SZÜLŐSÉG

Szörny Egyetem, avagy a Pixar név megint szép lesz

2013. július 12., péntek 17:00

A Pixar meglepő módon a majdnem első filmes Dan Scanlonra, illetve tapasztalatan forgatókönyvírókra bízta a 2001-ben komoly sikert arató Szörny RT. újabb epizódját, a gyerekek által rettegett szörnyekről szóló animáció előzménytörténetét. Az alkotók jó sok klisét hívtak most segítségül, így valamennyire kiszámítható lett az új, Szörny egyetem címet kapott epizód, de azért a történet logikus, jól felépített, és a végét is megkeverték. A bevált tesztgyerekekkel néztem, és - mivel a filmnek sikerült hoznia a Szörny Rt hangulatát -, szeretettel ajánljuk.

A Pixar egy rövidebb mélyrepülés után (Verdák 2, Merida a bátor) visszanyúlt a nagy sikerhez, ezen belül is a kicsi, zöld küklopsz, Mike, és a nagy, szőrös behemót, Sulley barátságának kezdetéhez: az iskolába. Mint az új részből kiderül, rendes, ijesztő szörny nem lehet akárki, egyetemen kell megszerezniük a szakképesítést a gyerekeket rémisztgetéséhez. Ami alapban nagyon jó ötlet.

Persze ez még mindig sokkal soványabb az első rész, a Szörny Rt történeténél, amiben egy kislány állítja a feje tetejére a sikolyok működtette szörnyvilágot, de azért az iskolás filmekből megszokott, a "lúzercsapat sikert ér el"-jellegű történetvezetés sem rossz, ha a film végig működik. És ez működik. A kisebb drámákat, mélypontokat, katartikus pillanatokat jól oldják a lazább részek, ráadásul a Szörny Rt karaktereit ezzel a filmmel megismerhetik a kisebbek is.

A kisiskolás, fogszabályozós, kisgombóc Mike Wazowski egy iskolai kirándulás során kerül a Rémisztő szakma bűvkörébe. A szituációt jól előkészítik: az osztálytársak levegőnek nézik a kis küklopszot, majd szomorú egyszemébe vágják, hogy soha nem lesz belőle hivatásos Rémisztő, mert egyáltalán nem rémisztő. (Itt nyer új jelentést az osztályidegen kifejezés). Mike persze nem az a fajta, aki meghátrál, így egy igen jól sikerült rövid animációs blokk után már a Szörny egyetemen találjuk.

Szerintem egy átlag magyar tv- és mozinéző jobban átlátja az amerikai egyetemek speciális szabályait, kereteit, mint a magyar felsőoktatást. Ennek megfelelően itt is azonnal megjelennek a diáktársadalmat szervező klubok, szakkollégiumok, és persze két részre oszlanak a hallgatók: a lúzerek és a menők csapatára.

Mike és Sullivan a sulifilmek két jellegzetes típusát testesíti meg: előbbi az, aki önerejéből, saját érdeklődésének és becsvágyának köszönhetően van az egyetemen, utóbbi, aki a családi hagyományok és elvárások miatt (a Sullivan család a híres rémisztő-klán, ahol vinni kell tovább a hagyományt). Ennek megfelelően míg Mike folyamatosan tanul a para-szakon, a nagy termetű Sulley csak végiglazázza a félévet. A két karakter totális ellentét, és persze egymás agyára mennek. A filmnek ugyanakkor meg kell oldania, hogy életük valahogy egy vágányra kerüljön, így versenybe kell szállniuk, amihez csapatot kell kovácsolniuk, mindez pedig kellő konfliktushelyzethez vezet.

Amikor megkérdeztem a 11 éves Domonkost, hogy tartott-e attól, hogy a főhősök elbuknak az egyik vesztesen abszolvált feladat után, kijelentette, hogy fel sem merült benne, mivel akkor nem lenne értelme a Szörny Rt-nek. Másrészt, tette hozzá, elég volt csak ránézni a csapattagokra, ilyen figurákat a filmekben nem hagynak veszteni. Mike-nak a legkivetettebb diákcsoportot, az Ocsmánykákat sikerül maga mellé nevezni.

A film második fele a szintén kedvelt és elmaradhatatlan fejlődéstörténet: mindenki megtanulja megbecsülni saját magát és a társait is, ami, ugye, nem rossz üzenet. Az Ocsmánykák például a különösen hátrányos helyzetű szörnyeket egyesíti, minden tagja esélytelen a Rémisztőségre. Ám fokozatosan belelendülnek, és abszolút vállalhatóvá váltak, a gyerekek pedig imádták a poénjaikat.

Örömmel láttam, hogy az alkotók nem kezdtek semmilyen parasztvakításba a 3D-vel, egyetlen szörny sem akart ráugrani a közönségre. Helyette nagyon ügyeltek a részletekre, sok jelenetet érdemes lesz majd dvd-n kilassítani, kinagyítani, szépen tele van aggatva rejtett utalásokkal. Megmutatták, mennyit fejlődött az animáció az első rész óta.

Csak a színekkel spórolhattak volna. Ezt a kavalkádot persze a sokszínűség elmélete indokolja: minden színre szükség van a jó összműködéshez, de a fiúk sokkal rémisztőbbnek képzelték a Rémegyetemet, ami a babarózsa, halványtürkiz és sárga-színekkel inkább nézett ki egy tünde kertész-és művészképzőnek.

A Szörny egyetem megállja a helyét a franchise előzményeként is, és önmagában is. A srácok persze büszkék voltak magukra, hogy sorra fedezték fel a kapcsolatokat a Szörny RT-vel. És mivel ők élvezték, értették, az üzenet meg szerintem egyszerű, de építő, ezért 8.5-et kapott a 10-ből.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.07.12 21:15:01InBloom

  Egy gyerek biztos, hogy élvezi, mert neki az a lényeg hogy színes legyen...és rajzfilm. És ennyiben ez ki is merült. Ciki vagy nem, az első részt imádtam én is és a párom is. Mert vicces volt, jól felépített, jó sztorija volt, látszott, hogy minden egyes mozzanatán rengeteget dolgoztak, és felnőtt fejjel is nézhető volt. És emiatt megnéztük a Szörny Egyetemet is. Hiba volt. (már a bevezető kisfilm: depressziós esernyők, eső blabla...nemár!??)Szörnyen unalmas volt, kicsit sem vicces, és aki valaha is járt iskolába, az pontosan tudja, mennyi poént hagytak ki belőle...Egy jópofa rajzfilm helyett egy enyhén giccses Disney hasonmás filmet csináltak belőle (már vártam mikor kezdenek el énekelni...komolyan).
  Fikázhatnám még, de a lényeg hogy nagyon csalódottan jöttünk ki a moziból. Felnőtteknek én egyáltalán nem ajánlom, főleg olyannak aki látta a Szörny Rt.-t.
  10/2 de csak Sulley és Mike miatt.

 • 2013.07.12 22:50:49Panacea Regina

  Nem értek egyet InBloommal.... Mi is felnőttfejjel néztük meg (a Szörny Rt. nagy kedvenc volt, szóval nem kis elvárásokkal indultunk neki), való igaz, hogy az a gagyi esernyős rövidfilmet nehéz volt végigszenvedni (hol vannak már a Madárkák a dróton?), de szerintem a Szörny Egyetem nagyon jó volt, visszahozta a Pixart a mélyrepülésből :) Lehet, hogy azért volt számunkra kifejezetten élvezetes, mert mi is éppen egyetemre járunk, és bár a magyar rendszer valamelyest eltér az amerikaitól, de fel lehett ismerni azokat a problémákat, amellyel mi is szembesülünk (és a filmbeli dékánasszony igazán hasonlít a mi dékánunkra, ami félelmetes :D), most is volt pár utalás, ami kifejezetten a felnőtteknek szól. Nevettünk, izgultunk, kifejezetten jó film, helyet kap a polcon :)

  SPOILER!
  Csak azt sajnáltam, hogy végül nem veszik őket vissza, pedig megérdemelték volna, kicsit érthetetlen is...
  SPOILER vége

 • 2013.07.13 09:04:17decoati

  Mi ennek a filmnek az ajánlott alsó korhatára (nem a hivatalos)? Megnézheti-e olyan 5 éves aki az első részt végigröhögi? Persze 2D verzióra gondolok.

 • 2013.07.16 13:58:22Aiiaiiyo

  Pont ezt akartam írni, 6-os karika, de SEMMIKÉPPEN nem ajánlanám 10 éven aluliaknak!!! Én arra gondoltam, hogy a 6 éves lányomat elviszem szülinapi ajándékként moziba, de jó, hogy mégsem tettem... Amúgy nálam 10/8, szórakoztató, látványos, vicces, nem kurválkodták el a 3D-t, és nem aludtam el rajta (ez moziban 3-ból 1x előfordul általában)! :D

 • 2013.07.16 19:32:06Cyr

  Hat évest én sem vinnék el rá. (Mondjuk moziba se vinnék - és nem is vittem - 6 éves korukban még a gyerekeket, de ez más kérdés.)
  Viszont tíz éven alulinak igenis ajánlanám, mert az messze nem egyenlő a hat évessel. A 9 évesem pl. remekül szórakozott rajta.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta