SZÜLŐSÉG

Te tudod, kinél van épp a gyereked?

2013. július 15., hétfő 20:22

Amikor ma egy szál törülközőbe csavarva léptem ki a fürdőszobából, és szembe találkoztam a kiskamasz (13 éves) fiam haverjával, akiről azt hittem, már rég hazament, na, akkor untam meg az egészet. Hónapok óta én vagyok a balek, akihez jöhetnek mindenféle ismeretlen srácok, persze, tudom, hogy ez a Józsi, amaz meg az Árminka, de valójában elképzelésem sincs, honnan, milyen családból származnak. Csak sejtésem van a dologról, főleg most, nyári szünetben, amikor reggel érkeznek, és csak este mennek haza, miközben az ő szüleik is csak tippelhetnek, hogy hol és kivel van a gyerekük, mit csinál, mit eszik, és egyáltalán.

A legjobban akkor döbbentem meg, amikor a 8 éves lányomnak szülinapi, itt alvós zsúrt rendeztem, és bár a telefonszámom adott volt a meghívón, az egyik kislány anyja nemcsak egyedül, személyes bemutatkozás nélkül küldte el a gyereket (aludni is), de fel sem hívott előtte, hogy legalább abban a formában felmérje a terepet. Többgyerekes anyaként én is tisztában vagyok azzal, hogy néha mennyire jó lepasszolni a kölyköt máshoz, de könyörgöm: egész napra? Ismeretlenekhez?

Igenis probléma, amikor tényleg csak annyi adag ebéd volt itthon, amennyi nekünk elegendő lett volna, de a vendégkölyök csak nem távozott, éhes is volt, úgyhogy végül ő evett, én nem. Vagy amikor be volt tervezve a családi jégkrémezés, de a plusz három srác csak nem akart lelépni, jöttek velünk - ilyenkor sem tehetem meg szerencsétlenekkel, hogy akkor ők nem kapnak. Egyszer belefér, de naponta???

Én valahol alapnak érzem, hogy:

- megismerjem a szülőket, legalább telefonon keresztül,

- odaszólok, nem jelent-e számukra gondot, hogy a gyerek átmegy pár órára (és nem, nem reggeltől estig, vadidegen emberektől ez kész bunkóság).

- figyelmeztetem a gyereket, hogy ebédre/vacsorára itthon legyen, ha pedig a másik család étkezni készül, köszönjön el és jöjjön haza.

- ha valami oknál fogva mégis marad egy egész napot, és még meg is etetik, legalább annyit megteszek, hogy felemelem a mobilom, és megköszönöm a másik anyának a lehetőséget.

- nem csinálok ebből rendszert.

A tapasztalatom ezzel kapcsolatban ráadásul az, hogy ez egy teljesen természetes jelenség, hiszen nem egy, hanem több, mondhatni sok gyerek jár át hozzánk nap, mint nap. Az egyik nem olyan régen balesetet is szenvedett az udvaron, a felelősség meg innentől kezdve az enyém, hiszen ugyan én nem hívtam, nem vállaltam be a felügyeletet, úgymond rá vagyok kényszerítve a megannyi munkám mellett. Tényleg ez lenne a normális? Te tudod, kinél van épp a gyereked?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.07.15 21:44:03panka

  Hát igen, szoktam tudni. Aki meg nálunk bandázik, annak ismerem a szüleit. És hazaküldöm, ha zavar, ha nem alkalmas, hogy ott legyen, mert én vagyok a felnőtt, ő meg a gyerek. Ennyi. Szerintem ezt a konfliktust az ember bevállalja a gyerekével, vagy lehet, hogy csak nekünk jöttek ki szerencsésen a dolgok, de ettől még sosem kellett, hogy lúzernek érezzem magam, vagy ilyesmi. Szólni kell, ha valami nem tetszik.

 • 2013.07.15 22:06:53Cyr

  Vihar a biliben. Azzal az energiával, amit erre az irományra fordítottál, már megoldhattad volna a problémádat. Ahogy panka is feltételezte: te vagy a felnőtt. Van szád, továbbá a saját otthonodban vagy.
  Egyébként a dolog másik fele is izgalmas. A 8 éves gyereknek ott alvós bulit tartani olyan barátok meghívásával, akiknek te sem ismered a szüleit... na, ez is megér egy misét. Ha pedig azt írod ki az otthonod ajtajára, hogy garniszálló, ne csodálkozz, amikor elolvassák...

 • 2013.07.15 22:16:52Bartush

  Visszagondolva ez anno gyerekkoromban nem lehetett gond. Egyrészt nem hogy 8 évesen de 14 évesen sem engedtek volna el ottalvós buliba anyámék, Lehet, hogy szigorúak voltak, de nem ártott. Akihez átmentem vagy hozzánk átjöttek, tuti ismerték a szüleink egymást. Ez a szülők feladata, nem a gyerekeknek kell bemutatni őket.
  A mi gyerekünk még nagyon kicsi, de biztosan nem lesz itt olyan kölyök, akinek nem ismertem meg a szüleit.

  Egyébként mekkora a szerző háza, hogy nem tűnt fel 1-2 plusz kölyök este? Vacsira kijött ki enni?

 • 2013.07.15 22:17:18vackorazelsőbében

  Jó hangosan meg kell kérdezni: nem kellene hazamennetek?

 • 2013.07.15 22:24:56dukeekud

  A evente 1-2 alkalomtol eltekintve hatart kell szabni. Limitalni kell a letszamot, az idopontot, a gyakorisagot. Mondjuk este 8 utan idegennek semmi keresnivaloja a lakasban. Hetkoznap, nincs bandazas a lakasban. A sajat lakasaban mindenkinek joga van nyugodtan elni, meghatarozni a felteteleket.

 • 2013.07.15 22:25:36dukeekud

  A evente 1-2 alkalomtol eltekintve hatart kell szabni. Limitalni kell a letszamot, az idopontot, a gyakorisagot. Mondjuk este 8 utan idegennek semmi keresnivaloja a lakasban. Hetkoznap, nincs bandazas a lakasban. A sajat lakasaban mindenkinek joga van nyugodtan elni, meghatarozni a felteteleket.

 • 2013.07.15 22:53:27Egy ember a kő alól

  Micsoda nyomorult anya vagy! Ha felnőnek a gyerekeid, egész életükben menekülni fognak előled, annyira rátehénkedtél az életükre! És meg is fogod érdemelni!

 • 2013.07.15 23:32:47bergerdani

  Anyámék is hazazavarták a nálunk lévő gyerekkori haverokat. Nem is hazazavarták: megmondták, hogy nincs bandázás a lakásban, és passz. Ma nincsenek barátaim. Előre az antiszoc gyerekért!

 • 2013.07.16 00:01:54umarcsi

  Pár napja egy kislány a kerítés mellől leste hogy játszanak a gyerekeink. Homokoztak, behívtuk, hogy játszon nyugodtan, de szóljon a szüleinek, hogy hol van. Azt mondta erre: tudják, hogy barátnőmhöz mentem. Furcsállottam, de akkor még nem tudtam mi lesz belőle. Nálunk maradt fél 9-ig. Kicsit (?) már kellemetlen volt, különösen újszülöttel a házban, de ha szépen mondtuk neki nem akart hazamenni, hogy ő fél 10-ig maradhat. Végülis mi küldtük el, hogy majd átjöhet máskor is. Jött is másnap, sőt jött volna minden nap, de egyik nap nem voltunk itthon, előre szóltunk neki. Kiderült minden nap du 4-ig a napközis táborban van (ez eddig ok, a mieink is jártak, mikor dolgoztunk mindketten, s a nagyi se kapott szabit, jó szervezés volt, jól érezték magukat), utána azonnal megjelent, majd fél 10-re járt haza. Egy ismerős anyuka is mondta, hogy délutánonként látja bóklászni. Nagyon sajnálom, hogy csak ennyit törődnek vele, de nem megoldás az, hogy minden napot, estét nálunk töltsön. Nem zavarja, hogy ennénk, fürdenénk... nehéz szívvel dobtam ki, mert nem ő tehet róla. Az ismerős gyerekek teljesen más eset, ott egészen más a hozzáállás, légkör, és ha itt vacsiznak vagy ott palacsintáznak néha sincsen gond.

 • 2013.07.16 00:06:01Cyr

  bergerdani: Az nyilván tiszta sor számodra, hogy nem is lesznek barátaid, amíg ott van beakadva a lemezed, hogy hátrafelé mutogatsz a szüleidre...

 • 2013.07.16 01:49:00Bambano

  szerintem meg teljesen normális, hogy a piócákat elzavarod a francba. ez a "megmutattam a kisujjamat, kell nekik az egész karom" minősített esete. egyszer lehettek nálad (mert miért ne), attól kezdve azt hiszi a másik anyuka, hogy majd te megoldod az összes problémáját ingyen, bérmentve.

  Aki meg úgy gondolja, hogy emiatt nem lesznek barátai, vagy emiatt antiszociális lesz, az legyen boldog, hogy levakarták róla azokat az álbarátokat, akik csak addig barátok, amíg ki lehet használni valakit.

 • 2013.07.16 01:51:11Bambano

  umarcsi: ha egy idegen gyerek este fél kilenckor még nem akar hazamenni, oda muszáj rendőrt hívni. olyan problémák bújhatnak meg mögötte, amit sem nem akarsz megoldani, sem nem akarsz tovább titkolni.

 • 2013.07.16 01:59:46múvemáccsó

  jó az idő? itt benn nincs bandázás. amúgy meg ha már kinn vagy, hozz anyádnak 1 nagy tejfölt meg holnapra kifliket, meg a maradékból egy rudit, amit elfelezel béluskával KÖSZÖNÖM SZÉPEN GYEREKEK, siessetek. (legyen már neked is jó egy kicsit)

  kaja van? előre megmondani, h csak családra főzöl, d.u. visszajöhet béluska (ebből rendszert csinálni).

  program van? fiam, 3-kor megyünk el (ne mondd meg, h fagyizni). ha húzza nagyon a száját, max otthagyod bélussal (a kapun kívül!!).

  késő van? legyen egy fix záróra. 7-8ra egyedül hazajössz, m vacsi van. bélustól elköszönünk, majd holnap te mész át bélushoz. UGYE MILYEN JÓ LESZ BÉLUSKA???? (pozitív bíztatás, erre béluska nem fogja mondani, h. "nee!! negyereeeeee")

  értik ők, nem hülyék :)

 • 2013.07.16 06:38:45Tita73

  Tény, hogy a leírtak elég bosszantóak lehetnek! Viszont én azt mondom, hogy örülni kell a mai világban, ha a gyerek "társadalmi életet" él a valós életben és nem virtuális barátságokat tart fenn!

 • 2013.07.16 07:11:56tera

  Az a baj, hogy ha ezek a gyerekek nem egy másik családnál vannak, akkor az utcán kötnek ki. annak meg ugye, tudjuk, mi a következménye. Gondolom, ezzel anyuka is tisztában van, azért volt eddig türelemmel. Mindenki tudja jól ebben a szituációban, hogy mit kellene tenni: anyukának kitessékelni a lurkókat, de sajnálja őket, a másik szülőnek meg odafigyelni a sajátjára, de kényelmesebb ez a megoldás...

 • 2013.07.16 07:48:12darvaskristof

  Abban megértem a szerzőt, hogy az nagyon szar érzés, amikor az ember egyszer csak észreveszi, hogy már rég kicsúszott a kezéből az irányítás, és nincs ráhatása, hogy kik vannak a lakásában.
  Abban nem vagyok biztos, hogy ezért egyértelműen a vendéggyerekek szüleire kell-e haragudni.
  A 13 éves srác esetében vele kéne valahogy megbeszélni a határokat, ha ez eddig nem is történt meg, hogy legközelebb szóljon előre, ha jönnek hozzá, vagy beszéljék meg, hányan jöhetnek, mi az az időpont, amikor nem jöhetnek. És ha a vendéggyerek épp alkalmatlan, akkor a gyerek dolga legyen az, hogy elküldi a vendégét.

  Ha közeledik az ebédidő, de ott a vendéggyerek és nincs elég kaja, erre többféle megoldás van:
  - Leküldöm a gyerekemet, hogy ha már ő hívta oda a gyereket, akkor hozzon még egy kis kaját
  - Mindenki egy kicsit kevesebbet eszik, hogy legyen plusz egy adag
  - Hazaküldeni a vendégkölyköt

  Azt nem szabad, hogy akkor a vendéggyerek eszik, én meg nem! Az önként vállalt mártírszerep nagyon nem szerencsés.

 • 2013.07.16 08:05:56miislegyenanicknevem

  azt a verziót még nem olvastam, amit én csinálnék: elkérném a vendéggyerektől a szülei számát, és tisztáznám a helyzetet... végül is ezt a szülőknek kell tisztáznia. ha meg mégis hülye a szülő, akkor múvemáccsó megoldása jöhet szóba.

 • 2013.07.16 08:11:00Etnix1000

  Biztosan benne van a hiba, de én kifejezetten szeretem, ha nálunk bandáznak a gyerekek, mert így legalább tudom, hogy jó helyen vannak. Az pedig soha nem okozott gondot, hogy mit egyenek, mert legrosszabb esetben szépen elszalajtom őket a bolta és akkor jutott mindenkinek egy lekváros vagy mézes kenyér...
  A posztolónak abban teljesen igaza van, hogy azért a szülőket nem árt megismerni (nem mintha ez változtatna azon, hogy kedvelem e az adott barátot vagy sem) de én is szivesebben engedem el a gyerekemet oda ahol tudom, hogy kik és milyen körülmények között élnek.

 • 2013.07.16 08:51:02Fenimore

  Maximálisan megértem a posztolót, de több jó ötlet is elhangzott, hogy lehet megoldani, nem kell a mártíromságba belesüppedni. Saját gyerekkel, vagy idegen szülőkkel tisztázni, mikor küldjék/hívják haza a vendéggyereket.
  Mikor tini voltam, úgy 14 éves, épp jött a gimi, az egyik általános iskolai barátnőm két utcányira költözött tőlünk. Eltelt vagy egy hét, mire rájöttem, hogy ő most úgy gondolja, hogy akkor minden napot együtt töltünk majd a nyáron, a mi házunkban. Egész nap ott dekkolt. A szüleim munkában voltak, őket nem zavarta. Engem már inkább, hogy mennék ide-oda a tesómmal, meg másokkal, de akkor ez a csaj mindig elkezdett nyüszíteni, hogy óóóóó ne menj már. Pár napot még el is voltunk jó hangulatban, aztán kifogytak a témák, ötletek, és az idő nagy részét a tévé előtt töltötte. Könyörgöm, olyat otthon is lehet! A cérna akkor szakadt el, mikor elkezdte áthozni a tesóját is, aki számomra idegen volt, tehát semmi keresnivalója nem volt ott.
  Ha a szüleim hazajöttek, nem ment haza, boldogan megvacsizott volna, anyukám szólt végre rá, finoman, de határozottan, hogy sajnálja, de nem tudja őket vendégül látni vacsira. Erre azt mondták, sebaj, addig kimennek a kertbe! :) Egyszerűen semmitől nem vették a lapot. Ha mentünk valahova, megvárták, míg elkészülünk, és velünk együtt léptek ki a kapun. Anyukám beszélt a szüleivel, kiderült, nekik a lány azt mondta, én hívom át minden nap :)
  Máig nem tudom, mitől kezdett el pont akkor tapadni úgy ez a csaj, szerencsére alig másfél-két hétig tartott a dolog, mert utána elkezdtem egy angol tanfolyamot és tanulnom kellett. Mikor meghívtam, hogy esetleg tanuljon velem, ha már így csüng rajtam, akkor hirtelen lekopott.

  Amúgy a lánnyal máig nagyon jó viszonyban vagyok, ez valami korszak lehetett nála.

 • 2013.07.16 09:04:08Con_Sole

  Nálunk is szokott menni a bandázás. 3 gyerekem van, ehhez még csatlakozik 3-5. 7-7:30-kor szólok, hogy itt az ideje pakolni, a szomszédokat/osztálytársakat is várják otthon, ha kint játszanak akkor még esetleg 8-ig mehet a buli, főleg nyáron. Nem kérdezem, hogy mikor kell hazamenniük, hanem először finoman utalok rá, majd határozottan megmondom, hogy tőlünk viszont el kell menni. Végülis én vagyok a saját házamban az úr! (vagy a feleségem, esetleg a kutya....)

 • 2013.07.16 09:43:43oleszt

  A bandázás ok, de mikor még plusz 4 gyereknek adjál fagyit, meg gyümölcsöt, meg tejet naponta az nagyon gáz tud lenni. Főleg, ha a nagyszülők vannak otthon a saját gyerekekkel. Nem ezekből lesznek a barátok, ők csak szeretnének boldogan élni mások kárán máshol, nem otthon. Persze ennek a szülő az oka és nem a gyerek. A barát havonta kétszer felhív, hogy fussatok össze

 • 2013.07.16 10:16:42HNelli

  Ez a bandázás akkor tud működni,ha oda-vissza megy. Egyszer itt, egyszer ott. Így senki nem érzi,hogy csak rajta vannak a gyerekekkel járó feladatok. Nekem 3 lányom van. Aludt már nálunk a barátnője,de azért rendszert nem csinálunk belőle.Határt kell szabni ezeknek a dolgoknak, és úgy alakítani,hogy az mindenkinek jó legyen.Mi vagyunk a szülők,nekünk kell kialakítani a szokásokat.Én is szeretem,ha tudom,kivel,mikor van a gyerekem.Ennek az alapja a jó szülő-gyerek viszony.Csak úgy a vakvilágba még a 14 éves kamaszomat se engedem.

 • 2013.07.16 10:52:44zsiráfffff

  ehh, tessék örülni, hogy bandáznak, jól érzik magukat, barátkoznak.
  nem mondom, néha nálunk is feleszik a hűtőszekrény teljes tartalmát, de ez oda-vissza működik.
  és simán bedobhatjuk a gyerekeket bármelyik szomszédhoz, hogy figyi, el kéne mennem vásárolni, addig vigyázz már ezekre a kölykökre.
  máskor meg hozzánk vannak beadva zaciba, jól van ez így, nem?

 • 2013.07.16 11:07:42Mrs. Jackman

  a családi jégkrémezést meg el lehet halasztani, saját gyereknek megmondani, h majd akkor megyünk, ha nem jön senki más. sztem másnapra rögtön nem hívja meg őket.

 • 2013.07.16 11:08:35Mrs. Jackman

  zsiráfffff, ahogy olvasom, itt nem megy az oda-vissza. szóval másról írsz.

 • 2013.07.16 11:12:57zsiráfffff

  nem megy, hát persze hogy nem megy ha a szülő egy mulyamaja és nem meri kinyitni a száját oszt elrebegni mi baja van. vihar a biliben :) tényvaló, hogy a gondolatolvasás praktikus találmány lenne, de sajnos még nem tökéletes a technika :)

 • 2013.07.16 11:13:50zsiráfffff

  amúgy itt mérnincs válaszgomb? ez valami retrófílinges dizánj szándékosan?

 • 2013.07.16 11:28:39bungics

  Nekem kamaszok már a gyerekeim, a haverok bármikor jöhetnek, régen is ma is. Kicsi korukban is volt egy-két érdekes eset. Manapság az megy, hogy vasárnap fél 12-kor jönnek, a kaja lassan elkészül nálunk, és persze kénytelen vagyok megkínálni a gyereket is. Nem nagyon húzom fel magam rajta, mert már megszoktam, de azért mindig eltöprengek, másnál nincs vasárnapi ebéd? Csak én vagyok ilyen régimódi? És a kedves anyuka vajon elgondolkodott azon, hogy a lakli kamasz, nagyétkű fiú gyereke mit ebédelt? Vagy röhög a markában, hogy megúszott egy napot, amikor etetni kellett volna a gyerekét?

 • 2013.07.16 11:30:16pocahont

  Gyerekkoromban rengeteget bandáztam máshol. Ha ottalvásos hétvégi este volt, utána egyértelmű volt az is, hogy a barátnőmmel együtt takarítok másnap, segítek amiben kell és csak úgy megyek haza. Suli után általában hozzájuk mentünk tanulni is, mert jobb tanuló voltam és a szülei örültek is, hogy velem lóg. Nálunk nem voltak nagyon családi programok sem sajnos, velük mentem mindenhová, de ők hívtak.
  Bátyám haverjai inkább hozzánk jártak, de sosem volt probléma, Anyám szülinapi/névnapi menüt is rittyentett egy-egy havernak.
  Szerintem a hozzáállásról van szó és arról, hogyha néha terhes a barátok jelenléte, el lehet mondani nekik, hogy most családi program és majd holnap megint találkoztok. Csak normálisan, semmi hiszti.

 • 2013.07.16 12:05:47nyekk

  Még rosszabb, mikor már felnőttek a gyerekek (20 - 30 évesek) munkájuk lakásuk nincs, otthon laknak. Az, hogy ők a szülők nyakán élősködnek, az sem hagyján, de ha a szülő (nem egy "gyennyputtony"és ) komoly veszekedések árán nem áll a sarkára, ugyanúgy felszaporodnak az egyre inkább éjjel-nappal, állandóan ott lebzselő haverok. Csak nehezebb kiüldözni őket, mert már a gyermek is felnőtt, akinek idézem: "...joga van az önálló élethez...", és a szülőknek azon kívül, hogy őt eltartják, a hűtőt mindíg feltöltik; kuss a neve.
  Ezt az állapotot sajnos csak megkeményített lélekkel, kemény veszekedések árán lehet megszüntetni. Sokkal keményebbek árán, mint kiskorukban.

 • 2013.07.16 12:27:10csepke

  bungics igen régimódi vagy a vasárnapi ebéddel, mint ahogy én is. Valahogy azt is gondolom, hogy evésidőben menni valahova csak úgy váratlanul szimpla neveletlenség. De lehet hogy tényleg a világ fordult csak el alattunk, mert a sajátomtól megkaptam amikor ő volt hivatalos valahova egy délutánra, és azt gondoltam küldök vele egy tál süteményt, vagy innivalót, hogy ne legyek már ilyen vonalas. Azt is mondta, ma már ez - nem üres kézzel menni valahova - nem divat!

 • 2013.07.16 13:26:06neoboot

  Csak egy szóval jellemezve: Balek

 • 2013.07.16 14:19:13Mrs. Jackman

  zsiráfffff, ezen már én is gondolkoztam, mármint a válasz gomb hiányán.

 • 2013.07.16 15:42:59Kovácsné

  Gondolom az mindenkinek megvan, hogy a poszt nem a "szemét, ingyenélő kölkök, még a hajat is leeszik a fejemről" téma mentén épül fel, hanem azt feszegeti, hogy az idegenben dekkoló gyerekeknek hol vannak a szülei, illetve ezek a gyerekek vajon miért nem akarnak hazamenni.
  Két eshetőség szokott ilyenkor fennállni. Az adott kölök családja vagy valóban egy szemét, ingyenélő banda, akik tudatosan passzolják le ivadékaikat, vagy a B. szülők egyszerűen sz-nak a gyerekeikre, és a gyereknek nincs miért hazamenni (ez nem az a minősített eset, amikor Lajoskát esetleg még lapátnyéllel verik is, csak egyszerű szeretethiány és mentális elhanyagoltság).
  Én nyáron azért szoktam áthívni a gyerekek barátait (adott esetben akár aludni is) , mert együtt (hárman-négyen) remekül elszórakoznak, és hagynak dolgozni. Ezek a családok mind jó ismerősök, adott esetben a mi gyerekeinket is náluk lehet hagyni. A kínos jelenetek akkor adódnak, mikor pl. elmegyünk strandra, és egy tök ismeretlen család gyereke ránk tapad. Tipikus esetben anyuka harminc dekoratív barátnőjével kelleti magát a mélyvíz mellett/kevésbé dekoratív barátnőivel átbeszéli a halkakas receptjét, apuka sörözik, a családtagok egymással enyhe köszönőviszonyban vannak. Szegény gyerek meg hozza a labdáját, mint egy kiskutya, és csak két értelmes szót meg egy mosolyt szeretne, de ha megkapja, akkor az istenek nem megy el onnan....

 • 2013.07.16 16:12:48newtehen (egyszerű mint a faék - de működik)

  Kisfiam! Gyere kicsit segíteni ásni a kertben. Jöhetnek a barátaid is, van még szerszám...

 • 2013.07.16 16:28:18newtehen (egyszerű mint a faék - de működik)

  Amúgy szerintem az sem gáz, ha családi jégkrémezéskor meg mered mondani a rádtapadt gyereknek, hogy ne haragudj, de mi most elmegyünk, holnap újra találkoztok. Vagy szólhatsz a fiadnak is, hogy küldje most már el őket, mert mindjárt kész az ebéd, biztos ők is éhesek, menjenek egyenek ők is addig.

 • 2013.07.16 17:26:17otgorbebogre

  Nem a13 eves sajat fiaddal kene megbeszelned hogy engedelyt kell kerni ha baratot akar hozni? Mit tehet arrol a haver ha a fiad azt mondta anya biztos nem haragszik meg? Mellessleg mit tehetnek a vendeg gyerek szulei rola ? Akar lehet az az informaciojuk is hogy te szivesen latod a fiukat. 1 . sajat gyereket elovenni , megbeszelni vele hogy haverokhoz engedely kell : mikor-meddig-hanyan. 2. ha haver van engedellyel annyi kajat (es olyat ) fozni ami nem tesz anyagilag tonkre. Maradhat ebedre- ebed spagetti 3. havertol is el lehet kerni a szulei szamat nem?

 • 2013.07.16 17:46:16Mészáros Laci

  A felháborodás érthető, de a jelenségnek van egy rejtett üzenete: a gyerekek JÓL ÉRZIK MAGUKAT nálad. Vagyis nálatok jó gyereknek lenni. A vendégeknek is, de biztos, hogy a saját gyerekeidnek is. Szóval (amellett, hogy saját határaidat próbáld meg tartani), titokban örülj annak, és légy büszke arra, amiért ez történik :-)

 • 2013.07.20 00:21:56zászlóshajó

  Hmmm, ahány ház, annyi szokás. Nálunk is ment az oda-vissza bandázás gyerekkorunkban. Egyke voltam, a szüleim nagyon támogatták, féltek, hogy egyedül elvadulok :-D Később, tiniként még a kis létszámú (8-10 fős) házibulikat is engedték. Nem azért, mert annyira élvezték volna, de anyám azon a véleményen volt, hogy plusz 2 óra takarítás megér neki annyit, hogy legalább otthon, némi felügyelet mellet engedjük ki magunkat, nem valami diszkóban vagy az utcán.
  Ezzel a hozzáállásával immáron 30 éve stabil, tartós barátságot alapozott meg 8 ember, és most már a családjaik között is. Szerintem ez megért pár kilónyi zsíros deszkát és pár hektó málnaszörpöt. :-) Meg kell keresni a középutat, mert a bandázásnak sok előnye is van, jó dolog, nem szabad a jégkrém és a spagetti számolgatásával tönkretenni az élményt... szerintem... :-)

 • 2013.07.24 10:55:00Pandakutya

  Lehet hogy "kőkorszaki" vagyok, de egyetértek a cikk írójával.
  Szerintem vannak határok amiket ki kell jelölni és ahhoz mindenkinek tartania magát, és szerintem 14 éves korig este 8 után a gyereknek otthon a helye.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta