző hodályokban szülni. Bábák dacolnak. Tömlöcbe vetik őket. "

 • 2013.07.22 15:59:04dr.lány

  Prolee

  valóban, nem teljesítmény. az egész csak TÖRTÉNIK az emberrel. bármelyik verzió. főleg első alkalommal.

  de így nem beszélhetsz a szülésről.

  egyébként gratulálok az ikreidhez, komolyan. mert tényleg nem a születés a lényeg, hanem ami utána jön.

  egy iker.
  ja, szültem, egyet, mindjárt még egyet fogok, remélem.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta