SZÜLŐSÉG

Jönnek a háromszülős gyerekek

2013. július 4., csütörtök 13:46

Nagy Britanniában engedélyezték a "háromszülős" mesterséges megtermékenyítési eljárásokat, a modell az Egyesült Államokban egyelőre kísérleti fázisban van. A kezelés lényege, hogy genetikailag módosított sejteket ültetnek be a lombikeljárás során, amellyel elkerülhetőek bizonyos örökletes, a szülő mitokondriális DNS-ében hordozott (később megmagyarázzuk) igen súlyos genetikai betegségek.

A mitokondriumot egy egyszerű hasonlat szerint úgy érdemes elképzelni, hogy a sejt a távirányító, a mitokondrium pedig benne az elem. A módszer arra szolgál, hogy a nem működő elemet egy jól működőre cseréljék.

A mitokondrium a sejten belül található, feladata olyan kémiai folyamatok végrehajtása, amelyekre a "nagy" sejt működéséhez szükség van. Ez úgy történik, hogy ehhez a feladathoz nem a sejt maga gyárt folyamatosan rengeteg DNS-t, hanem a mitokondrium használja a sajátjait.

Az elméletek szerint a mitokondrium kétmilliárd évvel ezelőtt alakult ki, amikor egy ragadozó egysejtű megevett egy baktériumot, amelyet aztán rabszolgasorba fogott. Az együttműködés mára odáig jutott, hogy a sejt nem élhet mitokondrium nélkül, de a mitokondrium sem életképes sejt nélkül.

A mitokondriumnak sok-sok saját DNS-e van, amely különbözik a sejt DNS-étől. Bár a mitokondriális DNS az egyes emberekben nem teljesen azonos, valamennyiünkben ugyanazokat a folyamatokat hajtják végre. Ha ez a DNS-állomány valamiért sérült, az számtalan, az élettel hosszútávon nem összeegyeztethető betegség formájában jelentkezik.

A háromszülős lombikra két módszer létezik. Az elsőben az anyai sejt mitokondriális DNS-ét egy donorsejt DNS-ére cserélik.

Így a megtermékenyülő sejtnek tulajdonképpen három szülője lesz. A fantasztikus az egészben az, hogy a bébi így a "nagy sejt" szintjén a szüleire fog hasonlítani, vagyis szeme színe, haja, bőre, magassága, vonásai a szülőket idézik majd, azok mitokondriális betegségei nélkül.

1. Az anyai  mitokondriális DNS hibás (pirossal jelölt). A donorsejtben viszont egészséges. 2. Az anya nukleális DNS-ét megtartják, a donorsejtét viszont elpusztítják. 3. Az anyai nukleáris DNS-ét beültetik a donorsejtbe.
1. Az anyai mitokondriális DNS hibás (pirossal jelölt). A donorsejtben viszont egészséges. 2. Az anya nukleális DNS-ét megtartják, a donorsejtét viszont elpusztítják. 3. Az anyai nukleáris DNS-ét beültetik a donorsejtbe.

A második módszer szerint DNS-t cserélnek két, megtermékenyített sejt között. Ez utóbbi több aggályt is felvet, az abortuszellenesek erősen kritizálják a módszert, mások pedig attól tartanak, az eljárás "dizájnerbébik" gyártásához vezet majd. Azonban az emberi sejtben található mintegy 20 ezer gén közül az eljárás összesen a 37 mitokondriális gént érinti, és pont nincs semmilyen befolyással arra, hogy az utód szőke, kékszemű, sudár termetű lesz-e. Hogy szintén egy egyszerű hasonlattal éljünk: attól, hogy a Volvónk gyújtógyertyáit utángyártottra cseréljük, nem lesz az autó Honda.

1. A felső emrió mitokondriuma nem egészséges, a donorembrióé viszont igen. 2. A szülőktől származó nukleáris DNS-t megtartják, a donorembrióét eltávolítják és elpusztítják. 3. A szülők nukleáris DNS-ét a donorembrió mitokondriumával egyesítik.
1. A felső emrió mitokondriuma nem egészséges, a donorembrióé viszont igen. 2. A szülőktől származó nukleáris DNS-t megtartják, a donorembrióét eltávolítják és elpusztítják. 3. A szülők nukleáris DNS-ét a donorembrió mitokondriumával egyesítik.

Az eljárás során megtartják az anyai és az apai sejt DNS-ét, de a mitokondriális DNS-t egy egészséges donortól veszik át.

Kiknek segíthet ez az eljárás? Például az olyan nőknek, mint Sharon Bernardi, aki hét gyermeknek adott életet, azonban végül mind a heten meghaltak, hárman közvetlenül a születés után, legtovább élő gyermeke pedig 21 éves korában. Az orvosok kiderítették, hogy Sharon mitokondriális DNS-e sérült, ezért mind a hét gyerekénél egy ritka, a központi idegrendszert érintő genetikai betegség alakult ki.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta