Tábor, de milyen és mennyiért?

Tíz hét nyári iskolaszünet nem kevés, ezzel elég sok szülő szembesül, amikor meg kell szervezni, mit csináljon a gyerekkel. Ez nyilván akkor a legnagyobb probléma, ha a kölyök még túl kicsi ahhoz, hogy egyedül is elmaradjon otthon. De azért a kicsit nagyobbaknak sem feltétlenül az az élet legnagyobb öröme, ha nézhetik otthon a falakat heteken át. Ilyenkor jön a sakkozás, mennyi szabadságunk van, mennyit vállal nagymama, és sok család van, ahol a két szülő külön megy szabira, hogy valahogy kihúzzák a nyarat. És ilyenkor jönnek a táborok is.

shutterstock 5536498

Bár sokáig inkább csak külföldön volt nagy divatja a gyerekek nyári táboroztatásának, azonban az elmúlt években hazánkban is megszaporodtak azok a helyek, melyek különböző programokkal várják a fiatalabbakat. A kínálat óriási, így a választás nem könnyű. Vannak sporttáborok (azon belül is úszós, vizes, evezős, lovas, és még ezer féle), természetbarát (horgász, madarász, csillagász), kalandtáborok, nyelvi táborok, kézműves táborok, főzős táborok, zenetáborok, tánctáborok, színházi vagy irodalmi táborok, és amit még el tudunk képzelni.

Létezik gyüjtőoldal, de persze ez sem teljes, ezen kívül is több száz, érdekes táborra bukkanhatunk, mint pl a Noha is minden hétre ajánl többféle programot is. de nem esik szó itt a vitorlástáborokról sem, pedig abból is sok van, és ezek kívül is van egy csomó, hosszabb-rövidebb tematikus tábor.

A tábor alapvetően kétféle lehet: ottalvós és a napközis. Az ottalvós egyértelmű, a napközis pedig olyan, mintha az ovis-iskolai menetrend meghosszabbítása lenne: reggel visszük, délután elhozzuk a gyereket, közte pedig dolgozunk.

Sporttáborok

Amennyiben gyereke a sportolás, mozgás megszállottja, vagy ha pont nem az, és szeretné, ha egy kicsit aktívabb lenne, akkor rengeteg féle sporttábor közül válogathat. Íme pár a  sok közül:

Amerikai sportok tábor: Zánkán többször is indítanak ottalvós amerikai sportok tábort, ahol a gyerekek megismerkedhetnek az olyan népszerűbb amerikai sportokkal, mint az amerikai foci, a baseball, a softball, vagy a lacrosse. Ára: 69.000 Ft

Judo tábor: amennyiben gyermekét a harcművészetek érdekli, vagy szeretné, ha egy kis önvédelmet tanulna, akkor beírathatja napközis judo táborba, ahol a négy nap alatt elsajátíthatja annak alapjait, ráadásul fegyelmet és koncentrációt is tanul közben. Ára: 24.990 Ft

Szörftábor: a legborsosabb ára igaz, hogy az ottalvós szörftábornak van, ám az egyik legizgalmasabb, mivel amellett, hogy a gyerekek megtanulhatnak a Magyar Szörf Akadémia oktatóitól szörfözni, ellátogathatnak még csúszdázni aquaparkba, illetve a lézerharcot is kipróbálhatják. Ára: rövid turnus (egy hét): 79.000 Ft, hosszú turnus (két hét): 158.000 Ft

shutterstock 87216709
Shutterstock

Kalandtáborok

Királyság! gyerek tábor: a hat napos, ottalvós tábor alatt színes programokkal kötik le a gyerekeket, akik íjászkodhatnak, éjszakai kalandtúrázhatnak, kézműves foglalkozásokra, koncertekre  járhatnak, strandolhatnak. Ez tehát nem egy specifikus tábor, hanem összegyűjtöttek mindent, ami a gyerekeket érdekelheti, így biztosan nem fognak unatkozni. Ára: 19.250 Ft.

Túlélő tábor: ebben az ottalvós táborban a nagyvárosok veszélyeivel szeretnék megismertetni a gyerekeket, így tematikája a túlélés a betondzsungelben. A kalandparkban ügyességi feladatokkal találják szembe magukat, valamint több sportprogram is várja őket, tehát a fizikai erőnlétüket is fejlesztik, azonban nagy hangsúlyt fektetnek a cigaretta/drog/alkohol prevenciós előadásokra és az önvédelemre is.

Apa-gyerek tábor: ezt az ottalvós tábort azért hozták létre, mert sok családnál problémát okoz az apa hosszú munkaideje, így keveset tud vele lenni a gyerek. itt azonban egy teljes hétig közös programokon vehetnek részt, és a feladatok alatt megerősíthetik a köztük lévő köteléket. Ára: apa + egy gyerek esetén: 79.000 Ft, apa + két gyerek esetén: 114.500 Ft.

Idegen nyelvi táborok

Az idegen nyelvek elsajátítása gyerekkorban a legideálisabb, így a legnépszerűbb táborok azok, ahol a sok játék és program mellett angolul, illetve németül tanítják a fiatalokat. Lehet találni olyat, ahol magán a tanuláson van a hangsúly, de olyat is, ahol inkább játékos formában sajátíthatják el a gyerekek más nyelvek alapjait. Legjobbak persze nyilván nyelvtanulásra az olyan táborok lennének, ahol a gyerek idegen nyelvi közegben van, de ez leginkább csak külföldön képzelhető el, hiszen hiába van csupa idegennyelvű felnőtt a társasággal, ha a gyerekek közben egymással magyarul beszélnek.

Balatoni angol tábor: Ottalvós nyelvi tábor, délelőtt órákkal, utána irány a strand, az aquapark, vagy a lézerharc! Az utolsó nap felmérhetik a gyerekek, mennyit is fejlődött az angol tudásuk. Ára: 6 éjszaka: 64.000 Ft, 13 éjszaka: 128.000 Ft.

Angol túlélőtábor: ennél az öt napos, ottalvós tábornál ötvözték a kaland és az idegen nyelvi táborok elemeit, így a gyerekek amellett, hogy hogy olyan izgalmas programokon vehetnek részt, mint az éjszakai túrázás, kenu-oktatás, motorcsónakázás, vagy a GPS-es túlélőtúrázás, az angol nyelvet is gyakorolhatják. Ára: 54.800 Ft

Magyar nyelvtábor külföldieknek: a tábor szervezői gondoltak a külföldiekre is, így egy hetes, ottalvós magyar nyelvi tábort is létrehoztak, hogy gyorsabban elsajátíthassák a nehéznek mondott magyar nyelvet. Külön jó oldala, hogy itt többféle nemzetiségűek találkozhatnak, így a tanulás mellett megismerhetik egymás kultúráját is. Ár: 60.000 Ft.

shutterstock 77605315
Shutterstock

Privát, zártkörű táborok

Egyre több olyan, hosszabb tábor létezik, amelyek nincsenek nyilvánosan meghirdetve, csupán egy-egy nagyobb társaság  meghatározott korú (általában 6-15 éves) gyerekeinek szól. Ezek az ottalvós, jellemzően hosszabb, két-három hetes táborok általában valamiféle tematika köré épülnek, egy mesét szőnek végig a tábor teljes időtartama alatt, az összes többi tevékenységet - strandolás, számháború, kirándulás, éneklés, stb - valahogy belekomponálva a történet fő vonalába. Ezek ára általában körülbelül 30 ezer forint/héttől kezdődik.

További tábor típusok, árak/hét

 Tábor típusa  Ottalvós ára  Napközis ára
sporttáborok 28.900-79.000 Ft 15.000-30.000 Ft
kalandtáborok 19.250-79.000 Ft 18.000-29.900 Ft
főzőtáborok - 15.000-47.000 Ft
idegen nyelvi táborok 35.000-69.000 Ft 25.000-36.000 Ft
készségfejlesztő táborok 38.500-64.000 Ft 20.000-29.600 Ft
tánctáborok 60.000-64.000 Ft 16.500-25.000 Ft

Mikor érdemes gyanakodni, hogy nem fognak megbízhatóan vigyázni a gyerekekre?

Sok szülő azért nem adja táborba a gyerekét, mert fél, hogy nem fognak figyelni rá. A legtöbb esetben persze felesleges az aggodalom, azonban vannak olyan jelek, melyeknél nem árt körültekintőnek lenni.

  • ha a szervezőnek nincs "B" terve rossz idő esetére, azaz a szülő az ilyen irányú kérdésre kitérő választ kap, illetve nem átgondolt, "spontán" programról hall
  • ha a szervező a szülő ilyen irányú kérésére nem hajlandó írásban rögzíteni az együttműködést, magyarán nem kötne szerződést (pl. alap-program felsorolásával, amit időjárástól függetlenül meg tudnak valósítani)
  • ha a szervező nem nevezi meg az éttermet, konyhát, ahonnan a gyermekek ételét rendelik, vagy saját konyha esetén nem tud a szervező minősítést felmutatni
  • ha a szervező nem jelzi, hogy hány pedagógus, vagy gyakornok figyel folyamatosan a gyerekekre, illetve ha a "felvigyázók" között nincs végzett pedagógus

„A fentieket a szülők előre ellenőrizhetik, egyeztethetik a szervezővel. Amennyiben a gyermek már a táborban van, úgy elsősorban akkor érdemes gyanakodni, ha olyan dolgokat mesél a gyermek telefonon, amiket vagy ő vagy társai (akár nagyobbak) csináltak és a szülő alapból nem engedné meg gyermekének. Ilyen esetben érdemes először a táborvezetővel telefonon egyeztetni, majd szükség esetén személyesen is megjelenni a táborban!”- javasolja Tóth Béla, a taborfigyelo.hu vezetője.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek